tisk-hlavicka

Mateřské mléko by mohlo chránit děti a dospělé před Covidem

14.10.2021 Janeska

Nový výzkum naznačuje, že matky, které byly infikovány virem Covid-19, prostřednictvím mateřského mléka uchovávají protilátky ještě 10 měsíců.

Studie, kterou vedla imunoložka Dr. Rebecca Powellová, naznačuje, že mateřské mléko může kojencům poskytovat ochranu před virem téměř rok. Vědci se rovněž domnívají, že mateřské mléko by se mohlo používat při léčbě pacientů s virem Covid-19, což by mohlo snížit počet dospělých, kteří potřebují intenzivní péči.

Tým doktorky Powellové analyzoval vzorky mateřského mléka od 75 žen, které se uzdravily z viru Covid-19, a zjistil, že 88 % z nich obsahuje typ protilátky nazývané imunoglobulin A neboli IgA.

Vědci se také zabývali přenosem protilátek u 50 kojících žen, které byly očkovány proti koronavirům. Zjistili, že nejvíce protilátek si mateřským mlékem uchovávají ženy, které dostaly vakcínu Moderna, těsně následované vakcínou Pfizer.

U žen, které byly očkovány vakcínou Johnson & Johnson, která se používá v USA, byl zjištěn nejnižší počet protilátek v mateřském mléce ze všech tří testovaných vakcín. V současné době vědci zkoumají protilátky v mateřském mléce po vakcíně společnosti AstraZeneca.

Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!





Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.