| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Dort Míč - část 1.

Naprosto úžasný dort! Našla jsem ho v televizi - Kuchařská pohotovost na ČT 1.
Dort Míč - část 1.
Suroviny:Piškotový korpus:

10 vajec • 400 g cukru • 600 g polohrubé mouky • 20 lžic horké vody • Pro kakaový: 50 g mouky nahradit 50 g kakaa

• Na těžkou pařížskou šlehačku:

500 ml šlehačky • 300 g čokolády • 100 g 100% tuku • 200 g cukru krystal • 150 g kakaa • cca 200 g másla (podle chuti)

Višňový kompot
Postup:Piškotové pláty:

Žloutky s cukrem ušleháme do pěny. Přidáme vodu a vyšleháme do husté pěny - dost nabyde. Z bílků vyšleháme sníh. Malou část sněhu ručně opatrně zamícháme do pěny ze žloutků, cukru a vody. Pak postupně přidáváme mouku a opatrně promícháváme. Nakonec opatrně zamícháme sníh z bílků - spíše těsto překládáme. Já pekla z 10 vajec bílý piškot a z dalších 10 vajec kakaový. Na plech jsem dala pečící papír a těsto jen ve slabé vrstvě - jako plát. Z každé dávky byly tři plechy korpusu vysokého asi 1-2 cm. Po vytvoření dortu mi zbyl jeden plech bílého a necelý plech hnědého korpusu - ten jsem využila jako základ pro buchtu - pomazat pribiňáčkem, poklást ovocem a zalít želatinou z pudingu a šťávy z ovoce. Protože mi dost korpusu zbylo, každý může počet surovin na korpus upravit - dát jen 2/3 množství surovin.

Pečeme na 150 °C do mírného zrůžovění - moje trouba asi 20 minut.

Základem celého dortu je těžká pařížská šlehačka, kterou si připravíme takto:

Do horké smetany ke šlehání přidáme 100% tuk a cukr a vše rozvaříme. Do vroucí směsi přisypeme prosáté kakao a za stálého míchání ho důkladně provaříme. Poté přidáme čokoládu, kterou necháme rozpustit a základ máme hotový. Teď už je ho jen třeba občas promíchat a nechat vychladnout, nejlépe přes noc, a potom vyšlehat do tuhé pěny, do které na závěr zašleháme ještě máslo.

Půlkulatou formu pečlivě vyložíme plátky piškotového korpusu. Pak přidáme asi centimetrovou vrstvu těžké pařížské šlehačky a na ni naskládáme nakrájené tenké plátky čokoládového korpusu. Ty potom pokapeme šťávou z višní, vyložíme boční strany formy, vše natřeme další vrstvou šlehačky a znovu přidáme kousky korpusu. Mezi korpus a šlehačku průběžně přidáváme podle chuti i višně, které přikrýváme dalšími plátky čokoládového korpusu. Ty nakonec potřeme další vrstvou těžké pařížské šlehačky a vše zakryjeme tenkým plátkem piškotového těsta.
Vložil:

*Beky+Dany

Nové snazilky
Datum:17.1.2010 10:40:39
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.