tisk-hlavicka

Jak v obchodech poznat zdravý chléb a pečivo

13.10.2011 Ing. Syrový Vít Děti a my 41 názorů

Pamětníci si leckdy postesknou, že ten chléb není, co býval.

Žel, mají často pravdu. Kvůli zlevnění produkce a zkracování času výroby se do chleba i dalších pekárenských produktů přidávají všemožné přídavné látky, enzymy a další přípravky. Stačí nahlédnout do složení balených pekárenských výrobků a hned zjistíme, že něco není v pořádku. Oprávněně bychom tam očekávali jen takové komponenty jako je mouka, voda, sůl, koření a kvasnice. Avšak v dnešních pekařských výtvorech – které jsou často vyráběny z prefabrikovaných směsí – mimoto naleznete až desítky různých chemikálií. Radikálnější jedince možná napadne: „Takový chléb ať si nechají! To si ho raději upečeme sami!“

Naštěstí to ale není tak beznadějné.

Stále lze ještě sehnat tradiční druhy chleba, vyráběné klasickou technologií, kupř. Šumavu, žitný chléb a další. Jak se ale bránit proti jejich „padělkům“? V prvé řadě je třeba zkontrolovat jejich složení. U nebalených výrobků je to trochu složitější, ale solidnější obchody mívají někde zavěšeny desky se složením pekárenských výrobků. Pokud nic takového nemůžete najít, vyžádejte si složení u prodavačů. Kvůli alergikům mají povinnost prozradit, co obsahují u nich prodávané výrobky.

Ze složení lze rovněž jednoduše zjistit, které druhy pečiva jsou z bílé obarvené mouky, sladem či praženou moukou, a které skutečně z celozrnné – ta by u celozrnných výrobků měla převažovat, to znamená, měla by být uvedena na prvním místě. Pokud chceme do svého těla dodávat více vlákniny, měli bychom místo obarveného bílého těsta nakupovat produkty, obsahující určitý podíl celozrnné mouky; viditelně se to projeví jako rozptýlené nahnědlé šlupičky.

Významnější podíl vlákniny obsahuje též běžný žitný chléb, který lze doporučit i z dalších důvodů. Mimo jiné se většinou vyrábí z živého kvasu, což zlepšuje jeho stravitelnost. Chléb totiž při tomto způsobu zpracování déle kyne (několikastupňově), což napomáhá k natrávení některých hůře stravitelných složek. Neměli bychom se ale nechat odradit tím, nalezneme-li ve složení droždí, neboť to patří rovněž k tradičním pekařským prostředkům. Hlavně jemnější pečivo by bez jeho pomoci vykynulo jen těžko. A právě tyto druhy pečiva většinou nejvíce chutnají dětem.

Leckdy se setkáme s tím, že některé děti odmítají „celozrnné“ pečivo. Má to své opodstatnění: mnohé tmavě vyhlížející druhy obsahují často více chemikálií, než třeba bílý rohlík. Pokud naopak výrobek obsahuje více než 75 % celozrnné mouky (zejména hrubě namleté), mohou mít menší děti problémy s jeho strávením.

Obecně by se to s pečivem (zvláště pšeničným) u malých dětí nemělo přehánět. Kromě toho, pekárenské výrobky nemohou nahradit kvalitní kaše, u nichž lze jednoduše střídat i různé druhy obilovin.

Názory k článku (41 názorů)
... susu 13.10.2011 9:32
Kdyby jen ten chleba Anna 13.10.2011 10:0
*Re: Kdyby jen ten chleba susu 13.10.2011 10:3
*Re: Kdyby jen ten chleba kreditka 13.10.2011 10:44
*Re: Kdyby jen ten chleba holka anonymka 13.10.2011 17:1
Složení chleba v praxi kreditka 13.10.2011 10:43
*Re: Složení chleba v praxi j a tri 13.10.2011 19:53
**Re: Složení chleba v praxi kreditka 13.10.2011 20:35
***Re: Složení chleba v praxi j a tri 13.10.2011 21:41
***Re: Složení chleba v praxi Ája 14.10.2011 9:7
****Re: Složení chleba v praxi kreditka 14.10.2011 17:22
Kaše? Winky 13.10.2011 10:44
*Re: Kaše? kreditka 13.10.2011 10:47
**Re: Kaše? Eliška Junková 13.10.2011 10:53
***Re: Kaše? Winky 13.10.2011 11:49
****Re: Kaše? Eliška Junková 13.10.2011 12:9
****Kaše! :o) Petr+4 13.10.2011 20:31
*****Re: Kaše! :o) Katjan 13.10.2011 23:5
******Re: Kaše! :o) Markéta s párkem 18.10.2011 9:47
**Re: Kaše? Vladka a Mishell 13.10.2011 15:31
***Re: Kaše? kreditka 13.10.2011 17:17
**Re: Kaše? Klára + batole 16.10.2011 18:7
*Re: Kaše? susu 13.10.2011 10:48
*Re: Kaše? JankaP 13.10.2011 11:57
*Re: Kaše? Jaana2 13.10.2011 12:2
*Re: Kaše? Eka 13.10.2011 12:27
**Re: Kaše? Luca83 16.10.2011 16:55
*instantní i vařené Michaela 13.10.2011 14:4
*Re: Kaše? Jíťa 13.10.2011 16:37
*Re: Kaše? Horama 13.10.2011 22:24
**Re: Kaše? Horama 13.10.2011 22:25
*Re: Kaše? Tante Ema 14.10.2011 22:40
*Re: Kaše? Míša 17.10.2011 9:0
Pravy chleb neobsahuje kvasnice ale kvas... Tereza, 2 dcery 13.10.2011 18:35
*Re: Pravy chleb neobsahuje kvasnice al... kreditka 13.10.2011 20:37
**Chleba z právého kvásku pečou třeba ... MM, 2 kluci 14.10.2011 12:35
*Re: Pravy chleb neobsahuje kvasnice al... Tante Ema 14.10.2011 22:52
**Re: Pravy chleb neobsahuje kvasnice ... Tereza, 2 dcery 15.10.2011 12:36
***Re: Pravy chleb neobsahuje kvasnic... Tante Ema 15.10.2011 18:54
Jak poznám dobrý chléb? Jája 14.10.2011 10:12
*kaše radka 14.10.2011 12:46




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.