tisk-hlavicka

3. neděle v červnu - Svátek tatínků!

12.6.2001 Souradová Věra 9 názorů

Slaví se to v Čechách nebo ne? Už ano? A jak se tomu potom říká? Ještě moc ne? Vůbec? A proč?

Nebude to tim, ze jak pravi jedna kriticka ceskych pomeru, zeptame-li se na roli manzelu a otcu v ceskych rodinach, kdyz se jak znamo nepodileji na praci v domacnosti ci na vychove deti, ze je veskera ZADNA?

Jiste je to tvrzeni prehnane, je uz rada modernich mladych tatinku, kteri se na rodinnem zivote opravdu podileji, kteri pomahaji nebo dokonce prebiraji velkou cast zodpovednosti a praci.

A prave pro ne Den tatinku je. Stejne jako den matek, je to forma podekovani za peci, za lasku, za legraci, kterou s nimi deti prozivaji.

Na rozdil prave od svatku matek (který se slavival v Cechch uz pred valkou) se do povedomi a "zvyku" v Evrope dostaval jen pomalu. A pri tom je vlastne skoro stejne stary jako jeho protejsek. Byl zaveden v Americe uz v roce 1910. Ale teprve v 60 letech byl opravdu zevseobecnen a priznan svatkem kabinetem presidenta Jonsona. Za Nixonovy vlady bylo stanoveno, ze se bude slavit vzdy 3. nedeli v červnu.

Je paradoxni, ale jen na prvni pohled, ze se o jeho popularitu zaslouzilo hlavne zenske hnuti, ktere pozadovalo "zrovnopravneni" roli v rodine. Na teto vlne se svatek take dostal do Evropy, hlavne do Nemecka, kde se velkolepe slavi.



Muj tatinek je desnej. Silnej jako gorila, beha jako gepard,, hraje na vsechny hudebni nastroje, vyborne vari... vubec se neboji potme, zpiva jako rokova hvezda..atd.



Zpívá jako rocková hvězda.

A v Americe? Loni bylo poslano na Svatek otcu 95 milionu pohlednic, vic nez na kterykoliv jiny svatek. Bude to tim, ze i v Americe casto ziji tatinkove "mimo" rodinu? Co se dava ke Dni tatinku?

Nejcasteji se posilaji pohledy (74 % dotazanych). Nasleduje , jak u nas o vanocich, KRAVATA 40% a 34% venuje veceri v restauraci.

V letosni ankete na internetu, na otazku, jak budete slavit VY, odpovedelo skoro 70%, ze daji prani na pohlednici, darek a jeste veceri navrch, dalsich 18 % da darek. Ti, kteri jen zavolaji meli jen 5%.



Poukazka na umyti auta. Vykoupani psa. Pomoc pri grilovani, Umyti oken. Praci na zahrade. (To vsechno normalne dela tatinek).

Samozrejme, ze svatek tatinku je v Americe obrovsky obchod. Oddeleni s panskym pradlem a kosmetikou se v techto dnech jmenuji "pevnost tatinku", "slavime tatinky" atd. Jen se zkuste podivat na nabidku na internetu. In jsou darky sportovni, rybarske nacini, naradi.


Tátové a dcery. Darkova knizka s krasnymi obrazky z galerii celeho sveta.

Jestli si ho nechate zkazit konzumem zalezi jen na vas . S kazdym svatkem je to totiz tak jako s vanoci: Budeme ho mit takovy jaky si ho udelame. Je mozne venovat poukazky, jako na den matek, deti delaji darky ve skolach a skolkach, vydavaji se krasne knizky, specialni hudba. To je pokud se tyce darku. Zda to bude opravdu svatek, je uz jen a jen vase vec.

V Nemecku je tradice (pekne pocasi to dovoluje), udelat si s kamarady a jejich detmi "panskou jizdu".U nas v San Diegu ji nabizi Wild Animal Park (safari park v pohori ve vnitrozemi) :prenocovani ve stanu pro tatinky a jejich "hosty"se snidani mezi zirafami a nosorozci.

Zkratka fantazii se meze nekladou. Obvykle je to svatek veselejsi a zabavnejsi nez Den matek. Pro vsechny strany. Nekdy (pri takove panske jizde) i svatkem pro maminku, ma den pro sebe.

Tak pokud budete slavit, hezky si to uzijte.

Názory k článku (9 názorů)
svátek otců Dáša, 3 děti 20.6.2000 9:26
*Re: svátek otců Michal 6.6.2002 23:8
Diky za "zpravy ze sveta" Petr Imlauf, 2 kluci,11,12, + děvče 7 20.6.2000 9:28
Svátek tatínků? Dana Jechová, 4-letý syn, 4.měsíc těhot. 20.6.2000 15:28
Svatek otcu Katerina, vdana, 1 dite 12.6.2001 9:57
*Re: Svatek otcu Pšenda, jedna ročni dcerka 19.6.2001 10:44
Den otcu? Ano! Svatka, 2 deti 4.7.2001 13:8
svátek tatínků lenka a tereza 22.4.2004 10:41
Vatertag Petra+2deti 15.6.2004 16:9




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.