| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Řízkové variace

Není řízek jako řízek... A ani smažený řízek nemusí vždy chutnat stejně.
Řízkové variace
Suroviny:Na osobu plátek masa cca 150 g v syrovém stavu • Na 4 porce na obalení hladká mouka, 2 vejce, strouhanka • Další suroviny dle druhu řízku.
Postup:Všechny řízky jsou chuťově lepší, pokud jsou smažené v přepuštěném másle či sádle. Běžněji se smaží v oleji, ale zkuste někdy to přepuštěné máslo a nebudete chtít jinak.

Vídeňský řízek - naklepané telecí obalené v trojobalu (hl. mouka - rozšlehané vejce - strouhanka), osmažené v přepuštěném másle či sádle.

Savojský řízek - jako vídeňský, ale z vepřového masa, po obalení v trojobalu se ještě znovu důkladně namočí a obalí v rozšlehaném vejci a ihned osmaží

Francouzský řízek - jako savojský, ale do vejce je přidáno červené víno (na 1 vejce cca 0,5 dl)

Dijonský řízek - jako vídeňský, ale po naklepání se maso po obou stranách tence potře dijonskou hořčicí a (pokud možno) nechá pár hodin odležet. Teprve pak se obalí a smaží.

Židovský řízek - jako vídeňský, ale po naklepání se maso po obou stranách tence potře rozetřeným česnekem se solí a (pokud možno) nechá pár hodin odležet. Teprve pak se obalí a smaží.

Holandský řízek - vepřové či krůtí maso se umele a přidá se hrubě strouhaný sýr (Eidam nebo Gouda) ve váze 1/3 váhy masa. Přidá se na půl kila masa ještě 50 ml studené tekutiny (k vepřovému voda či mléko, ke krůtímu smetana či šlehačka). Pak se vytvaruje placka, obalí a usmaží.

Cordon bleu - telecí řízek se nařízne a do kapsy vloží plátek vyzrálé šunky a sýra s modrou plísní nebo typu Raclette, Appenzeller či Gouda. Poté se obalí v trojobalu a smaží v přepuštěném másle či sádle.

Psí řízek - (buď na maso není, nebo zbyla vejce a strouhanka z obalování): smícháme rozšlehaná vejce (můžeme přidat trochu mléka a lžíci oleje) se strouhankou na řidší hmotu a necháme cca 20 minut odležet (během toho zhoustne). Pak vytvarujeme placku a osmažíme.
Vložil:

*Simča, dcery *1988 a 1997

Errin a její rodina
Datum:22.10.2021 11:04:03
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.