| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Otázka Odpověď

Je syn případ pro trhání nosní mandle?

5.2.2013 13:53:57   Lenka, syn rok a třičtvrtě
Dobrý den,
paní doktorko nedá mi se nezeptat na problém,který jsme prodělali s mým skoro 2let. synem přes vánoce a v lednu.Syn v prosinci, po vleklejší rýmě dostal - tubotympanální katar a ext. otitidu - přeléčeno Otobacidem, dekongescencií a analgetiky.Krásně přeléčeno. Po kontrole za něk. dní - otoendosk. bilat bubínky, celistvé, vpáčené, lehce zarud., zvuk. volné, klidné, rinoskop. volné, hlenová sekr. spoře, sliznice bledé,klidné, tonzily v niveau, epigl. štíhlá, bledá, vchod do hrtanu volný. Otobacid a nurofen (ten jsme brali přes týden ačkoli na krabičce je napsáno jen 3 dny)asi vše vyřešil.Po další kontrole bubínek šedý, celistvý, kontur, ještě bez reflexu, vpravo ještě bez kontur, rinosk. hlen, jinak negat. Doporučeno tympano a epifaryngoskopie.Po cca 14 dnech dostal další rýmu - podotýkám nejspíše od staršího syna (chodí do školky, přitáhne kdeco), měl bronchitidu chytal se za levé ouško - pohotovost, křik, pláč, nesvůj, malé teplotky - již otitis media s paracentezou obou uší. Napsány ATB Amoksiklav 10 dní(byla jsem proti,nevím,zda byl v ušičkách hnisavý výtok či ne, tepl.nebyly vysoké jen malinko zvýšené, tudíž soudím na virový základ infekce, nicm.dobráno)
Po kontrole po paracentéze - afebrilní, bubínek celistvý, stp.krusty po paracen, bubínek bez kontur ještě, vlevo ještě sekrece v zevním zvukovodu, rhinosk. hlen až hlenohnis, sliznice bledé, klidné, eupnoe.
Lékařka usoudila, že malý na 90 procent zvětšená nos. mandle, aniž by ji měla možnost zkontrolovat, protože vždy malý byl v období infektu, dle toho, že tam jsme za poslední měsíc nekolikrát - kontroly, tak soudí, že to bude problém a myslí si, vytržení vše vyřeší.Nemyslíte si, že dle toho, co píši, je to navíc u tak malého dítěte brzy na takovéto soudy?
Pokud já vím, co jsem slyšela, řeší se to u dětí, kdy v noci chrápou, dlouhodobě, huhňají, rýmy zelené, špatně slyší po kontrolách na tympano a jsou starší, tudíž ta mandlička nemá pak šanci dorůst? Nemyslím si toto špatně?
Dle mého sel. rozumu, jestliže vyndáme, s čímž nesouhlasím, budu chtít malého skouknout i jiným ORL a slyšet jeho názory, tak mandle zase doroste, navíc anesteze v tak nízkém věku, také prý v létě v období malých infektů, mandle se může prý stabilizovat - zmenšit, nebo se vše může řešit homeo léčbou, kdyby tedy byla zbytnělá. Navíc prý anatom. poměry v hlavičce se budou zlepšovat, tudíž ta Eust. trubice by se neměla ucpávat....
Staršího syna léčím homeo(trp.na laryng) a úspěšně, již z toho skoro vyrostl.
Je fakt, že možná malého nyní víc kontroluji, občas zachrápe, nevím, zda dýchá nosem či pusou, ale asi bych to poznala, kdyby dýchal nosem,nyní měl opravdu protrahované rýmy či nasedl infekt na infekt, ale nemyslím si, že by se vymykal.
Co dělat v případě zač. rýmy? Samozřejmě nyní již denně užíváme quixx a když měl rýmu na noc i nasivin kapky a odsávám na vysavač - malý již umí ale smrkat - což je super. Prosím vás, je hnisavá rýma žlutá nebo bílá, malý totiž měl v odsávačce vždy jen bílé hleny, chuchvalce nikdy zelené či žluté.
Takže vždy řešit jen rýmu, aby pak nenasedla na ouška???
Nezlobte se za rozsáhlý dotaz, na ouška jsme nikdy nikdo v rodině netrpěli, tudíž této probl. vůbec nerozumím a nejsem zastáncem radik. řešení.
Děkuji za odpověď. Zdravím L
Názory k dotazu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

(C) 1999-2020 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.