tisk-hlavicka

Jaká je symbolika květin?

18.9.2023 Komerční sdělení

Ty tam jsou časy, kdy se květiny používaly jako nástroj pro komunikaci. Dříve šlo o naprosto běžnou věc, postupně ale květomluva upadla v zapomnění. Dnes se k ní trochu zase začínáme vracet, uvědomujeme si totiž, že květiny za nás mohou říct i to, za co se stydíme nebo se to bojíme vyslovit. Že vám tento jazyk nic neříká? Pak čtěte dál!

Trocha historie

Kde se květomluva, která se odborně označuje jako floriografie, vlastně vzala? Svůj původ má už v Orientu, a to v harémech. Květinám se tehdy přisuzovaly nejrůznější vlastnosti, a to podle barev, tvaru květu nebo vůně. Na východ se řeč květin rozšířila po roce 1600, v Japonsku se označuje jako hanakotoba. Do Anglie ji dovezla spisovatelka M. W. Montagu se svým mužem z Turecka, a to roku 1716. Rozkvět ale zažila za vlády královny Viktorie, kdy jí rozuměl snad úplně každý. Stala se tehdy dalším jazykem všech lidí.

V Čechách se stala známou a oblíbenou ještě o něco později, a to v době národního obrození. Božena Němcová dokonce vydala knihu s názvem Nejnovější a nejpůvodnější selam čili květomluva, a to spolu s Hanušem Jurenou.

Víte, že květomluva se objevovala i v dílech světových autorů jako byl W. Shakespeare, Jane Austenová nebo sestry Brontëovy?

Řekněte to květinou i vy

Zajímá vás, co jednotlivé květiny vyjadřují? Nejspíš vás nepřekvapí, že královna květin, růže, je symbolem lásky, zejména ta červená. Bílá růže znamená nevinnost a pokoru, růžová romantickou lásku, žlutá je barvou žárlivosti a oranžová zase touhy. Co ale další květiny?

  • Gerbera představuje upřímnost a věrnost.
  • Tulipány vyjadřují upřímný cit.
  • Chryzantémy jsou květinami přátelství a říkají, že stará láska nerezaví.
  • Gladiol říká Nespěchej na mě.
  • Karafiát hovoří o náklonnosti a oddané lásce, ne každý ho ale má v oblibě.
  • Slunečnice symbolizuje ušlechtilé myšlenky.
  • Narcis vyjadřuje neopětovanou lásku, ale i úctu a pozornost.
  • Frézie říká Neztrácej naději.
  • Iris je květinou víry a naděje.
  • Lilie je květinou vyjadřující čistotu, nevinnost a upřímnost.

Nepodceňujte ani volbu barev

O tom, co symbolizují jednotlivé druhy květin, jsme si už řekli, na vůně se dnes už tolik nekouká, ale co ty barvy?

Červená vyjadřuje lásku i vášeň, zvyšuje chuť, vlévá do žil novou energii. Žlutá je zářivá a veselá barva, která dokáže rychle zpříjemnit den, stimuluje i paměť. Bílá je barvou čistoty a nevinnosti, i to je důvod, proč je častou barvou svatebních kytic a dekorací.

Modrá uklidňuje, růžová konejší, je barvou lásky a štěstí, vyjadřuje jemnost a ženskost. Zelená mírní napětí a vyjadřuje začátek něčeho nového i optimismus a štěstí, oranžová přináší radost a je sváteční barvou. Fialová je symbolem věrnosti a úspěchu.




Vyhledávání článků podle věku