tisk-hlavicka

Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy za rohem: Přijďte darovat plazmu a dostanete dárek

26.9.2022 Komerční sdělení

Zvažovali jste někdy darování krevní plazmy? V čem její odběr spočívá, kdo je vhodným dárcem a proč je právě říjen ideálním měsícem k odběru?

Co na vás čeká před samotným odběrem plazmy

Darování plazmy je zcela dobrovolnou činností. Před samotným odběrem vás čeká kontrolní měření krevního tlaku, tlaku, přeměření, převážení a také budete muset předložit průkaz totožnosti. Pokud se ukáže, že jste po zdravotní stránce zcela v pořádku, musíte následně podstoupit kontrolní odběr krve, který projde testováním. Díky tomu se zjistí, zda je vaše krevní plazma použitelná a vhodná. Aby se eliminovalo riziko toho, že krev nebude vhodná, je nutné se řídit několika nařízeními.

 

Kdo je vhodným dárcem krevní plazmy

Vhodný dárce krevní plazmy je takový dárce, který je plnoletý, zdravotně v pořádku, váží v rozmezí od 50 do 150 kilogramů a vyznává zdravý životní styl. Pozor je nutné dát si v případech, kdy se u vás vyskytla alergie, opar, jste čerstvě po trhání zubu nebo jste nachlazení.

Odběr plazmy probíhá pod dohledem odborníků, trvá přibližně hodinu a před jeho skončením je dárci podán teplý fyziologický roztok, který dočasně zastoupí úlohu krevní plazmy, dokud se znovu neobnoví. Po odběru plazmy je dárci vyplacena finanční náhrada, podáno drobné občerstvení a prvodárce čeká ještě konzultace s lékařem. Proto se opravdu není čeho bát.

 

Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy

V týdnu od 3. do. 7.10. 2022 probíhá jubilejní 10. ročník Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy. Tato akce má za cíl zvýšit povědomí o tom, proč je dárcovství krevní plazmy tak důležité a přilákat nové dárce. S krevní plazmou se to totiž má tak, že jí je celosvětový nedostatek. Protože ji nelze získat jinak než odběry od dobrovolných dárců. V rámci Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy jsou pro dárce kromě klasické finanční náhrady připraveny také zajímavé bonusy a dárečky.

 

Kdy krevní plazma pomáhá

Jestliže potřebujete další důvody, proč krevní plazmu darovat, máme pro vás několik případů, kdy krevní plazma zachraňuje životy.

Používá se při:

  • operacích, během kterých dochází k velkým ztrátám krve
  • léčbě krevních onemocnění
  • léčbě některých infekčních onemocnění
  • léčbě vážných popálenin.

 

Udělejte dobrý skutek, který pomůže někomu zachránit život a za něhož budete finančně odměněni. Hrdinové totiž nemusí nosit pouze kostýmy a oplývat zvláštními schopnostmi. Hrdinou je i ten, kdo se rozhodne, že zachrání jiný lidský život, protože chce. Podpořte Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy tím, že podstoupíte odběr krevní plazmy. Bude vás to stát hodinu vašeho času, ale příjemci vaší krevní plazmy to zachrání život.

 

Zdroj obrázku: Evgeniy Kalinovskiy / Shutterstock.com




Vyhledávání článků podle věku