tisk-hlavicka

Cukroví, po kterém nepřiberete

13.12.2021

Cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří, stejně jako vánoční výzdoba, stromeček a štědrovečerní večeře.

Cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří, stejně jako vánoční výzdoba, stromeček a štědrovečerní večeře. Klasické recepty na cukroví v sobě ale mají cukr, máslo a další suroviny, díky kterým se každý kousek promění v kalorickou bombu.

Co s tím, když zrovna držíte dietu, ale přeci jen si se svými bližními chcete užít Vánoce se vším všudy, včetně pojídání cukroví? Upečte si fitness cukroví, po kterém nepřiberete, zároveň se ale nepřipravíte ani o kousíček kouzla Vánoc.

Jaké cukroví nesmí na vánočně vyzdobeném stole chybět?

Klasikou na našich stolech jsou vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, vosí úly, linecké a čajové cukroví, myslivecké knoflíky, slepované ořechy, kokosky, sádlové cukroví a další. Copak si ale můžete dát takové cukroví při dietě? Když ho upečete ve zdravější variantě, pak určitě!

Dejte si cukroví bez výčitek

Abyste si i vy, kteří zrovna držíte dietu, nebo vy, kteří se snažíte stravovat zdravě a cukru se raději vyhýbáte, mohli pochutnat na vánočním cukroví, přinášíme vám pár receptů na zdravé cukroví a taky nějaké tipy, čím nahradit základní suroviny jako cukr, tuk a mouka.

Víte, že součástí většiny receptů na cukroví je bílá pšeničná mouka, místo ní ale můžete s klidem použít:

  • Žitnou mouku (zejména na perníčky nebo linecké cukroví)
  • Celozrnnou mouku, kterou je dobré s tou klasickou nakombinovat v poměru 1.1 nebo 1:2.

Tip číslo jedna: Vanilkové rohlíčky zdravě

Ze 150 g mandlové mouky, 100 g másla, špetky prášku na pečení, 1 celého vajíčka, 1 žloutku, trochy medu a vanilkového extraktu vypracujte hladké těsto, které necháte aspoň hodinu v lednici. Z těsta pak tvarujte rohlíčky, které položíte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 175 °C asi 10 minut. Ještě teplé je obalte v kokosu, hroznovém cukru nebo sušeném ovesném mléce.

Tip číslo dva: Linecké cukroví bez cukru

Že není možné upéct cukroví s nízkým obsahem cukru nebo dokonce bez cukru? Omyl! Stačí rafinovaný cukr nahradit jiným sladidlem. Co třeba med nebo agávový či javorový sirup? A co dát místo cukru moučky sušené ovesné mléko, které je přirozeně sladké?

Na zdravější verzi lineckého budete potřebovat 500 g hladké mouky, 200 g přepuštěného másla, 120 g agávového sirupu nebo medu, citronovou kůru, špetku soli a na slepování pak nějakou kyselejší marmeládu.

Tip číslo tři: Zdravé medové perníčky bez cukru

Perníčky bez cukru? Vyzkoušejte a sami poznáte, že to jde. Na těsto si připravte 600 g hladké špaldové mouky, 2 vejce, 140 g rozpuštěného másla, 12 polévkových lžic medu, 2 čajové lžičky jedlé sody a 4 čajové lžičky koření do perníku. Jakmile těsto vypracujete, obalte ho potravinářskou fólií a do druhého dne uložte v chladničce.

Další den z něj na pomoučené pracovní ploše vyválejte plát o tloušťce asi půl centimetru a vykrajujte různé tvary. Ty pak položte na plech vyložený pečícím papírem dál od sebe, protože během pečení nakynou. Pečte v troubě rozpálené na 175 °C asi 8 minut. Ještě teplé je potřete rozšlehaným vejcem.

Tip číslo čtyři: Low carb kokosky

Low carb cukroví má hned několik výhod. Nepřiberete po něm a neochudíte se o pečení cukroví ani jeho konzumaci, i když držíte třeba dietu. Tak jak na ty kokosky?

Ušlehejte 2 bílky, přidejte 10 g kokosu a rozpuštěnou kokosovou příchuť KetoFit. Vše opatrně zamíchejte a na plech tvořte kokosky.

Tip číslo pět: Datlové kuličky

Nepečené rychlé cukroví, které zvládne za pár minut naprosto každý. Přesně to jsou datlové kuličky, ve kterých není nic víc než datle, rozinky, oříšek a rozpuštěný kokosový olej. Vše rozmixujte a tvořte kuličky, které obalíte v kakaovém prášku.

Tip číslo šest: Skořicové cukroví

Jaké koření k Vánocům prostě patří? Jednoznačně skořice! Pojďte si upéct zdravé skořicové cukroví. Potřebovat na ně budete zhruba polovinu hrnku mandlové mouky, 3 hrnku kokosového cukru, 2 polévkové lžíce vody, javorový nebo agávový sirup (případně med), po jedné čajové lžičce skořice a extraktu z vanilky.

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které necháte do druhého dne odpočívat zabalené ve fólii v ledničce. Další den ho rozválejte na pomoučeném válu a vykrajujte různé tvary (hvězdičky, srdíčka, stromečky, kolečka). Ty pak položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte dozlatova. Ještě teplé obalte třeba v sušeném ovesném mléce, které má jemně sladkou chuť.

Tip číslo sedm: Zdravé kakaové medvědí tlapky

Klasika, která nesmí chybět na mnoha stolech. Medvědí tlapky, jinak také pracny. Jak na ně bez cukru?

Připravte si 350 g špaldové celozrnné mouky, 260 g vlašských ořechů, 90 g přepuštěného másla, 280 g agávového nebo rýžového sirupu, 35 g kakaa, 10 g sušeného ovesného nápoje a mleté vánoční koření podle chuti (hřebíček, badyán, skořice apod.). Ze všech surovin vypracujte těsto, zabalte ho do folie a nechte do druhého dne odpočívat v lednici. Druhý den plňte do formiček a pečte na 160 °C 5 až 10 minut.




Vyhledávání článků podle věku