tisk-hlavicka

Topná sezóna se blíží. Jak neprotopit majlant, a přitom se netřást zimou?

13.8.2021 Komerční sdělení

Bez vytápění by to v naší zeměpisné šířce nešlo.

Že nežijeme v Karibiku, kde se bez radiátorů docela dobře obejdou, si moc dobře uvědomujeme, ale přesto se nám honí hlavou, jestli by nebylo možné celkové výdaje za teplo stlačit alespoň o pár tisíc korun. Dobrá zpráva je, že to možné je. Způsobů, jak si během topné sezóny udržet dobrou náladu, je poměrně dost.

 

Seřízení kotle

Mít moderní kotel je jedna věc, ale udržovat ho v perfektní kondici věc druhá. S odpovědí na otázku, proč před začátkem topné sezóny kontaktovat technika a nechat zařízení prověřit a seřídit, přišla tisková mluvčí skupiny ČEZ Alice Horáková. Upozornila, že „dobře seřízený a moderní kotel dokáže ušetřit až třetinu výdajů“. Soustava čelí při provozu značnému zatížení a mohou se v ní objevit netěsnosti nebo jiný problém (např. pokles tlaku).

 

Údržba radiátorů

V průběhu letní odstávky je nanejvýše vhodné věnovat pozornost odpočívajícím radiátorům. I ty by vás mohly během sezóny nepříjemně překvapit, čemu lze snadno předejít svědomitou údržbou. Jak na to?

 

Radiátory nejdříve zkontrolujte vizuálně. Pokud odhalíte místa, ze kterých kape voda, obraťte se na topenáře. Odvzdušnění však hravě zvládnete i bez něj – jen na to nezapomínejte ani v průběhu zimy. Že je zrovna zapotřebí, poznáte podle toho, že radiátor netopí rovnoměrně.

 

Jistě nemusíme připomínat, že před radiátory by neměl stát nábytek ani jiná tělesa, která zbytečně pohlcují teplo. A také se naučte větrat – okna otevírejte pravidelně tak, aby vznikl průvan, ovšem jen na krátkou dobu (řádu několika minut v závislosti na venkovní teplotě).

 

Změna dodavatele energií

Bez ohledu na to, jestli topíte plynem, či elektřinou, by vás měly zajímat aktuální ceníky dodavatelů. Cena plynu není jednotná a přechodem ke konkurenci můžete ušetřit stovky až tisíce korun za rok. Samozřejmě to platí také o elektřině. Jen si dejte pozor, aby vám nový dodavatel zajistil i špičkovou kvalitu zákaznického servisu.

 

Nastavení optimální teploty

Významným krokem k úspoře za teplo může být výměna kotle za modernější – ale často stačí mnohem méně. Především si hlídat hodnotu na domácím teploměru. Každý stupeň celsia navíc zvyšuje spotřebu energie o 5 – 6 %! Je proto důležité zvolit ten správný způsob vytápění.

 

Odborníci (včetně lékařů) doporučují vytápět obytné místnosti na cca 20 – 21 °C. Ale zatímco v případě obývacího pokoje a kuchyně jsou tyto hodnoty příjemné, v ložnici je vhodné udržovat o tři až pět stupňů nižší teplotu. Nejvíce tepla si naopak žádá koupelna.

 

A co se týče prostorů, do kterých zavítáte jen příležitostně (např. na chatě či chalupě), temperujte je na 13 – 15 °C. Předejdete tím nadměrné vlhkosti a problémům s ní souvisejícím. Když pak o víkendu na takové místo zavítáte, bude vám trvat jen krátkou dobu, než se vám ho podaří vytopit na ideální teplotu.

 

Zdroj obrázku: Andrew Angelov / Shutterstock.com




Vyhledávání článků podle věku