tisk-hlavicka

Jak na to, aby se let s batoletem nezměnil v horor

19.10.2018 Komerční sdělení

Rozhodli jste se poprvé letět na dovolenou s malým dítětem v batolecím věku?

Tady je pár rad na cestu, aby se let nestal stresujícím zážitkem, ze kterého se budete všichni dlouho vzpamatovávat.

Let s batoletem vyžaduje přípravu

Batolata, tedy děti od 1 do 3 let věku, jsou už trochu větším oříškem než malá miminka. Kromě toho, že se zvládnou sama pohybovat, mají i trochu silnější plíce, takže svou nespokojenost dokážou dát najevo opravdu hlasitě. Jak se tedy připravit na cestu letadlem, aby vše proběhlo tak, jak má? Let si dobře naplánujte a nenechte nic náhodě.

Mluvte o tom, jak let probíhá

S malým dítětem už můžete mluvit. Jakmile se začne blížit vaše dovolená, začněte si s dítětem o blížícím se letu povídat. Řekněte mu, co ho čeká, jak probíhá odbavení, jak se chovají cestující v letadle. Můžete ho s předstihem vzít na letiště a o zábavu na jedno odpoledne máte postaráno. Dítě bude z přistávacích letadel nadšené a nebude to pro něj velká neznámá.

Noční let, nebo cesta přes den?

Pokud si vyberete noční let, zvýšíte tím pravděpodobnost klidné cesty, protože batole už má nastavený režim a v noci zpravidla spí. Na druhou stranu počítejte také s tím, že spaní na palubě nebude zrovna nejpohodlnější a možná bude lepší, když zvolíte cestu přes den. Vezměte s sebou dostatek hraček a knížek, s dítětem stále mluvte a vysvětlujte, co se právě děje. Nebojte se stáhnout do mobilu nebo tabletu hry či pohádky, kterými dítě zabavíte během cesty.

Jak zvládnout zalehlé uši

Některé děti mohou cítit v letadle úzkost, protože jsou v něm poprvé. Jiným budou zaléhat uši, stejně jako nám dospělým, což u batolete vyvolá pocit nepohodlí a pláče. Vezměte s sebou dudlík nebo dítě během vzletu či přistání krmte, aby díky častému polykání uši odlehly. Na palubu si můžete přinést i mléko (v sušené podobě) v lahvičce a požádat personál, aby vám ohřál vodu.

Jaké doklady bude batole potřebovat

Děti, které jsou starší dvou let, už musí mít vlastní sedalo a platit za letenku. Některé letecké společnosti ale nabízejí výhodnější cenové tarify. Dítě musí mít svůj cestovní pas, při cestování v rámci Evropské unie bude dítě potřebovat dětský občanský průkaz. Zhotovení dokladů nenechávejte na poslední chvíli, ať se před cestou zbytečně nestresujete. Nezapomeňte ani na cestovní pojištění, které můžete získat pro celou rodinu za velmi výhodnou cenu na stránkách ePojištění.cz nebo Srovnejto.cz.

Tip na závěr: Vezete si s sebou na dovolenou vždy několik zavazadel, protože nevíte, kterým věcem dát přednost a které naopak nechat doma? Přečtěte si článek o tom, jak úsporně a efektivně zabalit.




Vyhledávání článků podle věku