tisk-hlavicka

10 rad jak vybrat dětem výbavu na hory

19.10.2015 Komerční sdělení

Jestli vaše děti ještě nedosáhly třetího roku, se skutečnými lyžemi můžete počkat.

Vyrazit s dětmi na hory, byť na týden, je pro rodiče někdy pěkně náročná dovolená. Vše připravit, zabalit, na nic nezapomenout a pak se vrátit v kompletní sestavě a bez zranění. To chce dostatek informací a systém. Omezit možná rizika, to je důležité. Tatínkové jsou samozřejmě v klidu, protože všechno "nějak dopadne". Realita však bývá často mimo jejich rozlišovací schopnosti.

Tedy, jak si usnadnit ten týden a mít alespoň malou jistotu, že máte vše pod kontrolou? Snad díky našemu článku. Je fajn mít i na horách trochu času na sebe a hory užít ve větším klidu.

Rada 1 - dětské lyže

Jestli vaše děti ještě nedosáhly třetího roku, se skutečnými lyžemi můžete počkat. Takto malé nemají dostatek sil na to, aby zvládly cokoli, co by mohlo připomínat lyžování. Bude je mnohem více bavit šoupání s medvíkovými lyžičkami připevněné řemínky k zimním botičkám. Vydrží s nimi maximálně patnáct minut, jako s jakoukoli jinou novou hračkou.

Opravdové lyže má smysl dětem pořizovat až od třetího roku. V této době již mají alespoň minimum sil na to, aby se o první lyžování začaly pokoušet. Nejkratší dětské lyžičky se vyrábějí od délky 65cm. Volte jí tak, aby je mělo vaše dítě po bradu. Ne delší, ne kratší. Příliš dlouhé lyže jsou pro děti mnohem náročnější na ovládání. Krátké lyže jim zase dovolí příliš. V obou případech si budou osvojovat chybnou techniku jízdy. Správná délka je klíčem k dobrým začátkům. Kupovat delší s tím, že do nich Péťa doroste, může být i nebezpečné z pohledu možných zranění.

Dětem pořiďte měkké lyže s kompozitovým jádrem, dřevo zvyšuje tuhost lyží. Kvalita lyží pro nejmenší se od jednotlivých značek příliš neliší. Vybrat můžete ty, které se vašemu dítěti líbí nejvíce.

Rada 2 - vázání na dětské sjezdové lyže

Dnes se sjezdové vázání samostatně kupuje jen zřídka. K většině modelů lyží je namontováno adekvátní vázání z továrny. Stejně tak to platí v půjčovnách i bazarech. Každopádně dbejte na to, aby dětské vázání mělo vypínací špičku i patku. To je důležité.

Abyste měla jistotu, že jsou lyže opravdu dobře seřízené, běžte do léty prověřeného servisu těsně před odjezdem na hory. Jednak se váha dítěte v průběhu roku rychle mění a je třeba lyže nastavit na aktuální hmotnost. A také v servisech pod sjezdovkou nemívají přesné seřizovačky, ale jen základní výbavu. Lyže tam stále nejčastěji seřizují jen šroubovákem.

Do servisu budete potřebovat nejen lyže s lyžařskými botami, ale také několik informací.Tou hlavní je, jak umí vaše dítě lyžovat. Dále, kolik váží a jaká je jeho výška. Přeceňovat schopnosti dítěte je nebezpečné. Servisman pak může naddimenzovat seřízení lyží a ty nebudou vypínat v okamžicích, kdy to bude potřeba. Komu by se chtělo jezdit s dětmi po doktorech s tím, že má výron v koleni a výpotek je třeba odsát pomocí stříkačky s jehlou.

Rada 3 - lyžáky pro děti

Nejprve je dobré si říci, že staré šněrovací Botasky na lyže s Markerem pérákem, byly pro naprosté začátky lyžování úplně nejlepší. Boty nebyly totiž tak pevné a nutily začínajícího lyžaře ke správně vyváženému postoji. Moderní lyžáky dovolí dětem sedět při jízdě jako na WC a to je velmi nežádoucí.

První lyžáky budete jistě pořizovat s prvními lyžemi s bezpečnostním vázáním. Tedy nejdříve po třetím roce dítěte. Pro malou nožičku jsou výhodnější sjezdové boty se zadním vstupem a dvěma přezkami. Do těchto bot se mnohem snadněji nastupuje. První přezkové lyžáčky dítěti pořiďte, až si bude umět samo obouvat botičky a bude chápat, že do lyžáků se musí trochu zabrat. Pro děti je to ještě méně pohodlné, než pro dospělé.

U výběru velikosti mějte na paměti, že je nebezpečné kupovat lyžáky větší s tím, že tak vydrží na více sezón. Počítejte s tím, že na každou sezónu budou potřeba jiné. Ve větší botě se nožička nezafixuje tak jak je nutné a při pádu hrozí přetočení nohy v botě a velmi nepříjemný úraz. Nehledě na vyšší hmotnost takových bot.

U dětí je to s výběrem lyžařských bot jinak, než u dospělých. Pro děti je výhodnější o půl až číslo větší, ne o víc. U dospělých naopak. Boty zkoušejte i s ponožkami. Pro děti je důležité, aby jim nebyla zima od nohou. Proto se špičky nožiček nesmí dotýkat špičky boty. Tak vzniká tzv. tepelný most a prstíky mohou prochladnout. Je nutná vzduchová mezera.

Dokud dětem rostou nohy, je mnohem výhodnější kupovat lyžáky každý rok v bazaru, nebo je půjčovat. Na týdenní dovolenou s lyžováním na horách, nebo školní kurz nemusíte řešit, zda je bota po někom vyšlápnutá. Něco jiného je, pokud jste za jednu zimu na lyžích úhrnem více jak měsíc. Pak stojí za úvahu koupit dítěti zcela nové lyžáky.

Rada 4 - dětská lyžařská helma

Když s dětmi jezdíte na kopci za chalupou, helmičku nepotřebují. Dětská přilba je pro krční svalstvo velká zátěž. Přilbou přidáváte cca půl kila navíc. Kvůli zvýšené hmotnosti hlavy se děti podstatně rychleji unaví.

První příznaky této únavy poznáte tak, že děti mají tendenci si hlavu s nasazenou helmou opírat. Vám o rameno, o rám lanovky apod. V přilbě mají děti také horší prostorovou orientaci, neboť v ní hůře slyší. Rovněž jim překáží zvětšený objem. S přibývajícím časem a zvyšujícím se nepohodlím začnou být děti protivné, lyžování je přestává bavit a pohodový den na svahu je nenávratně ztracený.

Dětská helma je však nutná na veřejné sjezdovce a v lyžařské školičce. Tam je nutno počítat s riziky z okolí. V lyžařské škole vám s největší pravděpodobností dítě do kurzu bez helmy nepřijmou. Při výběru dětské přilby se hlavně soustřeďte na to, aby co nejlépe seděla a to i s rozepnutým podbradníkem. Pokud již vaše děti chápou o co se při zkoušení helmy jedná, ptejte se, jestli je helma nikde netlačí. Především na spáncích a na čele. Také je požádejte, ať mírně zatřesou hlavičkou. Helma se nesmí sesunout na žádnou stranu. U malých dětí zkoušejte malíkem, jestli není nikde příliš těsná, nebo naopak volná.

Vnitřní stahovací systém má přilbu na hlavě dokonale usadit, neslouží ke korekci velikosti. Dětskou přilbu NIKDY nekupujte větší s tím, že jí Pepíček bude mít na několik let. Příliš volná helma nedrží a při jízdě se bude uvolňovat. Tím pádem rizik za jízdy spíše přibývá, než ubývá.

Zapínání podbradníku je výhodnější bajonetové, než s ráčnou se zoubky. Cvakání ráčny děti příliš láká a mají tendenci si s ní hrát. Helmu si tak můžou uvolnit a zrovna ve chvíli kdy má dítě ochránit, nebude držet.

Brýle musí s přilbou perfektně lícovat. Zvláště nad horní hranou brýlí by neměla být mezera, hrozí prochladnutí dutin. Helmička také nesmí brýle tlačit do nosu. Pro děti i vaší peněženku je výhodnější přilba i s brýlemi z půjčovny, nebo bazaru. Nemusíte se ničeho bát, helmy jsou pravidelné kontrolovány, dezinfikovány a vyřazovány z oběhu.

Rada 5 - Dětské sjezdové hole

Pro úplně první rok ježdění (možná déle) děti hůlky nepotřebují. Využijí je, až budou umět alespoň jízdu pluhem, ale především budou umět bezpečně zastavit. Do té doby jsou jimi spíše nebezpečné, sobě i svému okolí. Než na práci s hůlkami se děti potřebují soustředit na své nohy a na to, co na nich mají připnuté. Zcela elementární cvičení při sesouvání svahem, osvojování si pocitu skluzu, i naprosté začátky jízdy v pluhu je mnohem výhodnější bez hůlek. Lyžařské školičky postupují stejně.

Až si dítě osvojí sjezdařské začátky a budete hůlky pořizovat, postupujte známým osvědčeným způsobem. V obchodě bez nazutých lyžáků i lyží, obratťe hůlku vzhůru nohami. Dítě ať uchopí hůlku za bodec a postaví na zem, jakoby stálo na lyžích. Pokud loket svírá cca pravý úhel, je délka správná. Pokud toto zkoušíte s lyžáky i lyžemi na nohou, pak hůlku uchopit za rukojeť a opět by měl být v lokti pravý úhel.

Rada 6 - lyžařská bunda pro děti

Novou bundu na lyže kupujte maximálně na dva roky. S rezervou velikosti to moc nepřehánějte. Velká bunda při pohybu překáží, je moc volná a ani zapnutý snow catch (vnitřní zapínání v pase bránící vniknutí sněhu pod bundu) není zcela na tělo a před sněhem nechrání. Značkové bundy za tisíce korun nemají příliš smysl. Záleží na tom, jak moc rádo má vaše dítko hranolky s kečupem a kolikrát ten kečup budete muset prát.

Ani extrémní nepromokavost není nutné příliš řešit. Když prší jdete s dětmi stejně do bazénu a ne na lyže. Kvůli limonádě, nemusí být bunda nepromokavá. Stejně jí budete muset znovu vyprat. Barvy jsou z důvodu bezpečnosti lepší výrazné, červená, žlutá, oranžová. Ovšem čím méně barev na bundě, tím lépe dítě identifikujete i v davu.

Rada 7 - dětské lyžařské kalhoty

U kalhot na lyže je to celkem podobné jako u bundy. Ovšem zde již má smysl řešit nepromokavost. Děti si často rády sedají přímo na sníh, ten pod nimi odtává a kalhoty snadno promoknou. Lepší jsou kalhoty s vysokým pasem až nad ledviny a šlemi. Kalhoty drží na místě, sníh za kalhoty nezapadá a rozepnout je na WC netrvá i nic déle. Barva už je na vás. Opět záleží na tom, co má vaše dítě raději, jestli kečup, nebo čokoládu. Budete je prát s největší pravděpodobností i s bundou.

Rada 8 - dětské rukavice na lyže

Dokud děti nepoužívají hůlky, jednoznačně jim nasazujte palčáky, v těch je nejtepleji. Prstové rukavice až pro starší děti. Ze zkušeností je výhodnější brát s sebou na svah více párů dětských rukavic z obyčejných materiálů, než se spoléhat na jedny drahé z ušlechtilé super nepromokavé a dokonale prodyšné textilie. A víte proč? Z obyčejných rukavic kečup a čokoládu vyperete s mnohem větším klidem. Než se obávat dát drahé rukavice do pračky na 60 stupňů, aby to alespoň trochu pustilo. Vězte, že ten kečup tam bude mnohem dříve, než rukavice stihnou promoknout od sněhu.

Rada 9 - spodní vrstvy oblečení

Děti by měly mít vždy o jednu vrstvu navíc, než dospělí. Když bude horko, svléci jednu vrstvu se dá vždy. Když chybí a je zima, musí se do chalupy. Jestliže jsou vaše děti opravdu aktivní a potí se, neoblékejte jim bavlněné nátělníky a spodní trika jako první vrstvu. Jakmile si dáte pauzu u kiosku pod lanovkou a děti začnou chladnout, propocené tílko je začne studit. Funkční prádlo je mnohem lepší. Vlhkost nenasaje a odvede. Z pohledu komfortu oblékejte dětem raději více tenčích vrstev, než jednu silnou mikinu. Více vrstev vytvoří více vzduchových mezer a tím lepší termoizolaci.

Rada 10 - dětská kosmetika na hory

Na horách děti ošetřujte stejnými přípravky na opalování, jako u moře. Faktor 40 a výše je ideální. Na horách jste sluníčku mnohem blíže. Kupříkladu v Rokytnici už je to o více jak půl kilometru blíže, jak v Praze. V Alpách ještě mnohem více. Dětskou tvářičku mažte i když nesvítí sluníčko. Lepší jsou masnější krémy. Mráz pokožku velmi vysušuje a je třeba jí patřičně promastit. Na ruce, ale i nohy stačí čistá vazelína. Namazané ruce i nohy na pocit méně studí.

Dále nejen pro děti, ale i pro sebe mějte na horách s sebou krémy na různé otlaky, naraženiny, či namožené svaly. Určitě se budou hodit celé rodině, včetně závodně naladěného tatínka.

A pár tipů závěrem:

  • Nejlepší volbou je dětské lyže půjčovat, nebo kupovat bazarové. Na každou sezónu budete stejně muset pořizovat jiné, delší. Uvědomte si, že za jedinou zimu děti hodně vyrostou, zesílí a potřebují proto jiné sportovní náčiní.
  • Dětem dejte do kapes lístečky se jmény, adresou, délkou pobytu a několika telefonními čísly. Na sjezdovkách se vám dítě ztratí i během několika vteřin.
  • Mobil v kapse je fajn, ale na horách není všude signál. A navíc, v mrazu se akumulátor telefonu extrémně rychle vybíjí.
  • Na vleku jezdí dítě vždy první. Když upadne, snadno jej dojedete a pomůžete mu ze stopy. Menším dětem vyvážejte hůlky.
  • Na lanovce dospělý sedí uprostřed, děti po stranách. Sedačka nebude tolik nakloněna do strany.
  • Před lyžováním není ostuda udělat si malou rozcvičku s nasazenými lyžemi. Několik dřepů, předklonů i záklonů, protažení trupu i rukou svalstvo dobře zahřeje a lépe se vám bude jezdit už od samého začátku.
  • Pokud jezdíte se svým dítětem, nebo dětmi na svahu. Musí jezdit před vámi. Kdyby se jim něco stalo, rychle k nim sjedete. Když budete pod nimi, velmi těžce se k nim budete šplhat.
  • Pokud dítě upadne a vypnou mu lyže, naučte ho si je samostatně nazout. Srovnat je po vrstevnici vedle sebe, očistit od napadaného sněhu a nastoupit. Nejprve nacvaknout spodní lyži, pak horní.
  • Na svačině, nebo kratším obědě nerozepínejte dětem přezkáče. Nohy jim otečou a bude pak bolestivě je dopnout na původní úroveň.
  • O pauze naopak sundejte dítěti přilbu a vyměňte ji za čepici. Ulevíte krčnímu svalstvu a zapocená hlavička se může trochu vyvětrat.
  • Při lyžování by děti i dospělí měli pít stejně, jako při sportování v létě. Jen samé limonády a slazené nápoje vhodné nejsou. Voda a čaj ano. Ale jestli je děti budou pít, to se neví.

Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Vyhledávání článků podle věku