tisk-hlavicka

V hlavní roli: kuře 4x jinak

23.1.2018 Komerční sdělení

Kuřecí maso je lehké nejen k jídlu, ale i k přípravě. Pokud si myslíte, že vás toto maso nedokáže v kuchyni překvapit, pak vyzkoušejte nové recepty. Buďte si jistí, že za ně u strávníků sklidíte pochvalu a dost možná i žádost o přídavek. Připravíte-li oběd nebo lehkou teplou večeři z potravin, které jsou označeny značkou kvality například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra”, výsledek je zaručen. Co uvaříte jako první?


KUŘECÍ KOLÁČ S HOUBAMI

Není koláč jako koláč a tento kuřecí můžete servírovat jako hlavní chod. Sdílíte rádi talíř s někým, koho máte rádi? Vyzbrojte se lžícemi a společně se pusťte do horkého koláče přímo z pekáče. Tak se totiž tento kuřecí jí úplně nejlépe. Pokud byste ho ale raději porcovali, počkejte na vychladnutí.

Ingredience:

  • 1 lžíce oleje
  • 600 g kuřecích prsou
  • 100 g slaniny v celku
  • 180 g šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • lžička uzené sladké papriky
  • muškátový oříšek

Postup:

  1. Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Ty osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
  2. Rozpalte pánev a kuřecí maso na oleji osmahněte dozlatova spolu se slaninou, kterou jste nakrájeli na kostičky.
  3. Přidejte šalotky nakrájené na čtvrtiny a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete.
  4. Vše zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Poté přilijte vývar a vmíchejte smetanu, přidejte prolisovaný česnek.
  5. Do pánve nastrouhejte kus muškátového oříšku a přidejte celé větvičky tymiánu.
  6. Vařte, dokud tekutina nezhoustne do krémové konzistence, a poté vyjměte tymián.
  7. Kuřecí směs nalijte do formy na koláč (o průměru asi 20 cm) a překryjte listovým těstem. Okraje nedbale zmuchlejte.
  8. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.

TIP: Pokud jste směs smažili v pánvi, která se smí použít i v troubě, nemusíte směs přelévat do formy na koláč a pečte rovnou v pánvi.


KUŘE V CELOZRNNÉ PLACCE S JOGURTOVOU ZÁLIVKOU

Pokud máte po prosinci plném jídla chuť na něco lehčího, máme pro vás skvělý tip na dnešní večeři. Připravte si rychlé, snadné a zároveň zdravé rolky z celozrnných placiček, kuřecích prsou a zeleniny. Pokud nevíte, jak vybrat v obchodě kuřecí maso, určitě vám napomohou značky kvality – například Klasa a Bio.

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 600 ml bílého jogurtu
  • 1 citron
  • ledový salát
  • 1 okurka
  • 2 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 3 lžičky mletého římského kmínu
  • sůl, pepř
  • celozrnné placičky
  • olej

Postup:

  1. Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté ho nakrájejte na nudličky. Osolte ho a opepřete.
  2. V misce smíchejte 200 ml jogurtu, 2 lžičky římského kmínu, sladkou papriku a 1 nasekaný česnek.
  3. Do jogurtové směsi vmíchejte kuřecí maso, nádobu překryjte a v lednici nechte uležet minimálně hodinu.
  4. Uleželé maso v jogurtu rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech a pečte na 180 °C, dokud není kuře hotové. V průběhu pečení maso otočte.
  5. Jogurtovou zálivku připravte smícháním 400 ml jogurtu, 1 lžičky římského kmínu, 1 prolisovaného stroužku česneku, soli, pepře a špetky citronové kůry.
  6. Než se upeče kuřecí maso, nakrájejte ledový salát na malé kousky a rajčata na poloviční plátky.
  7. Z okurky vydlabejte střed a nakrájejte ji na nudličky.
  8. Do celozrnné placičky zabalte maso se zeleninou a jogurtovou zálivkou.


PEČENÉ KUŘE S NÁDIVKOU

Kdo říká, že se na nádivku musí čekat až do Velikonoc? Připravte si ji se šťavnatým kuřetem třeba k nedělnímu obědu. Vyberte to nejlepší, které má loga Bio „zebra”, EU „Bio list” nebo Klasa. A pokud máte rádi, když ve vláčné nádivce občas něco křupne, máme pro vás tajný tip. Přihoďte do receptu hrst mandliček nakrájených na plátky nebo kousky jedlých kaštanů.

Ingredience:

  • 1 celé kuře
  • snítka tymiánu a šalvěje
  • 100 g másla
  • sůl, pepř
  • sladká uzená paprika
  • 3 stroužky česneku

Na nádivku:

  • 9 rohlíků
  • 125 ml mléka
  • 125 ml kuřecího vývaru
  • 7 vajec
  • 40 g másla
  • čerstvá petržel
  • 420 g uzeného masa
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 60 g hrášku (mraženého)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte.
  2. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou.
  3. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži.
  4. Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.
  5. Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou.
  6. Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.
  7. Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby.
  8. Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.
  9. Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát.
  10. K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek.
  11. Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
  12. Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.

TIP: Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.


KRÉMOVÁ KUŘECÍ POLÉVKA

Pokud si chcete dát něco dobrého na zahřátí, tak jedině misku horké krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a zima bude rázem pryč.

Ingredience:

  • 1 kg kuřecích stehen
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 2 cibule
  • 4 řapíkaté celery
  • 2 petržele
  • 1 pórek (bílou část)
  • snítka tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 45 g hladké mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • olej

Postup:

  1. Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.
  2. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
  3. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol.
  4. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu.
  5. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte.
  6. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
  7. Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.
  8. Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
  9. Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.
  10. Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
  11. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu.

TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy.


Více chutných receptů najdete na www.akademiekvality.cz.




Vyhledávání článků podle věku