Cítíte na sobě, že máte během slunečných dnů chuť spíše na něco lehčího a svěžího? Pohrajte si v kuchyni s mléčnými výrobky a doplňte je dalšími zdravými a chuťově zajímavými surovinami. Máme pro vás inspirativní recepty.
V našich zeměpisných podmínkách jsou mléko a mléčné výrobky součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.
Protože jsou tedy mléko a mléčné výrobky zdrojem nejen plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin, ale také řady vitamínů a minerálních látek, mysleme na ně také během letních měsíců. Navíc jejich další výhodou, kterou oceníte především v kuchyni, je jejich pestrost a skvělá kombinovatelnost s jinými surovinami. Hodí se jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů. Více najdete na www.mlekovaszdravi.cz.
Hrášková pomazánka s dýňovými semínky
Potřebujeme:
1 kelímek (140g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
100 g mraženého hrášku
1 limetka
1 lžíce dýňových semínek
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Postup:
Hrášek krátce spaříme a poté opět ihned zchladíme, aby si zachoval svěží zelenou barvu.
Vidličkou ho pouze lehce rozmačkáme tak, aby se zachovala jeho struktura.
Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, šťávu z jedné limetky a posekaná dýňová semínka.
Ochutíme solí a pepřem.
Grilované rolky plněné cuketou, anglickou slaninou a sýrem
Potřebujeme:
2 menší cukety
plátky anglické slaniny
stroužek česneku
sýr Cottage
nakládaná sušená rajčata
bazalka
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
Cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme cca 15 min. „vypotit”.
Na olivovém oleji lehce osmahneme nahrubo nasekaný česnek, přidáme nakrájená sušená rajčata a sýr.
Dle chuti osolíme a opepříme, nakonec přidáme nasekanou bazalku.
Na plátky cukety klademe plátky anglické slaniny a naplníme připravenou směsí.
Srolujeme malé závitky, které propíchneme párátky.
Na grilu připravujeme asi 5-10 minut.
Brusinkovo-mátový Skyr shake
Potřebujeme:
250 g Skyr Kapucín jahoda
1dl brusinkového džusu
0,5 dl jablečného džusu
7 mátových lístků
6-8 kostek ledu
Postup:
Skyr, obě džusové přísady a 5 lístků máty dáme do kuchyňského robotu a umixujeme drink jemné konzistence.
Do sklenice dáme led, zalijeme jej shakem a ozdobíme lístky máty.
Koláč s tvarohem a kysanou smetanou
Těsto:
280 g polohrubé mouky
200 g tuku
2 žloutky
špetka soli
mouka na vál
máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu
Náplň:
500 g tučného tvarohu
4 vejce
250 g moučkového cukru (můžeme dát méně cukru a přidat hrozinky)
500 ml zakysané smetany
špetka soli
Na ozdobu:
Zahradní ovoce (rybíz, jahody, angrešt…)
Postup:
Mouku se solí promneme s tukem. Přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto.
Tvaroh osolíme a našleháme dohladka s cukrem, vejci a smetanou.
Těsto rozválíme a opatrně přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Těsto na plechu vytvarujeme tak, aby byly pokryty boční stěny plechu.
Propíchneme vidličkou a ve středně horké troubě zpola upečeme.