tisk-hlavicka

Letní mléčné osvěžení

28.6.2017 Komerční sdělení

Cítíte na sobě, že máte během slunečných dnů chuť spíše na něco lehčího a svěžího? Pohrajte si v kuchyni s mléčnými výrobky a doplňte je dalšími zdravými a chuťově zajímavými surovinami. Máme pro vás inspirativní recepty.

V našich zeměpisných podmínkách jsou mléko a mléčné výrobky součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.

Protože jsou tedy mléko a mléčné výrobky zdrojem nejen plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin, ale také řady vitamínů a minerálních látek, mysleme na ně také během letních měsíců. Navíc jejich další výhodou, kterou oceníte především v kuchyni, je jejich pestrost a skvělá kombinovatelnost s jinými surovinami. Hodí se jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů.
Více najdete na www.mlekovaszdravi.cz.


Hrášková pomazánka s dýňovými semínky

Potřebujeme:

  • 1 kelímek (140g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
  • 100 g mraženého hrášku
  • 1 limetka
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Hrášek krátce spaříme a poté opět ihned zchladíme, aby si zachoval svěží zelenou barvu.
  2. Vidličkou ho pouze lehce rozmačkáme tak, aby se zachovala jeho struktura.
  3. Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, šťávu z jedné limetky a posekaná dýňová semínka.
  4. Ochutíme solí a pepřem.

Grilované rolky plněné cuketou, anglickou slaninou a sýrem

Potřebujeme:

  • 2 menší cukety
  • plátky anglické slaniny
  • stroužek česneku
  • sýr Cottage
  • nakládaná sušená rajčata
  • bazalka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup:

  1. Cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme cca 15 min. „vypotit”.
  2. Na olivovém oleji lehce osmahneme nahrubo nasekaný česnek, přidáme nakrájená sušená rajčata a sýr.
  3. Dle chuti osolíme a opepříme, nakonec přidáme nasekanou bazalku.
  4. Na plátky cukety klademe plátky anglické slaniny a naplníme připravenou směsí.
  5. Srolujeme malé závitky, které propíchneme párátky.
  6. Na grilu připravujeme asi 5-10 minut.

Brusinkovo-mátový Skyr shake

Potřebujeme:

  • 250 g Skyr Kapucín jahoda
  • 1dl brusinkového džusu
  • 0,5 dl jablečného džusu
  • 7 mátových lístků
  • 6-8 kostek ledu

Postup:

  1. Skyr, obě džusové přísady a 5 lístků máty dáme do kuchyňského robotu a umixujeme drink jemné konzistence.
  2. Do sklenice dáme led, zalijeme jej shakem a ozdobíme lístky máty.

Koláč s tvarohem a kysanou smetanou

Těsto:

  • 280 g polohrubé mouky
  • 200 g tuku
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • mouka na vál
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu

Náplň:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 250 g moučkového cukru (můžeme dát méně cukru a přidat hrozinky)
  • 500 ml zakysané smetany
  • špetka soli

Na ozdobu:

Zahradní ovoce (rybíz, jahody, angrešt…)

Postup:

  1. Mouku se solí promneme s tukem. Přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto.
  2. Tvaroh osolíme a našleháme dohladka s cukrem, vejci a smetanou.
  3. Těsto rozválíme a opatrně přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  4. Těsto na plechu vytvarujeme tak, aby byly pokryty boční stěny plechu.
  5. Propíchneme vidličkou a ve středně horké troubě zpola upečeme.
  6. Potřeme náplní a dopečeme.
  7. Koláč ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie.




Vyhledávání článků podle věku