Naučte se vařit samostatně nebo v kurzech vaření.
Ne každý z nás měl možnost odkoukat vše potřebné od své maminky nebo babičky. Proto nám zbývá, buď se naučit vařit samostatně nebo navštívit některý z kurzů vaření, které jsou v poslední době velmi oblíbené. Přečtěte si několik tipů v následujícím článku, jak na to.
Nejlepší je naučit se vařit postupně a začínat lehkými jídly. Až zvládnete základy, propracujete se k náročnějším receptům. S každým dalším jídlem se budete zlepšovat a s nabytými zkušenostmi vše půjde stále snadněji.
Mnoho receptů najdete v kuchařkách a na internetu. Ne všechny jsou však pro úplné začátečníky vhodné. Ze začátku se snažte hledat jednoduché a rychlé recepty které poznáte podle krátkého postupu přípravy a malého množství potřebných surovin. Na konci tohoto článku ukážeme několik základních receptů, které zvládne i úplný začátečník v kuchyni.
TIP: Pořizujete novou kuchyni? Inspirujte se fotogalerií kuchyní Gorenje.
Přečtěte si nejprve několik základních rad pro začínající kuchaře, které vám v kuchyni velmi pomohou:
Aby se vám v kuchyni dobře pracovalo, nesmí v ní chybět základní potraviny potřebné pro vaření. S těmito potravinami můžete uvařit nejméně dvacet obyčejných receptů a patří mezi základní suroviny každé kuchyně.
Mezi základní suroviny patří:
Než se do samotného vaření pustíte, zkontrolujte si, zda nic z uvedených surovin ve vaší kuchyni nechybí. Pokud vaříte podle konkrétního receptu, předem nakupte vše potřebné. Vyhnete se tak kvapnému nákupu v průběhu vaření.
Pokud nechcete mít kuchyni plnou odložených a zašpiněných věcí, vytvořte si system v udržování pořádku při vaření. Budete se cítit lépe a vaše práce bude mnohem rychlejší a více efektivní. Všechno špinavé nádobí v průběhu vaření odkládejte přímo do dřezu, případně myčky a ve volných chvílích jej ihned umývejte.
Vyhnete se tak hromadění nádobí a vše potřebné budete mít opět připravené k použití. Všechny suroviny, které je třeba nakrájet, zpracujte předem a ihned po sobě ukliďte, to nejhorší tak budete mít za sebou na začátku samotného vaření. Pokud budete průběžně uklízet a umývat nádobí, tak na konci vaření bude vaše kuchyňská linka čistá a hotový pokrm připravený k servírování.
TIP: Ušetřete si práci a používejte vestavnou myčku na nádobí.
I v případě, že nemáte s vařením zkušenosti, myslete vždy na to, že dobré dochucení pokrmu je zásadní. Pokud nemáte čas, vyzkoušejte tyto osvědčené ingredience - domácí vývar, parmazán, sojová nebo rybí omáčka.
S nožem budete v kuchyni pracovat prakticky neustále a tento nástroj musíte mít pevně v ruce. Pokud budete umět rychle a svižně krájet, podstatně tak zkrátíte dobu přípravy jídla. Pro práci s nožem je základní jeho správné uchopení a poctivý trénink.
Pořiďte si kvalitní nůž a velké prkénko, s malým nožíkem se vám nikdy dobře krájet nebude a velká pracovní plocha je pro krájení důležitá. Jakmile budete mít kvalitní nástroje, začněte trénovat. Časem se vám krájení dostane do ruky a budete v práci s nožem rychlí a přesní.
Pokud se nechcete učit vařit sami, navštivte kurz vaření, kterým vás provede zkušený šéfkuchař. Osvojíte si základní postupy v kuchyni, naučíte se správně krájet a vařit výtečné pokrmy. Kvalitní vývar je totiž v gastronomii základním stavebním kamenem, u kterého kuchařské umění začíná. Pro začátek volte kurzy, které vás zdokonalí v přípravě vývarů, omáček i masa. Postupem času můžete svoje znalosti rozšířit o lákavé cizí kuchyně, např. španělskou či thajskou.
Podívejte se na některé velmi jednoduché recepty se srozumitelným postupem. Jedná se o základní recepty, které jsou pro začátečníky vhodné. Jestliže je mezi nimi vaše oblíbené jídlo, nebojte se a pusťte se do vaření dle následujících postupů.
Suroviny:
Postup přípravy:
Suroviny:
Postup přípravy:
Suroviny:
Postup přípravy: