tisk-hlavicka

Jak se naučit vařit?

20.12.2016 Komerční sdělení

Naučte se vařit samostatně nebo v kurzech vaření.

Ne každý z nás měl možnost odkoukat vše potřebné od své maminky nebo babičky. Proto nám zbývá, buď se naučit vařit samostatně nebo navštívit některý z kurzů vaření, které jsou v poslední době velmi oblíbené. Přečtěte si několik tipů v následujícím článku, jak na to.

Nejlepší je naučit se vařit postupně a začínat lehkými jídly. Až zvládnete základy, propracujete se k náročnějším receptům. S každým dalším jídlem se budete zlepšovat a s nabytými zkušenostmi vše půjde stále snadněji.

Mnoho receptů najdete v kuchařkách a na internetu. Ne všechny jsou však pro úplné začátečníky vhodné. Ze začátku se snažte hledat jednoduché a rychlé recepty které poznáte podle krátkého postupu přípravy a malého množství potřebných surovin. Na konci tohoto článku ukážeme několik základních receptů, které zvládne i úplný začátečník v kuchyni.

TIP: Pořizujete novou kuchyni? Inspirujte se fotogalerií kuchyní Gorenje.

Několik rad pro začátečníky

Přečtěte si nejprve několik základních rad pro začínající kuchaře, které vám v kuchyni velmi pomohou:

  1. Nakupte si základní suroviny.
  2. Udržujte v kuchyni pořádek.
  3. Zkoušejte dochucovat.
  4. Trénujte práci s nožem.

Nakupte základní potraviny

Aby se vám v kuchyni dobře pracovalo, nesmí v ní chybět základní potraviny potřebné pro vaření. S těmito potravinami můžete uvařit nejméně dvacet obyčejných receptů a patří mezi základní suroviny každé kuchyně.

Mezi základní suroviny patří:

  • těstoviny
  • brambory
  • rýže
  • rajčatový protlak
  • hladká mouka
  • olej
  • vinný ocet
  • sůl, pepř, cukr a koření
  • mléko
  • máslo
  • smetana
  • vejce

Než se do samotného vaření pustíte, zkontrolujte si, zda nic z uvedených surovin ve vaší kuchyni nechybí. Pokud vaříte podle konkrétního receptu, předem nakupte vše potřebné. Vyhnete se tak kvapnému nákupu v průběhu vaření.

Udržujte pořádek v kuchyni

Pokud nechcete mít kuchyni plnou odložených a zašpiněných věcí, vytvořte si system v udržování pořádku při vaření. Budete se cítit lépe a vaše práce bude mnohem rychlejší a více efektivní. Všechno špinavé nádobí v průběhu vaření odkládejte přímo do dřezu, případně myčky a ve volných chvílích jej ihned umývejte.

Vyhnete se tak hromadění nádobí a vše potřebné budete mít opět připravené k použití. Všechny suroviny, které je třeba nakrájet, zpracujte předem a ihned po sobě ukliďte, to nejhorší tak budete mít za sebou na začátku samotného vaření. Pokud budete průběžně uklízet a umývat nádobí, tak na konci vaření bude vaše kuchyňská linka čistá a hotový pokrm připravený k servírování.

TIP: Ušetřete si práci a používejte vestavnou myčku na nádobí.

Naučte se jídlo dochutit

I v případě, že nemáte s vařením zkušenosti, myslete vždy na to, že dobré dochucení pokrmu je zásadní. Pokud nemáte čas, vyzkoušejte tyto osvědčené ingredience - domácí vývar, parmazán, sojová nebo rybí omáčka.

  • Vyvarujte se chemickým ochucovadlům (vegeta, instantí jíška)
  • Snažte se místo vody používat vývar nebo třeba víno, mléko či smetanu.
  • Sůl přidávejte na začátku vaření, lépe se spojí s jídlem.
  • Pepř a bylinky se snažte používat vždy čerstvé.

Trénujte práci s nožem

S nožem budete v kuchyni pracovat prakticky neustále a tento nástroj musíte mít pevně v ruce. Pokud budete umět rychle a svižně krájet, podstatně tak zkrátíte dobu přípravy jídla. Pro práci s nožem je základní jeho správné uchopení a poctivý trénink.

Pořiďte si kvalitní nůž a velké prkénko, s malým nožíkem se vám nikdy dobře krájet nebude a velká pracovní plocha je pro krájení důležitá. Jakmile budete mít kvalitní nástroje, začněte trénovat. Časem se vám krájení dostane do ruky a budete v práci s nožem rychlí a přesní.

Kurz vaření? Učte se od šéfkuchařů.

Pokud se nechcete učit vařit sami, navštivte kurz vaření, kterým vás provede zkušený šéfkuchař. Osvojíte si základní postupy v kuchyni, naučíte se správně krájet a vařit výtečné pokrmy. Kvalitní vývar je totiž v gastronomii základním stavebním kamenem, u kterého kuchařské umění začíná. Pro začátek volte kurzy, které vás zdokonalí v přípravě vývarů, omáček i masa. Postupem času můžete svoje znalosti rozšířit o lákavé cizí kuchyně, např. španělskou či thajskou.

Vyzkoušejte tyto recepty

Podívejte se na některé velmi jednoduché recepty se srozumitelným postupem. Jedná se o základní recepty, které jsou pro začátečníky vhodné. Jestliže je mezi nimi vaše oblíbené jídlo, nebojte se a pusťte se do vaření dle následujících postupů.

Špagety aglio olio

Suroviny:

  • špagety
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1–2 rozdrobené malé sušené chilli papričky
  • hrst sekané hladkolisté petrželky
  • 1 rajče
  • sůl
  • strouhaný parmazán

Postup přípravy:

  1. Špagety si uvaříte podle návodu na obalu. Mezitím, co se budou špagety vařit, si opečte 4 stroužky česneku na olivovém oleji po dobu asi 1 minuty. Následně přidejte chilli papričky dle toho, jak pálivé to chcete.
  2. Poté přisypte hrst nasekané petrželky a nakrájené rajče.
  3. Osolte.
  4. Nechte dusit cca 2-3 minuty a smíchejte s špagetami, které mezitím zcedíte.
  5. Výsledný pokrm podávejte s nastrouhaným parmazánem.

Česneková polévka se sýrem

Suroviny:

  • 1,5 litru vody
  • sůl, pepř
  • sušená majoránka
  • česnek podle potřeby
  • 80 g strouhaného sýru
  • 4 krajíce chleba olej

Postup přípravy:

  1. Uvařte vodu, do které přidáte sůl, pepř či další koření dle chuti. Je možné použít na dochucení i domácí vývar (ideálně z mrkve, petržele). Těsně před koncem vaření, přidejte do vody 2 prolisované stroužky česneku a trošku majoránky.
  2. Během toho nakrájejte chleba na kostičky, v pánvi rozpalte olej a zprudka osmažte tyto krutony.
  3. Do talířů dejte krutony, prolisovaný česnek podle chuti, strouhaný sýr a zalijte vroucí ochucenou vodou.

Palačinky s ovocem

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli2 vejce
  • 500 ml mléka
  • olej na smažení
  • marmeláda, šlehačka, ovoce,...

Postup přípravy:

  1. Ve vyšší nádobě rozmixujte mouku se solí, vejci a mlékem. Těsto musí být velmi hladké.
  2. Poté rozpalte pánev a lehce ji potřete olejem.
  3. Naběračkou naberte těsto a vlijte jej na pánev. Pánev můžete nahnout do stran, aby se těsto rozlilo po celém dnu.
  4. Smažte z obou stran a vyjměte z pánve.
  5. Hotové palačinky můžete potřít marmeládou a smotat nebo přeložit, ozdobit šlehačkou, ovocem, apod.




Vyhledávání článků podle věku