| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zrozen jako rebel - Proč jsou sourozenci odlišní ?

Popis:V roce 1970 začal historik vědy Frank J. Sulloway největší projekt svého života. Zajímala jej otázka, proč někteří lidé v průběhu politických či myšlenkových revolucí houževnatě lpějí na starých dogmatech, zatímco jiní jsou schopní přehodnotit své postoje
Bližší informace:Autor prozkoumal 6000 biografií význačných objevitelů a vynálezců západní Evropy. Pracoval s asi půlmilionem životopisných dat excerpovaných z několika tisíc knih. Jeho hlavním závěrem je, že většinu důležitých objevů, těch, které změnily myšlenkový obsah evropské civilizace, udělali mladší sourozenci. Dokonce i v případech, že původce nové teorie -- jako u Newtona, Lavoisiera, Einsteina a Freuda -- je prvorozený syn, bývá pak teorie přijata a rozpracována mladšími sourozenci, a navíc je v těchto případech charakteristické, že vztah mezi budoucím objevitelem a jeho otcem byl v mládí napjatý. Platí to i v politice, radikálové měli zpravidla v dětství spory se svými otci. Důležité však je, že z takového konfliktního prostředí pocházejí nejen političtí hašteřivci, ale také myslitelé a vynálezci, kteří napětí v rodině dokázali dát pozitivní význam.
WWW:http://www.volny.cz/petr.imlauf/clanky/R45-17B.HTM

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.