| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hledání 

Jízda králů

Starobylá lidová slavnost.
Kdy:27.5.2022
Kde:Klub sportu a kultury Vlčnov Vlčnov 186 687 61 Vlčnov
Region:Uherské Hradiště
Popis:Národopisná slavnost s lidovým zvykem jízdy králů. Jedná se o obřadní objížďku na koních s postavou krále oblečeného v ženském obřadním kroji. Doprovází ho družina chlapců na ozdobených koních a dvě pážata, pobočníci s tasenými šavlemi. Průvod objížděl celou vesnici.

Starobylá lidová slavnost, odehrávající se na Svatodušní neděli ve Vlčnově, má tradici delší než 200 let. Podobně jako masopustní průvody na Hlinecku byla zapsána na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Vyvrcholením oslav je průvod krále a jeho družiny na ozdobených koních, který projíždí celou vesnicí. Jde o originální iniciační obřad, při němž jsou osmnáctiletí chlapci vítáni mezi dospělé občany obce.

Každý z nich vystupuje jako člen královské družiny jen jednou v životě, králem pak je malý hoch ve věku 10-12 let, převlečený do dívčího kroje. Jízdu králů provází vystoupení folklorních souborů, koncerty dechových a cimbálových muzik, ochutnávky vína, jarmark řemesel a výstavy.

Před druhou světovou válkou se Jízda králů konala téměř v každé vsi na Slovácku, dnes se tato specifická tradice udržuje kromě Vlčnova ještě v Hluku, Kunovicích a Skoronicích.


Jak vypadá jízda králů a jaké má kořeny?
Jízda králů je obřadní průvod mladých svobodných mužů v odvedeneckém věku, kteří objíždějí na ozdobených koních svou obec. Slavnost se koná v období tzv. letnic, resp. svatodušních svátků, kdy křesťané oslavují seslání Ducha svatého, z pohanských dob přetrvala oslava plnosti života, krásy a síly mládí, což souviselo s vrcholícím jarem a příchodem slunovratu.

V současnosti má slavnost ve Vlčnově ustálenou podobu: v čele průvodu jedou na koních praporečník a vyvolávači, za nimi jede král ochraňovaný pobočníky s tasenými šavlemi, průvod uzavírají další vyvolávači a výběrčí (žebráci). Král i pobočníci jsou vždy oblečeni v dívčím slavnostním kroji, král – chlapec ve věku 10-12 let – má tvář zahalenou pentlemi a v ústech svírá bílou růži jako symbol nevinnosti, vznešenosti a mlčenlivosti. Celá družina si svého krále střeží a jezdci vtipnými veršovanými vyvolávkami poukazují na dobu a vlastnosti obyvatel obce, také žádají přihlížející diváky o dar či finanční příspěvek pro krále. Vlastní průvod projíždí obcí v neděli.

Jízda králů byla 27. listopadu 2011 zapsána na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

27. květen 2022 – 29. květen 2022
Mapa:
GPS:49°0'36.346”N, 17°34'48.950”E
WWW:https://www.jizdakralu.cz/
Vložil: Admin
Názory k aktivitě (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

zpět

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

ValinkaKubaADÉLKAADELINKAmiláček ADELINKAADÉLKA☺VikiBříško

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.