tisk-hlavicka

Vitamin C

13.11.2003 PR

Vitamin C je nejznámější a nejrozšířenější ze všech vitaminů. Je to i nejhojněji používaný potravinový doplněk. Skutečný rozsah jeho příznivých účinků však může překvapit i ty, kteří se domnívají, že dobře znají jeho všestranné použití.

V podvědomí každého z nás je historie objevení vitaminu C ve spojení s vyčerpávajícím onemocněním námořníků, s kurdějemi (skorbut). Chemický název - kyselina askorbová - je odvozen právě od schopnosti předcházet tomuto onemocnění. Dnes je zájem o tento vitamin především soustředěn na jeho schopnost chránit tkáňové buňky. Vitamin C působí především uvnitř buněk. Jako jeden z hlavních antioxidantů pomáhá vitamin C likvidovat nestabilní molekuly kyslíku, tzv. volné radikály.

Vitamin C je aktivní ve všech tělesných tkáních. Pomáhá posilovat vlásečnice a buněčné stěny. Je důležitým činitelem při tvorbě kolagenu, tedy bílkoviny, obsažené v pojivových tkáních. Tímto způsobem vitamin C podporuje hojení povrchových ran, snižuje riziko vzniku krevních sraženin a hematomů, udržuje dobrý stav vaziva.

Vitamin C zmírňuje následky nachlazení a zkracuje dobu léčby. Vitamin C pomáhá zvládat infekce dýchacích cest.

Vyšší dávky vitaminu C dokáží blokovat účinek látek, které vznikají v těle jako odpověď na podráždění alergeny. vitamin C je rovněž účinným prostředkem při léčení astmatu.

Vitamin C také pomáhá ke vstřebání určitých aminokyselin, ve větším množství jej proto potřebují lidé, kteří drží redukční diety.

Vitamin C chrání proti zhoubným účinkům kouření, ve větším množství jej proto potřebují kuřáci.

Vitamin C ovlivňuje schopnost našeho organizmu využít některé důležité živiny.Jedná se především o vápník a železo.

Vitamin C naopak napomáhá vylučovat z organizmu škodliviny, získané z životního prostředí, zejména kadmium, měď, olovo a rtuť.

Jak je z uvedených faktů zřejmé, náš organizmus potřebuje pravidelný a dostatečný příjem vitaminu C.
Jak tedy nejlépe vitamin C přijímat?

Odborníci se shodují v tom, že náš organizmus není schopen najednou využít větší množství vitaminu C. Také si neumí ukládat vitamin C do zásoby a tak "momentální přebytky" po krátké době vyloučí.Protože se vitamin C lépe vstřebává, pokud je podáván ve větším počtu menších dávek,je pro jeho využití ideální jednorázová dávka v množství 100 - 200 mg. V těchto dávkách bychom měli vitamin C užívat každých 4 - 5 hodin.

Prokazatelná jednorázová využitelnost vitaminu C:

90 mg80%72 mg
1500 mg49%735 mg
3000 mg36%1080 mg
12000 mg16%1920 mg

Doplněk stravy C vitamin s příchutí pomeranč a malina - obsahuje v jedné tabletě 100 mg vitaminu C.

Vitamin C je do výrobku přidáván společně s přírodním zdrojem aminokyselin, proteinů, minerálních látek a velice ceněným antioxidantem - beta - karotenem. O těchto látkách je známo, že společně s vitaminem C působí synergicky, to znamená, že v našem organizmu podporují jeho účinnost.

Tato kombinace se ukázala jako velice příznivá nejen z hlediska účinnosti výrobku, ale také z hlediska vyvážené a vynikající chuti, kterou ocení jak dospělí, tak i děti.

Doplněk stravy C vitamin s obsahem hroznových flavonoidů - obsahuje v jedné tabletě 200 mg vitaminu C.

V přírodě se vitamin C nevyskytuje izolovaně, ale je doprovázen kombinací živin, která se nazývá bioflavonoidový komplex. Bioflavonoidy pomáhají vitaminu C plnit jeho funkci a zvyšují jeho účinek. Jsou také zdrojem mnoha cenných látek, velice užitečných pro náš organizmus.

Ve výrobku jsou použity bioflavonoidy získané ze slupek tmavých hroznů. Resveratrol, obsažený v této surovině je znám v lidovém léčitelství mnoha zemí již po staletí. Resveratrol patří do skupiny bioflavonoidů a je antioxidantem, který příznivě působí proti volným radikálům. Resveratrol je vhodný pro lidi s zažívacími problémy a pro rekonvalescenty. Je vhodný jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, tvorbě tukových usazenin v cévkách a při snižování LDL (nežádoucího) cholesterolu. Bioflavonoidy se v neposlední řadě osvědčují jako účinná prevence proti Parkinsonově a Alzheimerově chorobě a spolupodílí se na snížení rizika vzniku rakoviny.

Doplněk stravy C vitamin s rutinem - obsahuje v jedné tabletě 100 mg vitaminu C. Rutin je rostlinný glykosid, k jehož objevení došlo při zkoumání účinků kyseliny askorbové (vitamin C). při léčení křečových žil. Vědci tehdy dospěli k závěru, že existuje ještě nějaký další faktor, který aktivuje vitamin C a ovlivňuje pružnost cév. Tento faktor byl později důkladně prozkoumán a označen jako bioflavonoidy. Jedním z bioflavonoidů je právě rutin. Ten má nejširší uplatnění mezi ostatními bioflavonoidy. Některými autory jsou bioflavonoidy zařazovány do skupiny vitaminů P. Tato terminologie vychází z jejich hlavního účinku, kterým je velice pozitivní ovlivnění tzv.permeability, tj. propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Jak již bylo uvedeno, v přírodě doprovází rutin hlavně vitamin C. Zde působí v roli jakéhosi osobního strážce tohoto vitaminu. Chrání jej nejen před poškozením oxidačními procesy, ale zároveň výrazně zvyšuje jeho vstřebatelnost a účinnost. Tyto dvě látky jsou názorným příkladem tzv. synergického působení, kdy jejich společný účinek násobí účinnost každého z nich.

Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic. Dalšími indikacemi jsou poruchy funkce žil dolních končetin, jejich otoky, případně se používá při léčbě hemoroidů. V gynekologické oblasti jej využijeme při nadměrném gynekologickém krvácení, premenstruačních tenzích a potížích v přechodu. Při nedostatku příjmu vitaminu C z potravy je vhodný jeho současný příjem právě s rutinem..




Vyhledávání článků podle věku