tisk-hlavicka

Odřené ruce, modřiny a prach v očích. Nechcete to raději zkusit jinak?

25.10.2019 Komerční sdělení

Co si budeme povídat, i při úklidu domácnosti a zahrady si můžete dát pěkně do těla. Je třeba neustále přesouvat bedny nebo krabice s věcmi, musíte se natahovat i do těch nejskrytějších rohů a makat při práci s lopatou nebo smetákem. Na to, jak se jedná o náročné činnosti, máme někdy tendenci se vykašlat na nějaké speciální ochranné prostředky a jednoduše použít staré a napůl roztrhané oblečení. To ale není dobrý nápad. Pokud si svého zdraví vážíte, i při těch nejjednodušších pracích byste se měli odpovídajícím způsobem chránit.

Co s oblečením

Staré tepláky nestačí. Ty si raději nechte doma na válení na gauči. Na práci si pořiďte montérky. Jsou vyrobené z pevné látky a vydrží vám klidně i několik let. Zároveň mají spoustu úchytek, praktických kapes a vyztužení, které vám při práci mohou výrazně pomoci. Montérky se vyrábí v různých provedeních, především si můžete zvolit jejich typ a střih. Mezi nejoblíbenější patří dlouhé montérky do pasu nebo s laclem, vyrábí se také krátké montérky pro horké letní dny nebo naopak zimní montérkové kombinézy. Pro práci se hodí také spousta druhů sportovního oblečení, které tak můžete využívat ve více situacích. Patří sem především termo prádlo, softshellové bundy, kvalitní ponožky a čepice.

Kde nakupovat pracovní oblečení? Nedoporučujeme zvolit tu nejlevnější variantu v supermarketu. Kvalitní pracovní oděvy od českého výrobce seženete za super cenu na internetu.

Co použít na ruce

Ruce jsou základ. Jak je ale chránit, když při práci potřebujete mít cit v prstech a zároveň chráněné dlaně proti ostřejšímu křoví? Pořiďte si různé druhy rukavice podle činností, kterým se budete věnovat. Základem jsou lehké bavlněné rukavice pro přenášení předmětů nebo lehkou práci na zahradě, hodit se vám můžou také kombinované rukavice s koženými díly pro těžší a náročnější práce, gumové rukavice do mokra a vlhka nebo protipořezové rukavice pro prosekávání větví a jinou práci se dřevem.

Jak chránit zrak, uši a plíce

Dalšími citlivými částmi těla, které potřebují vaši pozornost, jsou vaše smysly a dýchací cesty. Ochranné pracovní pomůcky, které vám umožní je chránit, nejsou žádnými nákladnými položkami. Doporučujeme mít doma po ruce vždy jednoduché plastové brýle, které ochrání zrak před nečistotou a odstřelujícími částečkami. Stejně tak pár špuntů do uší pro práci s pilou nebo s hlučnějšími přístroji. Náš poslední tip je pořídit si roušku pro ochranu vašich dýchacích cest při prašné nebo špinavé práci. Pokud byste potřebovali pracovat delší dobu s barvami nebo laky, doporučujeme kvalitnější respirátor nebo polomasku s odpovídajícími vlastnostmi. Ochranné pracovní prostředky se používají především v profesionálních provozech, proto existují normy, které přesně definují a popisují vlastnosti těchto výrobků. Zjistěte více o ochraně zdraví při práci a zákonech, které se tohoto tématu dotýkají. Může vám to pomoci i při výběru pomůcek pro práci doma!




Vyhledávání článků podle věku