tisk-hlavicka

Vši – nezvaní hosté, které si děti často přivezou z prázdnin

26.8.2019 Komerční sdělení

Přijelo vaše dítě z prázdnin či výletu, chystá se do školy a přivezlo si kromě nových zážitků s kamarády i nezvané hosty v podobě vší? Nevíte, jak dítě rychle a účinně vší zbavit? Řešení existuje.

Nejste v tom sami. Podle odhadů vši odstraňuje každý rok až půl milionů Čechů. Není přitom pravda, že se jim daří jen v horších hygienických podmínkách nebo v období prázdnin a dětských táborů. Rizikové období je prostě vždy, když jsou děti v častém a blízkém kontaktu a tím pádem tak může velmi snadno dojít k jejich rozšíření.

Veš dětská, samička snese v dospělosti
až 300 vajíček (hnid). (Zdroj: Medindex)

Mnoha rodičům je nepříjemné, že právě jejich dítě má vši. Berou si tento problém osobně. Nedejte na předsudky. Existuje mnoho mýtů o vších. Vši mají však pramálo společného s osobní hygienou nebo s čistotou v domácnosti. Dokonce i to nejčistější dítě a nejuklizenější domácnost může být zavšivená. Jak potvrzuje maminka, jejíž dítě navštěvuje jednu z pražských škol: „Je to u nás neustálý a opakující se problém“.

Pokud se tedy potýkáte s problémem zvaným vši, existuje

bleskové řešení pouze v 1 aplikaci bez nutnosti dalšího ošetření. Spolehlivě účinkuje na vši, hnidy a larvy - tedy na všechny vývojové fáze vši. Přitom je naprosto šetrné a vhodné pro děti již do narození.

Babské rady ani hřeben většinou nepomohou

Vší se lze zbavovat mechanicky vyčesáváním hustým hřebenem (poměrně problematicky a dlouhodobě, protože musíte vyčesávat často a dokonale a navíc dítě držet, v době kdy má vši, od kolektivu ostatních, protože proces trvá několik dní), chemickými látkami v šamponech, sprejích a fyzikálně teplem či zabráněním přístupu vzduchu.

Jedním ze znaků výskytu vší je škrábání ve vlasech, všímejte si míst za ušima a na zátylku, tam se vši vyskytují nejčastěji. (Zdroj: Medindex)

Rychlý a účinný způsob, jak se vší zbavit

Paní doktorka Zavadilová z Ústavu farmakologie a farmacie doporučuje:„Použijte přípravky určené k odvšivování. Je třeba se seznámit s údaji uváděnými výrobcem a dodržet uvedené pokyny. Obvykle bývá nutné dvojí ošetření hlavy, ale existují již i přípravky jen s 1 aplikací. Důležité je, aby přípravek působil na vši a na vší vajíčka (hnidy). Všímejte si upozornění na nežádoucí účinky, vyvarovat byste se měli přípravků s obsahem insekticidů (kromě nežádoucích účinků mají nevýhodu v poměrně vysoké rezistenci), a nepoužívat rozhodně přípravky, které nejsou určené pro ošetření dětí/člověka.“

Hnidy ve vlasech (zvětšeno), platí pravidlo, že je-li hnida vzdálena od kořínku vlasu více jak 1 cm, není živá (vši vajíčka/hnidy snášejí v blízkosti kořínku vlasu) (Zdroj: Medindex)

Existuje prevence?

Na vši se lze připravit snad jen psychicky. Je třeba si uvědomit, že pokud má dítě vši není to ostu­da nebo projev špatné hygieny. Zavšivení může postihnout kohokoliv, včetně dospělých. Preventivní kroky jsou jednak administrativní a orga­nizační jako např. potvrzené preventivní ošetření hlavy dítěte proti vším, vyžadova­né školou nebo před nástupem na tábor, jednak maxi­mální „odstup“ od možných zdrojů infekce a samozřejmě také důkladné ošetření v pří­padě zavšivení a to nejen dítěte, ale často také rodinných příslušníků. Tipy a doporučená opatření najdete na Nyda.cz

Zdroj: Medindex




Vyhledávání článků podle věku