Slyšeli jste někdy říct jižana Lusiana? Jakoby to zazpívali. Anebo New Orleans. Zní to trochu jako měkké Nolins.
Je to jazz a gospels, primo tryskajici radost ze zivota, houpaci kresla na terasach, dobre jidlo a piti, neuveritelne vedro a dusno v lete, baziny a more teple jako kafe. A v poslednich letech take kasina.
To vsechno je hlubohy jih "DEEP SOUTH". Mimo Luisiany k nemu patri i Alabama a Mississipi, pro nektere i kousek Texasu, ale jen opravdu maly kousicek kolem Mexickeho zalivu a snad i ten zdibicek Floridy, ktery se zakusuje do Alabamy na zapade.
Cas tady plyne jinak, nez v jinych castech Ameriky. New Orlenas ma prezdivku BIG EASY, coz to presne vyjadruje.
Ale je to take jeden z nejchudsich cipu Ameriky. Ted brzy zjara, kdyz bujna zelen je sucha, i nezvykle spinava. Mimo Washington D.C. s nejvetsim procentem barevneho obyvatelstva. S vysokou kriminalitou. V roce 1996 to New Orleans dokonce dotahl na vrcholu zebricku. V poslednich leteh se to trosku zlepsilo.
Pres to vsechno vyvolava hluboky jih neuveritelne zvlastni pritazlivost, nejen pro Francouze. Ti se tu citi jako doma nejen proto, ze napisy a informacni cedule jsou to psany take francouzsky. Hluboky jih jim pripomina domov a vyvolava vsechny romanticke sny o Novem svete.
Take ho mam moc rada. Proto vam o nem uz davno chci vypravet.
Dokud jsme zili v Evrope, jezdili jsme sem casto s Clarisskou na dovolenou.
Objevili jsme tu jedno krasne misto na pobrezi, odkud je to do New Orleans kousek, do bazin za aligatory jeste bliz a do akvaria, kdesi muzete hazet s delfiny balonem par minut. Kdyz se Daniel prestoval na universitu do Mobilu, hlavniho mesta Alabamy, meli jsme dalsi dovud proc sem jezdit.
Ten zustal i ted, kdyz jezdit sem na dovolenou z Kalifornie ztratilo smysl. Ale i kdyz Kalifornske klima je mnohe prijemnejsi a Kalifornie na kazdem kroku ukazuje, ze je "zlatonosny stat", kouzlo, kterym na Vas horce dychne hluboky jih ,jen vystoupite z letadla, ma neco do sebe. Co to presne je, vam tezko povim. Ale pokusim se o to.
Mam rada jazz (nemohu se opravdu prinut psat dzez) a mam taky rada ZYDECO a hudbu CAJUN'S.
Mam rada kreolsku a cajunskou kuchyn. Stejne jako oni, snim rada vsechno, co pred tim nesezralo mne, jak se o nich tvrdi, zvlast, kdyz je to tak vynikajicne pripraveno jako tady. Nebojim se pavouku, k aligatorum chovam uctu, jen na zdejsi hady se divam radeji z dalky...
Myslite si, ze to neni misto pro dovolenou s detmi? Ale je. Clarisska taky, jako vetsina deti, ma rada jazz. Bylo to jedno z prvnich slov, ktere rikala. Pohupovala se pri tom vzdycky v klolinkach. Moc se ji V New Orlenas libilo, hlavne poulicni muzikanti. Mame tam jednoho oblibeneho, ktery sedava se svou bandou pred katedralou Sv. Ludvika, nestarsi katedralou USA, na Jackson Squaer. Mivaji tam jam sessions. Fred ma obrovskou tubu, rok od roku vic zboulovanou a posvazovanou, i jemu chybi vic a vic zubu a zivot jej letos o neco vic zbouloval. Ale on je tady na namesticku boss, (nekdy to byva klarinetiskta Dorren), a rozhoduje, kdo s nimi bude hrat, kdo na to ma kdo ne. Kady rok si s Clarisskou daji "hi five", letos dostala cervene Valentiske srdickove lizatko, cistila jsem ho z ni i ze satu cele odpoledne.
I David& Roselyn, New Orelans Street Singers... byli na svem miste. Jen o par ulic dal. David byl jen trochu sedivejsi a vlasy mel o neco delsi Roselyn jen srsi svou cernou krasou. Zazpivali nam Prijit pesky do New Orleans.
V kocare tazenym mulami jsme se letos nesvezli, ale pozdravili jsme se s dalsim Davidem, kocim v kovbojskem kobouku a dali kus Clariscina jablka jeho mule.
Na jidlo jsme zasli do jedne z restauraci , kde se sedi na terase venku, ve dvore, s fontanou. Na jidelnim listku bylo gombo i jambalaja, krevety , ricni racci (Crow fish) i aligator. V omace si smazeny... (Clarisska si dala smazneho, ten neni ostry. Chutna jako kure, jen je trosku tuzsi).Jsme prece v Cajun country.
Kdo jsou Cajun? Take ACADIENS, francouzsti vystehovalci z okoli Bretane, kteri nejdrive uprchli do Kanady a kdyz i tam uz nemohli zit jako katolici, prestehovali se sem, do Lusinaskych bazin. Jako vsechny tragedie i tahle odhalila, co je v zivote nejdulezitejsi a odtud prameni asi jejich heslo "joie de vivre". To je asi to, co promenilo obycejnou plevku v gombo , valchu v hudebni nastroj a baziny Luisiany, kde prevazne ziji, v raj na zemi.
Rika se o nich, ze jsou skromni, charmantni, veseli, srdecni. At uz to dotahli v zivote kamkoliv, od rybare v baju az po pravnika ci ministra, maji sklon k tomu jist vic, smat se vic a take vic tancovat. Rika se, ze vic Cajun zemre na tanecnim parketu nez v posteli. Na rozdil od svych protestanskych protejsku "red necku" treba z Ankansasu, kteri jsou susi a zpravidla konservativni, Cajun jakoby stale hledali prilezitost neco oslavit. At uz narozeniny, svatbu nebo i rozvod. To je fuk, jen kdyz je na co si pripit a zazpivat . Nepripomina vam to neco?
Hudba hraje velkou roli v zivote Cajun, jejich hudebni sedanky FAIS DODO (hajej dadej) jsou povestne. Drive pry byvalo zvykem , ze se v okoli bajou seslo vic rodin pohromade. Aby rodice mohli celou noc protancovat a proflamovat, vzali deti s sebou, ulozili je vsechny pohromade do velke postele a rekli jim : Hajej dadej.... (Fais dodo). I dneska se lide schazeji a hraji v sobotu vecer az do rada bileho...
Jejich zvlastni francouztina pomichana uz s anlictinou a jinymi jazyky,se kterymi je osud svedl dohromady , je pro kazdeho, kdo ma francouzstinu rad, primo pochutkou.
Paul Prudhomme jehoz restaurace K-Paul's patri k nejlepsim a nejpopularnejsim v New Orleans. On je ten kdo proslavil cajunskou kuchyni po cele Americe i po svete. Kdyz se na nej podivate, vidite, ze si nevymysli, kdyz rika: "Jidlo je moje vasen". Koreni a ruzne pripravky s jeho jmenem muzete koupit po celem svete, jeho videa a kucharske knihy patri stale k nejprodavanejsim. |
Pro slabsi povahy byva lip nevedet, z ceho jsou pripraveny (aligator, nutrie, pasovec, ricni krabi, ale i poradny salam a kus veproveho, co hrdlo raci...). Pokud vam v cajun kraji reknou, ze to neni moc ostre, jen trosicku, tak se pripravte, ze budete plivat ohen. Vynikajici jsou tu moucniky. Clarisska miluje bread pudding, jakousi jizanskou zemlbabu.. Spousta rozinek a pro velke rumova poleva...
Hluboky jih je rybarsky raj. V rekach i v Mexickem zalivu. Na reky musite mit rybarsky listek, ale neni tezke si ho opatrit. Na more ho nepotrebujete. Ryby, ktere nachytal muj muz, jsem musela rozdavat, nestacila jsem je zpracovat. Danik chodi s kamarady i na zraloky. To se nema, ale kdyz se vam chyti na navnadu pro jine ryby, smite ho vytahnout a zpracovat. Rybari navnadu patricne "upravi". Je to vynikajici maso.
Clarisska ma od letoska svuj vlastni prut. Ruzovy s Mini Maus. Uz "chytila" morskeho pstruha. Museli jsme ho pustit zpatky...
Jak jsem uz rekla, more je tu od kvetna teple tak, ze vas vubec neosvezi. Ale je to idealni pro deti. Navic je zaliv po cele delce tak melky, si opravdovy plavec moc nezaplave. A obvykle klidny jak Talinskej rybnik, jak rikame s Clarisskou. Nemusite se bat, ze dite chyti vlnu. Pisek je bily a jemny. Nekolikakilometrove piskoviste.
S vetsimi detmi se da vyrazit do mocalu na prirodovedeckou vypravu. Bud na motorovych clunech, ale i na clunech, kde si musite zapadlovat. Vypravy jsou velmi dobre vedeny. Videli jsme s Clarisskou uz vsechno, co si jen umite v takove krajine predstavit. Hady, aligatory, zaby, pavouky, pasovce, orly, ryby , raky...
S mensimi detni bych ovsem nedoporucovala hlavni letni sezonu, vedro je tu opravdu tezko snesitelne a vycerpavajici. Proto je tu zivotni tempo ponekud pomalejsi....
Ale brzy na jare ci na podzim je pro Luisianu , Mississippi ci Alabamu idealni cas.
Tak tohle pro zacatek asi staci. Jestli jsem vam jeste dost nepriblizila, co je to hluboky jih, zkusim to slovy Luise Amstronga. Ten jednou rekl:
"V Luisiane davame stejne prisady do masi hudby, ktere davame do naseho GUMBO: vsechno. Nadhery pocit, ktery citite pri prvnim plnohubem nadechnuti pred vasim solem, kdyz na vas dosla rada. Vuni sladkych magnolii rozkvetajicich za mesicniho svitu. Smich deti , ktere se divaji na pruvod pri Mardi Gras. To vsechno je tady v nasem sladkem JAZZU v nasem podupavajcim ZYDECO, v nasem priserne originalnim rockovani a v srdcervoucim GOSPEL. Od severu k jihu a od vychodu k zapadu nenehcame lezet ledem ani noticku..."
PS:
Gombo je polevka na podklade tropickeho plodu OKRA, s ryzi krevetami a kraby, velmi korenena.
Jambalaja je dalsi specialita, ve ktere jsou vsechny dobroty, jako to udelal pejsek s kocickou. Od vseho kousek od kurete, ostreho slamu po kus veproveho, krevetky a krabi maso, to vsechno v kremove omace prelite pres divokou ryzi. U kazde kucharky chutna jnak, ale vzdycky, tak jak zni: Jazzove...
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.