| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hledání 

Andělská adventní neděle

Andělské adventní neděle na zámeckém návrší v Litomyšli.
Kdy:27.11.2022
Kde:Zámecké návrší Litomyšl Jiráskova 94 570 01 Litomyšl
Region:Svitavy
Popis:O adventních nedělích můžete strávit příjemné odpoledne na Zámeckém návrší v andělské společnosti. K adventní pohodě jistě přispěje vánoční hudba a vystoupení na pódiu před chrámem Nalezení sv. Kříže, výstava betlémů, dobré jídlo a pití a bohatý doprovodný kulturní program.

O adventu se na Litomyšlské zámecké návrší slétají andělé. Svůj domov našli v místním nově zrekonstruovaném chrámu, kde návštěvníka provádějí Ježíšovým příběhem a o Vánocích stráží desítky betlémů. Z Andělské vyhlídky pak shlížejí na program Andělských adventních nedělí. Ten je plný koncertů, pohádek, světel, ohňů a provoněný gurmánskými specialitami z probíhajícího trhu. Přijeďte o adventu do Litomyšle! V předvánočním období je opravdu andělsky krásná.

Andělské adventní neděle nesou svůj název díky andělům, kteří se po rozsáhlé rekonstrukci usídlili na emporách barokního chrámu Nalezení sv. Kříže. Andělé pocházejí z kostelů a sbírek královéhradecké diecéze a jsou průvodci příběhem Ježíše Krista. Ten je vyprávěn na kostelních ochozech a návštěvníka zavede i na velmi neobvyklou ocelovou lávku, vyhlídku z mezivěží či do sakristie a oratoře chrámu.

O adventních nedělích můžete strávit příjemné odpoledne na Zámeckém návrší v andělské společnosti. K adventní pohodě jistě přispěje vánoční hudba a vystoupení na pódiu před chrámem Nalezení sv. Kříže, výstava betlémů, dobré jídlo a pití a bohatý doprovodný kulturní program. První adventní neděle je spojena s rozsvícením vánočního stromu.
 
Gurmánský trh
V Litomyšli nám jde především o vaše spokojené chuťové pohárky a opravdu kvalitní výrobky. Najdete tak u nás venkovní kavárnu, retro autobus plný zahřívacích „šláftruňků“, vyzkoušíte venkovní grilovačku v prosinci nebo si s rodinou sami upečete nad ohněm buřty. Zabaleni do deky si můžete posedět na kavárenských židličkách kolem hořících ohňů a v okolí výběhu se zvířaty dokonce na balících slámy. Nápoje si vychutnáte z litomyšlských adventních hrnečků.

Výrobky našich prodejců opravdu vznikly pod lidskýma rukama a s patřičnou dávkou řemeslnické lásky.
To vše v obklopení tisíců světýlek, která zdobí stylové dřevěné stánky.
 
Adventní kozy Bleskule a Adéla
Největší úspěch pravidelně sklízejí adventní kozy Bleskule a Adéla. Ty můžete ve výběhu nejen podrbat, ale i nakrmit.
 
Koncerty
K adventu patří ticho a rozjímání, zároveň je to ale období radostného očekávání. Proto na andělském zámeckém návrší celé neděle zpíváme a tančíme! Kromě regionálních zpěváčků zveme i české a slovenské kapely a sólové interprety zvučných jmen. Se svým programem vystoupí hned vedle vánočního stromu na skvěle prosvícené open air scéně a pro všechny zdarma.
 
Výstava betlémů
Výstava historických i současných betlémů vyrobených z lipového dřeva, papíru, keramiky nebo třeba z korálků, zdobí boční kaple piaristického chrámu Nalezení sv. Kříže. Najdete mezi nimi kousky sto let staré i ty, které vznikly v uplynulém roce, výjevy se stovkou postav i minimalistické betlémky do krabičky od zápalek. Specialitou je pak litomyšlský betlém plný reálných Litomyšlanů. U jesliček tak potkáte pana Brýdla, Bedřicha Smetanu, ba dokonce i leckteré místní učitele. 

Výstavu každoročně připravuje České sdružení betlémů – Betlémáři Litomyšlska a Dům dětí a mládeže v Litomyšli.
Mapa:
GPS:49°52'24.920”N, 16°18'43.459”E
WWW:https://www.andelskalitomysl.cz/
Vložil: Admin
Názory k aktivitě (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

zpět

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

ValinkaKubaADÉLKAADELINKAmiláček ADELINKAADÉLKA☺VikiBříško

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.