| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hledání 

Dětský den s vílou Izerínou

Přijďte si užít radostně a bezstarostně krásný podzimní čas.
Kdy:3.10.2020
Kde:osada Jizerka Jizerka 16 468 50 Kořenov
Region:Jablonec n/N
Popis:Akce je tradičně pořádána ve staré Sklárně na Jizerce (točil se zde film Krakonoš a lyžníci), v nejkrásnější a nejvýše položené osadě Jizerských hor, kde bydlí a sídlí ochránkyně – víla Izerína. Dětský den je úmyslně pořádán po rovnodennosti, kdy vzdáváme úctu přírodě a jejím darům.

Každé hory mají svého ochránce. Tak nám to nedalo a začali jsme pátrat po tom, koho uctívali v Jizerských horách naši předkové. Jedna pohádková bytost tu je od velmi dávných časů. Je to víla Izerína. Jmenuje se podle řeky Jizery, která v Jizerských horách pramení a jejíž původní keltský název „Isar“ – „Iser“ vysvětluje, jak ke jménu víla přišla. Pověst o křehké víle byla napsána již mnoha spisovateli a převyprávěna mnoha pamětníky i poutníky, kteří ji i na vlastní oči spatřili. Chcete-li ji potkat i vy, musíte se vydat do Jizerských hor. Určitě ji na první pohled poznáte. Ukazuje se však pouze těm, kteří se chovají k našim horám a přírodě laskavě a uctivě. Víla je bytost, která má spousty práce s ochranou našich hor, s napomínáním neslušných návštěvníků a s dáváním pozor na všechno a na všechny tak, aby bylo vše v souladu s řádem „Matky přírody“.

Období rovnodennosti a začínajícího podzimu je tím nejlepším časem, kdy můžeme víle za její celoroční práci a ochranu malou slavností poděkovat, ještě dříve, než usne zimním spánkem zachumlaná pod bílou peřinou. Takto vznikl dětský den pořádaný ve staré Sklárně na Jizerce, v nejkrásnější a nejvýše položené osadě Jizerský hor, pod horou Bukovec, kde Izerína sídlí. V horské osadě proběhne velmi pestrý program ve spolupráci mnoha dobrovolníků, regionálních výrobců, s Hotelem Panský dům, ČSOP – Muzeem Jizerských hor na Jizerce, s Domovem Maxov, aj.

Přijďte si užít radostně a bezstarostně krásný podzimní čas a oslavit společně 10. ročník Dětského dne s vílou Izerínou na Jizerce.

10:00 - 16:00
Mapa:
GPS:50°49'9.059”N, 15°20'39.973”E
WWW:http://www.vilaizerina.cz/
Vložil: Admin
Názory k aktivitě (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

zpět

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

ValinkaKubaADÉLKAADELINKAmiláček ADELINKAADÉLKA☺VikiBříško

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.