| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Otázka Odpověď

Re: Epiziotomie

13.11.2000   MUDr. Aleš Padrta
Episiotomie (nástřih hráze) se provádí tehdy, když vznikne nepoměr mezi velkou částí plodu, zpravidla hlavičkou, a průměrem poševního vchodu.
Správně provedená episiotomie pak má zabránit spontánnímu roztržení tkání pochvy nebo vulvy. O oprávněnosti episiotomie se dodnes vedou v odborné veřejnosti spory a poměrně velká část porodníků zastává názor, že nástřih není potřebný. Délka episiotomie záleží na odhadované velikosti plodu a
zkušenostech porodníka.
Správně provedená a ošetřená epiziotomie se zhojí velmi rychle a bez následků. Pokud však je nástřih komplikován současnou infekcí, vznikem hematomu (krevního výronu) v ráně, nesnášenlivostí šicích materiálů nebo ošetření nebylo správně provedeno, může dojít k sekundárnímu hojení a následkem bývají ztluštělé nebo bolestivé jizvy, případně deformace poševního vchodu.
Pokud takto špatně zhojené poranění způsobuje obtíže, je indikováno k plastické úpravě. Zákrok trvá asi 15-30 minut, podle pracoviště a rozsahu výkonu je délka hospitalizace cca 1-5 dnů a zákrok je hrazen zdravotní pojišťovnou.
dr. A. Padrta
Názory k dotazu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.