| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Otázka Odpověď

Re: Epiziotomie

16.10.2000   Zuzana Štromerová
Vážená paní Kylbergerová,

jako vždy, když čtu podobné stesky, je mi strašně smutno a mám pocit absolutní bezmoci. Zodpovědní lékaři neustále hovoří o bezpečí při porodu, o zodpovědnosti, o tom, že jedině lékařsky vedený porod je bezpečný. Ani jeden z nich není ochoten připustit, že následky takového lékařsky vedeného porodu mohou přetrvávat i po porodu . V mnohých státech ( a téměř všech rozvinutých) mají ženy nejen právo, ale i skutečnou možnost si vybrat jak, kde a s kým přivedou své děťátko na svět. Je samozřejmostí, že jsou o všech zákrocích srozumitelně, nezaujatě a včas informovány, aby k nim mohly zaujmout své stanovisko. Aby s nimi souhlasily a nebo také ne.

Jakou reálnou možnost máte Vy, tady a v dnešní době:
- máte možnost seznámit se s chartou práv pacienta a práva tam zmíněná i uplatňovat
- vězte, že jste svéprávný člověk a máte nárok na to, abyste na slušně položenou otázku dostala slušnou odpověď
- těhotenství ani porod samy o sobě nejsou nemocí a tedy je není nutné od prvopočátku léčit a to až do doby, než by eventuelně nastala komplikace.
- nezapomeňte, že na svět přivádíte své miminko (nepatří ani nemocnici, ani státu, ani ošetřujícímu lékaři) a pocity s tím spojené jsou také Vaše.
Tvrzení, že někdo jiný je lepším odborníkem na Váš normální( pokud bude normální) porod, je nepravdivé. Nikdo jiný nemůže Vaše pocity a prožitky sdílet. Může je pouze pozorovat, může je porovnávat s tím, co již viděl nebo slyšel, ale hloubku a časový dopad znát nemůže.
- Chcete-li, aby se v nemocnici splnilo nějaké Váše přání, týkající se porodu, musíte jej nejdříve vyslovit. Bez toho neočekávejte, že se splní.
- Projděte si na www stránce Rodina seznam porodnic, abyste věděla, co porodnice, kde se chystáte přivést miminko na svět nabízí a co si tedy bez problémů můžete přát.

A teď k tomu přirozenému porodu:
Pokud není předem viditelná nebo předpokládatelná komplikace, nevidím důvod, proč byste nemohla porodit přirozeně a bez větších komplikací. Není možné na tomto místě rozvinout celou přípravu k přirozenému porodu, ale vězte, že značný díl na tom jak porod budete prožívat máte opět Vy. Čím pozitivněji se na celou věc budete dívat, čím méně se necháte vystrašit řečmi o tom, kolik takový porod přináší rizika, tím větší máte nadějí, že ten třetí bude v pohodě. Záleží ale také na spoustě věcí zdánlivě nesouvisejících, jako jsou vztahy v rodině (a to nejen v nejužším kruhu), na bytové a sociální situaci, na tom, jaký postoj k porodu mají starší ženy v rodě (maminka, babička, tety a pod). Snažte se prožít alespoň začátek porodu doma. Věnujte se starším dětem, choďte do kina, divadla na návštěvy a podobně. Snažte se "užívat si".
Věnujte minimální pozornost nástupu porodu. Kdyby to bylo jen troch možné, navštěvujte cvičení jógy. Přináší klid do života a naučí Vás s klidem zvládat těžší situace. Nespoléhejte na ostatní. Spoléhejte na sebe.
Přemluvte sama sebe, že Vy to zvládnete. Ne ti druzí. To oni nebudou rodit Vaše miminko, ale Vy sama. Dokážete to a pak budete mít úžasný pocit uspokojení a radosti. Posílí se Vaše sebevědomí. Vždyť přivádět děti na svět je nejpřirozenějším posláním ženy. Nedá se nic dělat, ale v tomto ohledu jsou muži na vedlejší koleji.
Epidurální analgezie může být skutečně fantastickým pomocníkem. Ale jen někdy a za určitých okolností a ne pro každého. Něco podobného se dá říci i o Dolsinu. Jsou to jakési berličky. Je dobré, že jsou k dosažení, když je potřebujete, ale je lepší, když to zvládnete bez nich. Vyzkoušejte přirozené prostředky tlumení bolesti. Vřele Vám doporučuji teplou (ne horkou)lázeň podle chuti. Nedá se předávkovat a působí skvěle. Není-li po ruce vana, zkuste alespoň sprchu. A hlavně se snažte mít porodní proces stále pod kontolou. Vědět, co se s Vámi děje a udržet si možnost do toho hovořit. Pod vlivem tlumících léků to půjde ztěžka. Bez nich to zvládnete. Vezměte si s sebou partnera, kterému absolutně důvěřujete a před kterým nemáte ani sebemenší zábrany, abyste se dokázala uvolnit. A důležité je souromí v době, kdy máte pocit, že ho potřebujete. Pokuste se sehnat knihu Znovuzrozený porod od Dr Michela Odenta. Myslím, že je vyprodaná, ale chystá se dotisk. Snad ji budou mít někde v knihovně.

Tak. A co ještě dodat. Hodně síly a štěstí. Bude to dobré.

Zuzana Štromerová
Názory k dotazu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Tato poradna již není aktivní - nelze vkládat nové dotazy.

Poslední komentované ze všech poraden


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.