Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník PŘÍKRMY


 Články 110 z 12 [Dalších 2 >>] 
 Receptíky pro děti PŘÍKRMY

Kedlubnová omáčka Na másle zesklovatit cibulku,přidat mouku, zalít vodou (příp. mlíčkem) - vznikne jíška, přidat nakrájený kedluben (nebo jinou zeleninu - brokolici, cuketu) a dusit do měkka. Pro zpestření lze přidat trochu zakys. smetany, nebo rozpustit kousek lučiny, přidat špětičku soli. Příloha: rýže, těstoviny.

Více ...
Vložil: Haňuša+Danielka 8.8.05 dne 14.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Receptíky pro děti - pokračování PŘÍKRMY

DUŠENÁ MRKEV ŠPENÁT

Z másla a mouky udělat jíšku, rozředit vodou a přidat kostky mraž. špenátu. Nechat povařit, přilít trochu mlíčka a vmíchat žloutek. Příloha: brambory

KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK S BRAMBOREM

Růžičky květáku a kousky brambor uvařit do měkka, po té udělat z másla a mouky jíšku a tím vařenou zeleninu zahustit. Vmíchat žloutek, dají se přidat bylinky (např. petržel) a špetka soli, všechno lechce rozmačkat.

DĚTSKÉ BRAMBORÁČKY

Nastrouhala jsem najemno jednu větší bramboru. Namlela jsem kuřecí maso ( běžnou porci co dostává malej), do toho jsem přidala půl žloutku ( hrozně blbě se to dělí, ale povedlo se) trošku majoránky a přidala jsem malinkato sůl. celé jsem to zhňácala dohromady a nakonec jsem přidala trošku strouhanky. Na olivovém oleji jsem to osmahla jenom tak do zlatova

VYCHÁZELA JSEM Z RECEPTŮ OD KÁMOŠKY, ALE PŘIZPŮSOBILA JSEM SI JE K OBRAZU SVÉMU. MLÍČKO POUŽÍVÁM HAMI, A ZAČÍNÁM LEHCE SOLIT, AŤ TO MÁ TROCHU CHUŤ. TYHLE JÍDLA VAŘÍM UŽ ASI OD 9 MĚSÍCŮ. PŘIDALA JSEM I RECEPT OD DANČI.

Více ...
Vložil: Haňuša+Danielka 8.8.05 dne 14.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 přehled papání srpňátek v květnu 2006 PŘÍKRMY

najdete tady

moc děkuju všem zúčastněným za spolupráci :-D

(stránky jsou testovány převážně na mozille, doufám ale, že ani na exploreru nebude problém...)

Více ...
Vložil: dib (matěj 21.8.05) dne 4.6.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty - první příkrm PŘÍKRMY

Mrkvička

Ingredience: 1-2 menší mrkve, 125ml kojenecké vody.

Postup: mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte vodu a povařte do měkka, to znamená asi 6-9 minut dle velikosti mrkve. Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kasičku.

 

Brokolice

Ingredience: 3-4 růzičky brokolice, 125ml kojenecké vody.

Postup: brokolici prohlédněte a  nakrájejte na mensí kousky, dejte do kastrůlku a povařte 4-5 minut. Poté rozmixujte.

 

Jablko

Ingredience: 1čerstvé jablko,125ml kojenecké vody.

Postup: oloupejte jablko a opláchněte vodou, nakrájejte na osminky a povařte 4-5 minut. Po uvaření směs rozmixujte.

 

Brambor

Ingredience: 1-2 brambory, 125ml kojenecké vody

 

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Polévky 1 PŘÍKRMY

Polévka s rýzí

Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lzíce mrazeného hrachu, lzíce rýze, růzička brokolice, kojenecká voda a půl lzičky panenského olivového oleje.

Postup: zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vlozíme do vody a i s rýzí povaříme. Přidáme olej (důlezitý kvůli rozpustnosti vitamínů) a rozmixujeme.

 

Polévka s kuřecím masem

Ingredience: kousek kuřete ( malé stehýnko), růzička květáku, mrkev, 1 malý brambor a kousek pórku, 500ml vody.

Postup: kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očistěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4-5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Paklize se nám zdá pyré husté, přidáme jestě trochu převařené vody a zředíme jej.

Drůbeží polévka

Dáme vařit 2 - 3 kousky drůbežího masa, když je maso měkké, vyjmeme jej a do vývaru dáme mrkev, hrášek, brokolici, květák, celer, petržel. Vaříme do změknutí a pak přidáme zpět maso.

Krůtí polévka

Dáme vařit 2 - 3 kousky krůtího masa, když je maso měkké, vyjmeme jej a do vývaru dáme mrkev, hrášek, brambory. Vaříme do změknutí a pak přidáme zpět krůtí maso.

Polévka bramborová

Dáme vařit brambory, zeleninu - mrkev, celer a petržel na jemno nastrouhanou s trochou kmínu, majoránky a soli.Zahustíme jíškou z hladké mouky a másla.Můžeme přidat trochu česneku.

Rajská polévka

Dvě oloupaná rajčata, jedno menší jablko, 30 g celeru a lžičku polohrubé mouky vaříme v nesolené vodě.

Špenátová polévka

Ve vodě podusíme špenát, zakapeme citrónem, přidáme zeleninu a povaříme do změknutí.

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Polévky 2 PŘÍKRMY

Zeleninová polévka

Nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nasekanou petrželku. Zalijeme vodou a dáme vařit. Za varu přidáme těstoviny nebo rýži.

Vločková polévka s droždím

6dl vody, 20g vloček, 40g kořenové zeleniny, 20g másla, 20g droždí, 10g cibule, žloutek, sůl, petrželka
Vločky a jemně nakrájenou zeleninu dáme vařit do 1/3l vody. Pokrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme k ní droždí a upražíme ho do zlatova. Zalijeme vodou, přidáme uvařené vločky a ochutíme žloutkem a petrželkou.

Vaječná polévka

2 vejce, 2 lžičky mouky, 1 bobkový list, 2 lžíce kyselé smetany, sůl
Světlou máslovou jíšku zředíme 1/2l vody, přidáme bobkový list, osolíme a povaříme. Do vařící polévky opatrně rozklepneme vejce, aby zůstala celá. Necháme vařit ještě 4 minuty. Vyjmeme bobkový list. Na talíř dáme lžíci kysané smetany, kterou zalijeme polévkou.

Třená bramborová polévka

4 brambory, 50g kořenové zeleniny, 1 lžíce mouky, 1 lžička másla, sůl
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme je vařit do malého množství vody. Vaříme doměkka. Měkké brambory rozmícháme ve vodě na kaši. Přidáme do ní mouku, máslo a 3/8l horké vody. Přidáme zvlášť vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky i se zeleninovým vývarem. Zalijeme vše mlékem, ochutíme trochou muškátového květu a majoránkou.

Pohanková polévka

50g pohanky, 1 lžíce olivového oleje, 1 malý pórek, 100g mrkve, petrželka, sůl
Pohanku umeleme a osmahneme na lžíci oleje. Dolijeme ji vodou na
1 l a přivedeme k varu. Do polévky přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek a vaříme. Ochutíme petrželkou.

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Hlavní jídlo 2 PŘÍKRMY

Zeleninové kaše

Připravíme si vařenou zeleninu (jako do blivajzků). Zároveň si nachystáme pohanku, jáhly, nebo ovesné vločky - spaříme je a v neosolené vodě, necháme cca 15 minut odstát, pak vaříme doměkka dokud se z nich nevyvaří skoro všechna voda, pokud pak ještě nejsou dost měkké, trochu vody přidáme a vaříme dál (jako s rýží). Zeleninu pak rozmačkáme vidličkou (propasírujeme/nakrájíme na kousky) a smícháme s vločkami/jáhlami/pohankou. Na závěr samozřejmě přijde lžička olivového oleje, v případě potřeby můžeme trošku naředit převařenou vodou. Labužníci si mohou přimíchat i trochu žervé.
(od 8m, vločky od 9m)

Rajská

Domácí rajský protlak (návod najdete v sekci zavařování) se trochu povaří a přidá se do něj předem uvařená rýže a trocha vařené a rozmačkané mrkve (asi 1 vrchovatá lžička na 100ml protlaku s rýží) a lžička olivového oleje. Může se přidat i troška hovězího masa.
(od 8m, s hovězím od 8,5m)

Špenát s bramborami a žloutkem

Rozmražený špenát se důkladně provaří, smíchá s uvařenými a rozmačkanými bramborami a rozdrobeným vařeným žloutkem. Trochu se zředí vodou a na závěr omastí lžičkou olivového oleje.
(od 9m)

Špenát s bramborem a žloutkem II

Rozmražený špenát (asi 100g) povaříme v trošce mléka (Hamilon nebo co běžně používáte) asi pět minut, přidáme do něj brambory (100g) uvařené s trochou mletého kmínu a půlku vařeného vaječného žloutku (vajíčko vaříme 13 minut), brambory rozmačkáme vidličkou, dobře vše promícháme a necháme ještě dvě minuty přejít varem. Můžeme přidat pár kapek lisovaného olivového oleje.

Těstoviny se zeleninou

Uvařte si těstoviny a nějakou zeleninu - např. mrkev, hrášek, brokolici, květák, kukuřici. Brokolici nebo květák stačí rozdělit na malinké růžičky, mrkev nakrájejte na kostičky (samozřejmě můžete všechno i rozmačkat vidličkou apod.). Všechno to pak smícháme (my dáváme nejvýš 3 různé druhy zeleniny) a opět přidáme lžičku olivového oleje.
(od 9,5m)

Kaše se zeleninou

Uvaříme předem rozmixovanou zeleninu, zahustíme rýžovou kaší bez mléka (např. Hami) a přidáme trochu olivového oleje.

Kaše z červené řepy I.

Červenou řepu vaříme ve slupce asi hodinu. Potom řepu oloupeme a rozmixujeme. Pro miminko nesolíme, zbytek můžeme ochutit a podávat jako přílohu.

Kaše z červené řepy II.

Červenou řepu oloupeme a nastrouháme, vaříme asi 15 minut s trochou fenyklu. Podle potřeby mixujeme nebo rozmačkáme vidličkou. Takto upravenou řepu můžeme podávat samotnou, přidávat do rýže, do brambor nebo do zeleninových či ovocných směsí.

Dušená mrkev s rýží

Čerstvou mrkev ve větších kouscích vaříme 10 minut v páře. Pak rozmixujeme s rýžovou kaší nebo vařenou rýží. Takto připravená mrkev si zachová svou chuť i vitamíny. Přidáme trochu olivového oleje. (V mrkvi je provitamín A, vitamín A se z něj teprve vytvoří a přidáním tuku tomu napomůžeme.)

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Hlavní jídlo 3 PŘÍKRMY

Sladká mňamka

V kojenecké vodě povaříme kousky mrkve, pár kuliček hrášku, trošku kukuřice a kousky jablíčka. Asi po deseti minutách prolisujeme hrášek a kukuřici přes sítko zpátky do nádoby v níž vaříme, vše rozmačkáme vidličkou na malé kousky a necháme ještě chvíli převařit.

Vodnická pochoutka

Kousky brambory, cukety a brokolice vaříme dohromady s hráškem (jen pár kuliček), asi po 7 minutách vybereme lžičkou hrášek, propasírujeme přes sítko zpět a přidáme lžíci rozmraženého špenátu a lžíci práškového mléka (Hamilon nebo jiné). Dalších 7 minut vaříme. Vypadá to jako chaluhy nebo vyplavenina z rybníka, ale děti to kupodivu jí :o)

Zeleninové pyré s kuřetem

Uvaříme 2 brambory, 1 mrkev, 1 růžičku květáku, 1 růžičku kapusty, kousek kuřecího masa. Přidáme rýži a vše rozmixujeme.

Zeleninové pyré s těstovinami

Uvaříme v nesolené vodě bezvaječné těstoviny, uvařené promícháme s nadrobno nakrájenou dušenou mrkví nebo brokolicí, přidáme lžičku slunečnicového oleje.

Barevný oves

Jablko, mrkev, ovesné vločky, anýz
Ovesné vločky namočíme do vody, jablíčko nakrájíme na malé kousky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Vaříme dohromady v kojenecké vodě s trochou anýzu. Nemusíme doslazovat.
(od 8m)

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kaše 1 PŘÍKRMY

Instantní kaše

Připravíte podle návodu na krabici:-)
(od 6,5m)

Poloinstantní kaše I

Podle návodu na krabici připravíte neochucenou instatní kašičku a pak do ní přidáte nějaké ovoce - rozmačkaný banán, nastrouhané jablíčko nebo hrušku, povařenou broskev atd.
(od 6,5m)

Poloinstantní kaše II

Nejdřív si uvaříme pohanku, jáhly nebo ovesné vločky hodně doměkka (nejdřív spařit horkou vodou, nechat 15-20 min odstát a dalších 15 minut vařit), ale dáme tam víc vody, aby se úplně všechna nevyvařila. Až to trošku zchládne, dohustíme nějakou ochucenou instantní kaší.
(od 6,5m, ovesné vločky od 9m)

Obilná kaše bezmléčná - základní recept

20 g prosových vloček, nebo ovesných vloček (od 9. měsíce), 150 ml vody, 1 kávová lžička slunečnicového, nebo kukuřičného oleje, pro doslazení je možné přidat 1/2 kávové lžičky hroznového cukru.
Vodu ohřejeme, vmícháme vločky a za stálého míchání na mírném ohni přivedeme do varu. Vaříme za občasného míchání na kaši (asi 5 min.). Po ochlazení vmícháme tuk.

Rýžová kaše

Rýži nameleme na prášek a za stálého míchání vaříme ve vodě do zhoustnutí. Na jeden díl rýže dáme asi dva díly vody (i víc). Do hotové rýže můžeme přidat mléko, u plně kojených dětí odstříkat trochu mateřského nebo dosladit trochou hroznového cukru (Glukopur) Vhodné jako první jídlo.
(od 6m)

Ovocná kaše - nemléčná

Uvaří se ovesné vločky / jáhly / pohanka / kukuřičná krupice na kaši (viz předchozí recept). Pak už stačí přidat nějaké ovoce - nastrouhané nebo podušené jablíčko či hrušku, rozmačkaný banán, broskev, švestky...
(od 6,5m, ovesné vločky od 9m)

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kaše 2 PŘÍKRMY

Ovocná kaše - mléčná

Postup je stejný jako u kaše nemléčné, jen před přidáním ovoce do kaše vmícháme trochu Sunaru (na 100ml kaše asi 1 odměrku), už dál nevaříme.
(od 6,5m, ovesné vločky od 9m)

Obilná kaše bezmléčná - s ovocem

100 g obilné kaše, 40 g ovocné šťávy (jablečné, hruškové, hroznové), nebo ovocného pyré (jablečné, hruškové, nebo banánové).
Smícháme uvařenou kaši s ovocnou šťávou nebo s pyré (je možné použít i dva druhy ovoce).

Rýžová kaše (H.A.) - základní recept

70g rýže, 70ml vody, 200ml H.A. přípravku (připraveného dle návodu), 1 kávová lžička slunečnicového, nebo kukuřičného oleje, pro doslazení je možné přidat 1/2 kávové lžičky hroznového cukru.
Rýži nasypat do vařící vody, povařit asi 5 minut, přilít horký H.A. přípravek a dovařit na kaši. Dobře promíchat, po ochlazení vmíchat olej.

Rýžová kaše (H.A.) s ovocem

100g rýžové kaše s H.A. přípravkem, 20g jablečného, hruškového, nebo banánového pyré
Smícháme rýžovou kaši s ovocným pyré (je možné použít i dva druhy ovoce)

Rýžová kaše s jablky

Uvařenou rýži smícháme s jemně nasekanými jablky, posypeme rozinkami a zalejeme připravenou mléčnou rýžovou kaší (např. Hami).

Tvarohová kaše

Rýži rozvaříme v mléce spolu s 1 oloupaným jablem na kaši (25 dkg rýže v 1 l mléka). Do hotové kaše vmícháme 1/2 netučného tvarohu.
(od 1r)

Vločková kaše s medem a skořicí

Ve vodě uvaříme vrchovatou lžíci vloček, scedíme a přidáme trochu mléka, uvaříme kaši, ve které pak podusíme 1 nastrouhané jablko. Přidáme rozinky, skořici a lžíci medu.
(od 1r)

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 12 [Dalších 2 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.