Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník RECEPTY


 Články 110 z 68 [Dalších 58 >>] 
 velikonoční nádivka RECEPTY

6dkg másla 6 vajec 6 žemlí 3/8 l mléka 70dkg slaniny sůl, pepř (může být i česnek, majoránka) 1/2 lžičky vegety 2 lžíce rozsekaných mladých kopřiv 1 lžička sekané zelené petrželky 30dkg vařeného uzeného masa (nebo 3 druhy salámu -gothaj, kuřecí, hradecký...nemám zkušenost) 4-5 lžic strouhanky Tuk a strouhanku do pekáče. Máslo utřeme se 3 žloutky a solí, vmícháme žemle nakrájené na kostičky a předem polité mlékem. Přidáme rozkrojenou rozpuštěnou slaninu, zbylá 3 vejce, koření. Maso nebo salámy rozkrájíme na kostičky, promícháme a přidáme strouhanku. Nakonec ušleháme sníh ze tří bílků. Dáme do vymazaného pekáče a pečeme 35-40 minut.

Více ...
Vložil: krupice. dne 21.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 dýňová polévka RECEPTY

900g máslové dýně, 1litr zeleninového (drůbežího) vývaru, 3 lžíce másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, půl lžičky mletého zázvoru, 1-2 bobkové listy, větvička tymiánu (svázaná do kytičky). k dochucení - 1 lžíce citronové šťávy, nastouhaná pomerančová kůra, 200-300ml jogurtu nebo zakysané smetany, 200ml mléka, pepř, sůl

to jsou ingredience opsané z časopisu gurmán (listopad07), ale toš co není není :-) udělala jsem toho asi 2 litry, a stačila mi půlka dýně hokaido o průměru asi tak 15cm, ani ne půl kila..

dýni oloupeme a zbavíme semen, nakrájíme na kostky. cibuli a česnek (já jsem dala asi tři stroužky..) oloupeme a nakrájíme na plátky, zpěníme na másle (já aj s trochou vody..), po minutě přidáme kostky (já aj další trochu vody), restujem asi tři minuty. zalejeme vývarem, přivedeme k varu a pak přidáme bylinky, koření a sůl (já trochu zázvoru, mletý tymián, asi lžičku, nějakou univerzální směs ala vegeta, bobkový list). vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
bylinky (kytičku a bobky) vyndáme, fšecko rozmixujem. přilejem mléko, pomalu provaříme, dochutíme solí, pepřem, citrinovou šťávou a pomerančovou kůrou. na závěr ozdobte jogurtem nebo smetanou. ( do mixlé dýně jsem vymáčkla citron, pak přidala zakysanou smetanu a rostlinnou smetanu gran cucina).
dobrou chuťku :-) je dost sytá, s houskou jsme ji měli za oba chody :-)

Více ...
Vložil: dib (matěj 21.8.05) dne 5.12.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 zapečené fazolové lusky RECEPTY

menší pórek nakrájíme na kostičky, střední mrkev nastrouháme na hrubo (nebo nakrájíme na malé kousky :-)), tři střední rajčátka taky na kousky.
zmražené fazolové lusky přelijeme horkou vodou, kvůli odstranění zbytečného (a většinou smradlavého) ledu. pro pidižvíky typu mates je lepší lusky nakrájet na menší kousky.
na másle (a trošce vody) podusíme chvilku pórek, přidáme mrkev, po chvilce rajčata. přilijeme trochu vody, zasypeme bazalkou, saturejkou a univerzální kořenící směsí, přisypeme fazolové lusky a 15-20 minut dusíme. vody přilejeme jenom trochu, jen tak ,aby se to celé nepřipalovalo.
do zapékací mísy vysypeme zeleninovou směs, zalijeme vajíčkem (až dvěma) rozšlehaným v půlce zakysané smetany (popř. rostlinné smetany gran cucina :-)) a nastrouháme malé množství tvrdého sýra. všecko zamícháme a zapečeme pár minut, aby vajíčko ztuhlo.
podáváme s chlebem nebo zemákama.

Více ...
Vložil: dib (matěj 21.8.05) dne 5.12.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zdravé a BIO vánoční cukroví RECEPTY

Zdravé a bio vánoční (i nevánoční J ) cukroví

Kokosové kuličky

Na několik hodin dáte namočit sušená jablka. Pak je umelete a smícháte s opraženými a rozemletými ovesnými vločkami a opraženými a rozemletými ořechy. Přidáte rozinky. Z vytvořené hmoty tvarujete kuličky a obalíte je v kokosu.

Karobové kuličky

Uvaříte kuskus, smícháte s jablečným moštem (nebo jinou ovocnou šťávou, např. šťávou z kompotu), přidáte stejné množství kokosu a rozinky, jednu lžíci sladěnky (slad z naklíčeného ječmene). Vytvoříte kuličky, které obalíte v karobu ( přírodní náhražka čokolády - svatojánský chlebíček).

Ovocný salám

2 šálky sušeného ovoce, 100g mandlí, 1 šálku jemných ovesných vloček, kokosová moučka na obalování Ovoce pomeleme na masovém strojku nebo v mixeru (pokud je hodně tvrdé, můžeme ho předem namočit). Do pomletého ovoce přidáme namleté mandle a zahustíme vločkami. Vytvoříme hustou hmotu, ze které vyválíme salám. Ten potom obalujeme v kokosu. Salám uchováváme v alobalu v lednici a podle potřeby ukrajujeme kolečka na talíř se svátečním pečivem.

Perníčky

0,5 kg špaldové nebo žitné mouky, 16 dkg Hery ( oleje nebo palmového tuku ), 1 celé vejce, anýz, fenykl - umeleme, 1 lžička skořice, 4 - 6 větviček badyánu, 2 lžíce sladovitu.

Rozmixujeme tuk s vejcem a sladinkou ( nejlépe ručním šlehačem ) a postupně přidáme mouku a koření. Vypracujeme těsto. Pokud je hodně suché, přidáme trochu vody. Těsto předěláme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň 2 hodiny v lednici. Potom vyválíme a vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu potřeném olejem.

Pracny

1,5 šálku strouhaných ořechů, 1,2 šálku špaldové mouky, 1 žloutek, 3 lžíce sušeného sladovitu, 2 lžíce karobového prášku, 3 lžíce oleje, trochu skořice a voda na zvláčnění.

Žloutek, karob a olej rozmixujeme. Pak postupně přidáváme suchou část, trochu vody a vypracujeme těsto. Necháme v lednici asi hodinu odležet. Formičky vymažeme olejem a vysypeme moukou, naplníme je těstem, uhladíme a pečeme. Po vyklopení je jemně posypeme sušeným sójovým mlékem.

Více ...
Vložil: Dani,Šimon 08/05,Eliška 04/07 dne 27.11.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zdravé BIO vánoční cukroví II.část RECEPTY

Jáhlové koláčky

Uvaříme hrnek jáhel doměkka. Do vlažných jáhel zamícháme trochu celozrnné mouky ( špaldové, rýžové nebo pohankové ) a vypracujeme těsto.

Z něho pak vytvoříme kuličky a malou skleničkou v nich uděláme důlek.

Zapečeme.

 

Náplň:

Povaříme kousek tofu, rozmixujeme se švestkovými nebo hruškovými povidly bez cukru, nakonec přidáme rozinky. Náplň dáme do důlku, koláčky posypeme kokosem a krátce zapečeme.

 

LINECKÉ PEČIVO

150 g celozrnné pšeničné či špaldové mouky

100 g sójové mouky plnotučné

100 g tuku

50 g cukru

nezávadná citrónová kúra

několik lžic vody

 

Z připravených surovin vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 0,5 hodiny v mikrotenovém sáčku do ledničky odpočinout. Potom těsto vyválíme na tloušťku 4 mm, vykrájíme různé tvary a pečeme na suchém plechu při teplotě 160 stupňů Celsia do růžova. Slepujeme pikantní zavařeninou (například rakytníkovou, rybízovou či borůvkovou).

 

KOKOSOVÉ VĚNEČKY S JÁHLAMI

150 g špaldové mouky

150 g instantní jáhlové kaše (běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy)

70 g přírodního třtinového cukru

120 g kokosové strouhanky

120 g tuku

přírodní vanilkový cukr, voda

 

Čokoládová poleva: 2 lžíce práškového cukru, 2 lžičky kakaa, oříšek másla

 

Na válu smícháme všechny sypké přísady, přidáme několik lžic vody a s tukem vypracujeme pružné těsto. Hned protlačujeme přes šablonu na masovém strojku. Z válečku tvoříme malé věnečky nebo jiné tvary a klademe na suchý plech. Pečeme při 160 stupních Celsia do růžova. Chladné věnečky ozdobíme proužky polevy.

 

Příprava čokoládové polevy: V kastrůlku smícháme cukr s kakaem, přidáme několik kapek vody a mícháme, až dostaneme hustou kašičku. Potom dáme na mírný oheň nebo ještě lépe do vodní lázně, přidáme máslo a zahřejeme k varu. Za stálého míchání povaříme 1 minutu. Věnečky poléváme horkou polevou.

Více ...
Vložil: Dani,Šimon 08/05,Eliška 04/07 dne 27.11.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zdravé BIO vánoční cukroví III.část RECEPTY

VANILKOVÉ ROHLÍČKY SLUNEČNICOVÉ

200 g špaldové mouky

100 g hladké kukuřičné mouky

100 g loupaných slunečnicových semen

100 g tuku

1 vejce

50 g přírodního cukru

voda

 

Na obalení: 100 g práškového cukru, 1 sáček přírodního vanilkové cukru

 

Slunečnicová semena lehce opražíme na suché pánvi. Prochladlá umeleme v mixéru na jemno a smícháme s moukami a cukrem. S vejcem a tukem vypracujeme těsto, které dáme na chvíli do chladna odpočinout. Potom z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme při 160 stupňů Celsia do růžova. Pak je obalíme ve směsi cukrů, ještě za tepla.

 

VANILKOVÉ SUŠENKY

600 g kukuřičné mouky

3 lžíce jogurtu

70 ml oleje

2 lžíce medu nebo javorového sirupu či ječného sladu

150 ml sójového mléka (může být i jiné rostlinné nebo i kravské)

1 prášek do pečiva nejlépe bez fosfátový

2 přírodní vanilkové cukry

 

Ze všech složek vypracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny v lednici odpočívat. Pak těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm, vykrajuje různé tvary a pečeme v troubě na 160 stupňů Celsia do růžova.

 

CELOZRNNÉ ŠKEBLE S KLÍČKY

250 g celozrnné pšeničné mouky (může být i špaldová)

120 g másla či margarínu

několik lžic horké vody

 

Náplň: 100 g pražených pšeničných klíčků, 50 g kakaa nebo carobu (pomletý svatojánský chleba, běžně ke koupení v prodejnách zdravé výživy a cenově dostupný), 100 g medu, 1 vejce

 

Z mouky, másla a horké vody vypracujeme pružné těsto. Vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme větší kolečka. Na jednu polovinu kolečka dáme vždy lžičku náplně, okraj potřeme bílkem a přeložíme ve tvaru škeble. Okraje přitiskneme, aby se při pečení neotvíraly.

 

Příprava náplně: Pražené klíčky (nemusí být pražené), kakao, med a vejce dobře promícháme a necháme chvíli stát. Pak plníme těsto.

Více ...
Vložil: Dani,Šimon 08/05,Eliška 04/07 dne 27.11.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zdravé BIO vánoční cukroví IV.část RECEPTY

Musli mufinky

20 ks: 100 g másla, 80 g medu, 2 vejce, 120 g hladké mouky, lžička prášku do pečiva 150 g musli bez cukru, 200 g jablek, 1 lžička citronové šťávy, 50 ml ovocného čaje 20 papírových formiček

 

Postup: Vytvoříme krém z tuku a medu, přidáme ostatní popsané ingredience, čaj není třeba, pokud jsou jablka vodnatá, těsto nalijeme do formiček, pečeme na 180 st. 35 min.

 

Mrkváče

250 g hladké mouky, 200 g strouhané mrkve, 160 g tuku, lžička prášku do pečiva moučkový cukr

 

Postup: Suroviny zpracujeme na hladké těsto, vykrajujeme tvary a pokládáme na vymaštěný plech. Pečeme do růžova a ještě teplé obalíme v cukru.

 

 

Tvarohové pečivo s marmeládou

250g hladké mouky, 250g měkkého tvarohu, 250g másla, sůl, 1 žloutek, mouka na vyválení, tuk na vymazání plechu, marmeláda na ozdobu

 

Postup: Vše zpracujeme a vyválíme v hladké těsto, tvořítkem vykrajujeme tvary a klademe na tukem vymazaný plech. Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po vychladnutí potíráme marmeládou a slepujeme vždy dva díly k sobě.

 

Čokoládové - oříškové ovesné tyčinky

150 g tuku, 6 lžic hladké špaldové mouky, 2-3 strouhané mandle, 150 g ovesných vloček BIOHARMONIE, 50 g třtinového cukru BIOHARMONIE , 1/2 lžičky prášku do pečiva (nebo vinného kamene) , mléčná čokoláda

 

Vločky lehce rozdrtíme válečkem, přidáme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto (mouku přidáme podle potřeby). Vyválíme váleček, který rozdělíme na 25 kousků. Z nich formujeme tyčinky a pečeme při 200°C do zlatova. Po vychladnutí namáčíme polovinu v oříškové a druhou část v čokoládové polevě.

 

Varianta: Čokoládovo-špaldové tyčinky – ovesné vločky zaměníme za špaldové vločky BIOHARMONIE

Více ...
Vložil: Dani,Šimon 08/05,Eliška 04/07 dne 27.11.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zdravé BIO vánoční cukroví V.část RECEPTY

Ovesné kuličky

150 g másla (rostlinného tuku), 100-120 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 1 vanilkový cukr, 150 g ovesných vloček BIOHARMONIE, 3 lžíce kakaa (karobu).

 

Všechny uvedené přísady smícháme, dobře vypracujeme a ve dlaních tvoříme malé kuličky. Jednu polovinu kuliček obalujeme v kokosu, druhou v sezamových semínkách (nebo v mletých vlašských ořechách). Klademe je do papírových košíčků a necháme ve chladu ztuhnout.

 

Špaldová vánočka

500 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté, 250 ml rýžového přírodního nápoje Isola Bio, 100 g másla, 2 žloutky, 20 g droždí, 150 g přírodního třtinového cukru BIOHARMONIE, mák, mořská sůl Biosal

 

Do mísy prosejeme mouku, přidáme máslo, trochu mořské soli, žloutek a vykynutý kvásek připravený z droždí, cukru a vlažného rýžového nápoje. Uhněteme těsto a necháme v teple vykynout. Těsto rozdělíme na tři části, z každé vyválíme váleček a poté z nich upleteme cop. Vánočku vložíme na vymazaný plech, potřeme žloutkem, posypeme mákem a upečeme ve vyhřáté troubě.

 

Medové perníčky z žitné mouky

86 dkg žitné celozrnné mouky, 4 vejce, 4 velké lžíce BIOLINIE medu květového, 36 dkg třtinového cukru BIOHARMONIE, 1 perníkové koření, citrónová kůra, 5 dkg sádla, 1 lžíce jedlé sody

 

Vše smícháme a vypracujeme těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

 

Tyčinky z ovesných vloček

250 g ovesných vloček BIOHARMONIE, 90 g přírodního třtinového cukru BIOHARMONIE, 90 g BIO javorového sirupu (může být i med), 125 g másla a trochu na vymazání

 

Na pánvi smícháme máslo, javorový sirup a třtinový cukr a mírně zahřejeme, až je vše tekuté. Přimícháme vločky a dobře zamícháme. Těsto rozetřeme do připraveného pekáče a povrch uhladíme. Pečeme asi 30 - 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C (plyn 4). Necháme vychladnout, poté nakrájíme tyčinky a vyndáme je z pekáče.

 

Více ...
Vložil: Dani,Šimon 08/05,Eliška 04/07 dne 27.11.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zdravé BIO vánoční cukroví VI.část RECEPTY

Zázvorky

90 g BIO javorového sirupu, 60 g másla a trochu na vymazání, 125 g hladké pohankové mouky BIOHARMONIE, 2 kávové lžičky mletého zázvoru od Sluneční brány, ½ kávové lžičky jedlé sody, 1 polévková lžíce přírodního třtinového cukru BIOHARMONIE

 

V kastrůlku smícháme máslo a javorový sirup, necháme je pomalu rozpustit a poté dáme směs vychladnout. Do mísy prosejeme mouku, koření, jedlou sodu, vychladlý sirup s máslem a přidáme cukr. Z těsta vyválíme kuličky velikosti ořechu a dáme je dále od sebe na vymaštěný plech. Válečkem je trochu zploštíme. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C (plyn 4). Hotové zázvorky necháme před podáváním chvilku vychladnout.

 

Datlové bochánky

200 g pohankových vloček BIOHARMONIE, 125 g másla, 250 g datlí, 2 vejce, 5 lžic Biolinie medu květového, 1 vanilkový cukr, ½ kávové lžičky prášku do pečiva

 

Rozpuštěné máslo smícháme s pohankovými vločkami a necháme znovu ztuhnout. Datle vypeckujeme a nadrobno nakrájíme. Vajíčka rozmícháme s medem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme datle, vločky a dobře promícháme. Dvěma kávovými lžičkami tvoříme hrudky, které klademe na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.

 

Nepečené jahelné kuličky s mandlemi

200 g syrových jáhel BIOHARMONIE, ¾ litru jablečného moštu, špetka mořské soli, 100 g rozinek, 100 g oloupaných opražených mandlí, 250 g strouhaného kokosu, 4 lžíce sušeného ovesného nápoje, cca 10 lžic javorového sirupu např. z řady BIOLINIE.

 

Jáhly uvaříme se špetkou soli – pokud je uvaříme v jablečném moště, budou sladší a svěžejší. Po vychladnutí vmícháme rozinky, mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidáváme javorový sirup. Rukama zpracujeme těsto, je-li moc řídké, můžeme přisypat ještě kokos. Z těsta vytvarujeme kuličky a obalujeme je v kokosu.

Více ...
Vložil: Dani,Šimon 08/05,Eliška 04/07 dne 27.11.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zdravé BIO vánoční curkoví VII.část RECEPTY

Špaldovo kukuřičné linecké sušenky ve 4 variantách

Základní těsto: 300 g špaldové celozrnné hladké mouky, 200g rostlinného tuku, 100 g ječmenného sladu (rýžového sirupu)

 

Surovinu zpracujeme v těsto a vychladíme 1 hodinu v lednici. Pečeme v troubě při mírné teplotě (150°C) cca 15 minut.

 

Varianty:

Základní těsto rozválíme a vykrájíme různé motivy. Po upečení slepíme kvalitním džemem nebo oříškovým krémem.

Do těsta přidáme 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Můžeme přidat i 1 lžičku sušeného zázvoru. Vykrájíme sušenky.

Odebereme lžíci mouky a přidáme lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plníme do formiček. Lze přidat i tlučený hřebíček nebo skořici.

Na rozválené těsto nasypeme kandovanou citrónovou nebo pomerančovou kůru (jedině v biokvalitě), lehce posypeme skořicí a vykrajujeme sušenky.

 

Čokoládové cookies

150 ml sezamového oleje BIOLINIE, 10 žic javorového sirupu BIOLINIE, 250 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE, 1 lžíce vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů), 3 lžíce kakaa (nebo 2 lžíce karobu), 100 g čokolády

 

Olej promícháme metlou s javorovým sirupem. Vmícháme zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky. Tvarujeme hrudky nebo placičky a pečeme v troubě vyhřáté na 150°C cca 15 minut. Ihned po dopečení se sušenkami nemanipulujte a nechte je zchladnout na plechu, protože jsou zpočátku hodně křehké.

 

Mandlové placičky

120 g másla, 120 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 2 vejce, 1 bílek, mořská sůl Biosal, 200 g špaldové mouky jemně mleté, 200 g strouhaných mandlí, 1 lžíce vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů).

 

Máslo utřeme do pěny a po té vmícháme špetku soli, cukr, vejce a ušlehaný bílek. Přidáme mouku, vinný kámen a strouhané mandle a vypracujeme těsto, které necháme 1 hodinu uležet na chladném místě. Těsto vyválíme na tloušťku cca 0,5 cm a vykrájíme placičky. Placičky potřeme žloutkem a ozdobíme mandlemi. Pečeme při 180 °C cca 10 – 12 minut.

 

Čokoládové Brownies

350 g hořké čokolády, 225g rostlinného tuku, 1 lžíce instatntní kávy, 200g třtinového cukru BIOHARMONIE, 3 vejce, 75g hladké špaldové mouky, vlašské ořechy, 1 polévková lžíce kypřicího prášku (vinný kámen), 25g vanilkového cukru

 

Čokoládu rozlámanou na malé kousky rozpusťte společně s tukem ve vodní lázní. Nechte částečně ochladit. V míse smíchejte instantní kávu s trochou vody, vejce, cukr, vanilkový cukr a postupně přidejte k čokoládové směsi. Vsypte mouku, kypřicí prášek a nasekané vlašské ořechy vše důkladně promíchejte. Nalijte na plech vyložený pečícím papírem a při teplotě 190 °C pečte 50-60 min. Po úplném vychladnutí nakrájejte na čtverečky.

Více ...
Vložil: Dani,Šimon 08/05,Eliška 04/07 dne 27.11.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 68 [Dalších 58 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.