Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Moje zápisky o víně
Zajímám se o víno a mám za sebou sommelierský kurz. Tady bych se chtěla podělit o nějaké moje poznatky a zápisky.


 Články 11 z 1 
 Víno pro začátečníky: Jakým červeným vínem začít?Moje zápisky o víně
Rádi byste si vychutnali dobré červené víno, ale nevíte, jaké zvolit? Já měla před lety stejný problém a cestu k červenému vínu jsem si hledala docela obtížně. Pokud si chcete začít červené víno vychutnávat, ale nevíte, kde začít, přečtěte si mé tipy.

Vína s ovocným charakterem budou skvělým začátkem

Pro začátek zkuste volit vína primárně s ovocným charakterem, pocházející z teplejších vinařských oblastí. Vybírejte proto vína z jihu Francie, jižní Itálie, Sicílie, ale také z tzv. „Nového světa“, kam patří vinařské oblasti nacházející se mimo Evropu (např. Austrálie, Nový Zéland). Vína s ovocným charakterem obsahují méně výrazné třísloviny neboli taniny. Právě kvůli těmto svíravým látkám máte pocit, že vám víno tzv. „drhne“ na jazyku.

Vyzkoušejte vína Primitivo nebo Merlot

Ve víně Primitivo z jižní Itálie najdete plné ovocné tóny červeného ovoce, aroma sladkého koření a především má právě nízký obsah trpkých taninů. Díky tomu si ho oblíbíte i v případě, že červené víno příliš nepijete. Jeho název znamená, že jde o ranou odrůdu, nikoliv snad, že by bylo víno primitivní. Další skvělou volbou je Merlot z jižní Francie nebo z „Nového světa“. Okouzlí vás jeho příjemný charakter lesního ovoce, švestek a pokud bylo v kontaktu s dubovým sudem, tak i čokoládově kořenité tóny.

Dobré víno nemusí být nutně drahé

Abyste vybrali dobré a kvalitní víno, není nutné utrácet spousty peněz. Začít můžete už na 250 Kč a můžete si být jisti, že narazíte na rozumné červené víno. Na solidní kousky ale můžete narazit už i pod 200 Kč, zejména pokud vyberete víno z větších vinařství z Austrálie či Jižní Ameriky. V cenové hladině 300-350 Kč už najdete vína skvělá. Kategorii nad 500 Kč si pak už nechte na dobu, až si červená vína ochutnáte, trochu se jimi propijete a budete schopni je správně vybrat, ocenit a zhodnotit.
Více ...
Vložil: JohankaStraka dne 24.8.2021| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 11 z 1 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.