Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • * RECEPTY *  (39 článků)
    Výborné nízkokalorické recepty
  • *ENERGETICKÄ HODNOTA POTRAVIN*  (9 článků)
    TADY najdete různé hodnoty potravin, které nemusíte nutně vždycky najít na webech, které nabízejí tabulky s energ.hodnotami potravin
  • *ENERGETICKÉ VÝDEJE*  (3 články)
    Zde najdete zhruba 100 různých aktivit a sportů a můžete tu zjistit, kolik energie při nich vydáte. Zdroj : http://tipy-pro-zdravi.cz/kalorie/energe.html
  • *KONTAKTY*  (26 článků)
    .... zde můžete vložit kontakty na svá osobní alba a mejlíky ....
  • *Rady k hubnutí...*  (11 článků)
    vše co se nám může hodit, pokud se vyskytne nějaký problém....
  • *Rady SHEDINKY - ze starší diskuse*  (3 články)
  • .  (15 článků)
  • Berrinkaa  (4 články)
    Hubnutí Berrinky
  • Džuli  (1 článek)
  • Hubnoucí příběhy  (3 články)
    Jak jsme ztloustly a jak jsme hubly? Naše příběhy o kilech navíc.
  • Jiřka  (16 článků)
  • Receptíky Šikulek  (7 článků)
  • SRAZÍKY 
  • Šeptání 
    Aneb, co nechceme psát do veřejné diskuze.
  • Triky, tipy a nápady Šikulek 

[<<Předchozích 60] Poslední články ze všech deníků 6170 z 89 [Dalších 19 >>] 
Polévky
Autor: rascal-ka, 5.2.2005
(* RECEPTY *)
Hovězí polévka s masem a zeleninou
Hovězí polévka s masem a nudlemi
Polévka se šunkovým salámem a hráškem
Srbská polévka
Frankfurtská polévka

Celý text ... | Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

Polévky
Autor: rascal-ka, 5.2.2005
(* RECEPTY *)
Kuřecí polévka se zeleninou a rýží
Kuřecí krém se zeleninou a kari
Rybí vývar s rajčaty
Pikantní kapří vývar

Celý text ... | Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

Polévky
Autor: rascal-ka, 5.2.2005
(* RECEPTY *)
Pórková polévka s bramborem
Rajčatová polévka s rýží
Špenátová polévka
Polévka z kysaného zelí

Celý text ... | Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

Polévky
Autor: rascal-ka, 5.2.2005
(* RECEPTY *)
Hrachová polévka
Čočková polévka
Fazolová polévka
Jablková polévka

Celý text ... | Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

Vepřové maso
Autor: Správkyně stránek :o), 5.2.2005
(* RECEPTY *)
Vařená vepřová kýta
Vepřová kýta na paprice
Vepřová kýta na houbách
Kořeněná vepřová kýta
Liboví moravští vrabci

Celý text ... | Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

Vepřové maso
Autor: Správkyně stránek :o), 5.2.2005
(* RECEPTY *)
Vepřová kýta v pikantní směsi
Vepřová kýta v sardelové směsi
Vepřová kýta v hrášku
Vepřová kýta na kari

Celý text ... | Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

Vepřové maso
Autor: Správkyně stránek :o), 5.2.2005
(* RECEPTY *)
Vepřové závitky s paprikou
Vepřové závitky s játrovou nádivkou
Plněné vepřové řízky
Přírodní vepřové řízky

Celý text ... | Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

Vepřové maso
Autor: Správkyně stránek :o), 5.2.2005
(* RECEPTY *)
Minutkový guláš
Minutkový guláš se žampióny
Minutkový guláš s párkovou směsí
Vepřové řízky v alobalu

Celý text ... | Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem

 problémy při hubnutí a jak na ně....první část*Rady k hubnutí...*

PROBLÉMY PŘI HUBNUTÍ A JAK NA NĚ

O tom, že snižování hmotnosti není procházka růžovým sadem netřeba přesvědčovat nikoho, kdo měl alespoň jednou za život možnost to vyzkoušet. Hubnutí samozřejmě přináší spoustu radosti nad získanou štíhlou postavou a je úsilím, které stojí za to. Na druhé straně je dobré se předem připravit na některé problémy, které s hubnutím souvisí. Některé se dají řešit, jiné jsou úplně zbytečné a můžeme se jim předem vyhnout.

Problémy a obtíže tělesné

Hlad
Vnímání pocitu hladu je do jisté míry dáno geneticky, ne každý pociťuje při omezeném přísunu potravy velký hlad. Na druhé straně hlad, který nám brání v soustředění na práci i běžné denní činnosti je velmi nepříjemný a může vést k "úniku" z diety dřív, než se mohou dostavit první výsledky. Příčiny hladu mohou být v zásadě dvojího druhu : 1. Zvolili jste nepřiměřeně přísný redukční režim - redukční jídelníček, který obsahuje méně než 4000 KJ zvládnou jen velmi otrlí. Otázkou však je, zda je takové trápení smysluplné a zda nakonec není spíše na škodu. U mnoha takových "hrdinů"se po kratším či delším čase dostaví hlad již nepřekonatelný a následovaný přejedením.

Co s tím ?
Zvolte si raději mírnější způsob redukce, takový, při němž můžete normálně existovat. Hubnout budete pomaleji, ale naposled. Pak už můžete hmotnost jen udržovat. Zvolte si jídelníček s obsahem přibližně 6 000 KJ pro začátek, později můžete snížit na 5000 KJ. Samozřejmě toto doporučení platí obecně, máte-li možnost individuální porady u odborníka, využijte ji. 2. Váš jídelníček je co do energie přiměřený, obsahuje však málo bílkovin. Je možné, že jste podlehli kouzlu low-fat diety, nepřijímáte žádný tuk, ale "dojídáte" se nadměrným množstvím sacharidů.

Jak to změnit ?
Jezte alespoň 5x denně a o každém jídle přemýšlejte dopředu. Každá porce by měla obsahovat nízkotučné bílkoviny (jogurt, tvaroh, sýr typu cottage, drůbeží nebo rybí maso, vaječný bílek), co největší porci zeleniny (s ovocem poněkud opatrněji) a malou porci přílohy (velikost přílohy regulujte podle rychlosti hubnutí - budete-li hubnout více než 1 kg týdně, přidejte přílohu, pokud budete hubnout méně než 0,5 kg za týden, uberte). Pokud se vám podaří tento systém pochopit a realizovat, vůbec byste neměli vědět, že něco jako hlad existuje.

Únava a bolesti hlavy
V procesu odbourávání tukové tkáně se do krve vyplavují metabolity, které mohou způsobovat pocity únavy a v některých případech až bolesti hlavy. Příčinou je nejčastěji nedostatek tekutin a vitaminů.

Jak je odstranit ?
Snažte se přijímat dostatek tekutin (nekalorických a s nízkým obsahem sodíku). Pijte 2.5 - 3 litry tekutin denně. Do stolní vody nebo minerálky můžete vymačkat šťávu z citronu, limetky nebo pomeranče. Jezte co nejvíce druhů zeleniny a ovoce. Snažte se sníst denně alespoň 500 g zeleniny nebo 400 g zeleniny a 100-200 g ovoce. Sníte-li až 1 kg zeleniny za den, nic se nestane, množství ovoce však nepřekračujte. Nechte si změřit krevní tlak, příčinou malátnosti může být též nízký krevní tlak, který při redukci ještě dále klesá.

Zácpa
Zácpa bývá častým problémem obézních a se zahájením redukce se často ještě zhoršuje. Příčinou jsou chyby v jídelníčku, nedostatek pohybu a tekutin.

Jak se jí zbavit ?
Snažte se, aby váš jídelníček obsahoval dostatek vlákniny. Nejvýznamnějšími zdroji vlákniny jsou obiloviny (celozrnné), luštěniny, zelenina a ovoce. Nemáte-li možnost sníst potravin bohatých na vlákninu tolik, kolik je třeba, doplňte část dávky vlákninou z lékárny. Zamíchejte si ji do jogurtu nebo nápoje (zkusit můžete ovesnou vlákninu, psyllium, amarantovou vlákninu, guar a pod.). Nejlepší " antizácpové " účinky má vláknina spolu s jogurtem nebo jiným zakysaným mléčným produktem. Pijte hodně tekutin s výjimkou černého čaje. Střídejte minerálky, stolní vody, ovocné a bylinkové čaje. Občas si zpestřete pitný režim 2 dcl ovocného nebo ještě lépe zeleninového džusu. Nepoužívejte projímadla. Snažte se zpevnit cvičením břišní stěnu. Osvědčeným cvikem jsou zdvihy pánve vleže na zádech.

Nespavost
Nespavost při hubnutí může být způsobena nadměrným množstvím kofeinu (pocit hladu nebo polohladu "přetloukáte"kávou), nedostatkem pohybu nebo léky, které tlumí pocit hladu.

Jak usnout ?
Zkuste omezit frekvenci popíjení kávy a místo ní si dejte jiný životabudič (čerstvě vymačkaná š ťáva z ovoce, multivitaminový nápoj ). Raději o něco málo zvyšte příjem energie , ale před spaním jděte na půlhodinovou rychlou procházku nebo se "utahejte " ve fitcentru (podle vašeho založení) Pokud jsou vaše problémy s nespavostí průvodním jevem farmak určených k léčbě obezity, zvažte jejich efektivitu, eventuelně konzultujte s lékařem jejich vysazení.

Více ...
Vložil: d.e.a dne 28.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 základní živiny a jejich význam v redukčních dietách - část první*Rady k hubnutí...*

ZÁKLADNÍ ŽIVINY- BÍLKOVINY, TUKY, SACHARIDY A JEJICH VÝZNAM V REDUKČNÍCH DIETÁCH

V posledních letech se setkáváme s velkým množstvím článků o výživě téměř ve všech časopiseckých a novinových titulech. Řada z těchto materiálů je však přeložena z angličtiny nebo němčiny. "Díky" tomu vznikají nesrovnalosti v pojmech a čtenář často po přečtení článku tápe více než předtím. Například místo názvu sacharidy se objevují termíny : uhlovodany, karbohydráty a pod.

Proč potřebujeme všechny základní živiny ?

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy


Bílkoviny (někdy jsou nazývány proteiny) 1g = 17 kJ


Bílkoviny se skládají z aminokyselin (AK)
- některé si organismus dokáže vytvořit
- 9 aminokyselin je esenciálních (nepostradatelných) - je nutno je přijímat stravou.

Bílkoviny jsou nutné k tvorbě buněk, enzymů, hormonů, protilátek, nervových přenašečů, zdroj energie.

Doporučená denní dávka 0,75 g/os/den
Muž : 70-80 g (= 12-13 % energie)
Žena : 60-70g
Těhotná : 70-80g
Kojící : 80-90g


Kvalita bílkovin je dána přítomností esenciálních aminokyselin. Plnohodnotná může být i rostlinná bílkovina, protože vhodnými kombinacemi lze dosáhnout patřičné kvality. Pro vzájemné kombinace je však potřeba mít teoretické znalosti.


Živočišné zdroje bílkovin
- jsou provázeny nasyceným tukem a cholesterolem
- mohou být zbytky růstových stimulátorů nabo antibiotik


Rostlinné bílkoviny :
- jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, lecitinu, rostlinných sterolů
- dodávají kromě bílkovin současně vlákninu, vitaminy a minerální látky
- sójová bílkovina (25mg/den) snižuje hladinu cholesterolu v krvi (FDA na konci roku 1999)


Nedostatek bílkovin vede k :
- oslabení imunity - psychickým poruchám
- menší chopnosti jater zbavovat se toxických látek


Nadbytek bílkovin způsobuje :
- vyšší únik vápníku z organismu (nad 2g/kg/den), což může vést až k osteoporóze
- vyšší hladiny močoviny
- poškození ledvin
- vyšší potřebu vitaminu B6
- v případě živočišných bílkovin zhoršené vyprazdňování
- vyšší tvorbu látek potenciálně karcinogenních


 

Více ...
Vložil: d.e.a dne 28.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 60] Poslední články ze všech deníků 6170 z 89 [Dalších 19 >>] 

Upozornění:
Dalších 75 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.