Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Drogy a alkohol v těhotenství II.

Autor: snažilka , 9.3.2009

Pervitin
Pervitin patří v České republice k nejrozšířenější droze. Jeho opakované užívání vede k paranoidní psychóze. Užívání pervitinu v těhotenství vede k nedostatečnému zásobení plodu kyslíkem, zvyšuje riziko předčasného odlučování placenty a předčasného porodu. Abstinenční syndrom u novorozence je kratší a méně intenzivní ve srovnání s heroinem. Novorozenci a kojenci jsou ve větší míře ohroženi syndromem náhlého úmrtí.

Léčba a substituce
Úspěšnost léčby je většinou přechodná a záleží na vůli těhotné ženy. Náhlá abstinence je v těhotenství riziková. Ku pomoci mohou být protidrogová centra či ústavní léčba na psychiatrickém oddělení. K potlačení abstinenčních příznaků je používán metadon či léky obsahující látku buprenorphin ( Subutex). Metadon nenavozuje euforii, nemění vnímání reality a blokuje touhu po droze. Těhotná žena musí být zařazena v metadonovém programu, podle jehož pravidel je těhotné jedenkrát denně vydána dávka metadonu. Ale i metadon má svá rizika. Snižuje dýchací pohyby u plodu a zvyšuje jeho srdeční frekvenci. Nejbezpečnější je ukončení substituce ve druhém trimestru gravidity. V prvním trimestru hrozí u těhotné ženy užívající metadon vyšší riziko potratu a ve třetím trimestru vyšší riziko předčasného porodu. Trvání abstinenčního syndromu u metadonu je delší a novorozenci trpí častěji poporodními křečemi, vyšším tlakem a mají neklidný spánek. Do mléka přechází asi 3 % metadonu, proto je jeho dávka doporučována po večerním kojení. Finančně náročnější je substituce buprenorphinem. Oproti metadonu je výhodný v tom, že abstinenční syndrom je kratší a rychle odeznívá. Matce je povoleno kojit. Nevýhodou je, že substituce buprenorphinem je možná pouze při závislosti ve výšce 1g heroinu denně. Preparáty Subutex a Temgesic jsou během těhotenství hrazeny zdravotními pojišťovnami.

ALKOHOL

Alkohol je nejrozšířenější společensky uznávaná droga. V těhotenství prochází placentou k plodu a způsobuje u něj fetální alkoholový syndrom. Ten se projevuje zúženými očními štěrbinami, stlačeným kořenem nosu, krátkými nosními křídly, široce posazenými očnicemi, mentální retardací, srdečními vadami a malou porodní hmotností. Stanovit hranici konzumace alkoholu v těhotenství je velice obtížné. Bezpečná konzumace by měla být 100g alkoholu týdně, což představují dvě sklenice piva nebo vína denně.


 


Autor: MUDr. Radka Bočánková ( o autorovi)

Zobrazeno doposud 2253 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.