Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Porodnice Frýdlant 9

Kopie ze souboru Hlasy_pro_frydlantskou_porodnici.doc

Autor: Rapiti , 17.6.2008

JUDr. Ondřej Dostál, předseda Asosicace pro medicínské právo a biotiku:


V Praze řešíme (nyní už i přes soud) kauzu Porodní dům U Čápa, kde Ministerstvo klade usilovný odpor jednak ve věci personálního zabezpečení (požaduje se přítomnost několika lékařů), jednak materiálního a technického vybavení (požaduje se, zjednodušeně řečeno, zázemí porodního sálu). Z těchto dvou námitek je zejména ta první, extenzivní požadavek na personální zabezpečení, relativně slabá, protože vyhláška 424/2004 Sb. vysloveně stanoví, že porodní asistentka může mj. vést přirozené porody, samostatně a bez indikace lékaře. Naproti tomu, otázka materiálního a technického zabezpečení porodního domu není bohužel v příslušném právním předpise výslovně řešena, porodní dům tento předpis "nezná", z čehož Ministerstvo dovozuje, že si to může rozhodnout správním uvážením jak chce.


Frýdlantská situace je z tohoto pohledu specifická tím, že, pokud tomu správně rozumím, materiálně-technické vybavení je k dispozici v dostatečné míře, chybí jen to personální. Takže pokud by nastala varianta, že by soud uznal naše argumenty co do personálních kompetencí porodních asistentek (neboť tam je to striktně dáno vyhláškou), ALE ztotožnil se s názorem MZ co do věcného vybavení (protože to není upraveno), svědčilo by to tomu, že by ve Frýdlantě mohl porodní dům vzniknout, protože technické vybavení je tam OK a po stránce personální by tam mohla přirozené a nouzové porody vést porodní asistentka, s tím, že rozpoznané komplikace by se přesouvaly do Liberce (jak je to tam s časovou dostupností?)


Konečně, ad ambulantní porody a nová legislativa: Návrh zákona "o zdravotních službách" počítá s možností výkonu samostatného zdravotnického pracovníka, který nemá vlastní zdravotnické zařízení (míněno ten porodní sál a další zázemí), ale "půjčuje si" to od jiného poskytovatele zdravotních služeb (např. nemocnice). Frýdlantská situace by pro toto mohla být inspirativní. Plánovaná účinnost zákona je od příštího roku.


 


Margit Slimáková, výživová poradkyně:


Po pročtení zpráv o plánovaném uzavření porodnice ve Frýdlantě a s vědomím významu podpory dobře fungujících a k ženám přívětivých zařízení si dovoluji poslat svůj příspěvek.


Naprosto souhlasím s obhájci této porodnice, že zavírat místní uznávanou porodnici a vše směřovat do těch přístrojových je pro mnoho žen upřednostňujících přirozenější a k dětem i jim mnohonásobně prospěšnější postupy velké zklamání.


Nebylo by možné nabídnout stávající prostory pro porodní asistentky a zřídit centrum přirozených porodů s využitím práce současných gynekologů coby určité supervize, ale ne nezbytnosti 24/7 být na místě? Takto by zůstala alespoň možnost pro zájemce o přirozené porody zachována a jen část rodiček by byla nucena dojíždět do Liberce. V zahraničí jde o naprosto běžnou praxi.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1039 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.