Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Porodnice Frýdlant 4

Kopie ze souboru Porodnice_Frydlant.doc

Autor: Rapiti , 17.6.2008

Je správné rušit malé porodnice s individuálním přístupem k ženám a dětem?



Je přijatelné, aby všechny české ženy byly nuceny přivádět děti na svět ve velkých okresních nemocnicích?



Je humánní vzdalovat porody čím dál víc od každodenního života a znemožňovat rodinám tolik potřebný blízký kontakt s jejich rodičkami a novorozenci?



Malá, ale oblíbená porodnice ve Frýdlantě v Čechách má být od července 2008 uzavřena. Oficiálně pro nedostatek pediatrů, to ovšem není jediný důvod.


Ministerstvo zdravotnictví prosazuje rušení malých porodnic na území celého našeho státu s tím, že jsou neefektivní. Stanovilo minimální počty porodů (600 za rok) a pro ženy po porodu v okresech počty lůžek, jež mohou nasmlouvat zdravotní pojišťovny.


Z hlediska práce porodníků a neonatologů se uzavírání malých porodnic jeví jako logické.


Z hlediska potřeb matek a novorozenců jde o rozhodnutí absurdní.


Pokud se konkrétně frýdlantská porodnice opravdu uzavře, budou ženy z výběžku pro horší dostupnost okresní porodnice nuceny


- vyhledávat porodnici předčasně (čímž se zvýší pravděpodobnost lékařsky vedeného porodu nebo císařského řezu, protože předčasná hospitalizace znamená pro zdravou rodičku stres narušující spontánní porodní proces),


- riskovat porod cestou (může nastat případ, že se doprava přes hory zvláště v zimních měsících a nočních hodinách nečekaně zkomplikuje)


- volit porod doma (což může být ve stávajících podmínkách, kdy se s domácími porody oficiálně nepočítá a nejsou organizačně ošetřeny, rizikové).


MZ, pojišťovny i lékaři argumentují tím, že péče mimo vysoce specializovaná pracoviště není bezpečná. Kdyby tomu ale opravdu bylo tak, jak by např. v sousedním Německu mohlo fungovat přes 70 porodních domů? Statistiky těchto našich sousedů nevykazují méně bezpečnou porodnickou péči, a statistiky porodních domů vykazují dokonce velmi vysokou bezpečnost! Obdobné je to i ve většině evropských zemí. České ženy však prozatím právo volby nemají.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1040 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.