Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Porodnice Frýdlant 3

Kopie ze souboru Porodnice_Frydlant.doc

Autor: Rapiti , 17.6.2008

Obce se bouří proti konci frýdlantské porodnice


Aleš Vávra


 


Habartice - Rozčarování, ostrý nesouhlas a petice. Takové reakce ze strany obcí Frýdlantska vyvolalo rozhodnutí o zrušení porodního oddělení frýdlantské nemocnice.


Podle starosty Habartic Františka Kryšpína, který je jedním z hlavních iniciátorů protestu, dojde zavřením porodnice k vážnému ohrožení rodiček a narozených dětí.


„Jsme přesvědčeni, že jde opravdu o velké riziko pro rodičky a novorozence z Frýdlantska. Žádná rychlá záchranná služba nedokáže dopravit rodičku do Liberce za 30 minut. V zimním období je cesta do krajského města ještě složitější. Letecká služba při horším počasí nefunguje. O překládání rodiček i narozených dětí na Albrechtickém kopci nechceme vůbec slyšet,“ rozhořčovali se ve svém e–mailu adresovaném mimo jiné krajským zastupitelům František Kryšpín a předseda Mikroregionu Frýdlantsko Vladimír Stříbrný. Podle jejich názoru navíc dojde zrušením porodnice k dalšímu odlivu především mladých lidí z oblasti.


Hlavní důvod konce porodnice, kterým je nedostatek dětských lékařů, sice považuje starosta Habartic za opodstatněný, jedním dechem však dodává, že na to, získat potřebné pediatry, stále ještě není pozdě. „Domnívám se, že je ještě brzy a že je stále potřeba se snažit získat dva potřebné pediatry, klidně i mimo Českou republiku. Řešením v takových situacích bývá i třeba finanční motivace lékařům. Žádáme všechny o vyvinutí ještě větší maximální snahy o zajištění potřebného pediatrického personálu pro porodnici,“ podotkl Kryšpín.


„Pokud kraj poskytuje stomilionové dotace a pobídky jiným na stavby, stroje, nebo volnočasové aktivity, měla by být prioritní pobídka i pro nutnou ochranu zdraví a následnou péči především při narození nového člověka,“ pokračuje se dále v e–mailu.


Podle Kryšpína je neslýchané, že občané i starostové obcí dostali zprávu o zrušení porodního oddělení jen necelý měsíc před realizací. „Zde tvrdě zaspali všichni, kterých se tato věc týká. A nebo to bylo všem jedno,“ prohlásil.


Občané Frýdlantského výběžku tak teď mohou vyjádřit svůj nesouhlas proti zrušení porodnice podepsáním petice, ve které její organizátoři žádají zdravotní pojišťovny, Liberecký kraj, dotčené orgány státní správy včetně Vlády ČR i samotné město Frýdlant o ustoupení od záměru zrušení porodnice ve Frýdlantu.


Na tom, že porodnice ke konci června skončí, se v závěru minulého týdne dohodli zástupci frýdlantské a liberecké nemocnice se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Podle ředitele Krajské pobočky VZP Jiřího Benedikta se frýdlantská nemocnice již nemohla pod vlivem několika vnějších vlivů přizpůsobit trendům a standardům, které v tomto oboru prosazuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky.


Frýdlantská porodnice prováděla pouze něco kolem 400 porodů ročně, což ministerstvo kritizovalo. Malé množství prováděných porodů je totiž jedním z rizikových faktorů kvality zdravotní péče. „Myslím si, že se nám společně podařilo najít řešení, která spolehlivě ochrání zdraví matky i dítěte a vytvoří podmínky k poskytování kvalifikované péče,“ komentoval Jiří Benedikt nově navázanou spolupráci s Krajskou nemocnicí v Liberci, kam budou nově rodičky z Frýdlantska převáženy.


V prostorách ženského oddělení Nemocnice Frýdlant zůstane technické vybavení i nadále. V těch nejakutnějších případech se kompletní porod i s následnou péčí bude moci realizovat zde.


(In: http://liberecky.denik.cz/zpravy_region/obce-se-bouri-proti-konci-frydlantske-porodnice.html )

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1547 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.