Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Kompostovatelnost plen Moltex

Autor: inishkea , 11.6.2008

Na dotaz Martina Macha (Ekolist.cz) jak je to vůbec s kompostováním "ekoplen" odpovídá odborník na kompostování Tomáš Hodek:

"Pleny Moltex Öko deklarují, že plně kompostovatelný je obal ve kterém jsou pleny prodávány. To je zcela korektní informace. Obal je vyroben ze hmoty Mater-Bi, která je vyrobena cca ze 60% z kukuřičného škrobu a ze 40% z ropného produktu polykaprolakton, který je však biologicky plně rozložitelný. Tento obal se tedy i v prostředí domácího kompostu spolehlivě rozloží. Možná to bude trvát déle než 90 dní, ale o jeho rozložitelnosti není pochyb.

Co se týče vlastních plen, tak podle toho co jsem měl možnost poznat, tak se zde vyskytuje nebělená ceulóza a měla by zde být opět folie z Mater-Bi, což by nemělo kompostu činit žádný problém. Pro zajištění hygienických parametrů jsou však pleny plněny absorbenty, které jsou pravděpodobně natolik antiseptické, že jsou pro kompostování nevhodné. Samotný výrobce kompostování plen nedoporučuje. Přesný obsah absorbentů neznám, ale pokud výrobce vysloveně neuvádí, že jsou pleny certifikované pro kompostování, tak bych si je na kompost nedával a nedávám. Pleny Moltex Öko jsou v každém případě šetrnější k životnímu prostředí a to tím, že ve skládkách nevytváří "exkrementové konzervy". Plena se rozkládá a zmenšuje objem odpadu na skládkách, při výrobě je využívána nebělená ceuloza a více než u jiných druhů plen jsou využívány přírodní obnovitelné zdroje. Pokud už tedy musíte použít jednorázovou plenu a plena Moltex Öko dítěti vyhovuje, mohu ji z ekologického pohledu doporučit. Osobně dávám přednost látkovým plenám a pravidelnému posazování dětí na nočník."

Tomáš Hodek


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1065 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.