Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Přeloženo z internetu - NEJČASTĚJI KLADENÉ OTÁZKY O LéčBě PES EQV

Autor: Renča , 2.5.2008
NEJČASTĚJI KLADENÉ OTÁZKY O LéčBě PES EQV

*** Vyléčí se PES EQV operací?
Operace PES EQV nevyléčí. Zlepší vzhled nohy, ale zmenší sílu svalů v noze a v lýtku, což vede k neohebnosti ve druhé a třetí dekádě života, ne-li dříve, k omezení pohyblivosti kloubů, a časté bolestivosti nohy. V mnoha případech operace neochrání před opětovným vývojem deformity. Podle mých vědomostí nebyly zatím publikovány studie operovaných pacientů starších než 16 let. Ortopedičtí chirurgové tudíž nedbají na výsledky svých operací.
Při nožních a kotníkových operacích dospělých se však zjistilo, že ti, kteří měli v dětském věku operativně ošetřen vrozený PES EQV, mají slabé, neohebné a často bolestivé nohy.

*** Jak dlouho se PES EQV tímto způsobem léčí?
PES EQV byl po staletí léčen manipulativně, bandážemi, výztuhami a sádrovými obvazy. Protětí achillovy šlachy se začalo praktikovat až v polovině 19tého století a operace uvolňující vazivo se stala módní v posledních 50ti letech.

*** Kdy se může dítě s PES EQV začít léčit Ponsetiho metodou?
Když se dítě narodí s PES EQV, již velmi brzy po narození (7-10 dní) by mělo být započato s korekcí deformity metodou ortopedické operace s odbornou manipulací a sádrovými obvazy, vymyšlenou dr. Ponsetim koncem 40tých let.

*** Jak časté musí být odborné manipulace, aby se vyléčil PES EQV u jinak normálních dětí?
Většina PES EQV u jinak normálních dětí může být napravena opakovanými manipulacemi každých 5-7 dní, vždy s následnou aplikací sádrového obvazu. Jestliže se deformita po 5ti až 7mi výměnách sádry nenapraví, léčení pravděpodobně selhalo.

*** Co je metatarsus varus nebo metatarsus adductus?
Deformity nohou nazývané metatarsus varus nebo metatarsus adductus se často pletou s PES EQV. Metatarsus adductus je mírné vytočení nohy, které se často spraví samo. Pata přitom ale není koňská. V častějších případech může být snadno napraveno dvěma až třemi aplikacemi sádrových obvazů. Někteří doktoři si myslí, že vyléčili PES EQV, zatímco šlo pouze o metatarsus adductus.

*** V čem spočívá manipulativní léčení deformity PES EQV?
Manipulativní léčení deformity PES EQV je založeno na vrozených vlastnostech pojivové tkáně, chrupavek a kostí, které reagují na správně provedené mechanické stimuly postupnou redukcí deformity. Vazy, pojivová pouzdra a šlachy se díky jemné manipulaci napínají. Po každé manipulaci je aplikován sádrový obvaz, který pomůže dosažené změny zafixovat. Špatně postavené kosti se tak postupně přetáčejí do správné pozice, přičemž se zároveň odpovídajícím způsobem modelují povrchy (tvary) kloubů. Po dvou měsících manipulací a sádrování se nohy mohou jevit poněkud přetočené zase na opačnou stranu. Po dalších několika týdnech v dlahách by ale už měly vypadat normálně.
Správná manipulace je podmíněna hlubokou znalostí anatomie a kinematiky normální nohy, jakož i odchylného směrování nártových kostí při PES EQV. Špatně provedené manipulace by PES EQV deformitu spíše zkomplikovala. Toto neoperativní léčení má lepší výsledky, je-li zahájeno několik dnů, maximálně týdnů, po narození, ortoped dobře rozumí povaze deformity a má již zručnost a zkušenosti s manipulacemi i sádrováním.

*** Jak v dospělosti vypadá jednostranná PES EQV deformita léčená Ponsetiho metodou?
U všech pacientů s jednostranným PES EQV je normální noha poněkud delší (asi se myslí chodidlo, šlapka), asi o 1,3 cm, a širší asi o 0,4 cm než léčená noha. Na druhou stranu, délky končetin jsou stejné, ale obvod lýtka normální nohy bývá větší asi o 2,3 cm.

*** Kde mohu najít více informací o léčbě metodou dr. Ponsetiho?
Metoda dr. Ponsetiho, se kterou je obeznámeno čím dál více lékařů, je detailně popsaná v jeho knize Congenital clubfoot. Fundamentals of Treatment (Vrozená koňská noha. Základy léčení). Knihu lze získat z ortopedie university v Iowě: Orthopeadic Surgery, University of Iowa Hospitals and Clinics, Iowa City, Iowa 52242. E-mail ignacio-ponseti@uiowa.edu.
Další informativní publikací je Clubfoot: Ponseti Management. Global-HELP Publications. Web site: global-help.org

*** Jaké důsledky pro dětský PES EQV má to, že jeden nebo oba rodiče jsou také postižení?
Pokud je postižen jeden z rodičů, pravděpodobnost postižení dítěte je kolem tří až čtyř procent. Pokud jsou však postiženi oba, pravděpodobnost následků pro potomstvo už je 15%.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 3053 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.