Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Prelozeno z internetu - Anuščin příběh

Autor: Renča , 29.4.2008

http://www.uihealthcare.com/topics/medicaldepartments/orthopaedics/clubfeet/anoushka.html
Anuščin příběh
==============

MUDr Ignacio Ponseti, Ortopedie, Nemocnice university Iowa

Ahoj lidi,

na tomto fóru jsem už dlouho. Ale nejsem si jistá, zda mne znáte. Dovolte, abych se trochu představila.

Jsem ze Singapuru (původně Indie) a mám dceru, které je teď 11 měsíců. Narodila se s oboustranným Talipes Equinovarus. Od prvního dne jsme začali s léčením, nejprve s ortopedem zde v Singapuru. Dal Anušce sádřičky. Léčení probíhalo 18 týdnů, ale bez jakékoliv viditelné změny. Anuška přitom měla vlastně jenom mírnější vadu. Nevíme o žádné dědičnosti z žádné strany rodiny. Po vyšetřeních jsme byli rádi, že Anuška alespoň nemá žádné další související fyzické nebo neurologické problémy.

Mezitím jsem vyhledávala maximum informací o tomto postižení na Internetu. Našla jsem výzkumnou práci Dr. Ponsetiho a prostudovala jsem si ji. Když jsme mluvili s naším doktorem zde v Singapuru, řekl nám, že by doporučoval pro Anušku operaci. Chtěli jsme se operaci vyhnout, protože ta je bolestivá jak pro dítě, tak i rodiče. Ale začala jsem zjišťovat informace o možnostech léčení mé dcerky v USA.

V té chvíli chvíli jsem netušila, jaké náklady bude představovat lékařský zákrok a cesta. Proto jsem vděčná za pomoc a radu od lidí, jako je např. Martin Egbert, který je na tomto fóru už taky pěkně dlouho. Má dost zkušeností s léčbou podle dr. Ponsetiho. A co jsem si přečetla z výzkumného článku, bylo dost neuvěřitelné. Slutečnost, že dr. Ponseti vyléčil většinu dětí během několika týdnů, a v lehčích případech i bez operace. Upnula jsem se k tomu, vzít Anušku k dr. Ponsetimu.

Brzy potom jsem dr. Ponsetiho kontaktovala přes jeho výkumného asistenta a jeho sekretářku. Nechala jsem u jeho sekretářky vzkaz a byla jsem docela překvapená, že se mi hned téhož dne ozval sám dr. Ponseti. Probrali jsme podrobně Anuščin případ (teď jsou jí 3 měsíce) i možnosti jejího léčení. Vysvětlení a vyjádření dr. Ponsetiho byla velmi povzbuzující. Ujistil mne, že léčení nebude delší než 3-5 týdnů. To bylo úžasné.

Další týden jsme už byli v Iowě. Dr. Ponseti si Anušku prohlédl 17. září 1999. Jakmile jí sundali první sádřičky, viděli jsme hned až 70ti%ní zlepšení. Co náš doktor v Singapuru nedokázal 18ti sádřičkami za 18 týdnů léčení. Než se Anušce šlacha uvolnila, měla ještě další dvě sádřičky; propuštěna byla 4. října 1999. Celý proces byl bezbolestný a Anuška netrpěla.

Celé léčení trvalo 5 týdnů. 18. října 1999 se Anuška zbavila sádřiček navždy. Má ale speciální botičky, které musí permanentně nosit alespoň tři měsíce. Po třech měsících je bude muset obouvat jenom během spaní.

Je to už sedm měsíců, co jsme zpátky v Singapuru, po dlouhé dovolené v USA. Anuška je s botičkami docela smířená. Jsme šťastní, že bude ve správném věku chodit. Momentálně se pokouší s podporou stát a nebo se procházet okolo ohrádky své postýlky.

Děkuji všem, kteří mi celou dobu pomáhali.

Neváhejte mne kontaktovat, budete-li chtít další informace. Velmi ráda vám odpovím.

S pozdravy,

Babul D. Bhatt


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1493 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.