Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Dětská chodítka

Stanovisko České pediatrické společnosti pro MZ ČR

Autor: Renča , 11.1.2008

Dětská chodítka


Stanovisko České pediatrické společnosti pro MZ ČR


 


 


Dětskými chodítky se rozumí mobilní zařízení, do kterého se ukládá dítě ve věku, kdy se má začít vertikalizovat a učit chodit. Obvykle jde o rám ve výši hrudníčku dítěte, který je fixovaný k podložce opatřené kolečky, uprostřed pak je závěsné zařízení s otvorem pro nožky. Dítě se různě fixuje, aby po uložení do chodítka bylo ve vzpřímené poloze, s volnými ručkami a horní částí trupu a hlavy, zavěšené v rozkroku tak, aby se nohama dotýkalo země. V této poloze se může odrážet nožkami a uvádí tak chodítko do pohybu a napodobuje se tak přirozená chůze. Smyslem jen navodit chůzi bez zátěže trupem. Chodítka se u nás objevila před 15-20 lety, když předtím byla používána v různých zemích západní Evropy a zejména v zámoří. Od počátku jejich používání se objevovaly kontroverzní názory o vhodnosti takového zařízení. Zpochypňuje se pozitivní vliv na vývoj chůze u kojencce v 2.polovině prvního roku. Hlavní nevýhodou je, že tento způsob obchází přirozenou vývojovou fázi vertikalizace a mobility. Opakovaně publikované výzkumy neprokázaly časnější začátek chůze, spíše jsou doklady o opoždění. Dále se ukazuje, že chodítko tohoto typu má nepříznivý vliv na vývoj páteře, je popisována asymetričnost pohybů dolních končetin při chůzi, nedostatečný vývoj obranných reflexů při pádech běžných pro pokusy o první krůčky dítěte (dítě při nich padá většinou lehce na zadeček). Závažné byly popisy neurologických symptomů připisovaných používání chodítek zejména obrazy spastických diplegii a na druhé straně maskování časných příznaků neurologického postižení kojence, které se diagnostikovalo díky používání chodítek později.


Hlavním problémem byla ale nárůst závažných úrazů v souvislosti s používáním chodítek. V roce 1999 bylo v USA přijato na oddělení intenzivní péče 8800 dětí se závažným úrazem způsobeným používáním chodítek, v letech 1973-1998 zemřelo v USA 34 dětí na úraz jasně související s používáním chodítka, jsou to pády ze schodů, opařeniny a spáleniny, je zde riziko utonutí, dále kontuze prstů na rukou i nohou při skřípnutí mezi chodítko a nábytek. American Academy of Pediatrics vydala v roce 2001 prohlášení, kde zaujala jasné stanovisko k používání chodítek. Nebyl prokázán žádný prospěch pro vývoj dítěte a doporucení pro rodiče je jednoznačné: Throuw out your walekrs! (Vyhoďte sve chodítka!)


Americká pediatrická asociace vydala tedy zásadní doporučení zcela zrušit používání chodítek v péči o dítě.  V Kanadě je např. vydán zákaz prodeje a používání.


Pokusy výrobců o bezpečnější chodítka (širší baze, aby neprošlo dveřmi, zařízení blokující pohyb při sjetí koleček se schodů, brzdy apod.) nesnížilo riziko úrazů.


V ČR jsou chodítka dle odhadů používaná asi v 20-30% rodin. Stanovisko České pediatrické společnosti se přiklání ke stanoviskům výše uvedeným doporučením ze západní Evropy či zámoří. Vychází zejména (kromě samozřejmě nevhodného vlivu chodítka na přirozený vývoj hybnosti dítěte) z faktu, že úrazy jsou hlavní příčinou mortality dětí starších 1 roku a stoupá i jejich zastoupení v kojenecké úmrtnosti.


Obecné doporučení je nepoužívat  chodítka v péči o děti v žádném věku a všichni pediatři by měli upozorňovat rodiče na daná rizika.


 


Za Českou peidatrickou společnost Doc. MUDr. Jozef Hoza, Prof. MUDr Jan Janda, Prof.MUDr. Jiří Šolc

Zobrazeno doposud 2032 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.