Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

<<Následující článek(prohlížení deníku RADY A TIPY)

RADY A TIPY velikonoce

Autor: Zlaté ručičky :o) , 7.4.2004

PŘÍRODNÍ BARVY NA VAJÍČKA


"... Kouzlo přírodních barev
I když koupit sáček s barvami v drogerii je tak pohodlné, přesto každoročně experimentujeme se slupkami od cibule a přemýšlíme, co ještě tak vyzkoušet. Proto vám přinášíme několik prověřených tipů, jak barvit vajíčka tím, co nám poskytuje příroda.

Žlutá barva: šafrán nebo dubová kůra
Jemně žlutá: pomerančová kůra
Zlatavá: kurkuma
Zelená: mladá tráva, špenát, kopřivy, petržel (nebo všechno dohromady)
Okrová až oranžová: cibulové slupky (na intenzivní barvu jich je potřeba hodně, minimálně z kila cibule, ale ze dvou je to lepší)
Hnědá: káva
Světle růžová: brusinky (sušené nebo mražené, asi tak 30 dkg na 600 ml vody)
Tmavě růžová: 3 - 4 rozkrájené červené řepy
Tmavě modrá: borůvky (potřebujete jich víc než brusinek)
Světle modrá: větší hlávka červeného zelí (přidejte i trochu více octa) - když necháte vejce v odvaru přes noc, budou tmavě modrá
Červená: údajně březová kůra, ale to vím jenom z doslechu, nemám vyzkoušeno .

Za studena nebo za tepla?
Ať tak nebo tak, základem úspěchu je odmaštěné vajíčko. Důkladně ho otřete ředěným octem, a potom už ho přidržujte pomocí ubrousku, nesahejte na něj prsty.
Obarvené vajíčko naopak mastnotu potřebuje: pěkně ho potřete kůží ze špeku, aby se patřičně lesklo.
Barvíme-li za studena, vaří se vejce i barva zvlášť. Vejce se pomoří do studené barvy na 5 až 10 minut, potom se vyndá a osuší. Pozor! Musíte vajíčko několikrát obrátit, jinak barva chytne nestejnoměrně. A výsledek? Jemné až průsvitné odstíny barev.
Barvení za tepla znamená vařit vejce s barvou dohromady. Teplota pomáhá barvivu vsáknout se do skořápky a výsledkem je intenzivnější až ostrá barva a stejnoměrné obarvení. Vejce v kastrůlku přelijte vodou tak, aby je přesahovala asi o 3 cm. Přidejte 2 lžíce octa, zdroj barviva (prášek, tabletky nebo přírodní suroviny), uveďte do varu, zmírněte teplotu a vařte 10 až 20 minut. Potom vejce vyndejte, opláchněte vlažnou vodou. Chcete-li mít sytější barvu, nechte je v barvivu a strčte je přes noc do chladničky. ..."


Zjískala Lionka z www.nadoma.cz


_____________________________________________________________________


BARVENÍ VAJÍČEK ZA STUDENA


Ahojky,...ve středu jsme v dětských šikulkách dělali voskovou batiku a vajíčka jsme barvily ve studené barvě OVO na vejce s tím rozdílem, že byla asi 2x koncentrovanější než při vaření a byla s přídavkem octa..chytalo to krásně během chvilky. Přiznám se, že to není můj nápad, předvádla nám to paní, která se malováním kraslic zabývá už několik desetiletí a i mě překvapilo, jak perfektně to funguje. Ještě upozorňovala, že vajíčka před barvením umývá octovou vodou..kvůli odmaštění, aby barva lépe chytala. Snad se to bude někomu hodit...Moník

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 5 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2104 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.