Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Jak šetrně prát ?

Autor: ekodomov , 30.1.2006

Jak šetrně prát ?:



+++  Pereme jen skutečně nečisté věci a automatickou pračku spouštíme, když máme plný buben prádla.


 
+++  Používámeprací prostředky bez fosfátů, aby naše povrchové vody neobsahovaly nadbytek živin (fosforu) a aby rok co rok nepokrýval vodní plochy zelený povlak sinic, vyvolávající alergické reakce. Nebo kompaktní prací prostředky, které mají nižší dávkování a neobsahují fosfáty a pomocné látky (sole, jež nemají pro praní žádný význam a zbytečně zasolují povrchové vody). Pokud se ve Vašem obchodě tyto prostředky neprodávají, žádejte prodejce o nápravu.



+++  Pro ruční praní jsou vhodné mýdlové prací prostředky. Mýdlo se ve vodním prostředí velmi rychle a úplně biologicky rozkládá na látky v přírodě běžné.


 
+++  Správně dávkujeme. Dávkování prášku závisí na tvrdosti vody, kterou vám sdělí správce vodovodu (Praha, tel. 840 111 112, www.pkv.cz ? rubrika: Veřejnost, tabulka: Tvrdost vody). V naší republice je ve vodovodech obvykle voda měkká, pro kterou stačí nejnižší doporučovaná dávka. Vždy použijte odměrku. Většina výrobců uvádí dávkování v mililitrech, běžná dávka je 200?220 ml, tj. cca 100g. Pamatujte: Je zbytečné prádlu přilepšovat?! vyšší dávkou prostředku. Prášek, který je v pračce navíc, stejně už nic nevypere. Vhodné je dávkovat prášek přímo do bubnu, například v jemném kapesníku. Tehdy je možno dávku snížit o třetinu.


 +++  Vyhýbáme se avivážním prostředkům, které čistotu prádla neovlivní (stejně jako bělidla) a z odpadních vod se těžce odbourávají. Aviváž lze nahradit octem ? je dobře odbouratelný a neutralizuje zbytky tenzidů. Je použitelný zejména pro kojenecké prádlo.



+++  Nepředepíráme. Chceme-li dobře vyprat silněji zašpiněné prádlo, předem jej namočíme,než abychom zvyšovali dávky pracích prášků. Rovněž skvrny předem odstraníme např. citronem či žlučovým mýdlem, které lze koupit v drogeriích Doporučujeme*používat např. prací prášky Palmex color síla, Palmex modrá síla, Persil color power, Persil green power, Perwoll color magic, Rex blue power, Rex color, Permon - kompaktní prací prostředek (dealerský prodej), Sensa (český výrobek, firma Dedra ( navíc netestovaný na zvířatech).


+++  V čem prát ?  Při nákupu pračky vybírejte přístroj s nízkou spotřebou elektřiny a vody. Nejlepší spotřebiče mají třídu A


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 895 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.