Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

<<Následující článek(prohlížení deníku Všehochuť)

Jaký vybrat vysavač?

Autor: Morová Petra , 9.5.2019
Vysavače jsou nedílnou součástí vybavení domácnosti. Neobejdete se bez něj zejména pokud podlahu vašeho bytu pokrývá koberec. Vysavačů je dnes mnoho druhů, přičemž každý z nich má své výhody i nevýhody. Při výběru nového přístroje se jistě pokusíte skloubit své požadavky s nabídkou, a vyberete si ten nejlepší vysavač.
Klasické vysavače jsou tvořeny tělem, které ukrývá motor i sběrač nečistot, a vy jej musíte tahat za sebou. Další součástí je hadice, zakončena hubicí. Tu je možné nahradit nespočtem různých nástavců a dalšího příslušenství. Díky tomu se nemusíte omezovat na úklid podlah, ale můžete se směle vrhnout i na čalounění, žaluzie či vysát pavučiny v rozích. Zvláště majitelé domácích mazlíčků ocení turbo kartáč, který dokáže vysát i chlupy z koberce.
Klasické vysavače se dále dělí na sáčkové a bezsáčkové. První jmenované, jak napovídá název, zadržují prach a nasáté nečistoty v sáčku, který se po naplnění vyhodí a nahradí novým. U bezsáčkových vysavačů tuto funkci plní zvláštní nádoba, ve které se nečistoty zadržují. Poté je nutné je vysypat, což může být nepříjemné zvláště pro alergiky. Na druhou stranu se nijak nesnižuje výkon vysavače a prach není v přístroji dlouho, nemnoží se v něm tedy další nežádoucí organismy.
Při výběru je dobré věnovat se zejména sacímu výkonu (ten však někteří výrobci neudávají) a třídám účinnosti vysávání tvrdých podlah a koberců, a také třídě kvality vypuštěného vzduchu, ta se odvíjí od použité filtrace. Tyto informace se dozvíte vždy na energetickém štítku, kterým musí být opatřeny všechny přístroje.
Výhodou klasických vysavačů je snadná dostupnost, dobrý výkon a slušná cena. Na druhou stranu jsou tyto přístroje ale poměrně těžké a je nutné je přenášet.
Kompaktnější jsou vysavače tyčové, které tvoří pouze rukojeť, na které je umístěné samotné tělo vysavače, a je zakončeno. Nespornou výhodou je jejich nižší hmotnost a lepší mobilita, slabinou je ale nižší výkon, který se hodí spíše na tvrdé podlahy. S koberci si dobře poradí pouze některé modely. I u tyčových vysavačů tyto údaje vyčtete z energetického štítku. Setkat se můžete se dvěma variantami napájení – klasickým síťovým a akumulátorovým. Právě možnost vysávání bez popotahování kabelu je největší výhodou, která je vykoupena slabším výkonem.
V době, kdy jsou neustále vyvíjené nové technologie, které nám mají usnadnit život, se můžete úklidu zcela vyhnout. Moderním řešením je robotický vysavač, který vám doma vysmejčí i bez vašeho přičinění. Stačí jej pouze zapnout, nebo naprogramovat na určitou hodinu, a přístroj sám vyjede ze stanice, vysaje a zase se vrátí do domečku. Na vás je pouze připravit mu prostor, tedy zvednout židle a odstranit překážky. Výhody jsou v tomto případě zcela jasné, slabinou ale je někdy nedokonalé vysávání koberců, nutnost často vysypávat sběrný koš na prach a také stále poměrně vysoká pořizovací cena. Ta se ale samozřejmě odvíjí od technických parametrů a funkcí, kterými daný model oplývá.
Ať už si vyberete jakýkoli typ vysavače, vždy se při výběru zaměřujte na kvalitu filtrace. Ta by měla v ideálním případě dosahovat úrovně HEPA s účinností až 99,99 %.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1494 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.