Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Můj boj s nespavostí

Už minule jsem psala, že je toho na mě po ukončení mateřské a návratu do práce docela dost a několik měsíců trpím nespavostí. Asi nejsnazším řešením by možná bylo nechat si napsat nějaké prášky na spaní nebo na uklidnění, jenže to nechci.

Autor: JohankaStraka , 25.4.2019
Spousta ženských by to tak asi udělala, jenže mně se nechce cpát do sebe chemii. Tak jsem se rozhodla, že nejdříve vyzkouším přírodní léčbu a chci se podělit o svoje zkušenosti.

Co fakt nechci je být nadopovaná prášky a čekat na jejich vedlejší účinky. Domnívám se, že příroda umí pomoci nastartovat tělo, aby správně fungovalo a bylo v harmonii. Proto jsem se rozhodla jít svému léčení vstříc a trochu změnit životní styl. Zkrátka a jednoduše udělat si trochu času sama na sebe. Přihlásila jsem se na jógu. Vždycky jsem ji chtěla dělat, toužila jsem po zklidnění, které jóga poskytuje. Teď jsem si ale konečně vyhradila dvě hodiny týdně k tomu se jí plně věnovat. Zatím jsem nadšená a lekce od lekce mě to baví víc a víc.


Zároveň jsem začala meditovat. Pochopila jsem, že chvíle, která je jenom pro mne, pro moji duši, je tím nejcennějším bohatstvím. Zároveň před spaním vylučuji ze svého života veškerou elektroniku. Mobil nesmí do ložnice, tam je ticho, tma a klid. Zároveň ale vím, že všechna tato opatření mohou být málo. Proto si beru na pomoc také bylinky. Které? Mezi ty uklidňujíc patří meduňka, která má velice zklidňující účinky. Působí na psychiku, je skvělá proti stresu. Kozlík lékařský je rovněž účinným bojovníkem proti stresu a nervozitě a pomáhá mi s usínáním. Třezalka tečkovaná patří mezi známá přírodní antidepresiva, která zároveň podporují kvalitní spánek. Zkouším různé kombinace a pozoruji, co to se mnou dělá.

Kromě zmiňovaných bylin doporučovaných i odborníky ale zároveň zkouším houbu reishi neboli lesklokorku lesklou. Přezdívá se jí houba nesmrtelnosti a má velice široké účinky na lidské zdraví. Uvádí se snad více než dvacet chorob, na něž má reishi pozitivní vliv počínaje stabilizací krevní tlaku nebo cukru. Patří sem i skutečnost, že pomáhá při poruchách spánku. Hodně jsem slyšela o tom, že má vliv na imunitu (stejně jako ostatní léčivé houby) a doufám, že se to potvrdí. Celkové si totiž myslím, že je důležité být v dobré tělesné kondici, nezanedbávat pohyb a relaxaci, což pomáhá i stabilizaci spánku. A právě dobrá imunita je základem všeho včetně správného spánkového režimu.

Zkouším to sama na sobě a krůček po krůčku se můj spánek zlepšuje a prohlubuje. Vím, že to nepůjde hnedka a tělo i duše potřebuje čas se zklidnit a vrátit se od těch správných kolejí. Důležité je podle mne včas zabrzdit, uvědomit si své limity a sáhnout po přírodních pomocnících, aby člověk nemusel jednoho dne řešit úplné selhání organismu.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1775 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.