Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Co nesmím jíst?

Autor: snažilka , 9.3.2009

Některé potraviny mohou obsahovat škodlivé zárodky – např. listerie nebo původce toxoplazmózy. Ty mohou poškodit plod. Během těhotenství byste se proto měla takových potravin vzdát. Jedná se vždy o syrové potraviny, k nimž existují alternativy. Nezapomeňte, že vše, co je čerstvě podušené nebo upečené, žádné z těchto nebezpečných zárodků neobsahuje.

• Syrové mléko a produkty ze syrového mléka. Tepelně neošetřené mléko a z něj vyrobené produkty (uvedeno na obalu) mohou obsahovat listerie. Především to platí pro tvarohové sýry nebo měkké zrající sýry ze syrového mléka a také některé druhy ušlechtilých plísňových sýrů, brie nebo camembert. Sýr z tepelně neošetřeného mléka musí být označen na obalu.
Pijte jen pasterizované čerstvé mléko nebo trvanlivé mléko a jezte pouze produkty z nich. Není-li na obalu uvedena jiná informace, vyrábí se sýr z pasterizovaného mléka. Při pultovém prodeji byste se měla zeptat. Povolený je také tvrdý sýr ze syrového mléka, díky dlouhé době zrání je neškodný. Pro jistotu ze všech sýrů odkrojujte kůrku. Vysoké teploty při vaření nebo pečení listerie bezpečně zničí.
• Syrové maso a uzeniny. Carpaccio, syrová sekaná, tatarský biftek nebo dorůžova upečené maso (rostbíf, steak) mohou vyvolat toxoplazmózu. Maso jezte jen dobře uvařené nebo upečené. Riskantní je rovněž mazací syrový salám, jako je čajovka nebo métský salám, syrové nasolené maso, syrové šunky nebo syrový kaselský kotlet.
Syrové zrající nářezové uzeniny, např. kabanos nebo salám, jsou díky delší době zrání bezpečné. Z uzených nebo pařených výrobků z čerstvého nebo studeného prátu, jako jsou játrová paštika, špekáčky nebo párky, nebo z vařených uzenin (např. jiternic, jelit nebo tlačenky) nemusíte mít obavy stejně jako z aspiků, paštik, vařené šunky a vařené kaselské kotlety. Obávat se nemusíte ani na vzduchu sušených šunek s dlouhou dobou zrání (přes 6 měsíců). Důležité je neskladovat nakrájené uzeniny dlouho, kupujte raději čerstvou uzeninu v malém množství.
• Syrové a uzené ryby a mořské plody. Sushi, syrové ústřice, kaviár, marinovaný nebo uzený losos, mírně solené matjesy a uzené ryby všeho druhu jsou nyní tabu.
Sáhněte raději po tepelně zpracovaných produktech, např. po rybách v omáčce nebo aspiku, jako jsou sleď v tomatové omáčce, úhoř v aspiku, tuňák nebo sardinky v oleji nebo přírodní šťávě. Všechny produkty v konzervách (kromě kaviáru) jsou tepelně ošetřeny a tedy bezpečné. Nezávadné jsou také ryby naložené v silně kyselé, slané nebo sladké marinádě, např. sardelky a zavináče. A samozřejmě také dušené nebo pečené ryby a mořské plody v jakékoli formě.
• Syrové obilí. Kaše z čerstvého obilí, syrové klíčky nebo doma dělané ovesné vločky jsou přísně zakázány.
Bez obav sáhněte po kupovaných obilných vločkách, jsou tepelně ošetřeny. Doma vyráběné vločky si pro jistotu můžete sama na pánvi opražit a kaši z čerstvého obilí povařit jako krupičku. Při pečení se všechny choroboplodné zárodky zničí.
• Syrová vejce. Syrová vejce mohou obsahovat salmonely (zpracovaná vejce listerie). Opatrně u majonézy nebo tiramisu a "mousse au chocolat" (čokoládová pěna) se syrovými vejci. Pokud jsou vejce uvařena tak, aby nebyl žloutek mazlavý, žádné riziko nehrozí. Bezpečná je také majonéza s konzervačními látkami.
• Balené saláty a krájené ovoce. Syrové hotové saláty a také chlazené krájené ovoce může obsahovat choroboplodné zárodky. Neplatí to pro syrové ovocné nebo zeleninové saláty, které připravujete z celých plodů. Ty nejprve dobře omyjte, poté nakrájejte, čerstvé použijte do salátu a ihned snězte. Dobře také omyjte ovoce nebo zeleninu, kterou jíte zasyrova jen tak na chuť. Čerstvě lisované šťávy vyrábějte jen z dobře omytých surovin.
• Rychlé občerstvení. V supermarketech, lahůdkářstvích nebo bufetech jsou nabízeny chlazené sendviče a hotové saláty – raději se jim vyhněte. Totéž platí o prodávané točené zmrzlině – kupte si raději zmrzlinu balenou. A pokud vám některý stánek s rychlým občerstvením připadne špinavý, obloukem se mu vyhněte. Pokud se něco tepelně upravuje před vašima očima, jako např. v čínské restauraci nebo u stánku s pečenými párky, nemusíte mít obavy.


 


Autor: Grada - Vaříme pro miminka a malé děti ( o autorovi)

Zobrazeno doposud 6033 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.