Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Drogy a alkohol v těhotenství I.

Autor: snažilka , 9.3.2009

Drogová závislost v průběhu těhotenství je závažným zdravotním i sociálním problémem. Drogy způsobují komplikace během těhotenství a negativně ovlivňují vývoj plodu a stav novorozence. Nejzávažnější drogy pro novorozence jsou heroin a pervitin. Obě tyto drogy jsou na prvním místě v užívání drog na českém trhu.

Samotná drogová závislost není z genetického hlediska důvodem k umělému ukončení těhotenství. Problémem je, že těhotné narkomanky jsou často velmi mladé, bez partnera, bez zaměstnání a těhotenství je zjištěno pozdě, kdy už nelze podat žádost o interrupci. Pokud je těhotenství zjištěno až po 16. týdnu, je zmeškán i čas na provedení genetických testů, které by případně odhalily genetickou odchylku u plodu. Tím je komplikována i následná prenatální péče u těhotné. Většina narkomanek nepovažuje těhotenství za důvod ke změně chování. U žen závislých na pervitinu se často setkáváme s tím, že jsou přesvědčené, že situaci zvládají. U žen závislých na opiátech se o něco častěji setkáváme s tím, že se těhotná žena snaží o léčbu a substituci.



Heroin
Heroin patří do skupiny opiátů. Způsobuje příjemné uvolnění a uklidnění, pasivní prožívání okamžiku a odstranění problémů každodenního života. Při předávkování může dojít k ospalosti, spánku, bezvědomí až smrti, protože tlumí centrum dýchání.
Heroin navozuje toleranci. To znamená, že závislý potřebuje stále větší dávku, aby u něj došlo k požadovaným účinkům. Při nedostatku drogy dochází k abstinenčnímu syndromu, který se projevuje bolestmi kloubů, svalů, pocením, zvracením, křečemi a teplotou. Těhotenství nebývá užíváním heroinu výrazně ovlivněno, ale často končí dříve.
Novorozenec má nižší porodní hmotnost a nižší Apgar skore v důsledku chronického nedostatku kyslíku během těhotenství. U novorozenců se častěji vyskytují vrozené vývojové vady. Heroin přechází placentou k plodu do jedné hodiny po podání. U plodu tlumí pohybovou aktivitu a hromadí se v plodové vodě. U 50 - 80 % novorozenců dochází k abstinenčnímu syndromu do 48 - 72 hodin po porodu. Pozdní abstinenční syndrom se vyskytuje u některých novorozenců až šestý den po porodu. Abstinenční syndrom novorozence se projevuje poruchami spánku, křečemi, teplotou, kýcháním, průjmem a zvracením. Děti, které se narodily matkám závislým na heroinu, mají mezi 3-6 rokem nižší tělesnou hmotnost i výšku a mají také nižší IQ.



Kokain
Kokain patří do skupiny psychostimulačních drog. Vyvolává euforii, stimuluje a zvyšuje sexuální apetenci. Kokain rychle prochází placentou a plod trpí nedostatkem kyslíku. Abstinenční syndrom u novorozence je kratší a méně intenzivnější než u opiátů. Plod vystavený kokainu během těhotenství se rodí s nižší porodní hmotností, má menší obvod hlavičky, kratší končetiny a častěji se u něj vyskytují vrozené vývojové vady močového a pohlavního ústrojí, srdeční vady a krvácení do mozku.




Zobrazeno doposud 1475 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.