Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Medovník od Shedinky

Tento recept mám od Shedinky už dlouho, ještě když byl David malej a já ji poznala na disluzu Akce start!

Autor: Sysyna , 19.2.2006

Potřebujeme na těsto:
3 vejce, 150g moučkového cukru, 2 lžíce oleje, 5 lžíc medu (dávám i víc), 5 lžic mléka, 400g hladké mouky, lžička jedlé sody, 100g - 200g mletých ořechů (lískových nebo vlašských, já dávám radši těch 200g), uvařený černý čaj - rozhodně bez ovocných příchutí!



Potřebujeme na krém:
4-5 kelímků zakysané smetany, citrónová kůra, moučkový cukr (podle chuti)




Postup:
Vejce, cukr, olej, med, mléko a sodu za stálého míchání vaříme, až hmota zkaramelizuje (to poznáte tak, že od spoda hrnce bude hmota tmavší - dělám to v klasickém nerezovém, jde to dobře umýt).
Odstavíme a ještě teplé nalijeme do misky s moukou a mletými ořechy – těsto se bude zpočátku hodně lepit.
Vypracované těsto rozdělíme na cca 8 stejných dílů, ze kterých ještě za tepla vyválíme placky asi 3mm tenké. Postupujeme vždy po jedné! Pokud se těsto lepí na vál, pomoučíme ho hladkou moukou.
Placku pomocí válečku přeneseme na pečicí papír, propícháme vidličkou, aby nevyběhlo a rychle upečeme v troubě (já peču vždy 5 minut horkovzdušně na 180 - 200°C a pak dopékám klasicky ze shora a ze spoda). Snažte se mít placky všechny stejně upečené, jinak budete mít medovník různobarevný a jinak bude vsakovat krém.
Upečenou placku vyndáme z trouby a ideálně pomocí větší pokličky vykrojíme kruh (okraje nezahazujeme!), který opatrně přeneseme na rovný povrh a důkladně potřeme uvařeným černým čajem. Až se čaj vsákne do těsta (já zas tak moc dlouho nečekám, dělám to hned), natíráme krémem.
Celý postup opakujeme do té doby, než máme upečené všechny placky.
Poslední placku také natřeme čajem i krémem!
Pak krémem potřeme i boční strany dortu. Odkrojené okraje nastrouháme nebo lépe rozemeleme (je lepší, když není všechno umleté stejně na jemno, ale obsahuje i větší kousky) a posypeme celý dort tak, abychom zakryli krém.
Necháme v chladu ztuhnout a „spojit“. Medovník vydrží v lednici několik dní.



 


Poznámka:
Doporučuji nejdříve si najít vhodnou pokličku, kterou budete vykrajovat jednotlivé placky a pak podle její velikosti odhadněte, na kolik dílů těsto rozdělíte.

Zobrazeno doposud 878 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.