| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nechce vám dítě jíst?

 Celkem 34 názorů.
 Zuzka, kluci 4 a 6 roků 
  • 

párátko ne! 

(29.9.2000 8:57:19)
Tak to by u nás neprošlo! Pokud by se mým klukům nápad s párátkem zalíbil, tak by ho museli dostat vždycky, jinak by byly hodinové scény. Takže radši nezavádím nic podobného.
 Lida a 2holky 


Re: párátko ne! 

(8.8.2002 12:02:40)
Obavam se, ze by si moje dvojcatka paratkem nejprve vypichla oci a pak by uz asi na jidlo nemela chut.
V nejlepsim pripade by paratko skoncilo v jejich briskach.
 Zuzka, 2 kluci - 4 a 6 roků 
  • 

fígle k jídlu 

(29.9.2000 9:15:10)
Naši kluci jedli vždycky s vervou, takže jsem je nemusela nikdy nutit. Přesto pro zpestření ráda používám různé drobnosti.
Hlavně však dodržuji zásadu - minimum bonbónů a cukrovinek! Jen to zaplní žaludek dětí a ony pak nejedí to zdravé a potřebné pro jejich vývoj.

1. Na krajíčky chleba vyrábím ze zeleniny obličeje,...
2. Chléb krájím na "rybičky" - každý kousek pak musím pojmenovat - kapr, candát, lín, úhoř,...
3. Když kluci začínali sami jíst, dávala jsem jim dvě lžíce ( s jednou měli pocit příliš pomalého transportu potravy).
 Alžběta, dcera Adélka 15 měsíců 
  • 

re: Nechce vám dítě jíst 

(1.10.2000 14:35:08)
Naše patnáctiměsíční Adélka má občas chvíle, kdy se jí prostě nechce jíst. Postupem času jsme ale s manželem přišli na "pár fíglů", takže teď už tyto potíže v podstatě nemáme. Když Adélka nechce jíst, dáme jí do ruky prázdný kelímek od jogurtu nebo víčko od dětské výživy (nejlepší je to, kde je namalovaný vláček). Adélka si je začne prohlížet a automaticky otevírá pusinku a jí. Když byla ještě menší, a občas věci s gustem zahazovala na zem, měli jsme kelímek přivázaný k dětské židličce - takže jsme se nemuseli ohýbat a zvedat ho. Osvědčilo se nám taky při jídle potichu zpívat - spíš pobrukovat, a to zvlášť večer. Někdy taky chce pustit k jídlu kazetu s dětskými písničkami.
Budu ráda, když se k tomuto tématu ozvou i jiné maminky s dětmi tohoto věku.
Zdraví Alžběta

 Štěpánka, dcera Adélka 
  • 

Re: re: Nechce vám dítě jíst 

(10.4.2002 22:40:22)
My tento problém řešíme tak, že naší Adélce dáme lžičku do ruky, malý talířek s kousky jídla. Zaměstná se mícháním a "krmením" své panenky a všechno nám slupne. Přitom hezky sedí v sedačce na krmení, takže za ní nemusím běhat s jídlem. Také jí velice baví jíst když je se svou židličkou u jídelního stolu a spolu s ní jíme i my s manželem.
 eva kesselgruberová, dvojčátka 
  • 

Re: re: Nechce vám dítě jíst 

(11.1.2006 21:41:04)
také mám podobné fígle. když mi chlapečci odmítaj papat bud jim také zpívám, nebo stačí pustit stanici MTV!
Nejradši mají Madonu a pak když zpívají krásný černošky! Jo a taky zabírají reklamy.



zdraví EVA
 mraveneček 


Re: Re: re: Nechce vám dítě jíst 

(18.6.2006 17:13:13)
U nás je to podobné.Prostě kravinky,kravinky.Někdy mám pocit,že nejsem normální.Hlavně,že do nich něco nacpem nééééééé???????
 Iva 
  • 

Dítě nechce jíst oběd 

(9.9.2006 14:16:56)
Můj 14měsíční syn Filip nechce absolutně žádný oběd.Svačinky ve smyslu smetanový krémek, ovocná přesnídávka,večer kaše, to je v pořádku, ale oběd, jako je např. různé kombinace se zeleninou, masem to je veliký problém. Už ani neochutná, jen se podívá a konec. Zkoušeli jsme různé finty, ale marně.Je ještě kojen, prso neodmítne samozřejmě nikdy, ale to není řešení, mám obavu, že pokud nebude papat oběd, že mu budou chybět nějaké složky potřebné pro jeho zdravý vývoj.
Může mi někdo, prosím Vás, poradit, co by mi pomohlo tento problém vyřešit?
Ani nám nechce moc pít, jen jeden doušek a dost.Flašku odmítá, jen trochu z hrnečku.
Děkuji
Iva.
 Petra-Šimi 11/04 
  • 

zuzko........ 

(9.9.2006 21:42:59)
Zuzi,a můžete už jogurty?Co zkusit Activii?Je skvělá na zažívání,třeba by to pomohlo;)))Držím palce.
 Petra-Šimi 11/04 
  • 

Re: Dítě nechce jíst oběd 

(9.9.2006 22:01:31)
Ivo,upřímně,myslím,že snad žádná extra rada není,máme stejný problém a začal teda o chvilku později než vám,a to v 15 měsících,byla jsem i u dr.Špaňhelové,která nic závažného neshledala,jako např.narušená psychika apod.,prostě to děti dělají:)))Co mi poradila bylo:
1./dát jídlo na stůl,pokud nechce tak do 15 min.uklidit a nedat nic jiného do dalšího jídla,tj.do svačiny.
2./zkusit změnit dobu podání teplého jídla,např.večeře.
3./naučit se ovládnout svůj chtíč,aby se prcek najedl(to je můj případ a fakt to funguje).Musí ti to být prostě fuk(žádné dítě ještě hlady dobrovolně neumřelo).

Abych tě opravdu uklidnila,tak mému synovi je 22 měsíců a stále mi hl.jídlo odmítá a je doslova závislý na mléku,i v noci:((((Nebála bych se,že bude prckovi něco chybět,to nejdůležitější má stále v mlíčku,a dobře ,že ho pije a teplé jídlo vlastně taky má(mlíčko,kaše) :))))Ale musím přiznat,že u nás nejvíc funguje,když dostane hl.jídlo večer,za den je utahaný,moc toho nepojí a poslední 2 dny mi papkal,tak to jsem teda sršela radostí,po takové době:))))
A začalo to u nás postupně,pěkně pomalu začal odmítat jedno jídlo za druhým,myslím,že jsem byla i málo důsledná,prostě jsem měla strach,aby můj kocourek netrpěl hlady,až mi to přerostlo přes hlavu a začal si pěkně diktovat,tak jsem se teda naštvala,zašla k dr. a začala pěkně nanovo a důsledně.Byla jsem uklidněna,že jednou jíst začne:)))Nenutím ho,nikdy jsem to nedělala a je to dobře.Nechceš?Nejez,neubyde.Až teď se mi to začíná dařit,ale taky až teď jsem nějak překonala pocit,že moc chci,aby to snědl,a on to pak prostě sní.Tak moc držím palečky a pevné nervy,je to třeba,jsou to vychytrálci a zkouší kam až máma dovolí zajít,tak buď důslednější než já,myslím,že se ti to vyplatí:))))
 Mirka 
  • 

Re: re: Nechce vám dítě jíst 

(5.2.2006 19:55:58)
Mám také malou 15 měsíční holčičku a nechce nám vůbec nic jíst tak jsme si řekli,že to bude nejspíš
zoubka hodně slintá a rostou ji všechny najednou. Tak ji různě zabavujem,aby něco snědla.Něco s papá a spustí hroznej kravál.Počkáme a uvidíme třeba je to opravdu zoubka a asi jí to hodně bolí!!!!
 Zdena,tři dospělé děti dvě vnoučata 
  • 

Re: Ke článku: Nechce vám dítě jíst? 

(2.10.2000 15:58:05)
Doufám, že toto nebude číst žádný dětský psycholog určitě to bylo špatně, ale pamatuji, že jeden z mých synů byl dokonce večerní kaší krmen ve vaně, jen aby se zabavil a pokud stejně kaši vyplivl nevadilo, hned se osprchoval. Druhý syn zase výborně baštil, když jsme před talíř s jídlem dali leporelo a v průběhu jídla si povídali a ukazovali jak a co baští kočička a jak kravička a pejsek atd. Důsledek - dnes čtyřiadvacetiletý mladý muž u jídla zásadně čte a ne že noviny, ale knížky! Dobře jí a rád a hodně čte - to je snad chvályhodný výsledek výchovy ne? Jen u rodinného společného jídla knihu neotevře, to mu nedovolíme, to si raději u toho všichni povídáme. Když byli malí zabíraly také známé říkánky, za maminku, za babičku , za dědu - máme hodně rozvětvené příbuzenstvo, tak to obvykle vyšlo až na dno talíře. A ještě něco - nejoblíbenější četbou kluků u jídla se časem stal Čtyřlístek, to už si prohlíželi a četli sami, máme jich doma dodnes úplné haldy, donedávna ležely hned na polici vedle stolu a kdokoliv přišel neodolal - včetně vnuků a současně s polívkou otevřel i tento časopis. Jo,nejsem ta nejsprávnější matka a babka, tolerovala jsem to. Teď už ale vím, že má platit čas k dílu, čas k jídlu, že to o čem jsem psala je projev neúcty k jídlu, že to není zdravé a já nevím co ještě, ale taková já má dosavadní zkušenost v této záležitosti.















 Ivana ducháčová 
  • 

Jak nakrmit dítě 

(5.10.2000 12:54:07)
Když jsme byly na dovolený,bylo to super,až na to,že náš milovaný Tomášek nechtěl nic papat.Když se nám do něho něco podařilo dostat,byla to výhra.A tak vzhledem k tomu,že náš Tomík je montér každým coulem,vymyslela jsem takovou hru.Vždy když papal,začala jsem mu vyprávět o tom,že on je stavbyvedoucí a já dopravuju na tu jeho stavbu materiál.A tak jsme stavěly dům,nemocnici,dílnu a tak různě.Nejenom že ani nevěděl jak všechno spapal,ale u toho se taky hodně naučil.Dnes je nášmu Tomkovi 34. mněsíců a papá už sám a u toho si povídá co vozí na stavbu a zároven všechno sní.Pak jsme oba spokojeni:já co všechno spapal a on co u jídla postavil.Držím palce a zdravím.Ivana
 Ivana ducháčová 
  • 

Jak nakrmit dítě 

(5.10.2000 12:55:05)
Když jsme byly na dovolený,bylo to super,až na to,že náš milovaný Tomášek nechtěl nic papat.Když se nám do něho něco podařilo dostat,byla to výhra.A tak vzhledem k tomu,že náš Tomík je montér každým coulem,vymyslela jsem takovou hru.Vždy když papal,začala jsem mu vyprávět o tom,že on je stavbyvedoucí a já dopravuju na tu jeho stavbu materiál.A tak jsme stavěly dům,nemocnici,dílnu a tak různě.Nejenom že ani nevěděl jak všechno spapal,ale u toho se taky hodně naučil.Dnes je nášmu Tomkovi 34. mněsíců a papá už sám a u toho si povídá co vozí na stavbu a zároven všechno sní.Pak jsme oba spokojeni:já co všechno spapal a on co u jídla postavil.Držím palce a zdravím.Ivana
 Milena, syn 3,5 
  • 

Re: Jak nakrmit dítě 

(5.10.2000 13:56:37)
Občas se až divím, jak jsou ty děti stejné. Můj syn je taky stavbyvedoucí. Je ochoten vypít hrnek mléka jen, když mu vyprávím, že je to náklaďák a veze cihly na stavbu kostí. Dokonce pasoval ouško hrnečku na kabinu toho náklaďáku a chce tam posadit panáčka jako řidiče.
 Jana Bendova, syn 14 let a ve 40 tydnu tehotenstvi 
  • 

Nechce vam dite jist? 

(8.10.2000 16:03:06)
Chtela bych se s vami podelit o metodu, ktera se mi velice osvedcila. Muj syn byl velice hrave ditko, a tak se pokazde stavalo, ze si i pri jidle ze me delal legraci a nebral talir vazne. Ne ze by byl nejak obzvlast vybiravy, ale klidne by vydrzel u jidla pul dne a akorat by se v tom rypal. Nedelala jsem zadne opicky, manaskove divadlo a veci tomu podobne. Stacilo mit mily usmev a narizeneho budicka na rovnych 20 minut. Po uplynuti teto doby jsem opet s usmevem talirek vzala a odnesla pryc. Predem upozornuji, ze to chce pevne nervy a vydrz. V zadnem pripade nepovolit a hlavne musi byt usmev a byt na detatko hodna. Pokus doporucuji opakovat za dve hodiny.
Muzu rict, vyplatilo se to a za tu snahu to stoji. Vim, ze kazde dite je individualni, ale vy uz si s tim drobeckem nejak poradite. Verte, ze se mu to ze zacatku nebude moc libit, ale casem bude mit "strach o svuj talirek", naji se bez problemu a pod 20 minut.

S pozdravem, Jana
 Simona.Sládková, dcery 3 a 12 let 
  • 

Nechce vám dítě jíst 

(10.10.2000 8:09:10)
Jsme s mužem spíše silnější - já od malička - a tak vím, co jsem zkusila od ostatních dětí posměchu. Proto jsem se spíše hrozila toho, když dcery jedly hodně a zakulacovaly se. Obě jsou s prominutím "žravé jako kyseliny" a tak píši ze zkušeností se synovcem a neteří.
Moje základní myšlenka je:
1.zdravé (to podtrhávám!!!) dítě, má-li k dispozici 3x denně jídlo a 2x denně svačinku, hlady neumře. Možná by mi to nějaký lékař dokázal vyvrátit, ale zatím mně to praxe potvrzuje.
2. pokud dítě jen vytuší, že mu na vašem jídle záleží, bude dělat cavyky. (Stačí, aby se moje kyseliny octly v blízkosti tchýně, která stále sleduje, zda papají a ztratí chuť k jídlu)
3. poučme se u klasiků - v Palečkovi je psáno ....práci mu dej, poroste ti, jako rostou kiné děti, práce je tu dost...... . 4. Tedy ráno nabídnu snídani. Nechceš - neubyde. Vyrazíme do přírody, do Zoo, na zahradu a pod. a honím dítě, aby nemělo čas si sednout. (samozřejmě ve hře - nemělo by si všimnout nějaké změny) Sebou pití!!!! Čaj, vodu či vodu s 1/4 100%džusu. Žádné limonády, žádné krabičky - jsou plné cukru. Na svačinu sebou jen 2 jablka! Slabší povahy se vrhají už na oběd, zatvrzelejší nejedlíci odolají. A opět :chceš či nechceš? Při prvním odmítnutí talíř mizí v nenávratnu a následuje povel - jdi si hrát. Takové to zarputilé čučení do talíře a převalování jednoho sousta v pusině mně vždy dovede k otázce - chceš ještě? Pokud je odpovědí ne, mlčení či zavrtění hlavy, talíř beru.(Jistě, že malé dítě jde spát po "o" i když ten "o" nebyl.)No a tak pokračujeme, dokud dítě nejí. Synovec vydržel v 6 letech od neděle odpoledne, kdy jsem ho převzala na týdení jarní prázdniny, do středečního oběda!!! Od toho okamžiku jsem s ním neměla potíže. Ovšem vrátil se domů, všude ležely sušenky, bonbóny a sladké limonády k pití a bylo to opět při starém. Ale pokud by se toho rodiče vyvarovali a také dotazů - budeš dnes pěkně jíst? a pod. , myslím si, že by si usnadnili život.
Tak se držte - a opět z praxe: i ti největší nejedlíci vyrostou a jsou z nich pubertální žrouti - opět potvrzeno !!!!
 Ela, 10-mesačný syn 
  • 

Fígle k jedlu 

(10.10.2000 14:00:36)
Náš Danielko jedol veľmi pekne, keď bol menší, bolo mu úplne jedno, čo to je, len aby toho bolo dosť a aby mu to šlo do pusy dostatočne rýchlo. Problémy nastali, keď dostal prvý raz jogurt, teda nie hneď vtedy, ale až potom... On si hot natoľko zamiloval, že všetky jedlá, ktoré dovtedy pekne papal, sa zrazu ocitli v kategórii "odporné", azda s výnimkou detskej predsnídavky, ktorú z času na čas s trochou odporu jedol. Ale tváril sa pritom, ako keby sme doň liali osolený ocot s dijonskou horčicou. Ovocie? Reval, stačilo, že videl svoju "ovocnú" misku. O polievkách ani nehovorím. Keď zbadal jogurtový kelímok, kričal tiež, ale od radosti . A raz sa rozhodol, že bude jesť iba jogurty a mliečko.
A tak sme naňho vymysleli fígeľ. Jogurt sme pomiešali s rozmačkaným ovocím, rozdelili na dve časti a polovicu vrátili späť do kelímku. Danielko zbadal svoj milovaný kelímok, potešil sa, ale keď si dal prvú lyžičku, úsmev mu zmrzol a my sme si mysleli, že je po fígli. Ale neodmietol ani ďalšiu a vyzeralo to, že veľmi úpenlivo rozmýšľa nad tým, prečo má ten jogurt zrazu inú chuť. A ako tak nad tým uvažoval, pomaly prehĺtal lyžičku za lyžičkou a kelímok bol zrazu prázdny...Akurát, nepýtal repete. Potom sme postupne podiel ovocia zvyšovali na úkor jogurtu a jedného dňa dostal Daniel z kelímku už iba jabĺčko s marhuĺami. Pekne to zjedol a ani už nad tým toľko "neuvažoval". Podobne sme to vymysleli s polievkou. Pridali sme do fľašky s mliekom trocha prepasírovanej zemiakovo-mrkvovej polievky (ono to možno neznie veľmi vábne, ale však aj my dospelí jeme mliečne polievky, no.. aj keď trocha iného zloženia) a podobne ako pri jogurte sme dávky polievky zvyšovali a mlieka znižovali.
Dnes Daniel bez problémov pije ráno a večer mliečko, počas dňa je ovocie, zeleninovo-mäsovú polievku , presnídavku alebo jogurt (ten aj naďalej vedie Danielkovu "hitparádu") . Dodnes však miluje, keď vývar z polievky môže vypiť ako čajík z hrnčeka a ja ho medzitým kŕmim tuhšou časťou polievky - rozmačkanou zeleninou a mäskom.
Nastal však iný problém . Daniel nevie obsedieť na vysokej stoličke, chce zhadzovať misku s jedlom na zem a povedať pritom so širokým úsmevom, že "ba" (tak to raz urobil v potravinách s detskou presnídavkou, ktorú vybral z maminho nákupného košíka, správne hádate, že bola z toho tenšieho skla ...a odvtedy asi stále dúfa, že sa to zas tak krasne "rozprejskne" a bude okolo zas ten super "kravál") . Keď sme mu pri jedení dali do ruky iné veci na bezpečné vyhadzovanie -druhú lyžičku, tanierik, hračky, vyhodil jednu z nich a nenajedol sa, pokým to niekto nezdvihol. A tak, keď som bola sama doma, niekoľkonásobne častejšie som sa zohýbala po vyhodené veci, ako sa mi podarilo trafiť lyžičkou do Dankovej pusy. Spásonosnou myšlienkou bolo priviazať dve veci (zakaždým iné, aby sa nezunovali) na tenké vlnené nite o stoličku. Danielko má o zábavu postarané, ja sa nemusím zohýbať a teda mám väčšiu šancu vystihnúť ten moment, kedy je Daniel vhodne natočený, má pootvorenú pusu ..... a skúsiť presne trafiť.
 Stáňa(40)+Ondra(6,5) 
  • 

Fígle k jídlu 

(10.10.2000 15:07:12)
Musím říci, že ani já nejsem velkým příznivce divadýlka a opiček uskutečňovaných za účelem toho, aby dítko laskavě něco pozřelo. Od doby, kdy byl Ondrovi asi rok, jsem problémy kolem jídla řešila obdobně (jen ta minutka mne nenapadla) jako maminky (Jana a Simona), které tu psaly přede mnou. Pokud Ondra nechtěl jíst, jídlo jsem prostě odnesla a nabídla později. Docela se mi osvědčilo dávat malé porce a byl-li zájem raději pak přidat. A pak možná nenutit mu to, co má vyloženě nerad (taková jídla má každý a nemá cenu někoho o jejich chutnosti přesvědčovat násilím). A asi bych to vlastně neměla psát v minulém čase, protože to u nás podobně funguje dosud (i když dneska už žádné velké problémy s jídlem nemáme).
Vlastně - jediný ústupek, který dělám, je to, že k jídlům, kde to nepovažuji za naprosto šílené (krupicová kaše apod.), povoluji přidání menšího množství kečupu (Ondra ho miluje a pokud by mělo být po jeho, dával by si ho snad i na buchty).
Jinak s nucením a přesvědčování dětí k jídlu mám stejnou zkušenost jako Simona. U nás rovněž babička považuje od malinka za nejdůležitější to, aby toho Ondra hodně snědl (a třeba jogurt a jablko nepovažuje za úplně dostatečnou svačinu), takže kdykoliv jsme u ní na návštěvě, řeší se, kolik toho Ondra snědl, je přemlouván, aby si ještě přidal … A výsledkem je to, že nikde nenadělá s jídlem tolik cirátů jako u babičky. Dřív to bylo dost příšerné, teď jak je větší, tak už to docela jde, ale pokud jsou nějaké problémy s jídlem, bývá to obvykle právě tam.
Myslím si, že újma z nedostatku jídla hrozí dětem (když opominu sociálně nefunkční rodiny) v úplně jiných zemích než je ČR. U nás bychom spíš měli víc přemýšlet o kvalitě a pestrosti toho, co dětem nabízíme.
 Zdenka + dcerka Zdenka 21mes 
  • 

Re: Ke článku: Nechce vám dítě jíst? 

(11.10.2000 1:10:27)
Zdeninka od malinka jí pěkně. Takže nemusím používat žádné fígle a triky. Nikdy jsem jí do jídla nenutila a od chvíle co jsme přešli na pevnou stravu se mohla patlat v jídle svojí lžičkou. Výsledkem je že jí ráda a sama. Samozřejmě někdy se dožaduje přídavku, nekdy s ní půlku talíře nebo méně - jak má hlad a chuť. I já zastavám názor, že dítě neumře hlady, když nějaké jídlo vynechá nebo sní méně. V současné době ale procházíme obdobím vzdoru, takže třeba řeknu budeme obědvat a Zdeninka mi sdělí, že nechce obýdek (aniž by ho viděla) a jde si dělat něco jiného. V tom případě postavím talířek její i svůj na stůl a jen řeknu, dobře tak nebudeš papat, nech mi to tady já si to potom sním a jdu pro příbory a než se vrátím zpátky tak už sedí na židličce a dožaduje se brindáčku.
 Stáňa(40)+Ondra(6,5) 
  • 

Re: Re: Ke článku: Nechce vám dítě jíst? 

(12.10.2000 12:18:15)
Ahoj Zdenko,
musím říci, že je neuvěřitelné, jak jsou v něčem všechny děti stejné. Ondra měl taky období, kdy na slova „půjdeme obědvat“ zásadně odpovídal „teď ne“. A slova „když nechceš jít jíst, nechoď, my se najíme sami“ u nás zabírala taky naprosto spolehlivě. Možná i proto, že se asi dvakrát stalo, že Ondra přišel ke stolu a my už „cvakali“ příbory a na jeho místě nebyl talíř. I když jsem mu pak nandala, usoudil, že to zřejmě myslím vážně a už radši neriskoval. Jinak se mi docela osvědčilo mu říkat dopředu, že už bude oběd, aby pomalu domaloval, dostavěl …, bylo to lepší, než když jsem mu přetrhla hru rovnou s tím, že teď musí jít jíst.
 Hana, syn 7 měsíců 
  • 

Jak dítě jí 

(11.10.2000 21:24:37)
Nápad s kreslením na chleba pro mě není nový, dělali jsme to s bratrem také. Můj syn je na to ještě malý. Zatím si vystačíme s tím, že já řeknu "ham" a on otevře pusu a pochutná si. Máme také nezdařené pokusy, když chytá lžičku a krmí se sám. Když skončí zapije jídlo mateřským mlékem. Krmení je pro nás příjemná chvilka, i když kolem sebe nakonec máme docela pěknou spoušť a jsme upatlaní oba dva.
 Petra, dcera 2 roky 
  • 

Tak nevím 

(11.10.2000 23:24:56)
I já jsem se vždy řadila mezi matky, odmítající divadlo u jídla a přehnané přemlouvání. Nikdy jsem to také nedělala, ale poslední dva měsíce mám velký problém. Začátkem srpna dcera začala odmítat jídlo. Taková období už měla, takže jsem si řekla, jako mnoho maminek v podobné situaci, že dítě se nají, až bude mít hlad a nebudu to lámat přes koleno. Jenže ani po 14 dnech se situace nezlepšila. Pro upřesnění uvádím, že dcera vypila ráno mlíčko, jednou si kousla do snídaně, někdy si kousla do připraveného jablíčka (ostatní ovoce odmítala), k obědu snědla tak 4 lžičky polévky (druhé jídlo zásadně odmítla) a odpoledne byla dobrovolně hlady. Zkoušela jsem všechny možné metody, zpestření doby jídla, dělání ovocných salátů, k snídani marmelády, sýry, med, corn-flakes,hlavní jídlo bez polévky příp. polévku hodně hustou, ale přesto se mi nepodařilo dceru přesvědčit, aby více jedla. Všechny metody "hodné" i "zlé" maminky selhaly. Musím říct, že žádné sladkosti ve velkém u nás nejsou, pouze "za bobíka"(touto metodou se mi podařilo naučit dceru chodit na nočník, velmi se to ujalo a zároveň téměř vymizel její atopický ekzém), případně u babiček nebo,když přijde návštěva, tak dcera dostane kousek čokolády. Nyní se krátkodobě ujala svíčka - dala jsem dceři na stoleček zapálenou svíčku "aby se jí hezky papalo", někdy zabere jíst "za" (babičku, tetu atd.). Velmi nerada bych zaváděla u jídla knížku, protože to nepovažuji za řešení. Prosím maminky, které mají podobně "hladovějící" děti, jestli by mi nemohly dát nějakou radu. Není nutné mít doma boubelku, ale zdravá a pravidelná strava je určitě dobrá.
 Ola,syn 11,dcera 5 
  • 

děti - nejedlíci 

(14.10.2002 14:50:25)
Když čtu příspěvky o dětech, které nemají problémy s jídlem,jen tiše závidím. U nás doma -hlavně se synem, byl problém již od půl roku a táhne se skoro doteď (má 11 let). Pro mnohé matky je důležité, jakou stravu dítěti podat, aby byla co nejzdravější. U nás byl velký problém co podat, aby syn snědl aspoň pár lžic nebo soust. Jediné co neodmítal byly pribináčky a rohlík s paštikou. (Už vidím jak se Vám některým ježí vlasy, ale vyzkoušeli jsme opravdu vše.) Někdy snědl aspoň polovinu porce - a to byly pidiporce. Už jsem jásala, že jsem objevila jídlo, co mu chutná, ale OUHA. Za týden dostal úplně stejné jídlo (např. špenát, koprovou omáčku) a bylo to fuj,fuj. Seznam věcí co vůbec nejedl by vydal na slušnou knihu (např. Mléko, sýry, jogurty, všechny druhy kaší, pudinky, maso, syrovou zeleninu, atd...)Pro upřesnění: nejedl ani sladkosti- čokoláda, sušenky nebo bonbony pro něj byly stejně obtěžující jako třeba chléb. Vánoční figurky bych mohla mít na stromku i tři roky po sobě. Až na jeho mléčný chrup se tato omezená strava zatím nijak neprojevila - musím přiznat, že asi od 6-7 let už jí skoro vše, ale v malém množství a pomalu. Co je na tom nejzajímavější, že nyní při jedenáctileté preventivní prohlídce mi naše dětská lékařka sdělila, že je můj syn její nejzdravější dítě v obvodě. Chodíme jen na očkování a prohlídky, už nejméně 2-3 roky neměl ani rýmu, o nějaké alergii ani nemluvě.
 Pavlina,2 kluci 3,5 a8 mesicu 
  • 

nechce a nechce 

(8.3.2003 22:54:53)
muj starsi syn je od pohledu reklama na hlad,ale pri trose domlouvani to jde,horsi to je s osmi mesicnim zlatickem kdyz odmita ze lzice jist a jediny co spolkne je mliko.Nevypada spatne,v pul roce vazil 9,25kg,ale od rte doby nechce a nechce.Kojila jsem ho 7 mesicu.
 Lida, 3 kluci a holka 
  • 

Re: nechce a nechce 

(22.4.2003 10:59:43)
Moje dcera zhruba do 2 let jedla běžné jídlo jen minimálně, pokaždé tak několik lžiček a dost. Ale až do 25 měsíců se "dorážela" mateřským mlékem. Je spíš drobnější, ale nikdy nebyla hubená. Prostě takové drobné a čilé dítě.
Druhý syn byl podobný typ, ale až donedávna (12 let) skutečně hubeňourek. Zato v posledních několika měsících se začal "obalovat" a je z něj kyselina nejvyšších kvalit. "Co mi maminka dá do nůše, to jím." Nejspíš zanedlouho vyrazí do výšky.
Ostatní dva kluci byli vždycky žrouti, snědí téměř cokoli.
Ale tedy 9,25 kg v půl roce - to si nedovedu představit. Třetí syn vážil v roce asi 9 a půl, ostatní měli od 8,5 do 8,8 kg. (No po kom by taky byli, já vážím 48.)
 Tatiana, 49 r., 3 deti 
  • 

Re: Re: nechce a nechce 

(22.4.2003 14:38:03)
Našu najmladšiu dcéru sme museli strašiť, že ju nezoberú do školy, ak nebude mať 17 kg! Teraz v 17-tich je normálna.
 Klár@ 


Hrajeme si u jídla 

(25.5.2004 10:30:26)
Moje šestiměsíční holčička také chce jen mléko, při krmení mám za každým uchem chrastítko, prozpěvuju,vyprávím a občas nečekaně poskočím a zatřesu se.Mimi je tak překvapené,že otevře pusu- většinou v úsměvu a to je ta moje chvíle...Mrkvička je na místě! Občas následuje roztomilé "brrr"a jídlo je v okolí dvaceti centimetrů (doporučuji krmit dál od zdi)a někdy polkne a je vyhráno!
 MartinaLAP 


jídlo - fuuuj 

(15.1.2007 12:27:35)
Náš syn bude mu 18měsíců také nechce jíst.Má dny,týdny kdy jí pouze mlíčko a trochu rohlíčku.Jídlo ani neochutná,vystrčí prostě jazýček a lžičku si tam prostě nepustí.Dostala jsem se do fáze,že jsem vařila denně i několik jídel speciálních pro našeho miláčka,ale úspěch se nedostavil.Zkoušela jsem ho krmit jogurtem a mezi tím mu strčit do pusinky polévku,ale vyplivne ji,neboť si hned všimne,že lžičku strkám někam jinam.Takže doufám,že se to časem upraví.Pa pa
 Iveta, 1 roční syn 
  • 

Re: jídlo - fuuuj 

(27.3.2007 9:50:08)
Náš drobeček taky odmítá cokoli, co mi neteče z prsa. Lžička je spíš strašidlo, zvlášť od té doby, co mu lžičkou do pusy dali tu "ošklivou vakcínu proti obrně". Mívá světlejší okamžiky, kdy jí naproso ukázkově (tím myslím, že spolyká aspoň 3 - 5 lžiček), ale to je záležitost pár dnů. Osvědčilo se mi podávat mu hustší ňamky (pribiňáček, kaše) alespoň přes prst. I tak jí jako vrabeček a musím dokojit.
 Pavla, syn 19 měsíců 
  • 

Re: jídlo - fuuuj 

(29.10.2007 8:18:45)
Máme 19-timěsíčního syna. Problém s jídlem jsme měli okolo 1 roka (cca 2 měsíce). Pak se vše naráz zlomilo a Brouček papal uplně vše, co mu maminka podstrčila. Tak to bylo až do nedávna, kdy jsme byli na přeočkování černého kašle apod. a od druhého dne, si nevzal do úst téměř nic. Včetně svých nejoblíbenějších jídel. 3 dny nejedl téměř nic, teď sní pár lžiček a dost. Konzultovali jsme to s naší paní doktorkou a ta nám řekla, že pokud se chová normálně a nejeví žádné známky nemoci (únava, nevrlost, ospalost, brekot,...)a chová se normálně, tak že to nemáme řešit. Že děti mají prostě období, kdy se jim jíst nechce a že až bude chtít, tak se nají. Rozhodně ale nedělám to, že když mi něco nechce jíst, že mu dám na výběr další jídla. To bych si na sebe upletla bič a v budoucnu by se mi to vrátilo. Takže chceš jíst? Vem si to, co ti dám. Také nám docela funguje jezení u pohodáky Mašinka Tomáš. To je uplně v tranzu a alespoň něco sní.
 Heluša + Domča 14měs. 
  • 

Poděkování 

(16.2.2007 21:37:22)
Děkuji Vám všem, milé dámy, za povzbuzení a vzpruhu!!! Já měla dojem, že naše dcera jí málo. Po přečtení všech příspěvků jsem si musela poblahopřát k otesánkovi :-))) Až budu zase někdy v krizi z toho, že má dcera nesnídá (maximálně důkladně obere z chleba šunku) a nevečeří (radši mě v noci budí v touze si 3x potáhnout z prsu), přečtu si vše znovu. Ještě jednou mnohokráte děkuji
 Romana 
  • 

nechce dítě jíst 

(5.3.2007 13:24:16)
Já nemůžu radit, ale spíš potřebuji poradít. Mám 10- ti měsíční dceru, Co jsem v jejích 4 měsících přestala kojit, a začali jsme přikrmovat, už to nebylo ono. Přibíva pomalu, a pomalu i roste. nikdy a moc nesnědla, mlíčka z láhve vypila tak 120ml vic ne,nedávno onemocněla, melá teploty, a přestala jíst uplně. teď zkoušíme ledas co a vždycky jen 3 lžičky sní vic ne. už zhubla asi půl kila. váží 7,8kg, už jí aji přislazuji ale nepomáhá, krupici., koprová om. , chleba ,nic proste jen zobne , Co si počít ?????? poraďte !!!
 Zuzuu 


Re: nechce dítě jíst 

(24.4.2007 0:18:42)
ahoj mám podobný problém jako ty, jen syn je nemocnej už od ledna, pořád nějaké virozy a taky mu lezly zuby. má 18 měsíců a váží 9,5 kg při výšce 80 cm. nepřislazuj, kup hroznovej cukr (Glukopur v lékárně cca 21 ,-) ten zvyšuje chuť k jídlu a slaď tím např čaj. malej mi taky plive jídlo a nechce jíst ale hlavně že nehubne, asi má nějaký protestovací období

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.