| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak Conana Ničitele přijalo okolí

 Celkem 8 názorů.
 Marika, bezdětná 
  • 

Conanka-rasová předpojatost 

(9.10.2000 9:49:19)
Ahoj Báro, se zájmem jsem si přečetla tvůj nový příspěvek. Jsem ráda, že se Vám daří dobře a snad bych jen připojila moje myšlenkové pochody ohledně rasismu k dětem. Jak víš, jsme rodiče -čekatale a v žádosti jsme taky měly požadavek i na jiné etnikum. Při pohovorech jsme zdůrazňovaly, že bychom i upřednostnili jiné etnikum před dítětem bílým. Důvod byl jednoduchý. Hodně těchto dětí zůstává v dětských domovech a nemusíme si nic nalhávat, ale určitý projev rasismu je v Čechách pořád i když není už tak markantní.Jsem přesvědčena, že děti z DD, když vstupujou do života tak na rasismus naběhnou a můžou to být i děti bílé - prostě mají punc DD. Já věřím tomu, že když dáš dítětí lásku a to svoje "pevné doma" , kde má zastání a pocit jistoty, tak se s rasismem okolí srovná - nebude ho přijímat, nebo se s tím poperete sami. Důležité je , že vychováš sebevědomého člověka, který ví, že i když má jinou barvu pleti, oči atd.. jeho máma a táta ho mají rády přesto a všechno a někdy právě proto. Možná je to trochu naivné , ale já tomu věřím a ty určitě taky, protože jinak bys neměla Martinku doma. Takže vlastně mám pro tebe jedinou radu: LÁSKU, LÁSKU ,LÁSKU.
PS: čekáme na miminko, má se narodit v říjnu, blbě spím,mám žaludeční potíže, strach a náděj,aby všechno dobře dopadlo a já byla konečně máma.- dám vědět jak jsme dopadly.

Zdraví Marika
 Bara, Martinka 
  • 

Re: Conanka-rasová předpojatost 

(10.10.2000 9:19:22)
Ahoj Mariko,
děkuji za povzbuzení.
Celá rodina Vám držíme palečky, aby vše dobře dopadlo. Dej hned vědět, až bude po "porodu" a z Vás všech bude rodina - už víš, co to bude, jestli holka nebo kluk? Ozvi se, jsem hrozně zvědavá a moc na Tebe myslím.
Ahojky Bára
 Marika, -Sára 6 týdnů 
  • 

Re: Re: Conanka-rasová předpojatost 

(13.12.2000 13:33:39)
Ahoj Báro,
píše Ti nejšťastnější mamina na světě, vše se zdařilo, máme Sáru, včera ji bylo 6 týdnu, nar. se 31.10, váha 2400g, 47 cm, v 6 týdnech - váha 4320 g, 53 cm. zatím jenom v skratce, je to úžasná holčička s modrýma kukadlama a světle kaštanovými vlásky. Doma ji máme přímo z porodnice od 6.11. - zatím nic nestíhám - jenom se starat o ni a dospávat v průběhu dne - ale to je radost, internet je odsunut na vedlejší kolej ale v dohledné době bych ho už měla stíhat- odpoledne už spí i 4 hodiny v kočárku na terase. Později podám podrobnější správu do diskuse. Ahojky a zdravím Martinku.
 Bára (Martinka) 
  • 

Re: Re: Re: Conanka-rasová předpojatost 

(14.12.2000 10:16:09)
Ahoj Mariko,
píšu a brečím jako kotě. Hrozně moc gratuluju, mamino. Ani netušíš, jak jsi mě potěšila. V poslední době je toho na mě nějak moc a těch negativních věcí je o dost víc, než těch pozitivních. Ale Tvoje zprávička mě strašně potěšila.
Držím palečky na rukou i na nohách. Ozvi se, prosím, ať mám další zprávičky.
Pa a krásné vánoční svátky - s celou rodinkou:o)))
Bára
 Jana* 
  • 

Re: Re: Re: Re: Conanka-rasová předpojatost 

(14.12.2000 15:07:20)
Milá Báro a Mirko,

obě Vás moc obdivuji a oběma Vám moc gratuluji ke štěstí, které vás potkalo v podobě těch malých holčiček a přeji Vám ty nejkrásnější, ničím nerušené dny s Vašimi dcerami.

Jana*
 Iva, 26 
  • 

Re: Re: Re: Conanka-rasová předpojatost 

(16.12.2000 15:48:35)
Ahoj Mariko,
jestli to chápu správně a holčičku máte adoptovanou, neuvažovala jste zkusit vyvolat tvorbu mléka,jak o tom píše paní Paulová, taky na poradně o kojení? Prý je to možné a už to i dělala, když máte tak malinké miminko, možná by to stálo za pokus.
 Eva Plichtová, pětiletý gentleman Marek 
  • 

Bude to lepší, doufám 

(21.11.2000 15:22:14)
Milá Báro,
náš adoptivní syn je bílý, a nemám tedy zkušenost s opravdovým rasismem v jeho případě. Mám ale zkušenosti podobné.
Ta první souvisí s adopcí jako takovou. Je to přesně tak, jak píšete. Spousta lidí, známých i neznámých změnila svůj názor a chování ihned jakmile zjistili, že je Marek adoptivní. Spousta z nich nás nadšeně začala oslovovat, byť poprvé v životě a bez předchozích kontaktů, ale bohužel bylo i několik takových, kteří do té doby vystupovali jako přátelé, nebo dokonce jsou našimi příbuznými, a od té doby se nás straní, nebo alespoň našeho syna neberou na vědomí. Tak hlavně věřím, že je to u nich sebeobrana jejich malosti, a protože vím, že boží mlýny melou jistě, jsem si jistá, že taková omezenost jim jejich život značně ochuzuje a jednou se jim nějak vrátí. Prostě už jsem to první zděšení z takových reakcí překonala a neberu je už vážně.
Ta druhá zkušenost souvisí s rasismem i když ne v mé rodině. Měla jsem na vysoké škole několik přátel ze zahraničí. Někteří byli velice viditelně jiní(barva kůže), někteří jenom prostě nemluvili dobře česky. Už tenkrát mi byla značně nepříjemná reakce veřejného okolí na ně, a to bez ohledu na situaci. Čas mě od mých tehdejších přátel už odloučil, ale moje současná práce mě přivedla zase k jiným a tak můžu porovnávat. A věřte mi, je to a bude to lepší. Lidé si začínají zvykat na různou barvu pleti a i odlišné kultury, a já věřím a doufám, že až Martinka bude větší budou třeba tyhle naše rozpravy vypadat jako velice nesmyslné. Znám dvě rodiny ve svém okolí, které adoptovaly snědé děti, a vím jedno, v obou případech mají dost problémů v přímém kontaktu dítě x okolí. Je ale pravda, zase v obou případech, že po nějakém čase si děti dokázali najít společnost a uznání díky svému nadání pro hudbu a tanec, a dnes mají minimální problémy. Trvalo to ale nějaký čas, a hlavně celou tu dobu je rodina musela docela silně podporovat a nesměla se nechat "utlouct" názory a přístupy toho inteligentního okolí, o kterém se zmiňuji výše. Přeju Vám i Martince dost síly na překousnutí všech nepříjemností. Je důležité co je ve Vás uvnitř a ne to co je jenom vidět. Z vlastní zkušenosti doporučuju začít o všem mluvit co nejdříve, radši hned teď, doku je ještě pořád ta malá a roztomilá holčička, aby vstup do reality nebyl pro ni otřesem. My si s Markem povídáme o adopci od jeho necelých dvou let, už jsme překonali první období zvědavosti, kdy z toho bylo každodenní usínací povídání a tom, jak se k nám poprvé přitulil, teď už víme skoro přesně, že většina byla řečena, už chybí jen pár drobností, které si řekneme, až bude schopen pochopit pocity dospělých do hloubky. Prostě jsme si to řekli a už skoro nemáme potřebu se k tomu vracet.
Udělejte to samé, ať je u Vás jasno, a máte pevnost obrněnou proti negativnímu okolí.
Držím nám palce. Vaše Eva
 Lenka, 6.mesic tehotenstvi 
  • 

** O R A S I S M U ** (Pro Baru) 

(5.1.2001 17:55:30)
Ahoj Baro,
chtela jsem se vyjadrit hlavne k tem tvym obavam z rasismu.
Rasismus byl, rasismus je .. a rasismus s nejvetsi pravdepodobnosti taky bude. Je to smutne, ale je to tak. Nastesti se s nim clovek nesetkava uplne na kazdem rohu a kazdy den. Pises, ze ta vase holcicka ma jakesi kouzlo, kterym si umi ziskat lidi. Na tom bych stavela. Ted je asi jeste hodne malinka, takze ji toho moc nevysvetlis.. a jak pises "uchranit sve dite" je myslenka cislo jedna. Jenze uchranit nekoho-neco pred projevy tamtoho nebo onoho je ukol vice nez nadlidsky. Ani jako maminka, nemuzes byt se svou holcickou uplne vsude, takze driv nebo pozdeji k nejake bolestne situaci nejspis dojde. Jde o to, aby ji bylo pokud mozno co nejmene ublizeno. Jde o to, aby se sama co nejdrive dokazala s takovou veci vyrovnat.
Aby umela lidem na jejich pripadnou nevrazivot elegantne a s usmevem odpovedet. Ta holka se musi citit sebejiste.
Ted mne sice nic chytreho-konkretniho jak toho docilit nenapada, ale nebala bych se na tvem miste navstivit treba detskeho psychologa a poradit se s nim jak v takovem pripade spravne postupovat. Casu mas na to jeste dost. No a mezitim bych zacala pracovat na vlastni osobe. Vis, ono dost mozna to ani neni tak zle, jak se ti po pruchodu obchodakem muze zdat -> jak se rika, strach a nejistota maji velke oci a tak treba zrovna ten pan -> co "se na tebe a tvoji Martinku tak skarede kouka" muze byt treba jen unaveny a kouka tak uplne na vsechny (treba si s nim jeho sekretarka nechtela nic zacit a citi se zhrzen :o), jen ty to vnimas tak prectilivele a beres si to osobne, protoze mas podvedomy strach, ze "by to tak treba mohlo byt". Prave tenhle strach a nejistota je strasne nebezpecna vec -> clovek se stava mimoradne zranitelnym ackoliv v realu se nic zvlastniho nedeje. Dalsi vec je ta, ze dite prave tuhle tvoji nejistotu vyciti a je pravdepodobne, ze se ne nej take prenese... no a problemy a potize v komunikaci s okolim pak na sebe nenechaji dlouho cekat.
Jak rikam, Martince sice dneska asi jeste nevysvetlis, ze tamta pani, co ji nechce prodat zmrzlinu neni zaujata konkretne proti Martince samotne a nechce ji ublizit, ale ta pani ma problem se kterym se nedokaze sama srovnat a pak je oskliva na sve okoli. To snad az pozdeji.
Ale uz dnes muzes zacit pracovat na sobe - zkusit si uvedomit, ze lidi nejsou zli a stava se opravdu velmi velmi vyjimecne, ze by nekdo nekomu vylozene chtel ublizit, ale ze lidi proste ublizuji svemu okoli, protoze maji problemy sami se sebou, ktere s tebou a Martinkou jako takovou vubec nesouviseji.
Ti lidi, kdyz jdou spat, tak uz vubec nevi, ze nekde existuje nejaka indianska holcicka, to jen ty se tim treba uplne hloupe trapis nekolik dni. No rekni sama, neni to stupidni ?

Predstavuj si treba, ze kamkoliv jdes, tak tam z tebe sala cosi zariveho a radostneho, ze jsi kvetinka, ktera s kazdym nadechem do sebe vdechne dalsi "zarivou energii", ktera projde celou tvou osobou a vyzari se ven, vsemi pory - celym povrchem tela... a tak porad dokola. Nemuzes se nejak "vysilit", protoze presne kolik vydavas, tak tolik zaroven nasavas (je zbytecne setrit - nebo dokonce to zareni brzdit - na rychlosti ci mnozstvi vydeje tu nezalezi).
Vim, za destiveho zimniho odpoledne to musi znit skoro az smesne ci potouchle :o)), ale zkus to. Strasne to pomaha - kolem cloveka se vytvori takove "vajicko", ktere je vsude s tebou a do ktereho zli lide nemuzou (pokud je tam vyslovene jakoby "nepozves" svymi obavami a nejistotu).
Zkratka a dobre, potrebujes nabyt jistotu, ze lide Martince nechteji ublizit (vzdyt, co by z toho asitak meli, ze ? -> leda nervy ..)
a prave tuhle jistotu pak sve dcerce predat, aby si ji nosila s sebou cely zivot. Aby, kdyz naaaahodou potka nejakeho vrtala, ktery se snazi zbavit myslenek na vlastni chyby tim, ze vylozene jako prasteny Sherlock Holmes vyhledava jakekoliv byt i nepatrne odlisnosti co kde v okoli najde a snazi se na ne vsi silou poukazovat, aby si ulevil od sve vlastni tihy, ktera uz ho ubiji..
aby vedela, ze tady vubec nejde o to, jestli ma tmave vlasy a plet ci jake ma telesne proporce nebo barvu oci .. (protoze kdyby byla jina, tak by ten clovek rekl treba:
"mas ploche nohy", ale proste by neco oskliveho rekl)
Aby vedela, ze kdyz se na ni nekdo osklivi, tak to s nejvetsi pravdepodobnosti neni proto, ze ma jinou barvu pleti. (Cilem je, aby nesvadela sve neuspechy na barvu pleti !)
Aby vedela, ze ma obrovske stesti, protoze na svete je spousta nemocnych lidi, lidi bez rukou a bez nohou, lidi, kteri jsou opravdu necim limitovani, takze nejaka "barva kuze" je tady uplna smesna prkotina. Ze jsou miliony tyranych deti, deti ktere maji rodice alkoholiky nebo treba nemaji vubec zadne rodice. Zkratka ze je spousta lidi, kterym je opravdu intenzivne ublizovano a kteri se muzou nejak branit jen velmi tezko a trva to dlouho.
Aby vedela, ze ma vas a ze za vama muze kdykoliv prijit, kdyby se opravdu neco delo a ze opravdu neni nutne mit obavy z jine barvy kuze (kazdy clovek ma neco - mne treba odstavaji usi), protoze barva kuze ma vliv ledatak zas na barvu kuze... Kvalitu zivota to neovlivnuje, tu si vytvari kazdy sam.

Bohuzel nemuzu slouzit nicim konkretnim, cim by se dalo vtipne odpovedet na pripadny rasisticky utok (a nejlepsim "resenim" je podle mne asi utocnika rozesmat - uvolni se tim napeti, navodi jina nalada a ten clovek najednou uplne ztrati potrebu "hazet kolem sebe trusem").
Martinka by mela vedet, ze neexistuje nejake exaktni zlo, pred kterym by se mela trast, schovavat a pred kterym by mela mit potrebu byt chranena, protoze presne ten samy clovek, ktery se ted prave do ni pousti, by vetsinou neco takoveho jeste pred hodinou vubec neudelal a zitra taky s nejvyssi pravdepodobnosti ne.

Co se tyce utoku fyzickych, tak tam je obrana slozitejsi, ale to bych sem vubec nepletla, protoze lide na sebe ve valne vetsine pripadu utoci slovy (urcite to bude hodne pres 90%) .. nebot slovni utoceni je takove alibisticke a ve vetsine pripadu vlastne nepostizitelne(utocnik si dokonce ani sam nemusi uvedomit, ze utoci .. a pripadne vycitky svedomi pak odpadaji..)
za druhe clovek, ktery utoci fyzicky, si svou obet nevybira nahodne, ale vybira si urcity typ lidi. Ani ten nejzatvrzelejsi radikalni rasista nezmlati za bileho dne vsechny vietnamce, ktere uvidi na trznici, vsechny cernochy a cinany, ktere potka v metru. Vzdycky jen obcas nekoho -
a sebevedomi lide se obetmi fyzickych napadeni nestavaji.
Zato frustrovani a nejisti jedinci, kdyz zacnou vypravet co vsechno uz za svuj kratoucky zivot hnusneho stihli zazit, tak se cloveku kolikrat nechce verit (ackoliv si fakt nemusi ani vymyslet a pribarvovat).

V kazdem pripade si myslim, ze kvalifikovany psycholog by vam jiste poradil mnohem lepe nez ja (jsem jen obycejna sestadvacetileta holka), protoze bude mit s takovymi pripady mnohem vice zkusenosti (popripade vam doporuci nekoho, kdo ty zkusenosti ma), rozhodne bych vsak tento problem nezanedbavala a zacala uz ted (vzdyt vy se tim trapite uz ted), treba dnes. Vase obavy a nejistota by mohly za par let zpusobit katastrofu, ze ktere pak se dostat by mohlo trvat dlouho a mohlo by to poznamenat vyvoj ditete. CAS SE NEDA VRATIT. Vynalozena energie a cas se urcite vyplati.
Lidi, kteri vas nezdravi zdravte neunavne dal (delejte jakobynic) a zdaleka se na ne usmivejte, i kdyby melo trvat pul roku nez vam zase odpovi - nesmite se nechat, nesmite si pripadat ukrivdene.

Z vlastnich zkusenosti vim, ze
spousta veci, na ktere si clovek hned netroufa a ktere se zdaji nemozne PROSTE MOZNE JSOU.
Byla jsem psychicky tyrane dite..
ve trech letech jsem zazila takove trauma, ze jsem 2 roky vubec nepromluvila, skoro jsem se nehybala, nemela jsem ani nejakou zvlastni potrebu jidla ci spanku - jen jsem tak sedela a koukala - jako socha. A protoze jsem nekomunikovala - nekomunikovalo se mnou samozrejme ani okoli. Nechtejte radeji ani vedet, co to udelalo s mym socialnim vnimanim a citenim, protoze clovek, ktery sam nezazil a nevidel proste neuveri, ze existuji lide, kterym je 18 let a nejsou schopni nakupovat jinde nez v samobsluze, protoze proste nedokazou jednoduse rict prodavacce: "Chtela bych pulku chleba a 3 rajcata". Lide, kteri po sobe nechaji slapat, protoze jsou presvedceni, ze snad ani nemaji pravo na existenci, kteri se boji dychat .. (vzdyt co kdyby to proboha nekomu vadilo ???!!)
Dneska je mi 26, vystudovala jsem vysokou skolu a nakupovat chodim uplne normalne :o), reknu vam -
byla to fuska, ale rozhodne to stalo za to. Cim jsem na svete dele, tim jsem spokojenejsi.
Preju vsem, aby se to u nich nedostalo az tak daleko jako u mne
a aby si vcas uvedomili to, na co nikdy nemeli zapomenout, pokud uz to teda na chvilku ztratili.

Zdravi Lenka

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.