| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vývoj dítěte - 4 roky

 Celkem 31 názorů.
 Jana a Jiřík 


Kotrmelec... 

(8.10.2003 21:51:18)
Mému synovy je teprve 2.5 roku, ale kotrmelec už umí půl roku. To znamená od jeho 2 let. Jana
 Mirka 
  • 

Re: Kotrmelec... 

(4.5.2004 12:07:17)
Hm.. tak kotrmelec (dopredu aj dozadu) vie dcéra od 2,5 roka. Od 3,5 roka vie stojku na hlave (naučila sa to sama, ja ju neviem dodnes :o)).
 Jitka+Natali 2000 
  • 

Re: Re: Kotrmelec... 

(13.7.2004 7:36:31)
Já už tyhle "tabulky" neberu vážně dlouhou dobu. Rozhodně nemám žádné vyjímečné dítě, ale moc do těhle průměrných tabulek nezapadá od malička. Kotrmelec bez jakéhokoli učení dělá od 18 měsíců, ale dozadu jej teda neumí. A s malováním jsem tedy v 43 měsících také dále než u človíčků. Oblíbený obrázek je třeba jednoduchá koloběžka.S mluvením jsme na tom tak, že neumí vyslovit "r" a "ř", ale jinak mluví vcelku hezky česky ( i když někdy zazní : "Já to napšu" = " Já to napíšu" apod. ). Máme samozřejmě kolem sebe šikovnější i méně šikovné děti. Takže když se to zprůměruje nebudou tabulky možná tak daleko od pravdy.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Kotrmelec... 

(29.9.2008 14:15:20)
Moje holčička kotrmelec zvládá, protože navštěvuje výběrovou gymnastiku.
 Jana 2 kluci (3 a 1 rok) 
  • 

Výjimečné děti 

(16.11.2004 22:07:58)
Můj 3-letý syn si od malička "hraje" na geniální dítě. V jeho 6 měsících mi lékařka řekla, že je šikovný jako jiný děti v 8 měsících. Začal chodit před 9 měsícem. V roce a půl uměl přečíst skoro všechny písmenka ( A - auto,B - babička...) a zapamatoval si i celou básničku Polámal se mraveneček. Ale teď si s ním nevím rady - učíme se barvy už asi půl roku!!Neumí žádnou!!On ví, že třeba citron má barvu jako sluníčko, ale to ŽLUTÁ z něj nedostanu.Kde jsou potom ty všechny tabulky?
 Jana,dvojčata 
  • 

Re: Výjimečné děti 

(2.1.2005 0:01:30)
Nic si z toho nedělějte, moje dvojčata - Vládík a Kristýnka, dělali to samé, pouze pojmenovali k barvě jinou stejně barevnou věc. Až když jsem začala říkat, to samé já, začali mě opravovat a říkat,citon je jako sluníčko, no to jo, má stejnou barvu - žlutou. Ani nevim kdy to skončilo, trénovali jsme to před nástupem do školky a teď jsou jim 4 roky a školku navštěvují již druhý rok. Jana
 petra, dan-2 roky, petr-15let 
  • 

Re: Výjimečné děti 

(31.1.2007 14:39:19)
ACH JO, JEN JSEM SI PŘEČETLA VÁŠ PŘÍSPĚVEK A HNED MUSÍM REAGOVAT.........JSEM UČITELKA NA ZŠ, COŽ NENÍ PODSTATNÉ ALE JEN PRO ÚPLNOST......
MŮJ PRVOROZENÝ SYN SE TAKÉ JEVIL PŘÍMO GENIÁLNÍM V MNOHA SMĚRECH....MOHU VÁS UBEZPEČIT, ŽE SE VŠE SROVNÁ VSTUPEM NA ZŠ A JE TO DOBŘE......DLE MÉHO......DNES JE V PRVNÍM ROČNÍKU STŘ. ŠKOLY A MÁ CO DĚLAT ABY VŠE ZVLÁDL, JE TO ALE BEZVADNÝ KLUK A MYSLÍM ŽE HLAVNĚ PROTO, ŽE JSEM NA NĚJ NIKDY NEKLADLA PŘÍLIŠ VELKÉ NÁROKY, VŽDY MU NECHALA TZV."JEHO PROSTOR" A HLAVNĚ HO MILOVALA......A TO Z NĚJ UČINILO OSOBNOST KTERÉ SI VÁŽÍM....
NENÍ DŮLEŽITÉ KDY SE NAUČÍ BARVY A DALŠÍ VĚCI......DŮLEŽITÉ JE MÍT JE RÁDA BEZ PODMÍNEK..VĚŘTE MI.....
JE ÚPLNĚ JINÝ, ALE VÝCHOVNÉ PLÁNY MÁM VPODSTATĚ PODOBNÉ.......MYSLÍM TAKOVOU TU KOSTRU A ZBYTEK NĚJAK DOPADNE...PŘEJI VÁM HLAVNĚ ZDRAVÉ A ŠTASTNÉ DĚTI..........
 Šeflíci 


Re: Výjimečné děti 

(17.3.2010 20:53:55)
NENÍ DŮLEŽITÉ KDY SE NAUČÍ BARVY A DALŠÍ VĚCI......DŮLEŽITÉ JE MÍT JE RÁDA BEZ PODMÍNEK..VĚŘTE MI.....
Naprosto souhlasím s tímto názorem! Přijde mi, že v poslední době je v módě se předhánět, kdo a kdy začne co nejdříve něco dělat. Jsem ráda, že mám doma naprosto normální, zdravé a šťastné dítě. Myslím si, že malí géniové to mají v životě hodně složité.

 Ráďa, 1 dítě 
  • 

Re: Kotrmelec... 

(9.1.2005 17:39:05)
Tabulky jsou jen pro představu. Náš 3-letý chlapeček umí kotrmelec od 1,5 roku, barvy zná od 2 let, od 2,5 roku umí jezdit na kole a zná spoustu pohádek a básniček z paměti (5x delší než mraveneček) a teď ve 3 letech umí všechna písmena a začíná skládat slabiky. Ale apsolutně odmítá hru s kostkami, modelování, malovat ho taky nebaví a přestal střídat nohy při chůzi ze schodů. Když ho chci něco naučit či si s ním hrát, řekne mi:"Mami běž pryč, já sám." Nebo uteče. Ráďa
 Bára,1dcera 
  • 

Re: Re: Kotrmelec... 

(13.1.2005 4:56:50)
Souhlasím, má dcera zase ve 4 letech udělá kotrmelec jen s obtížemi, ale už přes rok nešišlá, umí "r" i "ř", od dvou let je schopna vzprávět pohádku, kterou jednou slyšela, kreslí dle mého soudu lépe než já apod. Žádné dítě do tabulky nezařadíte.
 iveta a šimon (3 3/4) a matouš (2,5) 
  • 

Re: Kotrmelec... 

(13.1.2006 14:15:42)
tak nevím, náš syn /v březnu 4 roky/ si sám neumí hrát,jen se mnou. nenapočítá do tří,barvy taky neumí jen sluníčková, travičková atd. když mu bylo 18 měsíců, tak doktorka říkala, že je a vypadá, že i bude hodně inteligentní. Ovšem to ted tak nevypadá. Pořád si čteme, to ho baví, když čtu já a on jen poslouchá a potom máme spoustu pomůcek na barvy a psaní a počítání a to ho nebere. držet správně tužku se naučil v 3,5 letech a to ještě stěží.
Umí jezdit na kole bez koleček to trvalo 3 dny až se to naučil, jezdit na ledních bruslích /za 4 hod./ na lyžích na sjezdovce /za 6 dní/.
ale to se naučí většina dětí,když mají příležitost. kotrmelec samozřejmě taky. Tak nevím co z něj jednou bude?
 Alena 
  • 

Re: Re: Kotrmelec... 

(18.6.2007 9:16:54)
Je to tak. Můj 4letý syn neudělá kotrmelec ani neskočí s rozeběhem, bojí se sjet skluzavku, bojí se na kolo i koloběžku. Ale umí písmenka, zajímá se o sopky, planety, houby (máme 4 atlasy, pozná každou houbu v nich, ví jestli je jedovatá, jaký jed obsahuje, nebo jestli je vhodná k vaření, sušení či nakládání...), umí vyprávět pohádky... Prostě je to normální chytrej kluk, kterej je jen sportovně velmi nenadanej. Za to je zlatej, klidnej, soustředěnej, vyhraje si sám s plyšovejma zvířátkama 2-3 hodiny, kdy odpočívá po obědě. Prostě je náš!:-)))
 Radka, skoro 4-letý Pitrýsek 
  • 

Tak nevím... 

(16.10.2003 21:19:43)
Peťulkovi budou za pár dní 4 roky. Jako každá maminka chci pro svého syna jen to nejlepší, takže již od miminkovského věku jsem mu vyprávěla pohádky a snažila se rozvíjet jeho osobnost. Poslechnu si jeho názor a stejně tak mu řeknu svůj. Na to, že jsou Petříkovi "teprve" tři roky, je hodně vnímavý a chytrý. Jen bych řekla, že je líný - ve školce si jediný nehraje s dětmi, protože to "eumí", nekreslí s nimi obrázky, protože to "eumí"... A jsem z toho zoufalá. Ale sprostá slova, která se ve školce učí, ta mu jdou. Zrovna přišel s tím, že Marcelka s Péťou (ne můj syn) říkají sprostá slova. A na mou otázku: "a jaká", mi odpověděl: "P..a". Zůstala jsem na něj koukat s otevřenou pusou a nevěděla, zda se smát, či začít kázat. Zajímalo by mě, kde to děti v předškolním věku, sotva čtyřletí, berou. Pokud se takto doma titulují jejich rodiče, je to hodně smutné.
 magda79 


Re: Tak nevím... 

(19.11.2003 21:33:44)
Pani Radko,
myslim, ze si delate zbytecne starosti. Moji dceri budou take brzo ctyri roky, take chodi do skolky a tim padem domu take nosi vselijaka slovicka. Muj nazor je, ze delat z toho velkou vedu, i kdyz se jedna o vysvetlovani v dobre vire, ze prave moje dite je inteligentni a ze si da domluvit, je na skodu. My obcas hrajeme hru na hodna slova (DEKUJU, PROSIM, MAM TE RAD) a bolava slova (...). A kdyz se obcas nejake to bolave slovo objevi, tak reknu, ze me tak moc rozbolela hlava, kdyz jsem to slysela, ze asi vubec nebudu moc cist pohadku ... U nas to docela zabira.
Mejte se hezky,
Magdalena
 lmjesterka 


Re: Re: Tak nevím... 

(20.8.2004 3:25:01)
Dobrý den, moc se mi líbí jakou hru hrajete na zlobivá slovíčka?Ted nevím jestli jsem to napsala dobre,ale chci se zaptat můžete mi poradit nekdo dítš mi lže nevím jak na to, ikdyž mu říkám a proč mi lžeš on mi snad nerozumí.A nebo mi rekne mami a nedostanu na zadek?V říjnu mu budou 4roky.S pozdravem Lenka
 Petri 


Re: Re: Všechno není takové jak se první pohled zdá 

(9.9.2004 13:18:26)
Milá Magdo,
ta hra se slovíčky je moc prima. Mám taky 4-letou dceru a taky nosí ze školky taková strašná slova. Já jsem to vždycky přecházela, ale tvoji metodu musím zkusit. Moc se mi líbí. Musím Vám říct historku. Peťa přišla ze školky a jak si hrála s panenkama, mimochodem řekla děvka. S manželem jsme zůstali zírat, manžel to nevydržel a ptal, kde na takové slovo přišla. Začínala nabírat na pláč, když mezi slzičkama řekla, že mluvila o děvečce. S paní učitelkou si povídali pohádku o pastýři a děvečce. Takže milé maminky, všechno není takové jak se na první pohled zdá.
 Jan, 4-letá dcera 
  • 

Re: Re: Tak nevím... - žádné přehnané vychovávání ! 

(19.7.2006 13:57:05)
Myslím si, paní Magdaléno, že vaše hra na "bolavá" slova, ze kterých vás bolí hlava, může být i škodlivá. Myslete na to, až vaší dceři bude třeba 18 let a bude mít přítele, a jak už to tak bejvá, sprostým slovům se neubrání nikdo, vy je taky znáte. Co když to bude mít vaše dcera v podvědomí, a bude ji z těch slov opravdu bolet hlava? Psychosomatika je záludná věc.
Myslím si, že úplně stačí to co píšou ostatní maminky - říct, že takhle mluví hloupé a ošklivé děti, a tím to hasne.
 Eva , tři děti - 19, 14 a 4 roky 
  • 

Re: Tak nevím... - sprostá slova 

(25.5.2004 13:12:35)
Proč hned myslet na nejhorší, děti přece nepřijdou do styku jen s rodiči, mají také starší sourozence, ti mají své různé kamarády - a je to hned! Nedělala bych z toho vědu, dítě musí vědět, že se to neříká, ale především nesmí poznat, že to s námi zamávalo. Říct: " to je ošklivé slovo, to říkají jen hloupé děti" a víc nereagovat.
Eva
 Mirka, 4-rocny syncek 
  • 

Re: Re: Tak nevím... - sprostá slova 

(16.2.2005 10:39:11)
Dobry den, ja s vami musim len suhlasit, pretoze moj syn uz tiez "ovlada" tie sproste slova, ale ked som nu povedala, ze tak rozpravaju len hlupe a skarede deti, tak s tym prestal.
 Alena jedno 4leté dítě 
  • 

Trápení 

(10.3.2005 22:58:57)
Beru tabulky jen orientačně a ani je nijak zvlášť nesleduji.V něčem jsme lepší v něčem ne oproti jiným dětem,-jaké by to bylo kdyby jsme byli všichni stejní.Co mě,ale trápí je chování mého syna,když mu chci já nebo manžel ukázat novou hru,nebo ukázat jak by mohl udělat nějakou věc lehčeji nebo jinak -začne zuřit, vztekat se křičet, brečet...Pokud on sám není pro věc nadšený nic s ním nesvedu.Dost jme mu to i vysvětlovali,nebo že to jen zkusíme-nic.Poraďte jak jinak bojovat.
 EvčaK 


Re: Trápení 

(11.3.2005 11:37:21)
Ali, tuším, že jde o období vzdoru. Chce to jen obrnit se trpělivostí, snažit se hledat motivaci a čekat, až to přejde. A ono to určitě přejde! U každého dítěte se tohle období projevuje trochu jinak i třeba v jiném čase. Ale všichni tím projdem. Tak si s tím nelam hlavu a vydrž!
 Olga, babička 4leté vnučky 
  • 

Re: Trápení 

(22.10.2007 17:45:24)
Řekla bych, že váš chlapeček není zralý k úkonům,které by měl dle vás zvládnout, má možná málo odvahy a nejspíš to nejvíc trápí jeho víc než vás.Možná byste se měli zamyslet nad tím, jak mu tu činnost udělat zábavnější a s úsměvem.I jablíčko dozrává a uvidíte, že se to časem srovná.Moje vnučka se mnou nemluví, když na ní něco chci proti její vůli a nepřejte si vidět ten ošklivý kukuč. To bych snad byla radši ve vaší kůži.
 Zuzka (syn 3.5roku, dcera 1rok) 
  • 

otázky proč? jak? 

(29.1.2006 19:36:13)
vývoj mého syna víceméně odpovídá tabulkám, dobře mluví, má velkou slovní zásobu (zaskočil mě například správným použitím slov kompresor nebo trilobit poté, co jel s prarodiči kolem Barandovské skály do technického muzea:-) Ale vůbec se neptá proč? jak? Má hrozně bujnou fantazii, většinou si na něco vytvoří názor, vypráví nám to a čeká (resp. nevím, jestli čeká), že ho opravíme. jako třeba: "drak se rodí z vajíčka". doufám, že je to v pořádku, hloupý nevypadá, tak snad na těch otázkách vývoj nestojí.
 Kamila 
  • 

Re: otázky proč? jak? 

(27.3.2006 14:41:28)
My řešíme stejný problém. Syn (v srpnu bude mít 4 roky) se taky vůbec neptá. Ptala jsme se na to psycholožky i logopedky a obě dvě se shodly na tom, že je inteligentní a že se ptát nepotřebuje. Že děti, které vše ví se neptají. Tak mne trochu uklidnily. Tak uklidním snad i já Vás.
 KoproFka 


Re: otázky proč? jak? 

(27.1.2010 0:33:00)
přesně tak... také neznám "a proč" do omrzení - a tak jsem se na to těšila:))

Kubča umí velkou abecedu a čísla do 10ti od 1,5 roku, od 2 let dopravní značky a značky aut, teď, ve 4 letech latinské názvy dinosaurů, slovní zásoba obrovská, dětský žargon v podstatě nikdy neměl...

... proč by se ptal, když chápe, co se mu jednou vysvětlí...:)
 Lucie a Klarka 
  • 

nechce komunikovat 

(10.10.2006 18:34:02)
mam ctyrletou dceru ktera nechce komunikovat,uz si nevim rady
 Kamila 
  • 

Re: nechce komunikovat 

(1.11.2006 12:32:33)
Můj čtyřletý syn sice mluví a hodně, ale jen sám pro sebe a špatně vyslovuje. Že se neptá jsem už tady psala. Vůbec ale nekomunikuje s cizími lidmi a ani s dětmi. Nemluví ani s učitelkou ve školce. S námi začal komunikovat tak před dvěmi měsíci.
 Pavlus +3kluci 


Re: Re: nechce komunikovat 

(7.5.2007 14:05:48)
Nebojte se, muj syn (nyní 4 roky) se rozmluvil před 5 měsíci- nejdříve komunikoval jen s námi a nyní mu komunikace ve školce nedělá žádné problémy. Jen s cizími je to ještě špatné, strašně se stydí. Když mu bylo 3,5 roku byly jsme dokonce na logopedie a paní doktorka nám řekla, že je brzo na obavy - že se mu prostě nechce. No a nyní nám z něho občas bolí hlava.
 Šárka+Dominička 
  • 

Re: nechce komunikovat 

(16.12.2008 14:12:21)
Tak naše holčina toho namluví až dost, občas si z ní děláme legraci, že by potřebovala vypnout. Naváže hovor s kýmkoliv kdekoliv. V obchodě s prodavačkou, dnes s paní v čekárně u doktora kdz já jí tam nechala ať chvilku počká, že mi paní doktorka dá recept, zavřu dveře a už slyším, že tam brebentí s nějakou paní:-)
Ale zato třeba na kole bez koleček zkusila párkrát, kolo se s ní trochu naklonilo a už strach a ne a ne. Na dětských in-line bruslích jezdí. Básničky si zapamatuje po pár přečteních, ale u některých věcí jsme zas pozadu atd. Prostě každý jsme jiný a to je to hezké:-)
 luccus 
  • 

Re: nechce komunikovat 

(9.11.2009 18:20:04)
A tohle ma jako maminku uklidnit,spis jste se tady pochlubila svoji naprosto genialni dcerou....
 marcela (3,5 a 6) 
  • 

malování 

(5.11.2007 16:20:35)
mam 3,5 letou dceru. je to normalni zdrave dite, mluvi krasne, ve vetach, vyslovuje i ř a r, udela kotrmelec, umi jezdit na kole bez postranich kolecek, pamatuje si pohadky i basnicky, hezky zpiva, hraje si s detma, je hodna. ale neumi namalovat vubec nic, jen takove čmáry. její sestra 6ti letá v tom věku už uměla namalovat postavicku, domecky, slunicka. vim, ze se deti srovnavat nemaji, ani to nedelam, ale mam strach, abych nezanedbala treba dysgrafii, jestli se to uz ted da poznat...?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.