| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se vychovává v Anglii

 Celkem 203 názorů.
 kreditka 


V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 9:10:50)
Je sice hezký že nám tu každý druhý článek a politici mlátí neustále o pusu že tu máme 3 - 4 letý rodičák, jenže sežeňte dneska práci jako anglická matka na 2 nebo 2,5 dne v týdnu to tady prakticky neexistuje. Zrovna tak pořídit si au pair - už vidím jak si někdo z platu 8 tisíc korun pořizuje chůvu (naschvál jsem napsala 8 tisíc, protože málokdo kdo sežene práci na částečný úvazek ji má dobře placenou...) Na anglické školce by mě vadilo to nepřezouvání - při představě že se dítě hrabe v loužích písku a pak ten bordel nanese do školky na koberec mě jímá hrůza ~8~
 Markéta s párkem 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 9:20:14)
A proč ti vadí, že dítě nanese bordel do školky na koberec? Jaký je rozdíl, když sedí v písku v pískovišti a když v tom sedí ve školce? Že ti to vadí doma, to chápu, protože to musíš uklízet, ale ve školce ne? Mně to taky dřív připadalo divné, ale pak jsem se nad tím zamyslela a přišla jsem na to, že je to vlastně nesmysl. Že má dítě umazané ruce od hraní venku nevadí a v místnosti ano?
 kreditka 


Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 9:46:32)
Mě to teda vadí, při představě že dítě někde šlápne do ho.na a pak se v tom válí všichni, protože je to na koberci :-©
 Markéta s párkem 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 10:09:55)
No tak ho... mi taky vadí kdykoliv kdekoliv :-) Ale já to beru tak, že vedu dítě do školky, cestou dávám pozor, kam šlape. A na zahradu psi přístup nemají. Měla jsem na mysli písek, kamínky, trávu.
 cyann 


Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 12:04:39)
Já jsem to za pobytu v Holandsku pozorovala a přemýšlela o tom, a tam to podle mě není opravdu žádný problém. 1) Děti se vezou do školky/školy na kole, takže do h.. nešlápnou. 2) Skoro se tam nevyskytuje bahno, buď dlažba, travička nebo písek. Písek je všude, na to si zvyknete, mají i uvnitř v interiéru školky pískoviště. 3) Děti nechodí na procházky, hrají si venku na place vedle školy, zmažou se akorát od písku a ten opadá. 4) Není tam opravdová zima, děti nemusí nosit teplé zimní boty, ve kterých by pak musely celý den trpět.
 komba 


Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 17:07:19)
V Anglii ho..na na ulici nejsou, ale jak to dělají nevím
 Tereza, 2 deti 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 19:23:29)
ono tam porad prsi, tak proto ;-)
 Marketa, dva kluci 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(24.3.2011 11:00:34)
Nejsou tam ho..., protoze pokuta za neodklizeni je az 2000 liber a vsude kamery.
 komba 


Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 17:09:01)
V Anglii ho..na na ulici nejsou, ale jak to dělají nevím
 MrakovaK 


Re: V roce dítěte do práce 

(27.3.2011 13:30:05)
tak, hov.. by asi z boty nejdříve umyli.. osobně mi nošení bot ve školce fakt nevadí, ani nepřipadá nějak důležité..
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: V roce dítěte do práce 

(28.3.2011 9:42:17)
u nás se teda děti na ven převlíkají ,takže ven jdou v něčem jiném bnež jsou pak ve školce.
 Líba 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 10:59:01)
Nechápu, proč je tak skvělé, když se o těhotnou téměř nezajímají... I u nás to lze odmítnout. Jen vím o dost případech, kdy Češky z Anglie jezdí rodit sem ( a nejsou to jen finanční důvody) a znám dva případy, kdy "volnost" se projevila tím, že dítěti byl objeven duševní problém hoooodně pozdě. A přitom u nás na něj bylo poukazováno již v prvních týdnech.
 Zuzini 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 11:01:35)
A jak by se to u nás řešilo? Potratem?
 Nana 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 14:34:06)
Nejsem Líba, ale myslím, že je dobře mít možnost volby, jestli si postižené dítě chci nechat a neveřím tomu, že všechny anglické maminky jsou takový borkyně, aby se o postižené dítě dokázaly postarat
 Len 


Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 14:36:43)
Nano, ale tu volbu mas. Testy se tu delaji stejne jako v CR, plosne, jen neexistuje prijit k PA a ona aby rekla, ze mi nabere krev. Predtim pouci, da letak, ktery si mas doma prostudovat a krev se nabira pripadne az pri pristi navsteve. Potraty se take delaji normalne, co vic, delaji se az do 24.tt i treba ze socialnich duvodu, coz se mi teda hrube nelibi, ale jen aby nekdo neziskal dojem, ze se rozhodnout nemuzou, muzou.
 Paja 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(26.10.2011 16:27:48)
Ale pokud ti je více jak 35 let tak v Čechách ti automaticky provádí test např. na Dawenův syndrom, v anglii si to musíš vyžádat sama a samozdřejmě zaplatit. Pokud už jedno dítě máš a v rodině se tento případ nevyskytl tak o testech nijak vážně neuvažuješ (nejsou nejlevnější).
Mám kamarádku v Anglii, které se za tak narodila holčička (první syn je v pořádku). A po porodu byla dost v šoku když to zjistila (možnost volby v těhotenství neměla - nevěděla to).
 Monika 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(14.12.2014 17:51:56)
test na downuv syndrom mi delali ve vsech 3 tehotenstvi formou prvotrimestralniho screeningu. V prvnim a druhem tehotenstvi mi jeste 35 let nebylo
 Len 


Re: V roce dítěte do práce 

(23.3.2011 13:45:08)
Libo, nejela bych do Cech rodit ani, kdyby mi za to platili.
 MrakovaK 


Re: V roce dítěte do práce 

(27.3.2011 13:32:17)
a je plno těch, které šly do Čech rodit z ciziny a nikdo je platit nemusel..
 Sousedka od vedle 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(4.9.2014 12:24:32)
První dítě jsem měla v Kanadě, 2 ultrazvuky, gyn. vyšetření 1x na začátku a podruhé týden před porodem, dr. jenom zjišťoval, jestli je obrácené hlavičkou, jemně. Jinak kontroly tlaku, laboratoř, váha, ale ne neustálá gyn. vyšetřování.
Ptala jsem se doktora, jak to, že nevyšetřují častěji a on mi řekl, že těhotenství nechávají v klidu, pokud není problém.
Druhé dítě v Česku - na začátku těhotenství 3x po týdnu k doktoru, pokaždý jiný test, vyšetřování, pamatuji se, že mi bylo fakt nepříjemný sedět 1 - 3 hodiny v čekárně, obzvlášť, když mi bylo nevolno. Ptala jsem se dr., proč mě pořád vyšetřuje, když nemám žádný problém a odpověď byla, že v ČR je nařízeno ministerstvem zdravotnictví, že těhotnou musí každý měsíc vyšetřit gynekolog. Ultrazvuk 2x.
Obě těhotenství jsem měla bezproblémová, ty české gyn. kontroly mě nesmírně obtěžovaly.
 Monika 
  • 

Re: V roce dítěte do práce 

(14.12.2014 17:49:55)
V anglii ziju a ze se o maminku v tehotenstvi nestara, to je blbost. Ve chvili, kdy nastava problem, hned je maminka poctive sledovana. Prvni tehotenstvi jsem mela naprosto bez problemu do posledniho mesice, kdy jsem mela vyssi tlak a okamzite pravidelne kontroly. Druhe tehotenstvi tak automaticky rizikove a hned jsem mela skeny mesicne. Bohuzel i pres zvysenou kontrolu to tehotenstvi nedopadlo dobre a v tomto tehotenstvi mam tedy opet skeny mesicne, vcetne prutoku krve, kontrolu lekarem (nikoli midwife) take mesicne a kontrolu od midwife kazdy tyden, kdy mi vzdy mimo jine da poslechnout srdicko. Pokud ma maminka jakekoli pochybnosti, ma od 18. tydne 24h linku k dispozici, kam si muze zavolat a pripadne prijit na kontrolu kdykoli. Nikdo na ni nepohlizi jako na histerku a naopak je ji vzdy kladeno na srdce, ze je dobre, ze prisla i kdyz o nic neslo, protoze je dulezite, aby byla v klidu a zbytecne se nestresovala. Tod ma zkusenost a nestezuji si.
 renny2 


Re: V roce dítěte do práce 

(26.3.2011 20:14:49)
V (anglické) školce, kam chodí moje dcera, jsou děti vedeny k tomu, že když je venku mokro a špinavo, přezouvají se. Velmi rychle a rády si na to zvyknou - v pevné obuvi se špatně sedí na koberci apod. Padá to samozřejmě s teplým počasím a lehkou obuví - navíc často přecházejí zvenku dovnitř. V mém okolí neznám jedinou rodinu s au pair a většina maminek chodí do práce na 2-3 dny.
 Blanka Colin 


Re: V roce dítěte do práce 

(26.3.2011 20:47:25)
V Belgii maji deti ve skolce gumaky, ktere si obuji, kdyz venku neni uplne sucho. V zime se daji gumaky vumenit za snehule.
 Hilly. 


Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 9:14:31)
To je takový mindrák, co nám zůstal z dob komunismu.
Některé věci se nemusí zdát takové, jaké jsou. V zahraničí od nás na "západ", mají muži většinou takové platy, že z nich v pohodě uživí i manželku. Ty tři roky mateřské jsou u nás "hájením" jenom na oko, ve výsledku to znamená, že je každá potenciální rodička pro zaměstnavatele zátěží, stejně tak matka s malými dětmi, takže ji raději nezaměstnává. V anglii, tímpádem, snadněji žena sežene práci, o částečných úvazcích ani už nehovořím.
Článek je zajímavý, ale nemám ráda, když se prezentuje, že "angličanky" jsou takové a němky "makové". Je asi celkem rozdíl, jak vychovává děti chudá dělnická rodina, žijící v přístavních docích a rodina bohatého obchodníka. Nechci být jedovatá, ale čeští emigranti se většinou dostanou spíš do přístavních doků, takže jejich pohled není tak úplně objektivní.
 Ecim 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 9:39:17)
~R^
 Tenna /2 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 9:57:51)
~R^
Jsem ráda, že se tu objevil ucelenější pohled na výchovu dětí "na západě". U nás se často operuje skutečností, že máme dlouhou mateřskou (rodičovskou) dovolenou, zatímco chuděry matky v západních zemích jsou nemilosrdně nahnány do práce po pár měsících. Ale skutečnost je, jak ukazuje i článek, poněkud méně černobílá. Myslím, že určitá variabilita je mnohem lepší, než naše plošné řešení, které vede jen z jednoho extrému (několik let plně s dítětem doma) do druhého (ze dne na den plně do práce a dítě do kolektivního zařízení).
 Hanka 75 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(24.3.2011 22:16:16)
já bych tedy s Anglií neměnila ani náhodou. Vždyt ani u nás tě nikdo nenutí, aby byla plně celou dobu v práci. I dříve můžež zaměstanvatele požádat o poloviční úvazek a jestli mu nebrání vážné provozní důvody měl by vyhovatě, nemusíš čekaž na třetí rok dítěte, můžeš třeba po materské dovolené. Ano s částečnými úvazky je to bídné, chápu zaměstnavatele, je to pro ně většinou skutečně méně výhodné, a stát by se měl postarat, aby nebylo, jenže nevěřím, že s částečnými úvazky je to někde naprosto bezproblémové. i když lepší určitě, a šlo by a mělo by se s tím u nás něco dalat. Nicméně za naši luxusní 3-4letou rodičovskou jsem opravdu vděčná, hlavně v zájmu těch dětí.
 Len 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 10:19:29)
Poznamka o pristavnich docich je docela kravina, nejen proto, ze pravy East End uz jaksi neexistuje a v pristavnich docich jsou ty nejluxusnejsi byty (chtelo by to mene cist knihy z dob pred druhou svetovou), ale take proto, ze prave Cesky jsou docela povestne vdavanim se "dobre", tj. bohate. Ja to teda nenasledovala, ale presto k dokum mame daleko.

Navic jestli ma nekdo opravdu spartanskou vychovu, tak jsou to posh deti, ty spi v oddelenem pokojicku od narozeni, kojeni moc neexistuje atd.
 Hilly. 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 11:07:58)
No já znám zatím teda jen samé vysokoškolačky, co v Anglii uklízejí. S těma "přístavníma dokama" to bylo myšleno samozřejmě jen obrazně, není třeba mě tahat hned za slovo.
 Linduska 
  • 

Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 11:18:17)
Tak ja tady ziju 6 let a zadnou vysokoskolacku, co by tady uklizela neznam. Ja sama mam super praci a skvele placenou. Holky Cesky, co tu znam, vetsinou studujou a ktomu jeste pracujou,nebo jsou s detma doma, ale studujou. Vetsina jsou hodne dobre zabezpecene, toz nevim odkad mas Hilly takove informace. Me prijdou tak minimalne 10 a vice let stare
 Hilly. 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 11:44:34)
Nejsou, prostě to tak v mém okolí je. Ono se taky blbě hledá, pokud máš českou fildu, že. To, že tam přežívají kvůli tomu, že jsou nalepené na nějakého chlapa a mohou studovat, je věc jiná, tím bych se moc nechlubila.
 cyann 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 12:00:07)
No promiň, ale já taky znám celkem dost holek, co žijou v zahraničí. Před deseti lety, když mně a mým známým bylo mírně přes dvacet, to možná byla pravda - jely na zkušenou třeba dělat au-pair. Mezitím tam ale vystudovaly a našly dobrou práci, a přitom některé z nich i toho chlapa. Případně jely kvůli chlapovi, ale záhy si našly dobrou práci, leckdy i lepší, než má ten chlap. A já jela, protože jsem vyhrála konkurz na místo na univerzitě, takže doky fakt ne, anebo ne nutně.
 Hilly. 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 12:09:17)
Ježiš, já čekala, že se zase ozvou nějaké "uražené". Neříkám, že je to tak nutně u všech. No a momentálně by ty mé kamarádky daly i nevímco za to uklízení. Je krize a práce prostě není.
 Hilly. 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 12:11:03)
Bohužel tam každá není nalepená na bohatého angličana.
 cyann 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 12:31:42)
Já tím právě chtěla říct, že není nutné být nalepená na bohatého cizince a přitom na tom být dobře. Aspoň tak to mají moje známé. Ale nedovoluji si zobecňovat, protože k tomu nemám žádná globální data. Předpokládám, že ty taky ne.
A vcelku si myslím, že má smysl psát o tom, jak to funguje v jiné zemi, i když samozřejmě jsou tam třídní rozdíly, geografické rozdíly atd. - ty kulturní rozdíly jsou tam ale taky a občas přebijou všechno ostatní. Je samozřejmě dobré na úvod uvést, v jakém prostředí se autor/ka pohyboval/a, aby to bylo jasné. A v diskusi může někdo jiný přispět s jinou zkušeností.
 Hilly. 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 12:39:04)
souhlasím
 Len 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 14:01:41)
Tak ja treba rozhodne nejsem dobre zabezpecena, ale nastesti mistni socialni system funguje, ne tak, jako cesky. A obava, ze Cesky se dostanou vetsinou do tech "doku" fakt neni opodstatnena, jsem tu dvanact let a neznam takovou. Pokud umi jazyk a trosku za tim jde, tak rozhodne nebude na delnicke pozici nebo uklizet a ani toho bohateho chlapa lovit nemusi a presto v docich nebude.
 Len 


Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 13:47:51)
Neznam vysokoskolacky, co by tu uklizely. Znam takove stredoskolacky, ale vetsinou je to proto, ze se proste nechaly strhnout polskou vlnou a nikde nedavaly na vedomi, jakeze vzdelani to vlastne maji a nebo "skvele" poucene ucebnicema z CR tvrdily, ze maji dokoncenou secondary school, coz znamena dokoncene zakladni vzdelani, nikoliv stredni skolu, jak tvrdi ceske ucebnice.

Nicmene, ted je krize, takze to muze byt i proto.
 Tereza, 2 deti 
  • 

Re: Všechno, co je od nás na "západ", nemusí být lepší 

(23.3.2011 18:51:32)
a od 8 let do boarding school (internatni skoly)
 Markéta s párkem 
  • 

co nemocnost? 

(23.3.2011 9:14:45)
Zajímalo by mě, vzhledem k popisovaným jiným zvyklostem, jak je to u dětí s nemocností.

Ohledně toho nepřezouvání - My se od jara od podzimu v baráku taky nepřezouváme a děti si tam hrají na zemi. Je to na vsi, takže se tam tolik nepráší. Spíš tam nanosí písek a kamínky. Takže zametám jednou za dva dny, vytírám jednou týdně a zatím z toho žádný problémy neměly. Ani nemají oblečení, ve kterém si hrají na zemi, nějak víc ušmudlané. Ale když je mokro nebo mají vrstvy bláta na botách, tak se pochopitelně přezouváme.

To lehké oblékání, to mi přijde trošku přehnané - zvlᚍ pokud jde o dítě v kočárku, které se nezahřeje pohybem.
 cyann 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 12:10:10)
To mi právě vrtá hlavou - v Nizozemí je to hodně podobné jako v Anglii, a děti nemocné skoro nejsou. Mají tedy dost rýmu, ta se vesele ignoruje a většinou nepřeroste do ničeho vážnějšího. Tak mi to povídali známí s dětmi, a i jsem pozorovala, že děti málokdy chybí. Navíc je to zajímavé vzhledem k tomu, že dítě, i nemocné, do školky smí, pokud nemá teplotu vyšší než 38, a dokonce ve školce i učitelky podávají léky, když o to rodič písemně požádá. Takže by to měly od sebe chytat, a nechytají.
Nejspíš je to zdravým mořským vzduchem a menšími teplotními rozdíly (zima/léto, interiér/exteriér), ale asi trochu i tou otužilostí.
 Hilly. 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 12:16:27)
Cyann, jestli to není spíš individuálnějším přístupem k dítěti. Pokud tam mohou i nemocné děti, tak tam mají jistě menší počet učitelek na jedno dítě a k dítěti přistupují podle jeho momentální kondice? Pokud tam děti mají klid, je to vlastně stejné, jako kdyby se léčily doma. Jako myslím, že je třeba se zamyslet, proč ta nemocnost u nás taková je. Nemocné dítě by asi "naši školku" fyzicky neutáhlo. Tam prostě VŠECH 25 DĚTÍ jde ven, VŠECH 25 DĚTÍ jde jíst, VŠECH 25 DĚTÍ jde tancovat, malovat...a jánevímco.
 Hilly. 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 12:16:58)
To se ptám, měly tam být otazníky.
 cyann 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 12:26:33)
No je to možné, aspoň tedy ve školce. Ta je to 4 let, 12 dětí /2 učitelky. A děti jsou tam většinou jen 3-4 dni v týdnu. Ale ve škole, která je od 4, to rozhodně neplatí: děti tam už nespí, 1 učitelka na 25 dětí celý den, navíc s nimi musí dělat různé věci. Sice nedělají pořád všichni to samé, ale dělají každý pořád něco. A ven musí samozřejmě všichni. Škola je už víceméně povinná, takže neexistuje nechat dítě doma na dlouhé doléčení, nebo prostě jen proto, že zrovna můžu a nechci třeba, aby něco chytil. Syn byl z tohohle systému večer dost unavený, v ČR se naopak ze školky vrací odpočatý.
Já to fakt dost dobře nechápu, jak je možné, že jsou tam děti tak zdravé.
 Hilly. 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 12:30:49)
No a v té škole od čtyř let..Nekontrolují tam nějak víc, jestli tam dítě nejde nemocné, takže nemůže nakazit ostatní?
 cyann 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 12:37:06)
Nemám tu zkušenost, mám pocit, že ne. Pro ilustraci: jednou mi ze školy volali, že syn má asi impetigo. Měl ráno takovou vyrážečku kolem pusy, myslela jsem si že to má jen olízané bolavé, občas to mívá. A že prý je to nakažlivé, ať radši přijedu. Tak jsem přijela, a pí uč. mi řekla, ať si dojdem rovnou k doktorovi pro antibiotickou mast, aby moh zítra přijít do školy, že jakmile se to namaže, tak už může chodit. Tak šupal druhý den do školy, a na nástěnku vyvěsili info pro rodiče, že se vyskytlo impetigo, aby věděli, kdyby něco. V ČR by ho těžko pustili druhý den s impetigem do školky... Nikdo to od něj nechytil.
 Hilly. 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 12:42:55)
Nebo mě ještě napadlo, že by to mohlo být těmi extrémy. Nejprve absolutní izolace doma s matkou a potom od tří let skoro celý den ve školce? Možná tam ty jejich děcka jsou od dětství tak nějak postupně otužována pobytem v kolektivu?
 cyann 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 13:09:26)
To je taky možné. Ale je zajímavé, že pokud tam dítě do školky chodí (tedy do té, co chodil syn, pak je ještě jiný typ pro nepracující rodiče jen pár hodin denně), tak je tam sice třeba jen 3 dny v týdnu, ale zato celej den. Protože se platí za den. Domu chodí opravdu tak v půl šesté-v šest. Prostě tak jako u nás máme, že do tří let by dítě melo být s maminkou doma a pak hajdy do školky, tak oni tam mají, že do školky klidně hned mimino, ale maximálně tři dny v týdnu. A rodičovská spočívá v tom, že se oběma rodičům zkrátí úvazek o jeden den.
Já si fakt ale myslím, že je to hlavně těmi přírodními podmínkami - čistší vzduch, moře, nestřídání teplot. To, jestli se děti přezouvají nebo ne, oblíkají nebo ne, nebo setkávají s jinými nemocnými dětmi nebo ne, na to prostě nemá takový vliv jak si myslíme.
 karma 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 14:32:44)
mně přijde, a snad bych na to přísahala, že moje dítě (po nástupu do klasické školky nemocné furt!) je nemocné hlavně ze stresu. Prostě jí nevyhovuje 20 dětí čůrat, 20 dětí jíst...Od 2let chodila 1-2x do monte školky (indoividuál přístup, 3pí uč na 12 dětí...prostě přepych, nemocná byla sem tam, ale po nástupu do klasické školky 4dny chodila, 14dnů doma. Třeba tj úměra: měně buzerace v anglii=více zdraví~:-D
 Hilly. 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 14:56:16)
Sisan, taky mám podezření, že je to tímto. Prostě stresem. Nedávno sem se byla podívat do jedné školky a byla jsem ráda, že jsem po chvíli mohla odejít. Školka hezky zařízená, spousta hraček..Ale prostředí na mě působilo hrozně, nevím jak to popsat...Hekticky, roztříštěně, hlučně? Myslím, že je setsakra rozdíl v celkovém působení na psychiku dítěte, jestli je mezi třiceti dětma, nebo sedmi.Čím je mladší, tím to, podle mě, snáší hůř.
 Len 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 13:53:55)
Nase skola rozdava letaky s pokyny, ze dite i s teplotou mas poslat do skoly, neb ve skole se jim casto ulevi~e~ Nedrzim se toho. Nicmene deti oblekam napul cesky, napul anglicky, ani jeden extrem nedrzim, nemocnost mame tak nejak normalni, starsi sedmilety byl za pul skolniho roku nemocny asi dva tydny, mladsi trileta za tri mesice jeste ve skolce nevynechala ani jeden den, mam ten dojem. Jinak dite ve skole po nemoci jeste s atb je normalni a tak dale, proste trosku mene opecovavaci vychova.
 cyann 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 14:06:33)
Já jsem byla nucená velmi rychle začít dítě oblékat holandsky, protože se ukázalo, že když budou mít učitelky pocit, že bundička či čepice na ven je už zbytečná, tak mu jí prostě nedají a on si o ní sám neřekne. Takže lepší, když bude otužilý, než abych ho já jednou nabalila, a podruhé ve školce ony neoblékly. Takže si rychle zvykl. Teď se tedy trochu diví, zpátky v české školce, proč všechny děti mají punčocháky a on ne, a moje české kamarádky mě občas vraždí pohledem, protože jejich děti chtěji taky svléknout, když on může jít bez bundy... Ale je zdravý, naštěstí.
 Xantipa. 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 14:11:57)
Cyann - dneska i v českých školkách není žádný předpis, jak mají chodit děti oblékané a na co všechno se mají převlékat. Jediný, kdy trvají na čepici, je odchod z plavání - aby dítě nenastydlo. V zimě je to hned.
Punčocháče ve školce mělo opravdu jen pár dětí, z kluků spíš vyjímka, holky k sukýnkám. Není pravda, že české děti se nabalují jako buchty, to je taky paušalizování.
 Len 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 14:17:29)
No, tak ty puncochace a cepice nevedeme, puncochace teda vubec, cepice jen, kdyz je pod nulou, coz bylo tenhle rok poprve za tech dvanact let, co tu jsem, ale skola byla stejne zavrena, neb napadl snih~t~ Proste jine podnebi. V CR teda v zime puncochace mensimu diteti dam, sedmiletakovi ale fakt ne. Ja nejvetsi rozdil mezi myma a ceskyma detma na obleceni videla, kdyz byly jeste v kocarku, kdyz nahlidnu do ceskeho kocarku, tak premyslim, kdy se to dite uvari a ceske matky pri pohledu do meho kocarku musely mit nutne pocit, ze nemam dite, ale eskymaka, kdyz je v zime bez fusaku atd.
 Xantipa. 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 14:23:41)
Len - ono je nutný používat rozum. Někteří skutečně mají pocit, že mimino umrzne i ve 30 stupních v létě - nabalí novorozenci i čepičku.
Ale i v Čechách znám blbky, který otužovali mimčo tak, že skončilo v nemocnici, prej - vždyť na čepici to není.
Nevím, jaké jsou dnes kočáry, ale v zimě bych dítě bez berana do kočáru nepoložila - odspodku zima na celý tělo. Ale zas pak stačí dupačky, ponožky, rukavičky a kabátek, není třeba žádná kombinéza, protože to by se dítě skutečně potilo.
 Len 


Re: co nemocnost? 

(23.3.2011 14:28:06)
Xantipo, ja spis prave videla ten extrem, kdy v deseti stupnich nad nulou bylo dite v beranu. Jinak ja s detma do CR v zime moc nejezdila, kdyz byly malinke, protoze v lednu to je treba i rozdil dvaceti stupnu mezi teplotou tady a v CR, coz byl pro mimina dost sok, myslim. Berana mely jeste po me, ale byl jim v te dobe uz rok.
 albert1 


Re: co nemocnost? Puncochy, cepicky ... 

(23.3.2011 17:13:15)
Puncochace jako hlavni obleceni a cepicka na hlavicku a usi i ve 30 st. - to je ceska specialita. Myslim, ze v tom jsme druhy extrem od Anglie.
 helis78 


Re: co nemocnost? Puncochy, cepicky ... 

(23.3.2011 17:40:31)
Chtěla bych vás vidět, kdybyste měli roční dítě, kterému už 3x píchali ucho, bylo by větrno jestli byste byly takové borky a čepičku nedaly.
 Len 


Re: co nemocnost? Puncochy, cepicky ... 

(23.3.2011 18:59:01)
V UK se usi nepichaji a cepice jsou spis prozanetlive, pokud uz tam problem je.
 Len 


Re: co nemocnost? Puncochy, cepicky ... 

(26.3.2011 15:39:29)
Jani, nevim, odkud jsi presne, ale u nas doma vzduch nesmrdi, jsem z Budejc~;) Tady taky nesmrdi, ale kdyz se projedu dvacet minut vlakem, tak jsem na Kings Cross a tam staci se projit hodinku a pak umyt oblicej vatou a pletovou vodou, ta vata je pak uplne cerna~a~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: co nemocnost? Puncochy, cepicky ... 

(24.3.2011 21:51:40)
jenomže zánět středního ucha není z toho, že dítě nemělo čepici. Většinou je to z rýmy, která sestoupila přes Eustachovu trubici do ouška.
U malých miminek je třeba hlídat, aby jim nefoukalo na fontanelu, nemusí to být nutně kryté čepicí.
 MrakovaK 


Re: co nemocnost? Puncochy, cepicky ... 

(27.3.2011 13:52:36)
a rýmě dost pomůže právě to prochladnutí.. ale věřím, že pokud jsou britské děti otužilé, tak mají imunitu jinou
 Myrja 


Re: co nemocnost? Puncochy, cepicky ... 

(27.5.2014 23:33:55)
To je ale bacilem, těžko větrem. 2%roztok peroxidu vodíku nakápnout do uší preventivně jednou za čas a máte vystaráno. Dělaly jsme to jako letušky v letadle taky pravidelně, pokud měl někdo rýmu na přistání a nikdo si nestěžoval. Dělám to i svým třem dětem od útlého věku, mají z toho legraci, že chtějí "vybublat uši". Mimochodem...ucho píchali jednou tomu nejmladšímu v jeho třech měsících, když jsme byli v nemocnici pro podezření na černý kašel a ten bacil podle pana primáře zřejmě chytil prý až v nemocnici, protože jsme tam byli už 10dní...~m~
 albert1 


Re: co nemocnost? Puncochy, cepicky ... 

(23.3.2011 19:11:34)
Ja nic o noseni/nenoseni cepicky po pichani usi nepsala, to je samozrejme jina situace, i kdyz i v tomto pripade nad 25st. se spis ouska zaparuji a zanetu spis nahravame, ve vetrnem pocasi bych po pichani usi s ditetem ani sama nesla.
 Siddhártha 


Re: co nemocnost? 

(26.3.2011 13:42:04)
Xantipo, děti, které jsem hlídala já, měly neustále rýmu. A to takovou, že to neznám ani od své usoplené dcery. Takže ono to asi zas tak dobré nebude. Ale o případu, kdy dítě skončilo i v nemocnici, čtu díky Tobě prvně ~q~~q~

A s tím,že se tam vychovává drsněji, přijde mi, že právě naopak. Oproti spoustě českých matek angličanky své děti vnímají, dávají jim prostor, nikdo jim nestojí za zadkem "tohle uděláš a hotovo" - viz třeba diskuze, kdy 1,5 roků kluk je líný, nechce jíst sám a pod. Tohle jsem tam fakt nezažila. Dítě tam má podle mě více volnosti, nikdo ho neokřikuje, když v obchodě mluví nahlas, ostatní se nedívají po takovém to dítěti zamračeně, je to pro ně normální, když dítě něco vyvede, rodič maximálně napomene, vysvětlí a prodavačka s úsměvem přiskočí a uklidí (jsem si připadala, že dělám nějaký společenský přestupek, když jsem to začala urovnávat zpátky do regálu).
Tady se po dětech jen řve, všechno musí umět hned, nesmí se projevovat, mluvit...
Viz včera na zastávce, asi pětileté dítě si samo pro sebe povídalo,jestli už bus jede nebo ne. Mluvilo tak normálně, že by mě nenapadlo, že něco může být špatně. Pro matku bylo, protože ho napomínala, at se uklidní. Několikrát ~d~~a~
 Marketa, dva kluci 
  • 

Re: co nemocnost? 

(24.3.2011 11:08:12)
Fakt je, ze oni v podstate nemarodi. Maji neustale usoplene nosiky, ale to je vsechno. Kluci marodili prvni pulrok a pak si zvykli a taky nemarodi :-))
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: co nemocnost? 

(24.3.2011 21:45:56)
můj otec byl 3 roky v Irsku. To o oblékání/neoblékání malých dětí je pravda. Tam je stabilní teplota 13 stupňů a déšť. V létě i na vánoce. Dítka tam vídal v kočárku v šortečkách, on měl bundu a svetr.
Na druhou stranu, většina lidí nad padesát tam je na invalidních vozících - evidentně revmatické problémy jak kráva.
 Edile 
  • 

Jo to taky nechápu ! 

(28.3.2011 10:20:06)
Příklad: konec listopadu ,-1 , procházíme se po parku ,dáváme si u okýnka svařák . Na lavičce sedí pár anglicky mluvících cizinců, kteří popíjejí a vedle nich dítě na golfkách, mělo pouze mikinu a tepláčky, bez čepice a bosé nohy!! Řvalo jak tur , no já bych řvala taky, modré jak švestka a rodiče v klídku ještě si ho fotili!! Zírali jsme teda všichni , myslím že s otužováním to nemá nic společného, to byl čistý PRIMITIVISMUS !
 Binturongg 


Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 9:38:05)
Jsem hrůzou bez sebe, že se pomalu, ale jistě blíží doba, která nás zavede do dob socialismu:
Dítě kojit max 6 měsíců a pak hupky dupky do práce. Je neekonemické válet se s harantama léta na rodičáku.

České maminky - nechcete budovat kariéru? Chcete být doma s dětmi? Přestože nejste odborníky, naivně se domníváte, že je díteti s matkou lépe než v kolektivním zařízení?
Nevadí - zachráníme vaše děti - dostanete jesle a školku befelem!
Nedáte dítě do jeslí?
Váš problém - vaše finance.

Ale protože jsme v Čechách vždy o levou napřed, zpátky ni krok, budou jesle befelem, ale možnosti pracovat na půl úvazku nikoli...

Vyšetření v těhotenství také nejsou třeba - např. Downův syndrom není v mnohých zemích považován za chorobu. Proč tedy zrovna v Čechách považován být musí?

Zapomněla jsem, jak se jmenovala ta strašlivá baba, která napsala za socialismu jedinou ušebnici o dítěti pro veřejnost - každopádně navrhuju se k ní vrátit.

Nevím, o čem má článek vypovídat, ale nadšená z něj nejsem.

Spíš se mi chce :-© ~7~
 Ecim 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 9:45:15)
Binturong, chápu Tvé rozhořčení. ~6~~6~~6~

Jen bych (jak je mým zvykem u podobného typu článků) dodala, že v zemích, kde je krátká mateřská, se najde docela dost matek, které se neefektivně válejí s harantama doma zadarmo, a to i za tu cenu, že se rodina musí uskrovnit. I když jsem kvalifikovaná a ctižádostivá, tak se s malinkým dítětem také budu raději neefektivně válet doma, než ho někam na celý den šoupnout. Ona ta doba, kdy děti matčino neefektivní válení ocení víc než peníze navíc, je přeci tak krátká... (Hovořím samozřejmě o situaci, kdy má matka na výběr, vím, že tomu vždy tak není.)
 Binturongg 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 9:52:41)
Ecim - právě - každá tu možnost neefektivně se válet nemá.

Neměla ji třeba moje maminka, její maminka a většina dalších maminek, které neměly babičku či prababičku.
Důvod je fuk - jde o to, že nebude na výběr... ~7~
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 11:12:33)
Ecim, ta doba jak ty říkáš "neefektivního válení se" doma trvá někdy i sedm nebo osm let a maminka či tatínek by si měli být sakra jistí, že po tak dlouhé době budou schopni nastoupit do práce, která by je uživila. Já teda si myslím, že to není úplně nejlepší způsob, jak dát dětem to nejlepší.
 Ecim 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 11:17:43)
Markéto, souhlasím s Tebou, na mě by 7-8 let jenom doma bylo moc, už se začínám těšit na změnu po více než 4 letech. Ovšem do takových 2-3 let dítěte se s příležitostnými přivýdělky budu "neefektivně válet doma" s naprosto čistým svědomím. ~t~ Kdo mě tu na Rodině jen trochu zná, tak dobře ví, že jsem zastánkyní zlaté střední cesty. Také bych nechěla, aby se mnou byla maminka doma takhle dlouho.
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 11:57:55)
Tak to se přidávám.
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 9:47:06)
Binturong - z čeho konkrétně vycházíš při svých hrůzných vizích o povinnosti vrazit děti do jeslí v půl roce, ale bez možnosti pracovat na částečný úvazek?

Ad genetické testování - zrovna v diskusích na Rodině mi vždycky přišlo, že většina diskutujících je proti celoplošnému testování - samozřejmě v Anglii si testy můžeš zaplatit.

 Binturongg 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 9:57:24)
Markéta - z čeho vycházím? Z všeobecného opěvování "západního trendu", kdy matky strkají dítě do jeslí i od 3 měsíců, z trendu, který nemyslí na mámu a dítě, ale pouze na ekonomiku a z tiho, že u nás jsme vždy papežštější než papež... ~d~
 Markéta,kluci 9 a2 
  • 

Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 11:05:45)
Aha, tak já jsem nikde všeobecné opěvování vrážení dítěte do jeslí ve třech měsících nezaregistrovala.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 11:44:05)
Proboha, nikdo Tě nebude nutit strkat dítě do jeslí. Mně přijde 4 letý rodičák luxus. Podpora rodin s dětmi by měla být jinde než v jakýchkoli dávkách.
jdeo flexibilitu, různé možnosti.
Když nejde matka do práce, rodina se musí uskromnit pokud tedy otec nevydělává nadstandardně.
A když matka z ekonomických či jiných důvodů jde do práce, měla by mít možnost částečného či jinak flexibilního úvazku.
Hilly to napsala dobře, matky by neměly mít jen dvě možnosti: dítě v jeslích od nevidím do nevídím nebo 4 roky doma.
 Len 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 10:14:08)
Nemusis si nic platit, veskera vysetreni jsou zdarma a jsou normalne nabizena plosne, ac je nakonec absolvuje jen asi 50-70% zen, protoze pohled na vec je tu proste jiny.
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 11:06:17)
No vida, tak autorka článku má jinou zkušenost.
 Len 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 13:37:16)
Nema jinou zkusenost, pise o ultrazvucich a o ostatnim se vubec nezminuje, coz neznamena, ze to neexistuje. 95% zdravotnictvi je tu statni, neplati se nic, ani zadna spoluucast, zdravotni pojistovny neexistuji, penize jdou do zdravotnictvi primo ze statniho rozpoctu. Vsechny testy, ktere jsou v CR, jsou dostupne zdarma, jen je hodne lidi neabsolvuje, neb je ten pohled trosku rozdilny od CR.
 stormer 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 9:48:18)
Taky se trochu obávám befelu z Bruselu, ale... Oni to naši zákonodárci nedopustí ~a~. Víš kolik miliard by je stálo masivní zřizování jeslí??~;)
 kreditka 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 9:49:55)
Věř tomu že naši politici by Briselské rozhodnutí dovedly k dokonalosti - matky od půl roku věku dítěte do práce a že nejsou jesle není náš problém, matky, poraďte si, jsou to vaše děti...
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(25.3.2011 21:49:59)
Ano, Kreditko a Buiturong (nevím, jestli ti píšu správně nick, ale nikdy si ho pořádně napamatuju). Přesně toho se bojím. Nařídí a spousta českých politiků zavelí. Chceš být doma a válet si pr... s dítětem (to je satira na termín "mateřská dovolená"), tak si to plať sama. Jinak mazej do práce - a co jako, že nejsou jesličky, že je ti líto budit ráno v 5.30 dítě, abys ho mohla připravit do předání do jesliček, kde ti ho plačící pomalu rvou z rukou. A co, že tam musí být od 7 do 16.30 a ty máš pracovní dobu končící v lepším případě v 16.30. Nikoho nic nezajímá a pak budou politici lamentovat zase nad tím, že se rodí málo dětí a že zdravá žena by měla mít v nejlepším případě 3 děti, aby měl kdo v budoucnu platit daně.
Já jsem jesličkové a školkové dítě. Do jeslí jsem musela v roce 1972, když mi bylo 9 měsíců (mámu vyhodil manžel z bytu, když mi byly tři týdny s tím, že si tam stěhuje jinou) a dodnes vypráví, jak jsem vždycky brečela jak ráno, tak odpoledne.
Do školky jsem pak už chodila ráda, přece jen od tří let už jsem byla zralejší a bylo to docela fajn.
Já bych tedy s Anglií neměnila ani náhodou. Ani tedy nefandím matkám promodralých dětí v kočárku. A už vůbec fakt, dát dítě do školy od 5 let mi přijde dost děsivý, stejně tak jako jejich internátní školy. Kolikrát mi to přijde, že je spíš tak, aby se dítěte nějak zbavili... A že toto zrovna přispívalo k většímu sebevědomí... to by byl možná dobrý námět na nějakou nezávislou doktorantskou práci.
 Binturongg 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 9:54:08)
stormer - nebuď naivní. Befel by byl, jesle a půlúvazky nikoli.
Dopadlo by to jako se současnýma školkama: buď protekce, nebo velmi, vééélmi přísná kritéria.
(např rodina s vyššími příjmy nemá na jesle nárok aj.)
 stormer 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 10:04:27)
~8~ Holky, máte pravdu. No, hodně lidí si v takovém případě děti rozmyslí... bohužel. Já vždycky chtěla dvě, ale manžel po prvním z ekonomických důvodů vyhlásil stop stav ~n~. Pokud by byly tyto podmínky ( rok mateřské a pak konec bez možnosti jeslí ), zůstali bychom bezdětní??? Je mi už 33, takže možná ano. Ono se dítě v pozdějším věku taky nemusí podařit, že...
 stormer 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 10:10:36)
Počkat, já jsem vlastně zapomněla, že pořídit si dítě je nadstandart - srovnatelný s pořízením auta, že? Holt jsem naivní blbka ~6~ I v mém věku ~n~.
 Blanka+Adámek 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 10:14:16)
Biutrong, co se tak vztekas? At si kazdy dela co chce, nekd ochce byt doma pul roku a pa kdo prace, at jde, nekdo chce byt doma 4 roky a dele, at si je. A predstav si, ze obe matky z uvedenych modelu si mohou myslet, ze delaji pro sve dite a rodinu to nejlepsi. Nezaznamenala jsem zadny tendence, ze by se mela RD zkracovat. Clanek ani nerika, ze to je ve VB lepsi nebo horsi, je to proste jine.
 stormer 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 10:17:27)
Tady jde ale přece taky o to, že hodně lidí by zkrácením mateřské do práce nastoupit prostě nemohlo. Ať už kvůli nemožnosti sehnat půlúvazek, nebo z důvodu nedostatku jeslí...
 Katka +3 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 10:44:27)
Přesně. Ony navíc ty matky na rodičovské snižují statistiku nezaměstnanosti. Kdyby byl rodičák kratší, hned by procenta nezaměstnaných vypadala jinak. A o práci na snížený úvazek si můžu na malém městě nechat leda zdát(ono i v těch dvou větších, které jsou v dosahu).~:(
 Ecim 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 10:51:54)
Stormer, já si myslím, že pokud někdo ty 2 děti opravdu chce (a samozřejmě nemá vážné zdravotní problémy), tak si k nim cestu najde. Co vidím kolem sebe, tak nemít víc než 1 dítě z ekonomických důvodů je často výmluva.
 stormer 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 12:05:10)
Já to tak taky cítím, ale nechci na manžela tlačit. On pochází z rodiny, kde je na vyšší standart kladen velký důraz. Já spíš opačně. Peníze a zabezpečení jsou důležité i pro mě, ale druhé dítě bych raději. Vzhledem k tomu, že u žen je rodičovský pud vyvinut přecejen silněji než u mužů, zatímco chlapi chtějí často mít spíš určité pohodlí, možná v budoucnu dopadne více žen tak jako já... Budou manžela marně přemlouvat ke druhému dítěti. Ale to je můj názor, budoucnost ukáže.
 Ecim 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 14:35:47)
Stormer, pro mě tohle byla tak děsivá představa a počet dětí tak důležité téma, že jsem to s manželem probrala ještě za svobodna. A kdyby chtěl méně než 2 děti, nevzala bych si ho, protože kvůli něčemu takovému bych byla schopná se rozvést.
 Xantipa. 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 13:06:10)
Binturong - ale to už tady bylo - za komoušů, jakýpak válení se doma, hezky dítě šup do jeslí, tam mu je líp.
Já osobně jsem ráda za to, co tady je. Navíc je na vybranou, nelíbí se ti to, tak tu možnost využít nemusíš. Tak o co jde.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 18:57:41)
Fugnerová?
 Ivulle 
  • 

Re: Počkejte, on nám Brusel ukáže, válet se 4 roky na RD! 

(23.3.2011 22:08:05)
Sorry, ale z takovýhle komentářů vždycky rostu. On snad někdo někomu nařizuje (např. v té Anglii), že musí v jednom roce do práce?
On má jakože Brusel v programu naverbovat děti v roce POVINNĚ do jeslí?
Zkus přestat smýšlet jako ovce a přiznej si že za kvalitu svýho života si seš zodpovědná z velké části především ty sama - IQ máš na to dostatečně vysoké (soudě podle úrovně vyjadřování), a bude se ti žít hned lépe.
 gambita 


V Anglii je to jeste parada!! 

(23.3.2011 10:20:40)
Tak po precteni clanku musim s vetsinou veci souhlasit. Ma dcerka se narodila v Anglii, kam chodila od 10 mesicu do skolky.Byla jsem klasicky pripad maminky, ktera si tam nasla praci na pul uvazku. Prace se mi financne nevyplatila, co jsem si vydelala, to jsem "narvala" do skolky...ale byla jsem take jedna z tech, ktera si do prace sla odpocinout:)
Vetsina chlapu v Anglii i jinde v "zapadnim svete" zenu a sve ditka z jednoho platu neuzivi, rekla bych, ze lidi nejsou schopni ani ochotni se tak uskromnit, jako to umi ceska rodina. Moje angl. kamaradky nechapaly, ze jsem nemela auto a bydlela jsem v male provizorni spelunce, vetsina z nich by si davno radsi vzala nejakou pujcku a pak ji splacela i za cenu vysokych uroku.
Dceri budou 4 roky, pred 2 lety jsme se prestehovali do Spanelska, odkud pochazi manzel....a ejhle! Prvni dite tady maji zensky az tak kolem 33 a to vetsinou jen pokud muzou pocitat s pomoci babicky. Materska je tu jen neskutecne 4 mesice, pak sup do jesli, kde deti opravdu travi cely den. S pracovni dobou od 9 do 2 a pak po sieste od 4 do 7 je nemozne, aby mohla maminka vyzvednout dite ze skolky, ta je vetsinou otevrena do 5. Jen letni prazdniny tu maji 3 mesice + vsechny ty jejich fiesty, pro pracujici rodice to muze byt veliky problem! Polovicny uvazek tu take skoro neexistuje, od 3 let je skolka "povinna"..tim myslim, ze pokud rodina neda dite do skolky, vetsinou za nim dojde socialni pracovnice zeptat se, kde je problem. To, ze by matka mohla a chtela byt doma s ditetem tak dlouho se tu opravdu nebere. Od 3 let maji ve skolce deti ucebnice(1 skolni rok vyjde na 150 euro!!), takze vyuka skoro jako v klasicke skole, vyuka hrou jako u nas doma nebo v Anglii neni normalni...
Tak jen tak pro porovnani:)
 reddik 


Re: V Anglii je to jeste parada!! 

(23.3.2011 11:40:15)
to je desne. Takovy blby chaos mi to prijde. Hybrid zmatku a nerozmyslene byrokratizace.
 gambita 


Re: V Anglii je to jeste parada!! 

(23.3.2011 12:05:43)
Jj, presne tak. V necem jsou tady sto let za opicema. Nikdo nechce a nehodla zmenit system, ktery nefunguje (neco jako podobny problem s nedostatkem skolek v Cechach a tim padem nemozny navrat do prace).
Tady sice skolku sezenes, ale na co ti to je, kdyz tu skolka zacina od 9 a normalni prace od 8,9 rano. Skolku mam sice vedle baraku, do prace jedu ale pres cely Madrid!!Takze opet nemozne. To same s tou siestou od 2 do 4...a pak zase prace az do vecera. Kdysi za diktadury Franka tu byly vsechny zenske doma s detma, tak to nebyl problem, jenze kolik let uz od te doby uplynulo??? V dnesni dobe je tu matka s rocnim ditetem doma fakt rarita. Proto je tu take velky problem s porodnosti, lidi si to dvakrat rozmysli, nez zalozi rodinu. A radsi ani nemluvim o nejake financni pomoci rodinam s detmi, ty jsou opravdu mizive!!
 Irena 
  • 

Re: V Anglii je to jeste parada!! 

(23.3.2011 13:01:16)
Tak Španělsko je poměrně chudá země. My jsme tady na tom mnohem lépe.
 ZuziP 


Re: V Anglii je to jeste parada!! 

(23.3.2011 20:41:24)
"Tak Španělsko je poměrně chudá země. My jsme tady na tom mnohem lépe."

Co si pod pojmom "poměrně chudá země" predstavujes? A odkial mas take informacie? Zila si tam?
 gambita 


Re: V Anglii je to jeste parada!! 

(26.3.2011 0:18:10)
Tak troufam si rici, ze Spanelsko je mnohem vyspelejsi zeme nez ta nase, urcite tedy v oblasti zdravotnictvi, dopravy a statni sfery (statni zamestnanec se tu ma jak prase v zite, napr. ucitel si tu vydela slusnych 1500 euro na mesic + tak 3.5 mesice prazdnin rocne - jsem tu ucitelka:).Platove si tu clovek take prijde na lepsi penize nez doma, ale co si budem povidat, neni to Nemecko:)Obecne se tu zije urcite na lepsi urovni nez v Cechach, to na 100 procent!!!
Vadi mi tu jen par veci a jedna z nich je prave ta jejich neochota menit cokoliv, co funguje nekolik desitek let spatne a prave do toho spada pomoc rodinam s detmi a ty jejich zvracene pracovni doby a rozvrhy.
Vino a jidlo je tu ale vynikajici, tak tu jeste asi par let zustanu:)!!!
 anemon 


Re: V Anglii je to jeste parada!! 

(27.8.2014 10:52:45)
Negativa vyváží jistě sluníčko. ~s~
 reddik 


ja bych to brala, hlavne spartanskou skolku 

(23.3.2011 11:28:57)
Zajimalo by me, jak je to dnes v Anglii s tridnimi rozdily v te vychove, pro kolik procent populace tohle plati? Mozna uz pro hodne a rozdily se stiraji? Jinak jsem asi Anglican, nikdy jsem tam pritom nebyla nez jako klasicky turista, ale tady doma jsem jak exot, deti doma stale bose, venku casto omodrale, v zime se rachaji v potoce, pokud jdeme ven v mrazu nebo je pod mrakem ,az na par jedincu tam skoro nikdo neni. Proc se deti ve skolce 5x prevlikaji, do pyzama, na cviceni a tak proste nikdy nepochopim. Jasne, myt ruce, pred jidlem, po zachode, po prichodu zvenci ok. Sliknout zablaceniny, prezout z bot v destivem pocasi nebo pohybu v oranici, ostatni je neobhajitelne. Nechapu, ze nekdo diteti na hristi rekne at se neumazes - to je ale spis raritni nevidim to moc. Stejne ale jsou me deti stale nejzaprasenejsi. Jinak to mame akorat s tou separaci, deti v extra pokoji nespi, tolik mistnosti nemame. Mene socialnich jistot a vetsi variabilita v delce uvazku mi prijde take lepsi. Nesedi mi tam ta neochota se uskromnit, je to opravdu celoplosne?
 Panímáma 
  • 

Hezké české 

(23.3.2011 13:34:03)
Nechápu některé rozhořčené komentáře... Myslím, že smysl článku je jasný. Je to jen a jen porovnání toho, jak to funguje ve Velké Británii a jak to funguje u nás. Každá země má svoji historii a svoje zvyky. Já jsem zvyklá na to naše hezké české a vyhovuje mi to maximálně a jsem moc ráda, že nemusím svoje dítě odložit už v roce.
Přesto jak se v článku prezentují poloviční úvazky a postavení matek v anglické společnosti, nemůžu se ubránit dojmu, že ve všech státech bez rozdílu je pro zaměstnavatele matka předškoláků vždycky určitou přítěží. I anglický zaměstnavatel musí matce umožnit, aby se starala o nemocné děti. A proto i anglický zaměstnavatel taky raději zaměstná ženskou s odrostlejšími dětmi.
Jinak souhlas - práce na částečné úvazky v ČR chybí.
 Jája 
  • 

Re: Hezké české 

(23.3.2011 13:42:38)
Ona tu chybí práce i na celé úvazky.
 sušenky 


Re: Hezké české 

(26.3.2011 23:46:20)
Výchova dětí je jedna věc, umožnení práce maminkám s malými dětmi věc druhá. Tohle na Anglii chválím, protože jsem sama pracovala v jednom Café, kde pracovaly současně 2 maminky (s malými dětmi) - jedna dopoledne, jedna odpoledne a střídaly se a spokojenost byla na obou stranách. Zaměstnavatel měl pokrytou pracovní dobu, maminky měly čas na práci i na děti. To by mohli pochopit (a zavést :-) )i zaměstnavatelé v ČR.
 Lenka P. 
  • 

Nevím nevím 

(23.3.2011 13:34:56)
Tak opravdu nechápu, v čem je anglická výchova "DRSNĚJŠÍ" než ta česká. Tedy lépe řečeno vím, ale rozhodně to není v těch bodech, o kterých píše autorka. Sama jsem v Anglii trávila rok života jako au-pair (bylo mi 26 takže žádné zelené mládí) a sama mám nyní dva syny (2,5roku a 1 rok). Anglie mi dala jedno velké pozitivum. Když jsem čekala prvního chlapečka (dva roky po Anglii), jasně jsem díky Anglii a jejich výchově věděla, co nechci dělat ani dětem ani sobě.

Když jsem zjistila, že jsem těhotná, má gynekoložka mi to potvrdila a také mi řekla, abych přišla v 11tém týdnu, kdy mi i vystavila průkazku. Nevidím na tom nic divného. Oba moji synové byli do svého pokojíčku přestěhováni kolem 5tého měsíce, od 11tého měsíce mladšího spí spolu v pokojíčku. Sice se v noci celkem budili, ale v noci jsem kojení utla kolem 7mého měsíce (přes den oba do roku) a prostě je šla vždycky jen utěšit, když plakali nebo jim vypadl dudel atd. atd. Rozhodně se díky tomu necítím být drsná matka.

Naopak, co mi v Anglii přijde drsné je to, že rodiče na své děti nemají nikdy čas. Nebyl to případ jen mé rodiny (oba rodiče odcházeli v 7 ráno a vraceli se mezi 6-7 večer), ale všech rodin, kde jsem měla kamarádky. Ještě horší mi ovšem přišlo, když byla žena doma a starala se au-pair, aby paní měla klid a volno. TO mi přijde hodně drsné. Rok mateřské si nedovedu představit. Vždyť v roce je to stále mrňousek. Já měla v Anglii děti 7 a 9 let a můžu vám říct, že obě své rodiče potřebovali a nejednou mi plakali do polštáře a na rameni, že maminka není doma. Au-pair se jim měnily co rok (lepší varianta, byly i případy co půl roku) a oni neměli jedinou životní jistotu. To, že se v Anglii neoblékají je obecně známý fakt a to, že nikdy netopí, natož, aby jim izolovala okna ani neupozorňuji. Jsou prostě zvláštní. Můj manžel je statik a v Anglii pracuje v oboru a vždy je v šoku, že žena odejde porodit a do 3-6 měsíců je zpět v práci. Ale rozhodně to není proto, že by na tom byli finančně špatně. Oni prostě mají kariéru na předním místě. Samozřejmně, nechci paušalizovat, je i plno maminek doma, ale spíše znám rodiny s tímto průběhem.

Vždycky mě takovéhle články nadzvednou. Sama jsem zažila výchovu v Anglii a ta takzvaná volnost a samostatnost vede jen k tomu, že ty děti jsou totálně nevychované a agresivní. Vše se jim povolí, odpustí a za nic nenásleduje trest. Ano, s tou školou (školkou) máte pravdu, nejsou stresování, ale pak to vypadá tak, že v 7mi letech neumí napsat své jméno, protože i když ho napíší špatně, tak dostanou pochvalu. Pochval si tedy vůbec neváží, nejsou pro ně vzácné. Stejně, jako anglické pokrytectví např. co se týká třídění odpadů. V Londýně jsme s manželem neviděli nikoho, kdo by třídil, ale v každé firmě máte striktní směrnice co a jak. V "mé" rodině otec pálil VEŠKERÝ (i plast) odpad na zahradě, ale malá dcera byla v EKO-teamu. Prostě Anglie je dle mých zkušeností země plná paradoxů, ale rozhodně to není země, kde bych chtěla žít a vychovávat svoje děti.
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:06:03)
Mě je jen záhadou, jak se z těch agresivních nevycválaných dětí stávají ti zdvořilí příjemní dospělí? Možná znám jen specifický okruh Angličanů.
 Xantipa. 


Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:09:39)
Markéto - a myslíš, že z českých děti nevyrůstají zdvořilí dospělí?
Ovšem - hulváti jsou všude, jak v Česku, tak v Anglii.
 Lenka P. 
  • 

Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:28:36)
No, dle mých zkušeností jsou sice zdvořilí a milí jejich POLITE to pěkně vystihuje i v češtině, ale slyšela jste je někdy mluvit, když nevěděli, že tam někde jste? Nebo pracovala jste s nimi někdy? Ano, jsou milí a zdořilí lidé, ale pouze do doby, než mají něco rozhodnout říci svůj OSOBNÍ (v pracovním životě) názor, nebo než i o Vás povídají doma s rodinou (v soukromém životě).

Osobně dávám přednost tomu, když mi někdo do očí řekne, že si o mě myslí, že jsem blbec, než když ze mě blbce dělá hezkým chováním a pak mě pomlouvá doma. A pokud se jedná o ty děti, tak opravdu si myslíte, že když vyrostete, tak nedovedete své chování ovládat natolik, abyste mohla dělat dobrý dojem? Přece i v Čechách je plno nevychovaných dětí, ze kterých časem vyrostou sociálně začlenitelní jedinci. Záměrně neříkám slušní lidé, ale lidé, kteří mohou bez větších problémů kooperovat s okolím. Což neznamená, že doma nejsou despoté apod. Prostě jen své chování umíte na určité úrovni ovládat a dělat dojem na ostatní. A na to jsou agnličané opravdu dobří (bez ironie).
 Len 


Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:34:29)
Lenko, za prve nemam takovou zkusenost, za druhe je mi naprosto jedno, co o me urednice, prodavacka, zdravotnicky personal atd. rika doma, ale to, ze jsou ve sve praci zdvorili, mili a usluzni povazuju za normalni a s tim v CR teda dost narazim.
 Lenka P. 
  • 

Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:43:09)
Len(ko?:-)), ale já myslím, že my se rozcházíme v tom, o kom mluvíme. Samo, že u těchto lidí je mi to také jedno, ale já třeba myslím "svou" rodinu, ve které jsem žila. Nejednalo se jen o mě, ale opravdu o všechny lidi okolo. Kdybys slyšela jak je "drbali"....samozřejmně, je mi jasné, že to je jedna rodina, ale našla jsem si tam plno kamarádů starousedlíků z jiných zemí (Indie, Itálie atd.). Lidé kolem padesáti let a všichni mi to při rozhovorech potvrzovali. S Angličanem se na toto téma vůbec mluvit nedá, protože opět nastoupí polite a je vymalováno. Máš pravdu, že v ČR lidé na úřadech a v obchodech nejednají zrovna ukázkkově, ale zase je plno takových, kteří jednají super. Vím, že to tak je i v té Anglii, ale jak jsem psala, hrozně mě překvapilo, když manža začal pracovat pro UK firmu a má stejné zkušenosti jako já jako au-pair.

Jen říkám, že dávám přednost české "otevřenosti" :-)).
 Len 


Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:51:17)
Lenko, aha. No, ja mela rodinu, ktera teda rikala pravdu do oci~t~ A jinak rikam, ze mezi Anglicankama kamaradky nemam, neb vetsinu nesnesu~t~ Proste jejich bezny zpusob zivota mi je cizi, alkohol ja nerada, kazdou zabehlou kocku taky odmitam zachranovat, hubnout nemusim a v shoppovani se nevyzivam, takze o cem si s nima povidat?~t~ Ne, jsou tu i fajn zensky, ale bohuzel ne kolem me, treba u me rodiny, kde jsem byla au pair, tam bylo fajn Anglicanek spousta.
 Lenka P. 
  • 

Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 15:08:04)
:-)) tak to jsem ráda, že jsme se schodly aspoň na tomto:-))
 Ivulle 
  • 

Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 21:53:41)
No, myslím si, že česká otevřenost vesus anglická uhlazenost nemá mnoho společného s tím, jak která společnost vychovává nebo nevychovává svoje haranty.
Podle českých poměrů je hodné dítě takové, které je "vycepované", aniž by moc rozumělo tomu, jak a proč se má zrovna tak chovat. V Anglii je nechávají se vyvíjet tak trochu svým životem, dokavaď ti spratci vlastní inteligencí a odkoukanými příklady od dospělích sami nepochopí, jak je správné se chovat. Musím říct, že anglický přístup je mi bližší.
 *Aida* 


Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 23:47:54)
Tak z clanku vubec neni jasne, jake ty skolky tady vlastne funguji.
1.Soukrome
Berou deti uz treba od 6ti tydnu. Celkem draha varianta a uroven jak kde. Deti od 3let tam mohou chodit na 15 hodin tydne zdarma.

2.Statni
Children Centres
Berou deti od cca 7 mesicu, skladaji se jak ze skolky, tak ruznych skupinek pro rodice. Cim chudsi oblast, tim vice sluzeb nabizeji. Pro socialne slabe deti nabizeji treba i tech 15 hodin zdarma od 2 let misto od 3. Maji vzdy nekolik mist i na cely den (9-15.30) pro socialne slabe deti ci postizene deti. Jsou otevrene 8.00-18.00 52 tydnu v roce.

Skolky patrici k zakladnim skolam
Berou deti na jeden skolni rok pred reception, na 15 hodin tydne. Nekterym skolkam plati Mestsky Urad nekolikmist na cely den,ktere jsou nabidnuty rodicum dle stanovenych podminek.

U kazdeho ditete se sleduji klicove oblasti, neustale se mu davaji dalsi "cile", dochazi k prubezne evaluaci jeho pokroku (matematika, psani a cteni, socialni dovednosti, fyzicka zdatnost, porozumeni svetu atd).

Jen pro zajimavost uvadim kriteria pro ziskani mista ve statni skolce na cely skolni den (cim vyssi kriterium splnujete, tim vetsi sance).

1. Postizene deti a deti se specialnimi potrebami
2. Deti se socialnimi ci zdravotnimi potrebami
3. deti z rodin, ktere jsou v prechodnem ubytovani
4. deti svobodnych matek (otcu)
5. deti utecencu a zadatelu o azyl
6. deti z rodin nezamestnanych rodicu(dlouhodobe nezamestnanych)
7. deti, ktere nemaji anglictinu jako prvni jazyk

V Anglii je temer neexistujici socialni mobilita, tzn jak se narodite, tak budete zit. I v rozsahu jednoho okrsku v Londyne se predpokladana delka zivota muze lisit az o 10-12 let, podle toho, zda bydlite v chude ci bohate casti. Pracuji s detmi z deprivovanych oblasti uz hodne let a zdejsi situace se neda srovnavat s nicim, co existujev CR. Tridni rozdily, neexistujici prilezitosti, nevzdelanost, kriminalita, ghetta... Zacarovany kruh. V soucasne dobe kazdy 6ty clovek bydli ve statnim ubytovani (ktereho je ale sileny nedostatek, proto zde existuje tzv. prechodne ubytovani pro rodiny, ktere na to statni bydleni cekaji, jsou technicky vzato bezdomovci).
Toto je samozrejme urcita cast populace, ktera ovsem nema, jak se ze sve situace dostat.
Ve strednich a vyssich vrstvach je zivot samozrejme uplne jiny a tam kdyz se narodite, tak mate v podstate na zivot vystarano a nemate se vubec blbe~t~. Tim bych se tez vratila k postrehum pisatelky clanku a tlaku na deti. Tlak na deti nevyviji opet jen urcita skupina rodicu, jini zas svym detem od utleho veku porizuji soukrome ucitele na doucovani doma ci je rovnou posilaji do soukromych skol. A soukroma skola se zde rovna zabezpecene budoucnosti.
 Tenna /2 


Re: Nevím nevím 

(24.3.2011 9:50:14)
Také si myslím. České děti bývají často vyloženě "buzerované", aniž by měly šanci chápat důvod. Cizinci mívají mnohem vyšší toleranci k přirozeným dětským projevům, které se u nás považují za nepřípustné. Ale možná, že v dnešní generaci dětí už ten rozdíl nebude tak velký.
 Tenna /2 


Re: Nevím nevím 

(24.3.2011 9:42:57)
Souhlasím. U lidí, se kterými přicházím do styku pouze formálně, mi vůbec nezáleží na tom, co si o mně myslí a co si o mně budou vyprávět doma u večeře, ale když s nimi jednám, chci, aby byli zdvořilí, vstřícní a profesionální. Vytváří to ve veřejném prostoru úplně jinou atmosféru, než když každý své osobní (obvykle negativní) pocity ventiluje lidem kolem sebe tváří v tvář. To je bohužel opravdu česká specialita.
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 19:57:35)
Právě že jsem s nimi pracovala hodně a vždycky to byla příjemná spolupráce. Přátele mezi nimi mám taky a co o mě povídají, když u toho nejsem, nevím. A jejich zdvořilost, třeba pokrytecká, mi přijde o hodně příjemnější než jakási všeobecná nasranost, která se nosí v Česku.
 Ivulla 
  • 

Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 21:45:19)
To je tak: když nejsi uvázaná na řetězu jako dítě, tak v tobě zkušenosti vypěstují to, čemu se říká zodpovědnost za své činy.

V Anglii jsem strávila jako au-pair také nějaký čas a jejich výchova mě naopak nesmírně oslovila (narozdíl od hodně jiných českých au-pair, které anglickou výchovu viděli jako cestu do pekel :)). Holt to asi vnímám jinak.
 myš 
  • 

Re: Nevím nevím 

(24.3.2011 10:50:36)
Taky mám zkušenost z anglické rodiny, děti vychovávané bez cepování, plácání a bití a byli vcelku vychovaní a zdravě sebevědomí. Tenhle styl výchovy mi je taky mnohem bližší, než ten český "buzerovací".

A můj názor je, že češi (obecně samozřejmě) příliš "vychovaní" a slušní nejsou ve srovnání se zeměmi, kde se praktikuje poněkud volnější výchovný styl. Ta anglická slušnost je mi mnohem příjemnější, než česká nezdvořilost a neohleduplnost, i když si taky myslím, že jsou občas pokrytečtí.
 Len 


Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:21:46)
Blbost. Nevychovane a agresivni??~a~ Mozna jednotlivci, pri celkovem pohledu to vubec pravda neni. Se skolou je to take blbost, i me autisticke dite umi napsat sve jmeno v necelych sedmi, chvalen je hodne, to je pravda, ale co je proboha na chvale spatneho?~e~
 Lenka P. 
  • 

Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:36:56)
Je jedno, jestli budete polemizovat, zda "mé" sedmileté dítě umělo napsat své jméno nebo ne. Prostě to neuměl, protože neměl proč to umět a to je fakt. Byl pochválen, i když ho napsal špatně, tak proč se to učit. Jinak to byl chytrý kluk, ale lenoch.
Jinak jsem neřekla, že je něco špatného na chvále. Sama mám dva syny které chválím hodně a sama jsem děti v Anglii chválila hodně, ale pouze v momentě, kdy bylo za co. Když udělali dobře úkoly nebo např. super kopali do míče, tak určitě. Ale když úkoly neudělali, měli je plné chyb nebo když se do toho míče prostě netrefili, tak proč je chválit? Copak Vás někdo chválí za úplně všechno? Pokud ano, tak dle mého ztrácíte motivaci. Čímž ještě jednou opakuji, že chvála ano, ale ne za všechno, co ten den udělám.
 Len 


Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:40:27)
Chvaleni za nic jsem si nikdy nevsimla, chvali se za kazdou vykonanou malickost, to ano, ale ne za spatne vykonanou malickost.
 Lenka P. 
  • 

Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:43:45)
Chválí se jakoukoli špatně/dobře vykonanou maličkost.
 Len 


Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 14:53:34)
Lenko, za spatne vykonanou malickost nechvali ani meho syna, ktery ma special needs. Nevim, nesetkala jsem se s tim. Jinak ja nedostatkem chvaly trpim cely zivot, umim se paradne zkritizovat a neumim se pochvalit, u mych deti se snazim, aby to bylo vyvazene a pochvalit se umely a aby i to sebevedomi mely vetsi, coz s tim souvisi.
 Lenka P. 
  • 

Re: Nevím nevím 

(23.3.2011 15:10:17)
No tak vidím, že se nakonec schodnem ve většině. Taky si myslím, že děti potřebují chválit a chválit také právě proto, že moji rodiče s chválou neplýtvali....ale v UK mi to opravdu přišlo postavené na hlavu. Jsem ráda, že aspoň Ty máš jinou zkušenost...hlavně kvůli Tvému synovi....:-)) Tak hlavně přeji hodně sil v té daleké zemi:-))).
 sušenky 


Re: Nevím nevím 

(26.3.2011 15:20:03)
Naprosto souhlasím se vším!!! Viz můj názor pod hlavičkou "asi jsem ze staré školy". Zlatá Česká republika ~:-D v tomhle.
 arlette 


Re: Nevím nevím 

(26.3.2011 19:06:15)
Naprosto s Vámi souhlasím!
A co se toho školství týče - zrovna před pár dny mi vyprávěla jedna paní učitelka, jenž byla na "zkušenou" v anglické škole. Padala mi čelist, když jsem slyšela, jak to chodí v jejich školách. A jsem opravdu ráda, že žiju tady u nás. Samozřejmě se nedá všechno takhle hodit do jednoho pytle a říct, že anglické školy jsou špatné a české dobré. Vsšude je něco, to je jasné. Ale v celkovém porovnání jsem opravdu vděčná za to, co tu máme.
 Evka13 


Každá země má svá specifika a nelze v nich najít JEN pozitiva nebo JEN negativa 

(23.3.2011 14:45:18)
V Anglii jsem byla jako au-pair 2 roky (byla bych i déle ale tehdy bylo povolení jen na 2 roky). Měla jsem na starosti 1 dítě, jehož matka byla letuška, rozvedená, otec se o dítě nezajímal... Vím, že ačkoliv své dítě milovala a dala by za něj život, ale šla do práce (počítám, že z finančních důvodů). Stejně tak šla do práce, když bylo jejím dalším dětem 6 měsíců. Rodinu by nezruinovalo, kdyby zůstala doma(tehdy již podruhé vdaná), nicméně ona sama byla šťastná, když mohla na chvíli "vypnout" v práci. Je pravda, že jí zaměstnavatel (BA) vyšel vstříc. Měla 6 dní služby a pak 12 dní volno, takže o tom se nám může jenom zdát, také nemusela dávat žádné dítě do soukromých zařízení, ale mohla zaplatit au-pair.

V ČR je nejen jiný systém(nehodnotím jej teď), ale je zde i jiná mentalita matek. Ta, která nechá své 6 měsíční dítě hlídat(ať už doma či v zařízení) je považována okolím za bezcitnou kariéristku, která své dítě nemá ráda. Au-pair by si taky 99% nikdy do bytu či domu nepustilo(ne jenom kvůli financím).
 Kacenka81 
  • 

Hloupe prirovnani. 

(23.3.2011 16:40:47)
No, cely clanek je trosinku pritazeny za vlasy. Snad se nedaji maminky v Anglii pausalizovat na jednu uroven, stejne jako maminky v Cechach.
 Ajlina 
  • 

Re: Hloupe prirovnani. 

(23.3.2011 17:11:57)
článek je hezký až na poznámku, že rodičovská dovolená je přepych, pro mě je přepych získat práci na několik dnů v týdnu a k tomu někoho na hlídání...
 Nika 
  • 

Re: Hloupe prirovnani. 

(24.3.2011 9:30:15)
Už na začátku mě pobavilo přirovnání, že v UK se drží stejné místo 1 rok a tady 3-4 roky. Autorka zase plete hrušky a jablka dohromady. Stejné místo v ČR drží 28 týdnů mateřské, z toho 6 týdnů se úplně zbytečně musí vybrat před porodem, takže stejné místo drží v ČR tak do 4 měsíců dítěte, v UK tedy 1 rok. A to je sakra rozdíl. Po 3 letech v ČR Vás zaměstnají, ale na jiném místě, třeba z hlavní účetní jste temporka co zakládá faktury.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Hloupe prirovnani. 

(24.3.2011 10:03:45)
Záleží na tom, co máš v pracovní smluvě. Jestli tam máš "účetní", tak je to, jak píšeš. Ale jestli tam je "hlavní účetní", tak se prostě vracíš jako hlavní účetní. (Když hlavní účetní mezitím zrušili, tak končíš, to je jasný, ale aspoň ve výpovědní době a s odstupným.)
 NIka 
  • 

Re: Hloupe prirovnani. 

(24.3.2011 10:30:43)
Kamarádka tam měla senior accountant na platovém výměru, nastupovala jako accountant a v průběhu byla povýšena jen formou platového výměru. Teď se chce vrátit a ejhle, buď 3 měs. platy jako odstupný nebo temporka. Tak to je ta podpora matek při návratu do práce. Jo holt máš podporu do 4 měsíců dítěte, pak ti nikdo nezaručí nic.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Hloupe prirovnani. 

(24.3.2011 10:42:10)
Čili jak jsem psala. Její místo nebylo, takže odešla s odstupným. Ze zákona je odstupný dvouměsíční. Jestli šla na dohodu s tříměsíčním, prodělala. Měla si nechat dát výpověď. Pak by měla dvouměsíční a ještě dvouměsíční výpovědní dobu, kdy by musela být placená podle původního místa.
Je otázkou, proč to původní místo nebylo. Jestli to zrušili, bylo to ok. Jestli ho ale jen obsadili někým jiným, měla šanci se soudit o neplatnost výpovědi. Jestli ale účetnictví rozumí, tak by neměla mít problém sehnat jiné místo.
 Nika 
  • 

Re: Hloupe prirovnani. 

(24.3.2011 14:07:05)
Samozřejmě že místo bylo obsazeno jiným zaměstnancem. Ono se s 3 letým dítětem opravdu hledá slušné místo snadno. Je účtetní a účetní, toto bylo v prestižní firmě za velice slušné peníze. Já tady poukazuji, že v UK Vám totožné místo drží 1 rok (dle článku), ale tady pouze do 4 měsíců dítěte.
 Nika 
  • 

Re: Hloupe prirovnani. 

(24.3.2011 10:29:13)
Jo a ještě pro zajímavost, v UK se většinou pracuje od 9:00 do 17:00 a ne do 17:30.
 Lída+2 


ZAjímavé 

(23.3.2011 18:25:14)
Super počtení.
Zajimavé věci.

Teda taky mě zaujali ty příspěvky zde.:-)každý má tu svojí pravdu......

Třeba punčocháče jsou zajímavé téma ~t~ holt někomu v něm chodí dítě do května a v srpnu už je zase nosí...pak se diví, že jsou pořád nastydlý....,ale to je můj názor.

Moje děti nosili jen kalhoty...punčochy měli jen na bobování......zaky jsou za divný~t~

Taky jim není zima...

ZAjímalo by mě co dělám jinak....než ostatní....kluci jsou fakt celkem zdravý a od ostatních nechytají rýmičky a kašlíčky....

A kluci, když se omluví tak jsou za divný....,ale vedu je k tomu dál.....ideální na šikanu ta moje výchova k slušnosti.....(mladšího mi šikanovali už ve školce)...bohužel....kdo není hulvát drzej tak se s 50% obyvatel nesnese.....
 albert1 


Re: ZAjímavé 

(23.3.2011 19:26:54)
Lidus, ja to s tema puncochacama myslela spis tak, ze je sama povazuji bud vylozene jako soucast podvleceni na ven pod kombinezu apod., ne jako bezne obleceni v byte u ditete starsiho rok a pul (s jedinou vyjimkou a to k satum nebo sukni u holek), decka mi v nich pripadaji s prominutim jako blbecci, jako by v CR neslo koupit pekne teplacky, teda na druhou stranu neoblekam novorozence do rifli.
 angrešt 


Re: ZAjímavé 

(23.3.2011 19:45:10)
Zajímavý článek, ráda jsem se dověděla, jak to v Anglii chodí. Máme sice několik manželových sestřenic a bratrových švagrových v Anglii, ale studují a děti zatím nemají, takže o tomhle nic nevím.

To menší oblékání dětí je pochopitelné, Anglie má velmi stabilní podnebí, které mnohem míň zatěžuje tělo než naše prudké teplotní zvraty. Mimoto v Čechách je nutné s těmi zvraty počítat třeba i během dne a ve slunném ránu dítě obléknout více, protože odpoledne se může rapidně ochladit a nebude možnost se převléknout. Ale souhlasím s tím, že i v Čechách je daleko větší prostor pro otužování, než jaký je využíván. Myslím, že větší problém než oblékání (které vyplývá z podnebí) je tu oblíbené přetápění v interiérech, tam by se dalo ubrat výrazně a anglický způsob považuju za rozumnější.

další věc je, že v Anglii je mořské podnebí, tj. daleko vyšší vlhkost vzduchu. Zvlhčené sliznice jsou odolnější vůči respiračním infekcím.

Minimální počet vyšetření v těhotenství se mi nezamlouvá vůbec. Důvodem je samozřejmě nižší finanční náročnost pro stát, ale zvýšení rizik mi nepřipadá úměrné úspoře. Třeba první UZ v 11-12 týdnu (kamarádka provdaná v Anglii kvůli tomu letěla do Čech, aby šla na UZ v 8tt) naprosto pomíjí riziko mimoděložního těhotenství, které při prasknutí ohrožuje život ženy a praská většinou kolem 8tt. To je důvod raného UZ v ČR.

Popisovaný způsob práce školky se mi docela líbí, po asi 15 letech táborů jsem taky trochu dospěla od děsně vymyšlených her pro vyplnění každé chvilky k částečnému přechodu na "nechte děti, ať se baví samy". Je neuvěřitelné, jak každá skupinka dětí dokáže po chvilce vymyslet nějakou úžasnou společnou činnost, která by mi ani nepřišla na mysl, jak dokážou zapojit fantazii a hrát si strašně opravdově na to, že balvan je Šmakova hora... a co si vymyslí samy, to je pro ně mnohem opravdovější než námi dospělými sebelépe vymyšlená hra.

Ale ta škola, to už se mi moc nezdá. Sice nám tu základní obecná vzdělanost upadá (mor na RVP a kompetence!!), ale pořád se náš školní systém základního vzdělávání projevuje daleko lepším výsledkem základního vzdělání. Nějakou chvíli jsme žila ve Francii, tam to bylo zřejmě poněkud Anglii podobné, na základních stupních vzdělávání volnost a určitá míra anarchie, nic se moc nehrotilo, "že jako vědí kulový? no a?" (byla jsem tam i na exkurzích ve vyučování).. ale patnáctiletí byli ve srovnání s Čechy úplně nevzdělaní, bez absolutního přehledu o světě kolem sebe. Zato jejich vyšší školství, to už byla lahůdka. V Anglii zkušenost nemám, ale kolegyně tam studovala VŠ a říká o ní něco podobného jako o té francouzské. To se zas to české (a to si teď kálím do vlastního hnízda:) ) může jít poučit, jak pracovat s vysokoškolskými studenty a jak je pořádně popohnat. "Já, věčný student Robert David" byl opravdu vzácný jev.

Popisovaný způsob brzkého odchodu matky do práce a velmi malého kontaktu s dítětem mě trošku děsí. Když si vzpomenu, jak jsem, coby strašně úzkostné dítě, opravdu trpěla bez rodičů nebo alespoň nějakých blízkých tak do osmi let (v tom věku už tedy pouze za tmy~;)), nějaké střídající se chůvy by mě fakt ničily. Ale třeba brácha byl opak, ten by byl ukrutně uvítal, kdyby ho rodiče přestali obtěžovat co nejdříve ~:-D Takže mi vyhovuje, že v Čechách je v tomto ohledu větší možnost volby podle povahy dítěte.

 *Aida* 


Re: ZAjímavé 

(23.3.2011 23:08:52)
Angrest,
v Anglii jsem porodila 4 deti a jen u jednoho jsem sla na prvni UZ az v tom 11tt. U ostatnich tehotenstvi se vyskytly nejake problemy a byla jsem hned odvelena na UZ na tzv "early pregnancy unit", tzn specializovane oddeleni ,ktere se primo zabyva pouze rannym tehotenstvim. Opravdu zde tehotne hojne neumiraji na mimodelozni tehotenstvi. Pouze delat brzky UZ plosne vsem tehotnym je opravdu neekonomicke a krome toho kdo vi, jaky dopad UZ v takhle brzkem stadiu ma~d~.
System UZ ve 12 a 20tt plus screening ve 12tt je modelzde aplikovany na nizkorizikove bezproblemove rodicky. Ja u posledniho tehotenstvi videla tolik doktoru, vcetne genetiku a mela tolik vysetreni (vcetne zatezoveho glukozoveho testu), ze by prumerna ceska mohla zavidet~t~.
 angrešt 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 8:44:26)
Vzhledem k tomu, že za posledních 30 let se výskyt mimoděložního těhotenství zvýšil několikanásobně, je jeho včasná detekce zatraceně důležitá.

Právě v UK je nárůst až epidemický (zejména záp. Hertfordshire). Jinde samozřejmě také, hodně třeba v USA, tam zejména u Afroameričanek.
To, že Vy osobně nepozorujete nárůst ve svém okolí, vůbec nic neznamená.

Včasná detekce snižuje riziko úmrtí, protože předchází prasknutí, které je silným ohrožením života ženy.
Navíc včasný záchyt zvyšuje šanci na další otěhotnění, protože při včasném záchytu není nutné pokaždé odstranění vejcovodu, ale může stačit lokální zničení embrya.

Ultrazvuk má určitý vliv na embryonální mozkovou tkáň, může zvyšovat rizika hyperaktivity. Nikoli však v tomto raném stádiu těhotenství, kdy nervová tkáň ještě není, nervová soustava se vytváří cca po 10tt.

Jediným důvodem neprovádění UZ v UK je cena. Ukazuje se ale, že náklady na léčbu pokročilého mimoděložního těhotenství vzhledem k výrazně rostoucímu výskytu začínají převyšovat náklady na plošný screening. Proto ve Skotsku se snaží najít nějaký vhodný systém raného screeningu mimoděložního těhotenství.
 Len 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 9:40:02)
No, ve Skotsku se snazi najit cesty, jak si vzit co nejvic penez z kasy, ktera jim nenalezi, to hlavne.

Osobne radsi riskuju mimodelozni tehotenstvi nez utz, ale ma zkusenost je, ze kdyz prijdete k GP s pocitem, ze ten utz potrebujete, tak vyhovi rychle a bez problemu.
 albert1 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 13:55:45)
Len, to tedy dobrovolne davate prednost nesrovnatelne vetsimu riziku. Nechci rypat, jen konstatuji. Moje dve spoluzacky po otehotneni radeji Anglii dost rychle opustily, nemely z urovne tamni bezne pece o tehotne dobry dojem, obe take pravidelne cestovaly do CR kvuli zubarskemu osetreni.
 Len 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 14:09:03)
Albert, ja nemam dobry dojem z ceske pece o tehotne, mam vyborny dojem z nemecke, ale to mam smulu. Takze mezi vyberem ceska versus anglicka si vzdy vyberu anglickou.
 karma 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 14:39:44)
Tak moje kamaradka je gynekolog, nejprve v Čr, nyní v Nemecku, hodnotí to, že technicky držíme s nemeckem krok!!! Druhá věc je komunikace dr-pacient, tj jiná kapitola (a samozřejmě i tj součást léčby), ale nehodnotí naše zdravotnictví po technické stránce jako horší.
 Len 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 14:44:38)
Sisan, me nejde o technicke veci, me jde o pristup a o moznost PA, nikoliv gynekologa, toho nechci videt nikde pobliz me osoby. V Nemecku si muzes vybrat, tady ne, tady mas automaticky PA, v CR take ne, automaticky gynekolog. Technicke vymozenosti nechci, ja testy stejne odmitam, utz mi plne staci ty dva, co jsou tady, ale v ceske porodnici bych nerodila za zlate prase. Takze tak.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 14:44:40)
Po technické stránce je na tom dobře, ale právě jen po technické. Přístup k pacientovi, komunikace a respekt jeho volby tu úroveň velmi dramaticky snižuje. A v úspěšné péči o člověka hrají významnou roli obě složky.
 Len 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 14:10:51)
Jo a k zubari do CR jezdim taky, neb je to tak 10x levnejsi, coz se vyplati i pro me zdrave zuby.
 Edile 
  • 

Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 14:54:18)
Trochu pokrytecké ne? K zubaři ANO ,protože je to levnější, ke gynekologovi NE ,péče je podle Vás úděsná ale v Anglii je to zdarma tak proč cestovat že. V Anglii jsem s mužem byla 4 roky a jejich zdravotnicví je na velmi diskutabilní úrovni.Všechny mé kamarádky ,které tam dosud žijí tak jezdí ke gyn. a porodit právě sem .Zajímavé -((((
 Len 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 14:56:13)
Proc zajimave? Vybiram si, co mi vyhovuje, to je normalni.
 Len 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 15:03:58)
Jinak podle me udesna pece rozhodne neni, treba lecba rakoviny atd je porad na mile pred tou ceskou, kdyz vis, jak se v tom systemu pohybovat, nemas problem. Ziju tu 12 let, takze se celkem vyznam a za ceske zdravotnictvi bych nemenila. At si kazdy dela, co uzna za vhodne, nemam v umyslu kritizovat Cechy za to, ze jim cesky system vyhovuje, me tam vyhovuje leda tak ten zubar.
 Edile 
  • 

Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 15:08:15)
Který je levný, tudíž lepší -)))))
 Len 


Re: ZAjímavé 

(24.3.2011 15:11:47)
Ja mam zuby zdrave, takze to jsou jen pravidelne prohlidky a oprava dvou zubu znicenych spatnym vrtanim v puberte. Nerikam, ze je lepsi nez anglicti zubari, nicmene s ni mam osobni vztah, coz je pro me dulezite, verim ji.
 Edile 
  • 

To myslíte vážně ??? 

(24.3.2011 14:05:14)
Osobně riskuju mimoděložní těhotenství než UTZ ......to snad ne, já jsem na mimoděložní těhotenství málem zemřela, protože mi nebyl udělán UTZ dříve! Nezlobte se ale tohle je totální Vaše blbost!!
 Len 


Re: To myslíte vážně ??? 

(24.3.2011 14:09:59)
No, jeste je to me rozhodnuti~;) Navic ja neverim, ze ranny utz je bezpecny, takze to za blbost opravdu nepovazuju.
 kreditka 


Re: To myslíte vážně ??? 

(24.3.2011 21:53:59)
Kamarádka odkládala první UTZ na dobu po 12 tt - byla těhotná ale mimoděložně, moc nechybělo a už tu nebyla...
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: To myslíte vážně ??? 

(25.3.2011 8:32:57)
Moje zkušenost s mimoděložním těhotenstvím (je to teda asi dvanáct let zpět) je taková, že jsem v pátek přišla do nemocnice s celkem solidním krvácením, pozitivním testem a s ničím v děloze se trvalo do pondělka, než na uzv bylo něco vidět a šla jsem na sál. Krvácela jsem cca týden, takže tak rychle to zase nešlo. Mimoděložní těhotenství se obvykle projevuje i jinak, než jen tím, že "je vidět" na UZV. Navíc, když jsem byla podruhé těhotná, mazala jsem k dr. hned v pátém týdnu a ten teda horkotěžko našel něco v děloze, řekl mi ale, že klidně může být něco i ve vejcovodu a ať přijdu za měsíc. Za měsíc už byl v děloze prokazatelně syn. Nevím, kolik že v porovnání s dneškem zemřelo na následky mimoděložního těhotenství v době cca 30 let zpátky (tj. doba, kdy nebyly UZV).
 angrešt 


Re: To myslíte vážně ??? 

(25.3.2011 10:43:37)
Markéto, ta úmrtnost je těžko porovnatelná, protože za těch 30 let se počet mimoděložních zvýšil 3-6tinásobně (jak kde). Před 30 lety to bylo kolem 2-3 žen/1000, teď je to 10 - 20 žen/1000, takže až 2% všech těhotenství jsou mimoděložní.
Od 80.let absolutní úmrtnost na mimoděložní těhotenství zůstává zhruba stejná, tj. vzhledem k přibývání mimoděložního výrazně klesá.

Dalším důležitým aspektem je plodnost. Při pozdním rozpoznání mimoděložního je skoro vždy nutné odstranit vejcovod, což samozřejmě významným způsobem snižuje možnost otěhotnění (cca o 40%).

Při včasném odhalení stačí zničení embrya třeba metotrexátem se zachováním vejcovodu a tedy daleko menšího snížení plodnosti (i tak se může plodnost poněkud snížit v důsledku jizvení). Tohle před těmi 30 lety nebylo možné víceméně vůbec.

Projevy mimoděložního v podobě špinění, krvácení a bolestí v podbřišku někdy jsou, někdy nejsou, nedá se na to rozhodně spoléhat. Prvním projevem může být klidně prasknutí. Krvácivé projevy před prasknutím má 40-50% žen.

 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: To myslíte vážně ??? 

(25.3.2011 10:53:43)
angrešte, čím se vysvětluje to navýšení mimoděložních těhotenství? Nemůže to být jen ranou diagnostikou (podobně jako zdánlivě vysoký počet raných potratů)?
 angrešt 


Re: To myslíte vážně ??? 

(25.3.2011 12:51:38)
Vliv má celá řada věcí.
Věk, kouření (kuřačky mají 3x vyšší riziko mimoděl. těhot.).
Ale hlavní příčinou je prudký nárůst pánevních srůstů a jizvení po infekcích. Pohlavních infekcí rychle přibývá (v tomhle případě mají velký vliv např. chlamydie, těch přibývá hrozně moc). Přibývají jako důsledek vyšší promiskuity bez bariérové ochrany. Tady je paradoxní vliv hormonální antikoncepce - samotné její užívání sice údajně riziko mimoděložního těhotenství o něco snižuje, jenže HAK extrémně zvýšila výskyt pohlavně přenosných chorob. Ne proto, že by za to přímo mohla, ale prostě dříve (před těmi 30 lety) se sexuální partneři báli otěhotnění a tak se snažili používat kondom apod. co nejvíc, aby neotěhotněli. Jenže s širokým nástupem HAK strach z těhotenství zmizel a bohužel zodpovědnost vůči infekcím se jaksi neobjevila, protože to prostě "jako nejni takovej průser, né, tak slupnu ňáký antibiotika a bude klid". No, jenže on to průser je. Promiskuitní chování (myšleno promiskuitní bez bariérové ochrany) s nástupem HAK v ČR zvýšilo 10x výskyt rakoviny děložního čípku (údaj doc.Rob). Nárůst chlamydiových infekcí (jako významné příčiny pánevních srůstů) není tak přesně zmapován, protože často proběhnou bezpříznakově a pak se narazí až na pozdní důsledky - mimoděložní těhotenství a poruchy plodnosti.

S tímhle souvisí nejspíš i to, že nárůst mimoděložních je vyšší ve městech než na vesnicích. Obecně je promiskuita ve městech vyšší než na venkově.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: To myslíte vážně ??? 

(25.3.2011 20:57:20)
Dík, tohle je moc zajímavé. Taky to ukazuje, že ještě lepší než hnát každou těhotnou brzy na ultrazvuk kvůli detekci mimoděložního by měla probíhat v tomhle směru výrazná osvěta (jak v prevenci důvodů, tak ve vymezení rizikové skupiny).

(Zároveň děkuju, že mi to potvrdilo můj vnitřní pocit, že v mém případě se strachovat a hnát brzy na UZ je v zásadě zbytečné, riziko omezené).
 angrešt 


Re: To myslíte vážně ??? 

(25.3.2011 12:57:37)
Jinak ty rané potraty, to je pravda, to je skutečně z dost značné části statistické zkreslení brzkými těhotenskými testy. Mimoto potratů poněkud přibývá v souvislosti s věkem rodiček, ale rozhodně ne tolik, kolik to vypadá.
 hanci neposeda 


Par postrehu 

(23.3.2011 20:09:18)
Podobnou zkusenost jako autorka clanku mam take. Jen mi trochu chybela zminka o childminderech, coz jsou sice pani na hlidani, ale u sebe doma a maji vetsinou cca 3-4 deti. Myslim, ze je to pomerne oblibena alternativa jesli. Take si myslim, ze jeden z duvodu, proc matky odchazi do prace brzy neni ani to, ze by se nechtely uskorvnit nebo byly karieristky (i takove samozrejme jsou), ale opravdu velke procento Anglicanu vlastni dum na hypoteku a tu proste musi splacet a z jednoho platu to jde jen tezko. Tech, co bydli v podnajmu, je mnohem mene. Co se tyce fair play na hristich, s tim mam podobne zkusenosti a je to hodne prijemne. Jinak ja take zazila tlak od detske sestricky co se tyce "sleep management" a stejne jako autorka jsou proste dite vyrvavat nenechala a byla za exota. A jeste chci podotknout, ze opravdu v Anglii jsou velke rozdily mezi vrstvami, cili pokud zijete v chudsi ctvrti, muzete se setkat s trochu jinym chovanim rodicu (a deti) nez ve ctvrtich bohatsich, at uz na hristi nebo kdekoli jinde. A co do oblekaji, urcite se v Anglii nedela takove rovnitko mezi nachladnutim a oblecenim. Vyrazy "nastydnes od noh nebo od hlavy" tu urcite neznaji, na druhou stranu unudlene deti tu vidim na kazdem kroky a co jsem si vsimla, ani utirani nudle tu nepatri mezi priority ;))) To jen tak stranou, clanek myslim fakt celkem presne vystihuje anglickou realitu.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Par postrehu 

(24.3.2011 9:55:44)
Na tohle jsem magor - nesnáším unudlané děti. Jak má moje dítě mokrej nos, už utírám. Když vím, že má rýmu, furt je kontroluju. Pokud jde smrkat, nutím je smrkat, když to nejde ale teče to, pořád kontroluju a utírám. Nesnáším, když ke mně na hřišti přiběhne dítě, něco mi vykládá a pod nosem má zaschlou vrstvu - čili matka se o to nestará.
 Sisinka +3 kluci 


ještě dodám 

(24.3.2011 23:49:45)
Nejen že děti ve školce běhají bez přezouvání dovnitř a ven jak píše autorka, pak si na ten koberec sednou a snědí na zemi svačinu, a v těch botech si jdou i lehnout. Na mě dost silné kafe :o)
 Jana 
  • 

USA 

(25.3.2011 20:13:43)
USA je jeste horsi. Materska dovolena 3 mesice, zalezi na povolani jestli placenna nebo neplacenna. Pokud maminky zustanou dele neni to odsuzovano, je to spise jako prepych a nadstandard ktery si muzou dovolit. Maminky, ktere by chteli zustat doma jsou prinuceny pracovat, protoze jim nikdo nepodrzi misto v praci a v soucasne dobe by praci tezko ziskali nazpet. Ja sem mela stesti, ze sem zdravotni sestra, tak mam moznost zkracenneho uvazku. Ale sou i taci co opravdu vydelavaji jen na jesle a skolku.
 ivysek 


Děkuji 

(26.3.2011 13:04:12)
Děkuji moc za tento článek. V tomto duchu totiž vychovávám své děti a vůbec jsem netušila, že je to "normální". Mezi ostatními českými maminkami si (já také Češka) připadám jako krkavčí matka, když jsou mé děti oblečené méně než ostatní, jako nezodpovědná matka, když je nechám hrát si v blátě a kalužích (hurá, prasátko Pepina!!) a jako málo ctižádostivá, když po nich nechci, aby byly dokonalé.
Ale fandím přezouvání ve školkách :-)
 sušenky 


asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 15:13:32)
V Anglii jsem byla 3 roky jako au-pair (před 9 lety) v různých rodinách s dětmi od 2 - 13 let. Jejich výchova mě přišla opravdu příšerná!! Jakoby jim (rodičům) bylo všechno jedno: děti velely celé domácnosti a stejně byly neustále za cokoliv chváleny. Ale jinak dohromady nic neuměly - uklidit pokoj, umýt nádobí, odnést si špinavé věci do koše na prádlo, natož vysát nebo si namazat chleba. Byly naučený, že všechno za ně udělá au-pair. V zimě bez ponožek v lehké mikině a bez čepice - naprostá neúcta a hazard s dětským zdravím. Tohle přece není otužování. Sebevědomých dětí je tam nespočet! Ale taky si většinou "hrabou na svým písečku" a podělit se - to jsem se snad ani nesetkala s takovým dítětem. Všeho mají nadbytek - vyhazují jídlo, mají spousty rozbitých hraček naházených v krabicích, neumí se chovat k oblečení a vůbec k věcem, které mají. ..... Už nebudu dál pomlouvat, nicméně jsem šťastná, že jsem v ČR, že můžu být s dětmi doma na mateřské a prožívat s nimi jejich životní pokroky v různých dovednostech, učit je všemu, co se od rodičů mají naučit a co jim dá základ dobrého vychování. A jsem taky vděčná za to, že tady rodiny drží pohormadě i v dospělosti a stáří a navzájem si pomáhají a je to pro ně normální!
 sušenky 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 15:16:35)
Ještě bych dodala k těhotenství - právě pro tak malou sledovanost se v Anglii rodí spoustu dětí s Downovým syndromem. Je fakt, že jsou tam dost nábožensky založení a předčasné ukončení těhotenství asi odmítají i za cenu narození postiženého dítěte, ale tohle je věc, se kterou já naprosto nesouhlasím (je to prostě můj názor) a myslím si, že prevence v jakémkoliv smyslu je lepsí, než se potom starat o závažně nemocné nebo postižené dítě.
 Len 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 15:28:53)
A ty deti se nerodi pro malou sledovanost, rodi se proto, ze Anglicane maji proste jiny pohled na tyhle veci, postizeni tu nejsou na okraji spolecnosti a maji se docela dobre. Diky Bohu za to, ja mam take postizene dite a prechazi me touha po navratu do CR, kdyz ctu takovehle hovadiny.
 sušenky 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 23:20:50)
V žádném případě neodsuzuji ty, kteří si postižené dítě nechají a vychovávají ho. K těm mám velkou úctu, já nevím, zda bych to dokázala. Když se takové mimiko narodí, rozhodně potřebuje maminčinu lásku a maminka ho určitě miluje jako každé jiné miminko! A je moc dobře, když se celá společnost k postiženým chová pěkně a umožňuje jim vzdělání, pracovní uplatnění a tak dále. S tím naprosto souhlasím. Jen jsem tím chtěla říct, že kdyby se to více sledovalo a bylo by na výběr, že by si třeba některá maminka mohla zavčas vybrat i tu možnost to postižené mimiko nemít, pokud by měla pochybnosti o sobě samé a o tom, zda zvládne celý život s nemocným dítětem.
 Len 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 23:43:40)
Susenky, Anglicanky maji na vyber uplne stejne jako Cesky. Vsechny testy, ktere se delaji v CR se delaji v Anglii take. Zazila jsem si tu dve tehotenstvi, moc dobre to vim. Nabidnou , daji brozurku, daji pedepsat souhlas s odberem krve a test provedou. Nicmene potratu z duvodu postizeni je tu mene nez v CR, casto donaseji a porodi i deti, ktere hned po porodu umiraji, je to tu jinak nastavene nez v CR, coz me osobne se moc libi, neb mam stejny nahled na zivot (a to nejsem verici).
 sušenky 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 23:51:20)
OK, já nikomu nic nevnucuji. Já jsem prožila těhotenství i porody v ČR a co se týká Anglie mám tenhle názor díky zkušenostem některých mých kamarádek, které měly děti v Anglii. Taky vím, že spousta výsledků vychází falešně pozitivních, což by někoho mohlo vést k ukončení těhotenství a nebylo by to nutné (což už by se ovšem asi nikdy nedozvěděly). A taky je pravdou, že mám i kamarádky, které měly v Anglii dobré zkušenosti s péčí o těhotné a u porodu, takže nakonec to je asi vše o lidech a osobních pocitech.
 Len 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 23:57:03)
Susenky, potrat se dela az na zaklade vysledku amniocentezy nebo podrobneho utz, pokud nejde o genetickou poruchu. Stejne omyly se deji i v CR, kde se opravdu nic nedozvis, tady se mene hraje "ruka ruku myje".
 LiValley 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(10.5.2014 10:26:32)
Sice nechapu jak muzes mluvit o prevenci ( mluvis o pocatem plodu), ale myslim, ze v Anglii maji volbu zrovna jako v CR. Jen tam neni postizene dite brano jako stigma a problem, proto se mozna vetsi procento matek rozhodne jimak nez by se rozhodla v CR.
 Len 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 15:27:15)
Susenky, k tomu asi tak. Jidlo, obleceni, hracky, to je spotrebni zbozi. Naproti tomu clovek, dite v brisku, i kdyz s Downovym syndromem, je clovek, lidska bytost, ktera by se do kose vyhazovat fakt nemela~a~
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 16:23:25)
Asi jsem krkavčí matka, ale kdybych se předem dozvěděla, že moje dítě, které čekám, bude mít například mukopolysacharidózu a tudíž ho čeká maximálně duševní a fyzický vývoj na úrovni dítěte 1 rok starého a nejpozději do 12 let umře, tak bych tedy na ukončení těhotenství šla. Je jasné, že AMC ani odběr choriových klků na začátku těhu neodhalí všechny možné genetické poruchy, ale jsem šťastná, že máme možnost volby alespoň na té úrovni, jak to zde máme.
A rozhodně neodsuzuji někoho, kdo se rozhodne pro ukončení těhotenství, když se předem dozví, že dítě bude mít závažné postižení.
Pochopitelně každá normální žena, když se to předem neví a narodí se jí postižené dítě, tak ho miluje a stará se o něj, jak nejlépe umí, ale to už je jiná kapitola, o které se zde nebavíme...
 hmr 
  • 

k tomu asi tak. Jidlo, obleceni, hracky, to je spotrebni zbozi. 

(26.3.2011 20:45:27)
... to znamená co - že se jen tak "vykouzlilo" ze vzduchoprázdna? To asi ne, že? Tohle všechno má svoje ekonomické náklady a hlavně náklady tzv. životnich zdrojů, tedy planety země. Domnívala jsem se, že takhle většina lidí z tzv. západní Evropy přemýšlela jen do druhé poloviny roku 2008, kdy rozežranost dosáhla vrcholu, než nastala tzv.krize, nebo-li "přírodní zdroje planety mne nezajímají," ale jak vidno, trvá to i nadále. Vy musíte přežívat ve velmi teplounké silné vatičce, kde Vás nic nevyruší (pravděpodobně spíš zásluhou sponzora, než Vaším přičiněním). Přeji Vám to, i když Vaši totální absence pokory k ostatním tvorům a přírodě nechápu (vím, nejste jediná). Věřte mi ale, tenhle bezstarostný, sobecký luxus nemusíte mít na věky - stačilo by, aby se sponzorovi otevřeli očia on uviděl, že může i něco jiného, než sponzorovat línou egoistku...
 Len 


Re: k tomu asi tak. Jidlo, obleceni, hracky, to je spotrebni zbozi. 

(26.3.2011 20:50:25)
Drahousku, nemam sponzora ~t~ Jidlo, obleceni a hracky opravdu vnimam jako spotrebni zbozi, narozdil od deti, i kdyz ty deti maji nejakou vyvojovou vadu.
 hmr 
  • 

Pardon, že by tedy spíš sponzorku... 

(27.3.2011 17:36:50)
když mi říkáte drahoušku, tak se ten myšlenka evokuje, že. Do Vašeho soukromého života mi ovšem nic není. Jinak na svém názoru o sobeckém drancování zdrojů lidmi a jejich naprostém egoismu samozřejmě trvám. Ale nemusí to vždycky tak vycházet, jako teď Vám. Nejste samozřejmě vyjímka.
 Tenna /2 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 19:45:03)
"...učit je všemu, co se od rodičů mají naučit a co jim dá základ dobrého vychování..."

A kde tedy berou základ dobrého vychování ty anglické děti, jestliže jejich výchova je tak špatná? Dospělí Angličané se přeci chovají dobře, ve srovnání s Čechy většinou ještě mnohem slušněji. V čem to je?
 Lenka P. 
  • 

Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 21:23:53)
Možná v tom, že se umí "dobře chovat" na veřejnosti. Prostě přetvářka, která je velkému množství lidí v UK vštěpovaná od malička. Např.: Strýček je blbec, ale to mu nikdy neříkej. Musíš mu říkat, jak je super. (Mnou zažité) A tak to funguje všude. Na první pohled super, na druhý HRUUUUUZA. Alespoň pro mne. Jestli to někdo považuje za dobré vychování, beru to. Já to ale považuji za nejvyšší míru alibismu a pokrytectví.
 sušenky 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 23:15:18)
Já jsem bohužel zažila přesně tu typickou anglickou přetvářku. Každý při pozdravu řekne "How are you?" a odpověď je pouze zdvořilostní "fine, thank you"... říkají to všichni jako frázi a vůbec nechtějí vědět, jak je to doopravdy. A tak se chovají pořád. Naučené úsměvy, uječené "hááááj, helóóóóu,...." nic osobního. A jak se ototčíte zády, už pomlouvají, opravdu jsem to zažila skoro všude. Nehážu všechny do jednoho pytle, v Anglii jsem poznala i opravdu skvělé, dobrosrdečné a upřímné lidi, se kterými mi bylo moc fajn a dodnes i po těch plno letech si napíšeme, ale obecně si myslím, že jsou Angličané vychováváni tak, že "musí být vždy zdvořilí, i když si myslí něco jiného". Je to takový neupřímný alibismus.
 Len 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 23:54:21)
Susenky, me cizi lidi a jejich nazory na mou osobu celkem (vubec) nezajimaji. Je mi naprosto jedno, jak se za mymi zady tvari urednice, zdravotnicky personal, prodavacka. Ale pozaduji, aby se ke me chovali prijemne, slusne a napomocne, kdyz ja jsem ten zakaznik, prijemce sluzby. A to tady bez problemu funguje, v CR nikoliv. Pratele si vybiram velmi peclive a jsem si celkem jista, ze ti me nepomlouvaji za zady. U ostatnich je mi to jedno a popravde jsem si toho nikde nevsimla.
 Lenka P. 
  • 

Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 21:18:14)
Děkuji, konečně někdo, kdo má stejnou zkušenost jako já:-)). Už jsem si začínala myslet, že si to opravdu všechno vymýšlím. Souhlasím se vším co jste napsala. A to jídlo, to pro mě byl totální šok...tolik vyhozeného nesnězeného jídla....
 sušenky 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(26.3.2011 23:35:07)
já jsem taky byla vychovávána ve skromných poměrech s dvěma sourozenci, museli jsme o vše dělit, co se rozbilo, už se nikdy nekoupilo nové, protože prostě nebyly peníze. Jídlo jsme nevyhodili nikdy, to by maminka i babička zaplakaly, kdyby to viděly. Zkrátka dnes, když mám sama malé děti, snažím se jim vštěpovat to samé, co nás učili naši rodiče - vážit si věcí, které máme, protože stojí peníze a ty peníze musí rodiče vydělat v práci a pokud jich potřebujeme více, budou v práci déle a od toho se zase odvíjí rodinné vztahy.... Prostě všechno se vším souvisí. V Anglii se děti s rodiči vidí až večer u večeře (někdy ani to ne, když jezdí za prací třeba z Berkshire do Londýna) a o víkendech, všechny školní povinnosti a koníčky děti tráví s au-pair .... no není to škoda?
 hmr 
  • 

Len + 2 ráda vysvětlí 

(27.3.2011 17:51:14)
že se jedná jen o spotřební zboží, tak proč se tím zabývat. Je mi to líto, ale nedivím se, že je na tom Velká Británie tak, jak je. Škoda, že tzv krize netrvala déle a hlavně důrazněji - každá krize je očistný proces. Pak by možná i takové happy nicky jako je "Len + 2" při střetnutí s realitou se trochu změnili.
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Punčocháče 

(28.3.2011 0:47:24)
Já nějak pořád nechápu, proč tolika z vás vadí punčocháče na dětech? Moje děti punčocháče nosí, a k tomu se hrdě hlásím, od pozdního podzimu do brzkého jara. Ve stejném období povětšinou nosí přes tričko mikinu a bundu a na hlavě čepici, případně rukavice, je-li pod nulou. Skoro nevím, co je rýma a viróza někdy ano, ale že by to bylo nějak často, to říct nemohu. Dcerka doma chodí v tričku s krátkým rukávem a domácích tenkých tepláčkách a ponožkách, protože odmítá nosit bačkůrky. Syn je doma většinou jen v bodýčku a buď v dupačkách nebo tenkých pučocháčkách, přece jen je miminko a navíc je štíhlounký jako dcerka, takže z důvodu nedostatečné termoregulace ho raději oblékám. Jo a doma se přezouváme a to i přesto, že mi chodí na úklid výpomoc.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Punčocháče 

(28.3.2011 9:44:33)
punčocháče děti nesnáší.Takže nejstarší je nosí jen na horách do sněhu(taky co by s nima dělal ve škole že jo.-DDD a holky jen když je pod nulou. Já osobně punčocháče nesnášela jako malá takže je dětem dávám fkat když mrzne
 Xantipa. 


Re: Punčocháče 

(28.3.2011 10:32:11)
Cindy - punčocháče jako takové mi nevadí, vadí mým dětem, takže je do školky nenosily, do školy absolutně ne. Jen na lyže nebo na ven pod oteplováky, ale na ven ve školce taky ne.
Jinak u nás doma je chladno, tudíž není možný tam chodit v krátkých rukávech a naboso - musí mít ponožky, nějaký tepláky a triko s dl. rukávem.
Takže - ostatní děti ať si klidně punčocháče nosí~d~
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Re: Punčocháče 

(28.3.2011 16:14:50)
Takže ty jsi při mrazech dávala dětem jen ponožky a kalhoty do školky??? To si tedy neumím představit! Moje malá, když byly v zimě velké mrazy a jeli jsme na malý výlet do Prahy před Vánocemi, tak si naříkala na zimu na nožičkách (nikoli na chodidlech) i když měla punčocháčky, tepláčky a ještě oteplovačky.
Mně na oplátku tedy přijde zcestné a (i docela hazard se zdravím) malým dětem v zimě nedávat punčocháče. Do školky to máme 10 minut a stejně má malá nožky chladné. Ještě donedávna dostávala punčocháčky, když ráno bylo -5 a přes den pak 10. Na ten kousek domů se dítko nezpotí, ve školce stejně má sukýnku, tříčtvrťáčky nebo zástěrku, takže není proč se potit.
Trochu to pochopím u školních dětí, ale u těch maličkých, rozhodně NE!
Já jsem měla z podchlazení v nemocnici jako malé dítě zánět močových cest a ledvin. A celé dětství tím bylo poznamenané - neustálé kontroly byly více než nepříjemné, zvlášť, když jsem začala pomalu jít do puberty. Rozhodně chci takových nepříjemností své děti uchránit. A to málo co mohu, je dohlédnout na jejich oblékání.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Punčocháče 

(29.3.2011 9:31:05)
V zimě dávám na ven punčocháče když se jdou děti válet ve sněhu, hrát si na hřišti apod. Když se jde chodit, dávám jim zateplený kalhoty. Mají i oteplovačky, co mají zevnitř chlup, tak pod ně nic nepotřebují. (To jim závidím, takové bych chtěla pro sebe, ale nemůžu sehnat. Moje oteplovačky jsou sice hodně teplé, ale zevnitř mají stejný materiál jako zvenku, ten hladký, studený, je to nepříjemné na holé tělo.) Do bot dávám podkolenky, aby jim zespoda netáhlo a ve velkém mrazu dvoje ponožky.

U dcery ve školce bylo chladno, tak nosila punčocháče a sukně. Syn tam má přetopeno, tipuji tak 26C, takže je tam jen v kraťasech.
 ALL 


Re: Punčocháče 

(29.3.2011 11:27:21)
Moc nechápu téma punčocháče a čepice. Dcera (mladší školní věk) a - považte - dokonce i já - obojí v zimě nosíme a na naší nemocnosti se to nijak neprojevuje (tohle musím z poverčivosti zaťukat). Samozřejmě ve škole dcera stáhne kalhoty a natáhne sukýnku, aby se nepařila. Doma nemáme přetopeno, takže si nemyslím, že bychom byly extrémě choulostivé. V punčocháčích ani v čepici to asi nebude!
 Zdenča S. 
  • 

Re: Punčocháče 

(1.8.2012 22:14:45)
Mně je 17 a punčocháče normálně nosím v zimě pod džíny a stejně klepu kosu :D Ale jinak jsem si nijak nevšimla, že bych byla nějak nemocná... tak jednou za rok? Někdy ani to ne ;)
 lenka 
  • 

Re: Punčocháče 

(22.8.2014 2:44:06)
to by me zajimalo,proc vsude pred zimou prodavaji takovy kvanta puncochacu,stejne tak cepice a rukavice,nevidela jsem teda nikoho,kdo by je nenosil.A zvlast male deti,u nas nosi puncochy,cela skolka.
 lenka 
  • 

Re: Punčocháče 

(22.8.2014 2:36:57)
u nas nosi puncochace i manzel,vsechny tri deti oblekam stejne.puncochy,zatepleny kalhoty,tilko,triko,mikina,nebo svetr,zimni bunda,sala,rukavice.doma klidne i ve svetru,a ja mam ted vecer v srpnu na sobe 2 svetry.Nemocny deti nebyli nikdy,jen jsem je nechala nakazit nestovicema.nejstarsimu je 8 a puncochy nenosi jen do skoly,pesky dojde za 5 minuta ve skole je pretopino,jinak na ven nebo na lyze,je mame vsichni.
A kdyz se vratim k tomu spani,rada spim se vsemi detmi a manzelem v jedny posteli,v noci se k nam nastehujou.obcas misto periny na me lezi syn,a dva dalsi lezi po stane jak lepidlo,ale nestezuju si,jsou to moje deti,prece je nevyhodim,kdyz potrebuji citit,ze jsem tu pro ne.A poslouchat je jak mluvi ze spani,zrovna,vcera mi syn ukazoval rukou:tamhle je zirafa,zdalo se mu jak jsme byli v Zoo.
usinaji u sebe,poslouchaji pohadky na cd,ctene pohadky pred spanim je pro me nocni mura,zborili by dum.cteme pres den.jiny je to na chate,tam spime v jednom pokoji vsichni,a pohadku rikaji postupne vsichni,ale jen vymyslenou,je to fakt sranda.
A do prace chodim jen na zkracenej uvazek,za 5 500.Abych byla v 1 doma,a mohla byt cele odpo s detma,sice nemame zadnej luxus,ale na co by mi byli prachy,kdybych byla celej den v praci.
Mam tady ukazkovej priklad,sousedky,oba celej den v prdeli,deti hlida babicka,pere,spi u ni,vodi je do a ze skolky.a pak ty deti umi ho..no.neumi drzet nuzky,v 7 letech nevideli plastelinu,nemaji hracky,protoze si pry neumi hrat,nechodi od roka spat po obede,protoze,nechcou,ale rodicum to prislo moc namahavy je uspat,jelikoz ne kazdy dite si lehne a hned spi.o kojeni radsi nemluvim a tema vyziva radsi nebudu komentovat,misto mlika kola,misto ovoce bramburky.
radsi detem obliknu puncochy a vecer se podelim o perinu,protoze jsou moje.
 sušenky 


Re: asi jsem ze staré školy... 

(30.3.2011 22:11:37)
Každý má svůj názor a jiné zkušenosti. To, že se mnou nesouhlasíš, ještě nemusíš komentovat způsobem "tak tvoje názory, to je teda síla". Já tady taky nikoho neurážím ani nenutím nikomu své názory a neříkám, že to, co si myslím já, že je lepší než to, co si myslí ostatní. Jen píšu své postřehy ze svých zkušeností, které jsem zažila, když jsem v té Anglii před 9 lety byla. Tohle je snad diskuze a ne urážení těch, co si prostě myslí něco jiného.
 Lenda 
  • 

Re: asi jsem ze staré školy... 

(2.11.2014 17:28:53)
Ty vole, tak ty jsi hustá Danielo. A co ten potrat dítěte, kterého jste nechteli, protože byste museli slevit ze svých extras? Omg!
 Jitka Pudilová, dvě dcery 
  • 

život a výchova dětí v Anglii 

(28.3.2011 16:43:03)
Ahoj, tleskám a obdivuji tu obrovskou toleranci, narodily se mi v Londýně dvě dcery, ale po jedenácti letech jsem v roce 2008 radostně odjela zpátky do Čech, už se to nedalo vydržet! Ale vše, co autorka napsala, je úžasně vystiženo, klady i zápory, děkuji, početla jsem si!! Jitka
 Isa+Ani 05/06+Martinek 10/08 


Drsnost nebo laxnost v Anglii? Odstrašující zážitky české prvorodičky v Anglii 

(28.3.2011 21:57:46)
Tento článek mě tedy zvedl ze židle. Poslední dobou radím kamarádce, které se v prosinci v Anglii narodil chlapeček, protože s tamní péčí to dosáhla jenom k dalším a dalším problémům. Má pouze základní zdravotní pojištění, a tak je péče o ni a její mimčo prostě po anglicku "drsná". Mně však připadá laxní a (možná záměrně) nedostatečná.

Zde je v krátkosti její příběh: otěhotněla se svým manželem čechem v Anglii, prenatální péče byla zhruba v té úrovni, o které psala autorka článku. Horor nastal v době porodu. 11 dnů po termínu porodu jí odtekla plodovka, z porodnice ji však poslali zpět domů, že má přijít, až začnou kontrakce. Pokud nezačnou, může si za 2 dny optat pomocí pageru, jestli může přijet na vyvolávání porodu. (U nás se většinou rodí po odtoku plodovky do 24 hodin, aby se zamezilo přenosu infekce otevřenými porodními cestami k miminku.) Po 2 dnech ji nakonec přijali do porodnice, začali vyvolávat porod. Otevírání se nedařilo, ale bolesti byly hodně velké, po dvou minutách, celé následující dva dny. Začala hodně krvácet, její manžel na to stále upozorňoval, ale podle "midwifes" bylo vše OK. Skoro násilím ke kamarádce přivlekl doktora. Následoval akutní císařský řez pro silně hrozící vykrvácení. 4 dny po odtoku plodové vody a 15 dní potermínu...

Po porodu chlapečka zjistili, že se do plodové vody dostala infekce (jak jinak, že). Následovaly 2 dávky antibiotik pro chlapečka. První dávku dostal ve správně stanovenou dobu, u té druhé se sestra spletla a dala mu ji o 12 hodin dříve (měl ji dostat v 10 večer a dostal v 10 ráno). Čímž ho ohrozila na životě, případně mohla ohrozit funkčnost životně důležitých orgánů. následovala omluva...

Po propuštění z porodnice novorozený chlapeček plakal a kojení šlo špatně. A hlavně nekakal. Při pravidelné pochůzce zdravotních sester prý vše v normě. I to, že chlapeček nepřibíral. Bohužel v Anglii je to tak, že nemůžete jít k dětskému lékaři kdykoli, jako u nás. Musíte se objednat k praktickému lékaři, který po vyšetření pacienta může vypsat žádanku na vyšetření u specialisty - pediatra. Takže zoufalství mé kamarádky si možná umíte představit. Nakonec po několik měsících chlapečka vyšetřili v nemocnici, opravdu za jeho nepřibíráním a nepravidelnou stolicí byla objektivní příčina.

Já rozhodně nepatřím mezi maminky, které běží k pediatrům s každou rýmou nebo zácpou. Dokonce si myslím, že na zdravotní péči bychom si mohli vytvářet podobné fondy, jako je tomu dnes běžně u střádání na penzi. Ale kvalita a dostupnost běžné české zdravotní péče je v případech, jako je ten mé kamarádky, životně důležitá.

Autorka předkládá anglickou zdravotní péči a běžný život jako drsnější než ten náš zhýčkaný. Děti to prý zocelí, jsou pak v dospělosti samostatnější, více vydrží. Souhlasím. Ale platí to jen do chvíle, kdy se jedná skutečně o významnější zdravotní nebo sociální problém. Tehdy "drsnější přístup" může mít fatální následky, jako skoro měl a možná bude mít u mé kamarádky a jeho chlapečka.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.