| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pralesní výchova v džungli velkoměsta

 Celkem 39 názorů.
 Pawlla 


Skvělé 

(27.12.2010 9:36:28)
Skvělý článek jako vždy~R^
 wer 


Re: Skvělé 

(27.12.2010 10:36:18)
moc pěkný článek~R^
 Hilly. 


Taky jsem se nechala inspirovat 

(27.12.2010 11:11:44)
"pralesní výchovou". On když člověk jede podle instinktů, tak ve výsledku zjistí, že je to opravdu asi to nejlepší.
Ovšem nesmí se tato kniha brát doslova, to by mohlo být taky pěkně nebezpečné. Zvláště u momentů, které tak dobře vystihuje autor. Některé děti ty pudy sebezáchovy prostě nemají...Nebo se dlouho chovají "rozumně", rodič zpohodlní, začne jim důvěřovat, a pak najednou něco provedou.
Kniha koncept kontinua mi hodně dala,v pozitivním slova smyslu, ale mám k ní jisté výhrady..Občas tam zazní blábol, který je dnes už prostě prokazatelně chybný(o homosexualitě atd.)
 Gajka + 2 


také tak.....některá mláďata nepřežijí 

(27.12.2010 11:45:15)
Také to tak nějak máme :) mladší syn je tak diametrální opak staršího, že nás to až šokuje...především postrádá jakýkoliv pud sebezáchovy a co hůře - ani se nepoučí, ač sletěl po hlavě z 8 schodů, tak ho hodinu později jsem ho zachytila na poslední chvíli, šplhá, leze a to ještě ani pořádně nechodí... teď v hotelovém pokoji během prvních 5 minut našel na zemi šroub v hmoždince a strčil ho do zásuvky (naštěstí hmoždinkou napřed), netuším, kde se tam to tam vzalo na zemi, ale fascinovala mně jeho schopnost to najít, najít zásuvku a zastrčit....odvodila jsem si z toho závěr, že by tedy zřejmě v přirozeném prostředí pralese nepřežil, stejně jako některá mláďata mají prostě smůlu, jsou málo opatrná, nedrží se u mámy a chytí je předátoři a prostě nepřežijí.
 Binturongg 


Eli by v pralese přežil, Bibi možná ne :o) 

(27.12.2010 13:16:06)
To jen nepralesní civilizace potřebuje jedince jako je Bibi, popř. můj bratranec, který má od batolecího věku už 28 let naprosto jasnou touhu vrhat se střemhlav do nebezpečí.
Bratranec chtěl být profihasičem - ani ne tak proto, jaký je humanista, ale proto, že mu přijde fajn balancovat na žebříku 50m nad zemí a nechat se olizovat plameny z oken ~t~
Sen mu nevyšel - živí se muzikou ~:-D

Nicméně obávám se, že v nepralesní civilizaci by se pralesní matky zatraceně rychle přizpůsobily oslintaným ručkám v elektrice, kluzištím na silnicích, auto moto provozu, úchylákům, civilizačním chorobám atp. ~d~

Každopádně - neustálé dotyky, kontakt s dítětem, snaha rozumět mu, reagovat na jeho signály... to vše je správné a to vše přispívá k lepšímu vývoji...
Na to věřím já (i když odkládám dítě cca od 10m do postýlky a místo šátkování jsem kočárkovala ~;) )
 Kopřiva Dvoudomá 


Ani moje dítě nečetlo Liedloffovou 

(27.12.2010 14:48:29)
Teorie o pudu sebezáchovy je pěkná věc, a zrovna tohle nám docela funguje. Ale když pominu, že mé dítě by v pralese zahynulo, protože se neumělo napít z prsu a zvládlo to až po několika dnech na novorozenecké JIP, a že i pak si vymyslelo pár pěkných anomálií, musím bohužel konstatovat, že se nedrží literatury a svoji savčí matku si nehlídá a nenásleduje ji, jak píše paní Liedloffová.

Savčí matka ho v tom nechala párkrát vymáchat, nikde ho nelovila, klidně ho nechala zdrhnout (když nebyly poblíž silnice). Ale dítě to moc netrápilo, jelikož je společenské, odlovilo si někde náhradní mateřský objekt (zpravidla nějakou důchodkyni) a klidně by s ní odešlo domů.

Někde udělali soudruzi od Amazonky chybu. Nebo já :-)
 kreditka 


Re: Ani moje dítě nečetlo Liedloffovou 

(27.12.2010 20:19:52)
Kopřivo souhlas, dneska se mi na cestě dcera sekla a dál prostě odmítla jít, no fajn byly jsme na bezpečném místě tak jsem ji tam nechala že já jdu teda dál, odešla jsem za roh vzdálený přes 50 m a dcera se ani nehla natož aby mě následovala potom by klidně odešla s cizíma dětma, který tam náhodou procházely ~o~
 čiči + Maty (21m) 
  • 

Články o tom, proč to nejde 

(27.12.2010 18:17:39)
Mám pocit, že poslední dobou čtu hrozně moc článků a diskuzních příspěvků, proč něco nejde.
Nejde dodržet koncept kontinua, bezplenkovka nejde, protože by člověk nedělal nic jiného, látkovat nejde, protože je to dřina, nosit dítě nejde, protože navázat šátek je moc složité, nedat dítěti čokoládu nejde, protože ji chce, porodit bez medikace nejde, protože máme všechny ty vymakané přístroje, bonding po porodu nejde, protože dítě je třeba okamžitě ošetřit...
Tisíce důvodů, proč něco nejde, proč se nechceme změnit, nechceme naslouchat, nechceme zkoušet nové, jiné.
Nějak jsem ze všech těch nejde unavená. Protože ta "nejde" jsou jen v našich hlavách...

Koncept kontinua přeci není jen o výchově dětí. Je to i o myšlení dospělých. Takže první co se musí stát není, že dítě musí být pro KK vhodný materiál, ale musí se něco změnit v našich hlavách. O tom to celé je, o tom jak myslíme.
 Pawlla 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(27.12.2010 18:54:17)
Ale na druhou stranu nebudu dělat něco jen proto,že to jde,nebo proto,že je to momentálně in.~;)
 Rapiti 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(27.12.2010 19:13:39)
~R^
 Bumbi&05,08,10 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(27.12.2010 19:29:26)
s tou změnou v hlavě máš naprostou pravdu.
Dneska jsem se poprvé odvážila nechat miminko bez plínky. A ejhle, ono to šlo a naprosto bez problémů. Jen jsem v sobě musela změnit to, že miminko MUSÍ mít plenu, protože čurá FURT. Ne. Miminko to v pohodě zvládlo včas mamince zahlásit, že ho má dát vyčurat (ale nebylo to ze dne na den, umožňuju miminku čurat a kajdit mimo plínku od narození, takže nechat ho úplně bez plínky a naslouchat potřebám miminka bylo jen dalším krokem). Miminku jsou právě 4 týdny.

Kdo chce, hledá ZPŮSOBY jak může, kdo nechce, hledá ARGUMENTY, proč nemůže.

Ale článek mi nepřišel jako proti KK. Navíc, mě samotné přijde, že zpětně se dá zjistit, kde se stala "chyba" a že výchova druhého a dalšího dítěte není nikdy stejná, jako u předchozího, ani rodiče nejsou titíž - aneb nevstoupíme dvakrát do téže řeky, ne?
 Bumbi&05,08,10 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(27.12.2010 19:31:28)
a mimochodem - miminko nemá maminku čistě pro sebe, maminka se stará o další dva starší sourozence a pracuje. Miminku se věnuje ve "výchovných chvilkách", jak to nazývá docent Koch ~;)
 Binturongg 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(27.12.2010 20:06:57)
Bumbi - jojo, Koch je skvělá věc! Myslela jsem, že jsem jediný magor, který tu zastaralou literaturu čte ~;)

Jen bych poopravila tu větu o chtění a nechtění:

Kdo chce, nevymýšlí blbosti a prostě to tak dělá, nebo to aspoň zkusí, ARGUMENTY, proč to nejde, používají ti, kteří mají pocit viny, že nechtějí nebo neumí být "in" (nevím, jak jinak nazvat všechny ty staronové metody péče o dítě)a takoví jako já nemají potřebu se obhajovat.
Já chci porodit dítě za co nejmenších bolestí a problémů, chci ho porodit v porodnici, chci mít dítě v papírových plínách, v postýlce, v kočárku,ale taky na mně visí jak opičátko, čím častěji, tím lépe, chtěla jsem ho kojit a kojila do roka (než se samo odstavilo), a to i na veřejnosti, nechci mu dávat dospěláckou stravu a kravské mléko, nechci mu dávat čokoládu a sladkosti, vím, jak je důležitý kontakt dítěte s matkou... prostě od každého něco - to bych se jen obhajovala ~t~
 Bumbi&05,08,10 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 19:40:21)
Jo, buď víš, proč to děláš a prostě to děláš. Nebo si nejsi jistá, a pak se obhajuješ.
Abych to shrnula ~t~
 Bumbi&05,08,10 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 19:52:38)
jo, a Koch je i přes rok vydání fantastický zdroj informací - v novější literatuře jsem nic tak komplexního a inspirujícího zatím nenašla.
 Katjan 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(30.12.2010 16:32:53)
Ha - prosím, vzbudily jste mou zvědavost - kdo je docent Koch? Co je docent Koch? Internet mlčí! Děkuji :-)
 Binturongg 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(31.12.2010 19:03:43)
Koch se zabýval výchovou a vývojem dítěte od narození - máme knihu cvičení a "výchovy" od prvních týdnů a je až na malé drobnosti dodnes skvěle využitelná ~;)
 kili 
  • 

Re: Články o tom, proč to nejde 

(31.12.2010 19:21:06)
pěkná je jeho brožurka Výchova kojence pohybem
 kreditka 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(27.12.2010 20:22:19)
jestli chceš testovat na svým dítěti pralesní volnost tak prosím, já jej raději budu dál vláčet ve městě po chodníku za ruku a dávat záslepky do zásuvek, asi jsem jiná no, ale pro mě je život mýho dítěte vzácný
 Hilly. 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(27.12.2010 21:54:44)
čiči, tak to si ten článek asi špatně pochopila a možná i tu knihu "koncept kontinua". Autorka by řekla, že kontinuum bylo přerušeno už před tím, než se dítě narodilo.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 1:27:14)
No, on možná ne každej chce vůbec číst knihy o tom, jak se starat o vlastní dítě, předpokládám, že samice savců je taky nečtou, aspoň moje čuby teda nečetly nic :D
 Gaudí+2 
  • 

Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 8:41:56)
jasně, pořád se tu diskutuje o knihách, které nás akorát ujišťují o tom jaké jsme špatné matky. Myslim, že bysme o výchově měli méně přemýšlet, více se radovat a používat svoje instinkty. Které třeba mě říkají: v lese jdu a nechám děti lítat kam se jim chce, stejně tak doma, na zahradě. Ve městě ho samozřejmě držim za ruku a nemusim o tom číst litanie. Jediná kniha o výchově, kterou bych vzala trochu na milost je Líný rodič se svoji teorií, že nejlepší je popíjet pivo a nechat děti na pokoji.
 Binturongg 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 9:32:16)
Gaudí - líný rodič je báječná kniha! Řvala jsem nadšením jen u četby obsahu ~t~
Ano, pár výhrad mám, ale to asi každý u každé knihy - nicméně mě potěšila ~R^ ~:-D
 Binturongg 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 9:32:36)
Líný ~:-D
 Hilly. 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 13:40:24)
Líni líní~t~ Tak líného rodiče jsem ještě nečetla, ale chystám se na to.
K těm instinktům..Tak určitě je dobré je používat, jenže normální středoevropská žena, je má dost silně ovlivněný výchovou, různými radami babiček, matek, tchýní, takže ty instinkty má dost otupělý..to soudím podle sebe. Když jsem si přečetla výše zmíněnou knihu, tak se mi prostě jaksi potvrdilo to, co už nějak podvědomě tuším. Když potom do mě začne máma hučet, že dítě moc chovám, mám slabý mlíko, měla by pít čaje,..no znáte ty děsný rady z dob komunismu, tak mě rozhodně nerozhodí a jedu si dál po svým. Nechci dělat stejný chyby, co dělali mí rodiče, proto knihy o výchově hodně čtu. Někdo to "know how" prostě zdědí po rodičích a dělá to podle nich, protože usoudil, že měl šťastné dětství, tak nemá důvod nic měnit.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 14:57:14)
No, já za a)měla šťastné dětství, za b) i když je to poněkud neš´tastné, nemá do mě kdo hučet a navíc, dělám si po svém všechno, takže i péče o dítě "jde za mnou". Nevěřila bych si ve výchově cizího dítěte, ve výchově dítěte, které je v mnohém můj otisk, nemám problém. Imho je hlavní zbavit se pocitu viny z vlastní nedokonalosti a hlavně vzít v potaz svou životní praxi. Dítě v šátku je praktický, když člověk venčí psy, nepraktický, když se jdete potloukat do města na celej den, atd.
Ad pud sebezáchovy... úmrtnost mláďat je obecně vysoká, nám prostě chybí fatalismus zvířecích matek, takže to těžko můžem kopírovat.
 Hilly. 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 13:46:13)
Noemi, nečtou je, protože tam nebylo "kontinuum" dosud přerušeno. My civilizovaní ty pudy a instinkty máme už silně potlačený přemýšlením a o tom ta kniha je~;)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 15:02:22)
No, jasně, že máte, když musíte kvůli výchově dítěte číst příručky :) Imho je to jako se vším ostatním... buď je to pro tebe přirozené a dokážeš tak fungovat, nebo ne. Nějaké konstrukty ve vztahu matky k dítěti jsou naprosto nepřirozené a škodlivé.
 Hilly. 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 16:30:10)
~j~ Noemi, tak to se máš, že žádný instinkty u tebe potlačeny nebyly a nejsou~;)
 Gaudí+2 
  • 

Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 16:58:54)
Hilly, já když jsem četla ty knihy jako je kontinuum, tak jsem se necítila moc v pohodě, tak nějak mi to moc neštimovalo. Od té doby, kdy to dělám podle sebe, je mi líp. Myslim, že moje instikty teda celkem fungují. Tím jak se změnila naše společnost, se samozřejmě mění i naše instinkty. Kdyby nám zůstaly ty samé, které měly naše praprapra...babičky, tak dneska nepřežijem ani my, ani naše děti
 Hilly. 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 17:34:06)
No tak já si z té knihy vybrala to, co jsem potřebovala a co je zrealizovatelné v naší době.
Ona autorka tam třeba řekla A, ale už neřekla B, spoustu věcí si tam spojila podle svého a interpretovala trochu mylně. Nějaké informace, které tam uvedla, jsou prokazatelně nepravdivé. Ale v jádru pudla má pravdu. Jen mě někdy trochu děsí maminky, co to berou slovo od slova smrtelně vážně. Občas na nějakou takovou narazím.
 Hilly. 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 17:37:24)
Myslím, že tu o tom byla i nějaká diskuze..Matka nechala hrát v MC své batole s ostrýma nůžkama..Asi si přečetla v knize "hrát si s noži", tak to prostě převzala doslova..Že se na to možná napíchnou ostatní batolata, co nejsou "pralesně" trénovány, jí bylo fuk.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 18:22:21)
Ještě jedna věc... pokud bychom chtěly někde navázat, musely bychom navazovat na život tady u nás, na Slovany, Germány nebo Kelty, ne na kmen u Amazonky. Naše geny, instinkty i spiritualita jsou jiné. Podmínky vždycky formují život a společnost, nejde naroubovat něco úplně neorganicky.
 Hilly. 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 19:21:13)
No to jo..ale ty základy jsou společné jak pro člověka v Amazonii, tak pro člověka v USA, nebo Evropě.Každé mládě primáta(a to je lidské mládě také) uvítá spíš třeba tělesný kontakt s matkou, nikoliv luxusně zařízaný pokojík atd. Nechci tu tuto knihu ve všem obhajovat, uvědomuji si, že občas je dost kontroverzní.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Články o tom, proč to nejde 

(29.12.2010 2:01:30)
Myslím, že o luxusně zařízených pokojících tu fakt nebyla řeč, spíš o instinktech a ty nejsou pro Eskymačku stejné jako pro amazonskou Indiánku. Podle mě je hlavní zásada šťastného přežití, aby dítě sdílelo život rodičů, ne oni jeho a s tím se mi příručky moc neslučují. Dítě by se, v ideálním případě, mělo do rodiny připojit, ne ji rozmetat. Prostě, já dceru v hadru opravdu nosila, když to bylo praktické a ne z přesvědčení. Jakmile to praktické nebylo, koupila jsem lehké golfky, prostě proto, že jezdím po Praze. Kojila jsem dlouho, protože to bylo levné a praktické, vyhazuju dceru z postele až málem v sedmi, protože to bylo praktické... prostěmá smysl dělat to, co je funkční, ne jet podle ideologie.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 19:35:50)
Jojo, já jsem starej Havranpírko :)
 Tante Ema 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 15:41:52)
To máš pravdu, ale většině zdejších diskutérek to nevysvětlíš. Je to totál marný, zráta času.
 Hilly. 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(28.12.2010 16:34:01)
No, tak ono je taky podstatný, jestli se vůbec CHCE něco takovýho praktikovat..a pokud nechce, tak to děcka taky většinou přežijou
 Teraza Horáková 


Re: Články o tom, proč to nejde 

(30.12.2010 2:15:08)
mně spíš připadá, že jak máme málo dětí, prostředky na lyže a kola, asi i víc času (jak kdo) hledáme zázraky a přirozenost tam, kde roky být musela a fungovala, najednou objevujeme to, co roky "šlapalo" včetně svébytností naší (nevím, kdo z vás měl maminku nebo tatínka na hřišti dozorující)... a ejhle, úžasný objev.

Nezlehčuji, fascinuje mne to.

Osobně se domnívám, že jsme byli daleko svébytnějšími bytostmi než jsou naše děti. Ano, auta jezdila pomaleji, o pedofilech se toho tolik nevědělo (nebo neměli snadnou cestu přes hranice)... dneska nestíhají maminky nebo tatínkové, tenkrát vlastně taky ne.

Asi o výchově a péči víc přemýšlíme.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.