| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vývoj dítěte - 1 rok

 Celkem 83 názorů.
 Alfred Tolma, dve male deti 3 a 1 
  • 

Smutek 

(21.5.1999 8:05:55)
Po precteni tohoto clanku mne prepadla strasliva melancholie. Minuly tyden mel muj synek 1 rok.
Nechodi, nebubnuje, ji a strasne drobi = konec legrace :-) Tento clanek by nemely cist matky slabsi povahy, ktere maji prvni dite. Znam mnoho pripadu, kde by po precteni mohlo dojit ke straslive krizi, ze maji zaostale dite. Ale jinak je to zajimave pro srovnani reality a knizniho prumeru.
 Štěpánka , syn 1,5 roku 
  • 

Re: Smutek 

(7.9.1999 23:22:14)
Také jsem se pokoušla sledovat vývoj našeho synka podle tabulek v různých knížkách (podle nich byl chvíli moc malý, poté moc těžký, motoricky opožděný, pak nějak moc vyrostl...), také poznámky babiček ("v roce jsi byla bez plínek") byly deprimující. Mohou si psát a říkat co chtějí, nakonec má stejně pravdu miminko. Chce to čas. Do školy v plínách po čtyřech a s bryndákem určitě nepůjde.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Smutek 

(23.4.2002 11:22:54)
Marwin mel zrovna rok a celkem s hruzou jsem cetla, co vsechno jeste nedokaze. A to si myslim, ze je pohyblivy az hruza. Taky drobime, na houpacim koni nedosahnem na zem, tak jake pak houpani! Statecne curame do plinek, protoze na nocniku vydrzime jen tak asi 30sekund.Dik,ze jste mi rekli, ze to brat s rezervou!
 Jitka,tři holčičky 
  • 

Re: Re: Re: Smutek 

(9.7.2006 17:10:14)
Ahoj maminy.Z tabulek a chytrých řečí si nic nedělejte.Já mám tři holčičky 7let,3roky a 10měs.Každá byla úplně jiná.Každá byla na něco šikovnější než druhá a každá má svojí slabší stránku.Podle tabulek by jedna byla nadprůměrně šikovná a další by zase zaostávala.Já nechala všemu volný průběh.Oni sami vycítí kdy se mají postavit,mluvit atd.Do něčeho je nutit,že neodpovídají tabulkám nebo rady a řeči sousedek,že oni svým dětem nedávaly pleny už v roce vypouštím a směju se jim.Mé pusinky jsou spokojené a šťastné a to je hlavní.
 lenka410 


Re: Re: Re: pomaly vyvoj 

(22.9.2006 21:30:57)

Mymu synovi Kubickovi bude za dva tydny rok Nejenze nechodi ale ani si nestoupa a ani neleze Sedi pouze v kocaru kdyz se chyti po stranach a pritahne se do sedu Na zemi se prevraci vali sudy plazi se po brise a to hlavne dozadu Jinak je sikovny umi sluvka baba tata kyti haf ham Umi ukazat a podat hracky Vi jak dela ovecka husa Ucese si vlasky Trefi se lzickou s jidlem do pusinky a plno jinych veci Ale ta chuze mi dela starosti Zacinam byt trochu nervozni protoze vsechna miminka z okoli uz zacinaji chodit nebo si aspon stoupat Jen ten nas chlapecek si spokojene sedi v kocaru a netusi k cemu ma nohy CHtela bych vedet jestli je na tom naka maminka se svym miminkem podobne?
 Renata, Anetka 15m 
  • 

Re: Re: Re: Re: pomaly vyvoj 

(23.9.2006 8:26:37)
Ahoj Lenko,
jen pro uklidnění - naše Anetka začala lézt po kolínkách až kolem 11 měsíce, to si taky sedla. Stoupat si začala až kolem 13 měsíce, ve 14 měsíci začala chodit za ručičky, což trvá dodnes, nechce se pustit a ani zatím nemá tu správnou stabilitu. Na první samostatné krůčky si asi ještě počkáme.
Některým dětem to prostě trvá déle než na to přijdou, zase jsou lepší v něčem jiném.
Takže určitě vyčkej, ono to přijde. Taky kolem nás i mladší děti chodí, to je fuk, hlavně, že jsou naši drobečci jinak zdraví, to je nejdůležitější. Kdyby se něco dělo, tak by jsi to asi poznala, vždyť sama píšeš, že jinak je klučík moc šikovnej. Jestli se do roku nerozleze, tak vás možná z roční prohlídky na rehabilitaci pošlou, ale neboj, znám spoustu dětí, který z rehabky zase rychle vyškrtli:)
Přeji zdraví všem dětem i maminkám.
 zuzky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: pomaly vyvoj 

(26.9.2006 21:36:59)
ahoj Renatka a Anetka,po precitani tvojho prispevku som mala pocit,ze citam o svojej dcere,tiez sma sa dali na styri az v 11 mes. a teraz v nedelu sme mali 15 mes.ale sama este nechodi,boji sa a nechce sa pustit,chce len za ruky,bola som mierne frustrovana z toho vecneho porovnavania deti co uz dokazu,ale nejak som sa s tym zmierili a cakam kedy z nas opadne strach a urobime prve kroky,tak vam budeme drzat palce,papa
 mcxxx 


Re: pomaly vyvoj 

(7.4.2010 13:58:25)
Dobrý deň!
Moja Deniska bude mať o necelé 2 týždne 1 rok a tiež nechodí. Čo nechodí? Ani si sama nesadne, o lezení sa nedá hovoriť pretože malá sa plazí, kolienka vobec nepoužíva. Ale inak je to veselé, šťastné a pohyblivé dieťa, dostane sa kam potrebuje. Tiež začínam mať depku z toho, či je s ňou všetko v poriadku... Ticho začínam závidieť mamičkám, ktorých detičky už zvládnu všetky aktivity, ktoré podľa štatistík ročné dieťa zvládnuť má...
 Helena, kluk 10, holcicka 1 rok 
  • 

Bez kontroly 

(9.9.2003 6:54:11)
Precetla jsem si tabulky o vyvoji rodniho ditete a musela jsem se pousmat. Mam dve deti, kluka a holcicku. A tak mohu srovnavat, jak je kazde dite uplne jine. Syn zacal chodit po roce, ale rovnou behal, malo kdy upadl. Dcerka zacala chodit v jedenacti mesicich, ale jen velmi nerozvaznymi krucky a pomalu to zdokonalovala, dneska uz jen beha, ale tak zbrkle, ze je porad sama modrina. Mam ale jednu vyhodu, ziji momentalne v zahranici a tak ke me nedoleha hlas znamych a rodiny o tom, co by Klarka mela nebo nemela delat. Muzeme si to spolecne krasne uzivat a mit tak radost z kazdeho uspechu. Doporucovala bych vsem novopecenym maminkam, aby hlavne neposlouchali vsechny radilky co by Vas drobecek mel delat nebo zase nemel. Zbytecne se stresujete. Ve skole se stejne nepozna, kdo zacal kdy chodit nebo kdo jedl driv lzici. Preji hodne uspechu a pevnych nervu s malymi osubkami, ktere si uz v roce nenapadne delaji stejne co chteji a ukazuji nam, kdo je v rodinach panem, i kdyz si to mozna nechceme pripustit.
 Standa(37) a Honza (14 měs.) 
  • 

Re: Smutek 

(17.7.2000 6:17:10)
Svatá pravda, i náš malý je asi úplně mimo. Chá chá. Ani já bych to doma ženě neukázal.
 andrea, 5r. a 1r.:o) 
  • 

Re: Smutek 

(16.3.2004 22:28:38)
no, tak ještě, že mám dvě děti. po přečtení tohoto popisu, co moje dítě má zvládat bych asi propadla depresi:o))) naštěstí mám už jednoho staršího, takže vím, že kam se hrabou tabulky:o))) ten chodil v 10 měsících, mluvil ve větách ve 14 měsících (teda žádná souvětí, ale pohoda:o)), ale plínu měl do 2,5roku...bez komentáře. co mě fascinovalo,tak popis toho, jak se nakrmí bez odpadu, tak to neumí ani jeden.... zřejmě to píše někdo, kdo má nadstandartně geniální dítě:o)))
 Milena 3 dcery 
  • 

Re: Smutek 

(10.7.2006 9:45:58)
Milí rodiče,
tabulky jsou tabulky a děti jsou děti. Jak napsala jedna z maminek, dítě nejlíp pozná, kdy už má na to postavit se, běhat... Skutečně nemá cenu se z jakýchsi odborných statistik a odhadů, někdy podobajících se spíše zbožným přáním stresovat. Mám tři dcery, každá naprosto jiná, každá si objevovala svět po svém, svým tempem. Vždyť každý člověk je individualita sama o sobě a lidstvo si na tom zakládá. Tak proč chtít po těch nejmenších předpisový vývoj? To odporuje logice. Zkušenosti příbuzných, sousedek atd. jsou zkušenostmi s právě jejich jedinečnými dětmi, stejně tak jako ty Vaše. Nikdo si nemůže dovolit tvrdit, že právě ty jeho jsou ty, podle kterých se mají ostatní řídit.
Takže KLID, POHODU, POCHOPENÍ A LÁSKU, to je to, co Vaše děti potřebují. Přeji Vám toho všeho vrchovatě, užívejte si ty úžasné dny, nidky se už nevrátí a utečnou moc rychle. Nenechte si je zkazit zbytečným stresováním Milena
 Kamila 
  • 

Re: Re: Smutek 

(10.7.2006 20:14:59)
Chtěla bych uklidnit všechny maminky mrňat NA TÉTO DIKSUSI. mŮJ SYN SE POSTAVIL V OSMI MĚSÍCÍCH, ale ještě ani neseděl, jen se trošičku plazil. Začal lézt v deseti měsících a to i sedět. Chodit začal sám až ve čtrnácti měsících a úplně to stačilo. Pokud by s vaším dítětem nebylo něco v pořádku, dětský lékař si toho jistě všimne! Tak jak to je u mé sestřenky, kdy si všimla lékařka, že u jejího syna v sedmi měsících nesrůstá fontanela a už to jelo! Vyšetřen stíhá další vyšetření! Takřže klid a nerouhat se!
 katka 
  • 

Re: Re: Re: Smutek 

(11.7.2006 16:48:01)
Souhlasim stím co píšete,každé miminko je jiné.Sestřenice má dvě děti,2 4 roky a každá je jiná.Ta starší ve dvouch krásně mluvila,uměla už první říkanky a ta mladší se teprve učí pomalu mluvit ve větách a aby jí bylo rozumnět.Já má doma skoro 4.měsíčního kluka a ten se už když se může za něco chytit tak se posadí a ze sedu se i postaví,už i ví jak se dělaj krůčky.Vím že je brzo,ale do ničeho jsme ho nenutili,vše udělal sám od sebe,V tomto může být rychlý,ale zase mu třeba bude dělat problémi něco jiného.Přesně jak píšete miminko samo pozná co zvládne a co ne.
 Kejdule,Tomášek 
  • 

Re: Re: Re: Pryč se smutkem 

(12.7.2006 20:04:15)
Ahojky,mám 16 měs.chlapečka a právě začal chodit,takže bych to taky neřešila,ono až do přijde,tak to přijde.Mám problémy se spaním,jenže mi nikdo nedokáže poradit.Zrovna ječí jako šílenej.To je každej večer-jak se od něj odejde tak spustí a jede a jede.V noci se furt kroutí a knučí.Když spí v kuse aspon 3 hodiny,věšín vlajku.U sestřenice už vše v pořádku????Držím palce.Kajina
 Katka+Matýsek+Domča 


Re: Re: Re: Re: Pryč se smutkem 

(13.7.2006 11:35:40)
ahoj,měla jsem ten samý
problém,ale s kočárkem,vůbec nemohl zabrat,přitom bylo vidět že je ospinkanej,Vyřešila jsem to tak že ho uspávám v klokánce a pak ho položím a spinká,Uspávám ho v klokánce tak 10min,ale ted už zacíná spinkat i bez klokánky.
 maminka martinka 
  • 

Re: Smutek 

(27.8.2007 0:24:21)
Tak jak tak koukám tak nemám taky dítko jako z naučné knížky. Za 14 dní ji bude rok a když ji dám tužku do ruky tak ji jen žužlá a neudělá ani tečku na tož nějakou čaru. A penízek do pokladničky skončí taky v puse. A jediné co řekne a má to smysl je TÁTA. Ale jak už tady někdo řekl to chce čas a každé dítě je jiné....Já si z toho hlavu nedělá, je krásna je zdravá a to je důležité. Má život předsebou tak že dost času ......
 silvisko 


Re: Smutek 

(12.11.2010 20:12:22)
Zítra bude mít naše druhé dítko jeden rok! Chodí od desátého měsíce,mluví "táta,bába,teta",málo kdy "máma",řekne "ták" "tik-tak" Někdy i opačně:"tak-tik" :-)) A už ani nevím co to žvatlá.Na kočičky volá "cicíííí" a "afííí" je na psa.
Dělá pápá,paci-paci a malá malá.Umí ukázat jak je veliký a na slovo HAM ví,co ho čeká:-)) Pažravec maličký:-)) Baští vše.mámu ale i masíčko,brambory..mrkev,ovoce i zeleninku.
Rozumí na slovíčko :"zavři to" a Postaví i kostky takové ty od největší po nejmenší.Rád pomáhá při míchání čehokoli a kdykoli:-)) Jen párkrát za den odchytneme čůrání do nořníku i když posedí na něm dlouho.Pokud se vyčůrá,okamžitě se zvedá,je tedy vidět,že chápe,co po něm chceme.S kakáním je to horší.Tak 2x do týdně,jinak vše do plín. ALE!! Spává jedině se mnou,dost často se kojí,hlavně v noci.Třeba i po hodině :-( Ale zvykla jsem si.Je to tak od miminečka a tak člověk uvykne. Pije,necicmá se stím.Prý má v tomto měsíci už dítko spát celou noc s jedním buzením.Ha hááá!! U nás to rozhodně neplatí. Mudr řekla,že je typické učebnicové dítko co se týká váhy i míry: 75cm a váha 9,80kg. První syn chodil v 9ti měsících,zato věty se naučil mluvit až šel do školky.Každý má něco,nezoufejte,však se všechno jednou naučí.
 me 


Re: Smutek 

(21.3.2008 14:56:52)
čauky smutná mamko, to asi fakt bude průměr, syn totiž chodí sám od 9,5 měsíce, jídlo si dá lžičkou občas do pusiny samo, kostky na sebe postaví a jí bez ukápnutí. ... Nebudu mluvit o těch věcech, které má dělat a nedělá, jen srovnávám informace. Tak neboj a nebuď smutná, děti jsou rozdílné, tak to ber fakt s nadhledem :-)
 Gabriela, roční syn 
  • 

Komentář 

(25.11.1999 23:37:01)
Váš článek mně vyrazil dech. Náš kluk se vyvíjí zcel normálně, ovšem diametrálně jiným směrem než Váš pofidérní článek. Představa ročního kluka, jak si otírá plenkou po jídle pusu, ukazuje mi v knížce obrázky a maluje si tužkou čáru mi připadá jako naprostá utopie. A pokud má někdo dítko v tomto věku s těmito schopnostmi, tak mi prosím oponujte. Jsem v krizi. Náš kluk by si pastelku dal do pusy a spíš by se s ní šťouchnul než něco namaloval. Ale šibalství mu kouká z očí už aspoň 3 měsíce. Tak nevím. Gabriela.
 MamkaZdenka+dcerkaZdenka(11měs) 
  • 

Re: Komentář 

(26.11.1999 22:52:42)
Naprosto s Vámi souhlasím. Již jsem psala komentář k vývoji dítěte 40týdnů a nočník!!!!!Hrůza. Také si nedovedu představit Zdeninku, které za necelý měsíc bude rok jak píše tužkou po papíře. Papír by nejprve zmuchlala, pak roztrhala na malé kousky, které by potom jedla, kdybych jí v tom nezabránila a tužku tu by strčila do pusy hned a samozřejmě stranou, kterou se píše. Jak hází korunu do pokladničky, to už si představit vůbec nedovedu a nebudu to pokoušet, protože bych nerada skončila na pohotovosti jako matka, která nechá dítě polykat mince - nehledě na to, že takhle malému dítěti věci jako mince a klíče (na které sahá kde kdo) vůbec do ruky nepatří. Jak jsem na www. rodina ráda a líbí se mi, tak musím konstatovat, že co se týče vývoje dítěte tak to není ono. Některé pasáže jsou jak opsané z komunistické učebnice pro děvčata z 9.třídy - Výchova k rodičovství.
 Jiří Pavlín 
  • 

Re: Re: Komentář 

(27.11.1999 9:46:09)
Milé maminky Gabrielo a Zdeno,

prosím, nechoďte k psychiatrovi, pokud vaše dítě nedělá to, co je napsáno v přehledu vývoje dítěte.
Našemu nejmladšímu Šimonovi je sice 2 a půl roku, ale mluvit neumí téměř vůbec. Čmárat tužkou možná již uměl v roce, protože se to naučil od starších sourozenců, ale spoustu dalších věcí ne. Vůbec se ale neděsím toho, jak se vyvíjí - vím, že jeho starší bratříček se naučil mluvit také až ve 3 letech a nyní po 2,5 letech mluví dobře (I když mu prý ve školce říkají Šišloune).
Zmíněný přehled nebyl pořízen z učebnic základní školy o rodičovství, ale stal se průměrem informací asi 5 různých i odborných knih. Při jejich studiu a pořizování tohoto vývojového kalendáře jsem byl sám překvapen, jak hodně se jejich údaje liší a že se odborníci nedokáží sjednotit ani na tak základní věci jako je vývoj dítěte...
To, že jsem nedal k vývojovému kalendáři upozornění, aby se maminky neděsily, pokud se roční dítě nestrefí mincí do pokladničky, je samozřejmě moje chyba a brzy ji napravím. Důležité je, že jste se maminky ozvaly, a vaše zkušenosti si budou moci přečíst i všechny, co přijdou po vás...

S pozdravem Každé dítě je jiné!
Jirka Pavlín
 Eva + 3 ďáblíci 7+3+1 
  • 

Re: Re: Re: Komentář 

(27.11.1999 14:57:47)
Myslím že tady je nejlépe vidět, že vývoj dítěte by se neměl škatulkovat. Pokud můžu srovnávat, zatímco prostřední syn opravdu v roce kreslil tužkou, nejstarší začal někdy ve 3 letech. Ačkoliv nejmladší princezna umí teď v roce asi 10 slov, z našeho talentovaného malíře jsme je do 2 let nedostali. Takže Vám maminky můžu dát jen radu, kterou se řídím já, když takového přehledy čtu :říkám si, že existuje ještě další spousta činností zde neuvedených,které mé děti bezvadně umějí.
 Dadule,Natálie 11 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Komentář 

(18.5.2006 8:21:06)
Taky kolikrát koukám kde berou ty činnosti,které by dítě mělo (nebo mohlo) dělat v určitém věku.Vždy porovnávám a pokaždé jsem našla co naše dcera neuměla,ale zase mne potěšilo,když už uměla něco jiného,co se jiné děti učí třeba za měsíc.Natálie už umí všechny členy rodiny jako Táta,máma,teta děda,bába.Umí řikat Dádo,Jája.A plno lehkých slov.Ví jak dělají určité zvuky zvířat.Ale plenkou pusu si utírat neumí.Chodí za jednu ruku a sama udělá nanejvíš dva kroky a pak spadne.Ale na ten papír psát umí.A to jí hrozně baví.Pořád by jen čmárala.Nikdy jsem se něděsila toho,že jiné dítě už tohle dávno umí a my ne.Každé dítě je jiné a jinak se vyvíjí.Tak ať vám rostou. :-))
 mimisko 


Re: Re: Re: Re: Re: Komentář 

(5.6.2006 23:12:51)
Musím uznat, že mi mluvíš z duše, každé dítě je jiné, a jak říká moje mamka, oni si kolikrát i samy maminky vymýšlí co jejich dítka umí, jen aby dokázaly jaké jsou super matky. Tvoje Natálka je s mluvením dost napřed a co se týče chození, čím později tím lépe, my jsme chodily už v 11 měsících dneska je Lucce 13 m a je k neuhlídání. Každé děcko holt umí něco jiného co neumí ostatní a to je dobře. Jinak by byla všechna stejná, ne?
 Anik,Jiřík 11 měsíců 
  • 

Nosit papučky? 

(15.7.2006 10:24:59)
Zdravim všechny maminky a jejich malé drobečky.Potřebovala bych poradit.Můj syn začal před týdnem chodit a s kamarádkou se dohadujeme jestli mu mám na chození doma dávat bačkůrky,nebo ne.Kamarádka někde četla,že je lepší,když děti chodí co nejvíce na boso a moje máma mi zase tvrdí,že bude mít plochou nožku,když bude chodit bosý.Tak co,dávat či nedávat papučky?
 Simone.ch 


Re: Nosit papučky? 

(15.7.2006 13:11:20)
Tak já se kloním k tomu chodit na boso, je to určitě zdravější, víc si posiluje svaly na nožce a taky na rodince nedávno byl článek o dětské obuvi a i o tom , zda boso nebo botičky, tady je výňatek z toho článku : Nejmenší děti by měly zůstat naboso co nejdéle, aby jejich nožky měly dostatek volnosti pro procvičování svalstva a možnost získávat hmatové stimulační podněty nezbytné pro nácvik chůze a dobrý vývoj jejich pohybové soustavy. Nebraňme dětem v chůzi a v létě běhání po písku, trávě nebo lesní půdě naboso, je to pro zdravý vývoj pohybové soustavy dítěte to nejlepší, co můžeme udělat. Také doma dětem umožníme pohyb naboso, nebo v punčocháčcích či ponožkách po měkkém koberci. V žádném případě nedovolme dětem běhat po tvrdých, byť i vyhřívaných, podlahách.
 Alča+ Kačka 12/04 


Re: Re: Nosit papučky? 

(15.7.2006 22:01:55)
i já se kloním k běhání bosky- hlavně venku na nerovném povrchu- to je pro nožičku nejlepší- a nedejte na řeči, že je to nebezpečné- že by dítko mohla píchnout včelička- přeci kvůli jedné včeličce nebude celé léto v botkách... :-) Jinak pokud jsou botky třeba, měly by být kotníkové a s rovným vnitřkem, aby se nožka mohla formovat podle sebe a ne podle výrobce obuvi...jo, a hlavně prosím- maminky- sundávejte prďolkům botky na spaní- ten pohled nemůžu snést- spinkající miminko stžené v botkách :-(
 Lída+2 


Re: Nosit papučky? 

(16.7.2006 15:53:40)
kluci běhali bosky. Jen měli protiskluzové ponoštičky froté.
Ale chce na nich nešetřit,aby se ten protiskluz po pár praních nesloupal....


Jo a ve školce má syn zdravotní sandálku(korkovou klasiku) místo bačkorek.
 nika 
  • 

Re: Re: Komentář 

(24.8.2005 20:41:48)
ahoj plne stebou souhlasi mam taky 11mesicniho syna a ty dve veci mne vcelku hodne zarazili pa nika
 nika 
  • 

Re: Re: Komentář 

(24.8.2005 20:41:48)
ahoj plne stebou souhlasi mam taky 11mesicniho syna a ty dve veci mne vcelku hodne zarazili pa nika
 Petra 
  • 

Re:šikulka 

(17.10.2004 9:03:10)
Ahoj Vám všem,
mám ročního chlapečka a je pěkný ďáblík. Ještě sám nechodí, ale pokud se drží za jednu ručičku dokáže i utíkat. Zkouším aby samostatně jedl a celkem se daří. Do pusinky se trefí a je pravda, že když dojí, tak si pusinku taky otře. A co miluje, je tabulka na kterou se kreslí. Těch čar je tam poněkud více, ale má z toho ohromnou radost. A já samozřejmě také.
Nesmíme zapomenout, že každé dítko je jiné. Mějte se krásně.
 mimisko 


Re: Komentář 

(10.6.2006 21:57:14)
Milá Gábi, máš pravdu v tom, že neznám žádné roční dítě, které si samo utře pusu plenkou nebo samo jí, kromě rohlíku. Naše Lucinka už obrázky pozná a čáru taky zvládne, ale je to tím, že je dost živá a já se snažím vymýšlet cokoliv, co jí zabaví, když dostanu nějakou inspiraci, tak to zkoušíme. Ale všechno se musí trénovat. Ani nepochybuji o tom, že tvůj klučík nebo kterékoliv jiné dítě to časem zvládne. Na děti se totiž tabulky dělat nemohou!
 Jika28 


Re: Komentář 

(21.3.2008 10:35:33)
nevím nevím, já mám ročního syna a jeho víc než malování čar tužkou zajímá jak ta tužka chutná a kde provést nějakou lumpárnu. Chodí zatím jen podél nábytku a za obě ruce.
 terka78 


zkusím to i tady 

(21.3.2008 12:08:24)
hezký den, třeba se najde někdo s podobnou zkušeností, tak to jen zkouším.. moje osmiměsíční dcerka se nádherně plazí jako partyzán:-) Krásně střídá nožičky a je rychlá jako čertík. Občas už se staví i na všechny čtyři a pohupuje se. To dělá už asi měsíc.. Nicméně mám pocit, že jí to moc nebaví o náznaku šikmého sedu nemůže být ani řeč, radši prozkoumává svět z bříška. Vím, že má času dost, o to mi nejde.. Jen jsem se chtěla zeptat, zdá se mi, že se zasekla na tom plazení, které jí jde dobře. Když jí motivuji, aby si jen natáhla na všech čtyřech pro hračku, jde okamžitě na bříško a vystřelí zase tím svým způsobem..Lze jí nějak účinně navést?
 Bobulta 


Re: zkusím to i tady 

(22.3.2008 11:51:53)
Ahoj Terko,moje malá v 8.měsících se plazila dozadu, pak si z ničeho nic sedla..ale to bylo tak všechno, takže myslím, že s nemáš proč znervozňovat...malá si udělá jak chce a jak potřebuje...ne každé dítě stojí na vlastních nohách v 9měsích...tak nebuď smutná...ona to dožene..naše malá je zdechlouš, poprvé se na bříško obrátila v půl roce...taky jsem z toho měla nervy...teď je jí 11 měsíců a chodí kolem nábytku z ničeho nic...je to ze dne na den...tak vydrž...malá si řekne, kdy je její čas...:-D
 Marcela, Jakub 1 rok 
  • 

Re: Ke článku: Vývoj dítěte - 1 rok 

(11.1.2000 21:58:32)
Milé maminky,
taky jsem se podívala, co by Kubík měl v roce umět. Dočetla jsem se, že dítě umí nakreslit čáru. Nelenila jsem a zkusila prcka posadit do židle se stolkem a dát mu papír a tužku. Samozřejmě, že ho to moc nezajímalo. Papír hodil na zem a tužku si cpal do pusy, nebo si ji kutálel po stole sem a tam. Ale musím se "pochlubit", že čáru již zvládl. Ukořistil tužku na stole a počmáral nám s ní nově položenou plovoucí podlahu. Naštěstí to nebyla propiska. Ale bylo to nevědomky a od té doby nic "nenakreslil". Nevěšte hlavu, pokud vaše děťátko neumí to či ono. Já jsem článek brala spíš jako inspiraci, co zkusit (samozřejmě po zralé úvaze), aby se prcek zabavil.
Marcela
 Michaelka 
  • 

Re: Re: Ke článku: Vývoj dítěte - 1 rok 

(15.7.2000 12:26:42)
Muj rocni synek taky tužky nejradeji papa a pak mi s ni malem vypichnul oko
 aness,syn Martin 11 měs. 
  • 

Re: Re: Re: Ke článku: Vývoj dítěte - 1 rok 

(16.7.2000 21:03:07)
Našemu synovi bychom se neodvážili dát pastelky apod. vůbec do ruky.Otázka zdraví nás všech.
 Lenulík 


Re: Re: Ke článku: Vývoj dítěte - 1 rok 

(17.6.2003 21:48:07)
Naprosto souhlasím, taky jsem některé věci zkusila až po přečtení článku, ale ani by mě nenapadlo zkoušet, jestli umí vhodit minci do kasičky. Vzhledem k tomu, že si nacpe do pusy kostku menších rozměrů, je mi jasné, jak by to dopadlo s mincí. Jinak umí vlastně všechno, což mě samozřejmě těší, ale zásluhu musím přičíst asi hlavně desetileté dceři, která mu spoustu věcí, např. zrovna to malování, ukázala. Mimochodem, jsem ráda, že před deseti lety jsem neměla internet, protože holčička v roce seděla v kočárku, načančaná v šatičkách a "tupě zírala" a dneska je z ní holka jako lusk, umí mluvit, chodit a dokonce má samé jedničky a hraje závodně basket, takže i v tom roce byla určitě úplně normální. Takže, milé maminky, zejména prvních dětí, buďte v naprostém klidu.
 Usanka 


Re: Re: Ke článku: Vývoj dítěte - 1 rok 

(24.1.2004 13:57:59)
Ano asi takto bych to viděla i já. Tabulky jsou dobrá věc pro inspiraci. Někdy si přečtu co by "tabulkové" děti měly umět a pak to zkoušíme. Je to dobrý zdroj možností co s dětmi doma dělat. Taky kreslíme čáry, když je zrovna nálada a zvládáme i decentní chůzi a bubínek? Žádný nemáme, ale můžeme to vyzkoušet...Berte to s rezervou a nečilte se hned....každé dítko umí něco, co to druhé ne...Zuzka a Kuba
 Katarína(38), Jakub(9) 


Re: Re: Re: Vývoj dítěte  

(26.1.2004 11:01:26)
Môj syn má 2 roky a kdesi som čítala, že v dvoch rokoch sa má dieťa vedieť samo vyzliecť a obliecť s malou pomocou. No to chcem vidieť! Kubko sa síce od pásu dole vie vyzliecť sám, ale tričko a pulover ani náhodou. A obliecť? Vie si obliecť slipy, ponožky a papuče obuť. A ani skákať nevie, ani sa nepýta sám na záchod (iba ak sa pomýli)hoci už by vraj mal...
A napriek tomu ho považujem za veľmi šikovného!
 Lidka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vývoj dítěte  

(27.1.2004 20:32:47)
ukázka z knihy To první a to druhé dítě:
...Je nesmysl pronášet věty typu: V tomhle věku už by měl...Ona ještě neumí.....?Naučte ho...a tak dále. Zde je dobré uvědomit si, že skoro všichni dospělí si dokážou zavázat boty, jíst příborem a smrkat do kapesníku - a je jedno, kdy se to vlastně naučily. Přesto se s podobnými poučkami typu:ale to už by měl umět! často setkáte. Obranou je užaslý výraz:"A proč, prosím vás?"......
 Katarína(38), Jakub(9) 


Re: Re: Re: Re: Re: Vývoj dítěte  

(28.1.2004 8:37:07)
Lidka, to bolo nádherné! Super! Nemohla by si napísať autora/ku tej knihy? Máš tú knihu? Aká je?
 Lidka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vývoj dítěte  

(28.1.2004 22:30:30)
Autorkou je Martina Drijverová, ale já ji nemám, mám jinou knížku co napsala, a vzadu je právě tato ukázka z této knihy.Ale mám ji už deset let..
 Míša 
  • 

Jak donutit dítě sedět na nočníku? 

(17.2.2000 21:23:48)
Moje roční dcera chodí již od 10 měsíce, všechno umí /kromě stavění kostek a nejí sama lžičkou/, ale je strašně moc živá a nevydrží ani chviličku na jednou místě. Takže přinutit ji, aby seděla chvilku na nočníku, je nemyslitelné. I při jídle vydrží sedět pár minut a za chvíli už abyste ji honili po bytě.
 Stáňa, Ondra (6 let) 
  • 

Re: Jak donutit dítě sedět na nočníku? 

(18.2.2000 15:59:24)
Míšo,
na Tvém místě bych s nočníkem ještě počkala. V roce je ještě docela brzy a pokud na něm dcera nechce sedět, je to podle mne k ničemu (stejně se místo na čurání nebo kakání soustředí spíš na to, jak z toho nočníku utéct). Spíš bych měla obavy, že nucením získá k nočníku negativní vztah. Já jsem dávala Ondru na nočník asi od 13 - 14 měšsíců, ale jen kakat, a to díky tomu, že kakal vzápětí potom, co se ráno nabaštil. S čůráním jsme začali později a dávala jsem ho ze začátku na nočník jen na chvilinku, když se nevyčůral, tak jsem mu dala (většinou dřív, než projevil snahu z nočníku utéct) znovu pleny .
Možná si najdi toto téma v diskusním fóru, jsou tam na toto téma názory od více maminek.
A pokud mohu poradit, moc nesleduj tabulky o tom, co má kdy dítě umět, každé dítě je jiné.
Ondra třeba začal chodit asi až ve 13 měsících (a dneska bych byla docela ráda, kdyby chvíli poseděl), víc mluvit začal ve dvou a půl letech (a dneska pusu nezavře), první zub jsem objevila taky až někdy po roce, rostly mu úplně v jiném pořadí než ostatním dětem ( a dneska má taky všechny). A myslím, že řada maminek by Ti uvedla zase jiné příklady.
Takže, pokud Ti mohu poradit, na dceru nepospíchej.
 Zdeňka+Zdeninka 1,5 roku 
  • 

Re: Jak donutit dítě sedět na nočníku? 

(4.6.2000 23:37:12)
Míšo, mám holčičku 1,5 roku, nočník jsme koupili možná tak před 1/4 rokem, ale jenom koupili - chtěli jsem udělat radost babičce /ta to velice těžce nese, že takovou důležitou věc jako nočník ignoruji), ale na nočník začíná chodit až teď a jenom když sama chce, nepřemlouvám jí nenutím, neslibuji. Možná je to zase opačný extrém, ale já si myslím že na to nakonec přijde sama. Jestli to bude za měsíc, za čtvrt roku nebo za půl... no a co, jak už tady kdysi někdo psal s těmi plenami snad do školy chodit nebude. Zato mám doma pohodovou usměmavou holčičku. A jak Vám už psala Stáňa, neporovnávejte moc dítě s tabulkami a už vůbec ne s jinými dětmi - nezaslouží si to každé dítě je osobnost a vyvíjí se po svém, svým tempem. Jeden dělá dřív to a druhý zase ono. Vzpomínám si totiž jak rodiče mi říkala "podívej se ta... jaké má známky... ta nemá poznámky.... ta není drzá.. atd. Mě to hrozně moc vadilo, ne že by se to na mě úplně podepsalo, ale ovlivnilo to můj vztah k některým dětem, které mi měli být příkladem a způsobili alergii na přirovnávání jednoho k druhému a možná i ta moje paličatost má původ právě zde. Je to ovšem jenom můj názor, takže to také tak proím berte.
 Katka, 2 dcery, 4 a 1 rok (Recko) 
  • 

rocni dite 

(2.12.2000 22:47:12)
Mne seznam dovednosti rocniho ditete prisel dost nepresny. Je jasne, ze kazde mimco se vyviji jinak, ale pastelky do rukou tak maleho tvora rozhodne nepatri. Abych zkusila, jestli dokaze nakreslit caru, se neodvazuji, ale domnivam se, ze pastelka by putovala ihned do ust. Docela me pobavila formulace, ze se "dokaze nakrmit s minimalnim odpadem". To bych vam prala videt Elenku pri obede.Musim se ale pochlubit, ze uz dlouho krasne sama chodi a umi tak 10 slov. Pozdrav vsem maminkam.
 Magda 
  • 

Re: Ke článku: Vývoj dítěte - 1 rok 

(11.4.2001 13:50:03)
Díky všem co sem již napsali odpověď!!! Taky se o mne pokoušely mrákoty co všechno náš skoro roční syn neumí, ať si neumí, hlavně, že je v pohodě!!! A to je. Takže nekreslí, neháže korunu do pokladničky, neutírá si pusinku plínou, zato samozřejmě do všeho tluče /k tomu je přirovnán ten buben?/, náznak šibalství - to není jen náznak, ale pořádní čerti jsou v očích vidět už tak 2 až 3 měsíce, jak se jmenuje to ví taky až moc dobře již 3 měsíce, no, úplně se děsím co by měl umět v 15 měsících. Že bych se tam jukla ať to natrénujem? To určitě, radši ho nechám, on se to sám naučí, když bude chtít. Moc se mi líbilo, jak jedna maminka končila slovy: Do školy s plínama a po čtyřech nepůjde, tak co??? Tak doufejme, mějte se krásně Magda
 Jarka 
  • 

Re: Re: Ke článku: Vývoj dítěte - 1 rok 

(12.4.2001 9:42:11)
Ahoj Magdo, tvůj názor se mi líbí.Každé dítě je jiné, někomu jde to a druhému zase něco jiného. Jak píšeš, tvůj chlapeček je v pohodě a to je nejdůležitější. Moje starší dcera řekla v 16 měsících první větu: "maminko, maminko, kytycka hapalo" /shodila kytku ze stojanu/. Mladší holčička ještě ve dvou a půl letech odmítala mluvit, jenom ukazovala a slovní zásoba se omezila na: ham, brm brm, máma, táta. Už jsou obě velké a můžu celkem zodpovědně prohlásit, že ta mladší je kupodivu ve škole úspěšnější. Ještě v osmé třídě má vyznamenání, o čemž si ta starší mohla nechat zdát. Takže, maminky, radím přístup, jaký má Magda: hlavně dítko v pohodě. Mějte se krásně
 Honza, syn, skoro rok 
  • 

Einstein mluvil v osmi 

(16.4.2001 22:45:32)
Vážení,
můj syn Jakub umí daleko víc. A co mám dělat. Víte že Albert Einstein začal mluvit až v osmi letech? Naopak Pablo Picasso maloval už v jednom roce a W. A. Mozart hrál na piano ve třech. Myslíte si, že Einstein byl zaostalé nebo snad debilní dítě? Každý člověk je originál a je jiný než ostatní! Díky bohu za to.
Jinak se mi tento server líbí a rád si zde občas přečtu něco zajímavého.
Mějte se Honza
 Lida a 2holky 


Re: Einstein mluvil v osmi 

(24.6.2002 17:47:15)
Jsem naprosto uzasla. Musim rici, ze po cteni na tomto serveru jsem bezela s jednou moji holcickou k lekari, s tim, ze jsem si myslela, ze z me dcery je zcela nepohyblivy idiot, ktereho budu moci vylecit pouze Vojtovou metodou, navstevami u psychyatru a stejne budu mit ze zivota peklo.
Od lekare se mi dostalo odpovedi - "maminko, jediny problem, ktere Vase dite ma je to, ze maminka moc cte"..........nastesti. Moje holcicka je dnes uplne normalni a dela naprosto to same co ostatni deti a je velmi chytra.

Zdravi,
Lida
 Martina (dcera Terezka) 
  • 

Re: Einstein mluvil v osmi 

(28.7.2003 21:46:42)
Tvuj příspěvěk mě dodal zase trochu síly a energie.Mám holčičku (15 m.), která se jeví, že snad všemu rozumí..u knížek vzorně poslouchá, ukazuje na obrázky, ale nemluví..ani ve slabikách..Snad to způsobily i dlouhodobé pobyty v nemocnici (od malička nepřibývala na váze), doma hodně zpíváme, recitujeme.. a "já" stále doufám, že se jednou rozmluví...
Martina
 Marta (syn 1 rok) 
  • 

uzasni lenosi 

(25.7.2002 20:59:12)
Nas syn Mikulas bude mit za tyden rok...A neleze, chodi jen za ruce, sam se nepostavi a neposadi...Jen v kocaru...Zato umi bajecne valet sudy po pokoji a plazi se obstojne...V minulem zivote byl urcite hadem. Umi tri slova a predvede jak dela kravicka...Vubec se nekrmi a nic si nestrka do pusy. Pri jidle sepne ruce jako by se modlil a necha se klidne krmit. Umi vez ze tri kostek. Usina sam a hned. Deprese jsem mela jeste pred tim, nez jsem si precetla vas clanek...Ale nevadi, je krasne uzasny a bajecne se mazlime...
Nazor manzela: Opicka udela co ji reknete hned, inteligent si pocka...
 Rolnička 


"Opožděné děťátko" 

(11.1.2003 15:09:59)
Ahoj všichni, tak to mi opravdu sapdl kámen ze srdce, léčím si tady depku s našeho Šimonka. Má rok a kousek a stále nechodí ani za obě ruce natož jen za jednu. Maximálně kolem kulatého stolu. Dětská lékařka mu do karty zapsala, že je právě proto mírně opožděný. Naše krásné a chytré miminko, že by bylo opožděné? To nedopustím. A jak to tady tak čtu, tak to by musela být opožděná nejméně půlka republiky.
Mluví jen základní slovíčka jako máma, táta, děda, bábba jo a taky en...en na motorku a to prý je také málo. a tak teda nevím nepřecenujeme ty naše drobečky?
No a , že by jako měl jíst bez drobení a pít bez brindání, Tak to je podle mě úplná pitomost. My ani sami nejíme, proč taky, když to máma udělá za nás... :o)
A co víc, při nuceném prohlížení knížky je stejně myšlenkama úplně jinde.
A kostky jsou nuda.
Takže mamky a taťkové nesmíme to přeháněts důvěrou v odborníky a spoléhat se na štěstí a šikovnost našich robátek.
Přeju krásné chvilky s mimísky
 dana 
  • 

Re: "Opožděné děťátko" 

(15.1.2003 14:46:24)
Přesně tak. Mého staršího syna paní doktorka také prohlásila za opožděného. On totiž v příslušné vývojové fázi nelezl po čtyřech jako ostatní miminka, ale pohyboval se jako lachtan, odstrkoval se rukama a nohy táhnul za sebou.Tímhle stylem dokázal šmejdit po bytě obrovskou rychlostí.Jinak se vyvíjel úplně normálně. Ale nezapadal do tabulek, museli jsme chodit na speciální rehabilitaci, kde ho učili, jak se správně leze po čtyřech. Když už ho to nebavilo, začal raději chodit.
Dneska už vychází školu se samými jedničkami a opžděný se mi nezdá...
 Jana, Míša 1 rok 
  • 

Re: "Opožděné děťátko" 

(27.2.2003 21:14:08)
Tak nevím jak to děláte, ale můj chlapeček se nechce nic učit. On chvíli neposedí, když mu něco ukazuji nebo prohlížím knížku, prostě utíká a to ještě po 4. Chodit už se snaží, o to strach nemám, ale něco říct to ne. Jen to svoje žbrblání. Knížky radši jí, než aby něco ukázal. Ale jinak je to pěkný šibal a to už nejmíň 1/2 roku. Máma mi říká, že to všechno přijde najednou až se budu divit. Tak si z toho nic moc nedělám i když v koutku duše mě to mrzí. Přeji všem mnoho zdarů
 Mikulášova babička 


Re: Re: "Opožděné děťátko" 

(27.2.2003 21:38:36)
Nemrz se tim ani v koutku duse. Uplne se na to vykasli. To, co je ve skutecnosti nejdulezitejsi (v tomhle veku predevsim), je aby vam spolu bylo dobre. A to "tabulky" vetsinou jaksi nezohlednuji, clovek (a dite taky ne:), neni cviceny zviratko. Mej radost ze spokojenyho sikovnyho batolatka, deti, ktery jsou vyrovnany nespechaji, radostne svet uzivaji:), pouc se od nej aspon na chvili. Zdravi babi.
 Monika, syn 10 měsíců 
  • 

Re: Re: "Opožděné děťátko" 

(3.1.2005 21:09:09)
Nic si z toho nedělej. Také mám opožděné dítě a donedávna jsem tím trpěla. Přečetla jsem si jak si s prckem hrát, ale všechno je jinak než píšou. Po přečtení dnešních článků se musím smát. Můž živý synek nejraději stahuje rolety u nízkého zavřeného okna a stále radostně povykuje u ždímajíci pračky. Nejraději baští sám a rukama, občas se i strefí do pusinky, má u toho nádherný blažený úsměv a já už se těším na úklid. Také jsem měla snahu ho spoustu věcí učit, ale knížky ho baví jen když je unavený, tak už tolik nelpím na tom aby si něco pamatoval. Spíš koukám co ho baví a úpím když se mi z vervou zakusuje do nosu a radostně u toho piští. Lézt se naučil v 9 měsících a otáčet se na břicho také. A já se bála, že je opožděný. Nesmysl. Teď tiše doufám, že začne chodit později, aby se mi nedral ještě v zimě z kočárku.
Myslím, že jsou to přehnané nároky, které klademe na své děti a pak jsme zklamané.
Už se těším na maminky v parku, jak se budou chlubit svými dětmi. Některé určitě budou někde jinde než jsou ty naše, ale i k nim to jednou přijde a o nic nebudou připraveni.
Tak nebuď smutná a radši si užívej a stejně jako já se usmívej na tímto kritériem.
Přeju hodně roštáren.
 mARKÉTA 12 M. HOLČIČKA 
  • 

Re: Re: "Opožděné děťátko" 

(3.7.2006 12:17:13)
AHOJ, MÁM 12MĚSÍČNÍ HOLČIČKU, A UMÍ SE PŘETÁČETZE STRANY NA STRANU, ALE NEPLAZÍ SE A NA CHOZENÍ TO NEVYPADÁ UŽ VŮBEC.jSEM Z TOHO NEŠŤASTNÁ, JINAK ALE CHODÍ NA NOČNÍK UŽ OD 9 MĚSÍCE, JAK JI TAM POSADÍME, POKAŽDÉ SE VYČURÁ NEBO VYKAKÁ.mLUVÍ JEN NĚCO JAKO JAPONCI A SEM TAM, TÁTA, MÁMA,GOGO A BABA A PODOBNÉ.cHODÍME DO NEONATOLOGICKÉ PORADNY V uhERSKÉM HRADIŠTI A TAM NÁM ŘEKLI, ŽE JE VŠE CO SE TÝČE VÝVYNU VPOŘÁDKU, JEN S TÍM CHOZENÍM BUDEME MUSET ZAČÍT CHODIT NA REHABILITACE.tAK NEVÍM....
 Alena,syn1rok 
  • 

Re: "Opožděné děťátko" 

(10.5.2004 22:10:28)
To je fakt dobrý.Tady se děsí mamky kterým dítě říká jen mama baba atd...To abych si hodila když Vincent dělá jen eh eh na psa jako baf baf a titi na kytku nic víc.Nají se sám a dokonce chce jíst sám, ale to abych vytapetovala a vytřela a vydezinfikovala půl bytu.A z utíraní pusy je utírání zdí květináčů podlahy....Stavění kostek neexistuje,spíš cucáníkostek amlácení jimi o cokoli.Taktéž malování je unikát.Tuhy různých barev jsem po konzumaci našla následne v plínkách.Mince do pokladničky zkoušet nebudeme, protože jsme je už několikrát páčili z úst.Jediné kde splnujeme předpoklady těchto opravdu inteligentních tabulek je naše chůze.Lítá jako splašený a proto ani na nočníku nevydrží déle než 2s. Co kdyby šel okolo zrovna nějaký eh eh? Ahoj a užijte si to s nima. Alena
 Vendula,2 synové-4 a půl,1 a půl 
  • 

Re: "Opožděné děťátko" 

(16.3.2006 19:51:35)
Zdravím všechny, mám také problém s naším 1 a půl roku starým synem.Zatím ještě nezačal sám chodit.Od jednoho roku chodí u nábytku,ale za ruku nechce vůbec a sám udělá max.4 kroky a to až během posledního měsíce, vždy tak 1x za 14 dní.Nevím, jak na něj.Máte nekdo podobnou zkušenost?
 koblizek35 


Re: "Opožděné děťátko" 

(23.3.2009 11:22:18)
Opravdu jsem ráda,že tady čtu problémy jiných dětí a vidím,že každé se vyvíjí jinak.I můj 17 měsíční syn zatím teprve začíná sám chodit,ale je velice opatrný a udělá opravdu jen pár kroků.Větší problém ale je to,že vůbec nelozí,ani se sám nepostaví a pokud ho nedonutím,ani si sám nesedne.Ale knížky ho hodně baví a tvary už skládá bravurně.Tak všechny maminky zdravím.~z~~b~~p~
 Petra(Kačka7,5let,Jirka 10měs) 
  • 

Re: "Opožděné děťátko" 

(24.9.2006 15:56:20)
Zdravím všechny mamky, nevěště hlavu,
po přečtení tabulek, které má dítko v různých fázích života splňovat si už opravdu nic nedělám. Jako matka druhého dítka si vše s mým mužem i dcerkou plnými doušky vychutnáváme a vše maximálně prožíváme. Každý den je přece jen jednou a už se nikdy nebude opakovat!!!!!!!!!!! A že se náš 10-ti měsíční syn jen v uvozovkách plazí zatím co by měl chodit ..... Zvládá to naprosto bravurně. Pod stolem to má nejradši na zádech a se zvednutými nožkami ho nadzvedává. Rozumí když má jít baštit,kde má autíčko, knížky miluje od 4 měsíců. Usíná sám a v naprosté pohodě. Protože ani nesedí jezdíme v kočáře na "tankystu" tj. na břiše obličejem ke mně. Možná se to někomu bude zdát divné, ale jeho výška je na jeho věk trošku větší. 82cm a cca 10kg. Dle tabulek naprosto dítě mimo. Stále si z toho nic nedělám. Mám pocit, že je naprosto spokojený a až bude cítit potřebu udělat další krůček tak ho bezpochyby udělá. Větší tělíčko má horší koordinaci.
Můj názor je ten, pokud vaše dítko nestagnuje ve svém vývoji a stále se učí něco nového tak to není opožděné dítko. Všichni chodíme, jíme, ........!!!! Každý má své tempo a toho se drží.
Užívejme si svě děti. Za chvíli odletí z hnízda a nám zbudou jen vzpomínky.
 LaD 2002 


SEPIŠTE SI TO 

(14.4.2003 17:13:14)
Po přečtení uvedených dovedností mi taky bylo nějak divně,obzvláště věci týkající se utření úst plenkou,vhazování mincí do pokladničky a samostatné jezení lžičkou...
A pak jsem nahlédla do svých poznámek psaných v den jeho prvních narozenin a tam bylo psáno:

- Zvládne samostatně udělat až dvacet krůčků,za chůze podřepne,zvedne ze země oblíbený předmět,opět se narovná a pokračuje v chůzi

- sám si sedne do malého křesílka a začne se houpat

- kombinuje až tři věci k sobě (miska,papírek,lžička = papírek do misky,lžičkou zamíchat)
- postaví dvě až tři kostičky do komínku

- ovlivňovat - posílat rukou autíčko nebo balón mamince nebo tatínkovi

rituály:
- dělat indiána (křičet uá,uá a přerušovaně se dotýkat rukou úst)
dělat ne,ne,ne a taky ano,ano - a kývat přitom hlavou

- zpívat (vyluzovat tóny různé výšky)

- smrkat (někdy se zadaří,ale většinou spíš prská pusou)

- píská na flétničku (pouze jeden tón)

- svůj dudlík vkládá do mých úst i jiných otvorů a směje se přitom
strká svoje prsty jiným do nosu

- na všechno zajímavé (skoro všechno)a hlavně pořád ukazuje prstem a snaží se něco říct. Je to smysluplné všeříkající: É....

- neustále živě debatuje svou vlastní řečí,ale ať posloucháme jak posloucháme, ničemu skoro nerozumíme...

A najednou mi to otírání úst plínkou a jiné dovednosti nepřipadají vůbec důležité...
 Ilona M. 


Re: SEPIŠTE SI TO 

(7.7.2003 2:34:10)
Těšila jsem se, jak tu najdu inspirace od jiných maminek (tatínků), místo toho jsem narazila jen na kritiku úvodního článku. Výjimkou je pouze tento příspěvek. Škoda. Nepodceňujte sebe ani ty maličké! Že sní vaše dítě na roce pastelku? Jak to můžete vědět, když mu jí ani nedáte do ruky. Zkuste to, možná budete překvapeni. Naší Anežce je 13 měsíců, také používá hrnek jako konvičku a kropí s ním celý byt, lžičkou se trefí do pusy (či spíš kolem pusy) tak tak, s medvědem si žvatlá čínštinou a o slůvku "máma" si můžu jen nechat zdát. Přesto: přišlo mi fajn, dočíst se, NÉ co by naše malá mohla umět, ale čemu bych jí já jako máma mohla učit. Nešilte, že vaše (i naše) dítě nesplňuje dovednostní tabulky, berte to jen jako inspiraci. Téměř všichni jen píšete, co váš mrňous neumí. Pochlubte se a napište, co mu naopak jde. Tohle je jen malý příklad našeho broučínka: zeptejte se naší holčičky "Jak dělá ovečka?" a bude se na vás maximálně jako ovce tvářit, ale zkuste se zeptat na lva, medvěda, slona, hada (prostě běžná domácí zvířátka) a rozvede s vámi bohatou "konverzaci". Jednoduchá slova (táta, máma, pa) z ní nedostanem, zato říká "aoj" (ahoj), "papi" (papír), "hópi" (houpy), "ba" (baf), "t-t-je?" (co to je?) apod. Lžičkou sama nejí (za mé asistence zkoušíme pouze bílý jogurt, jelikož nezanechává fleky, a že by jich bylo!), perfektně ale otrhává ostružiny z keře a láduje je do pusy jak do kanónu (a nikde ani flíček). Něco tak primitivního jako dávání kostek různých tvarů do krabice ji absolutně "neba" a navíc je u toho příšerně vzteklá (kostičky tak mají letecký den), zato si dlouhé minuty vyhraje s malým miminkem, říká mu "hají", "hačí", "ham", jako ho krmí lžičkou, vozí na autíčku, balí do osušky, dává mu pusinky a tulí ho k sobě jako máma miminko. Když jí s manželem pozorujem, je tak báječná, že se tabulkám jen zasmějem a je nám úplně fuk, že si pusu neotírá ubrouskem (nakonec, my to také neděláme, tak kde by to asi měla okoukat). Tak ahoj všichni a těším se na pozitivnější příspěvky třeba u dalších měsíců.
 Monika, syn 11 měsíců 
  • 

Re: Re: SEPIŠTE SI TO 

(5.11.2004 21:25:17)
Milí rodičové, i já jsem se po přečtení úvodního článku zhrozila, co můj syn všechno neumí. Ale opravdu každé dítě se jinak rychle vyvíjí, ale než půjdou do školy, vše se srovná a bude mezi nimi rozdíl akorát tak ve výslovnosti. Syn dělá velké pokroky, teprve před měsícem se naučil říkat tata, baba, občas mu ulítne děda, máma ani náhodou, teprve před měsícem se naučil výskat, kvíkat a ječet, za ručičky chodí krásně, za jednu ruku se pořád bojí a vždy se zastaví a nejde dál a hledá druhou ruku, vkládání kostek ho vůbec nebaví, zato ho baví do nekonečna když mu ukazuji obrázky a říkám co to je a co to dělá, hrozně miluje šňůrky ať už u papučí či u kalhot a také ho baví sedět před pračkou a dívat se jak se to točí a když pračka nejede, tak do ní s oblibou hučí. Najíst se sám neumí akorát když má chleba či rohlík tak hezky ukusuje, ale drobky jsou všude a polovinu jídla rozemele v ruce. Všechno dává do pusy takže nějaké mince nepřichází v úvahu, tužku jsem nezkoušeli ale je to dobrý nápad. Samozřejmě musíte být u toho a hlídat ho. Taky se rád dívá do zrcadla, občas si u toho povídá a teď se naučil dávat si pusinky na zrcadlo. Kostky na sebe neumí dávat, to je vždy sebere a dá do pusy.
Takže milí rodičové, přestaňte se mučit myšlenkama, že vaše dítě je úplně jiné než tabulkové a hlavně PŔESTAŃTE SROVNÁVAT s ostatníma dětma. Já své dítě miluju a když vidím, jak se krásně pořád usmívá a tulí se ke mně, jsem nejšťastnější matka. I když dítě není podle tabulek, důležité je jestli je spokojené a šťastné.
Takže se mějte krásně a pište vaše úspěchy.
 watanay 


náš šikula 

(7.9.2009 23:35:00)
Ahoj rodičové,
podělím se s Vámi o to, co naš synek v 11 měsících zvládá: chodit neumí, ale rychlostí blesku se po bytě pohybuje po 4, tu si stoupne, vyleze 4 schody, ale hlavne se v nem nezapre maly technik. Knizky ma taky rad, ale spise u nich zkouma, jak se obraci stranky, jak se knizka lame v ohybu...Nejradeji ma ruzne cudliky a tlacitka, hlavne proto, ze neco ovladaji, takze umi zapinat televizi, radio, pracku, dalkovym ovladacem ventilator a ted nove ovlada i blikacku od kola (nechapu jak muze tak maly cudlik zapninat a vypinat). Strasne rad otvira a zavira vsechny skrinky a boucha dvirky. Zpiva-teda spise pohybuje jazyckem ze strany na stranu, kdyz slysi hudbu a pohybuje pri tom hlavickou a telickem-tancuje.Stavi vez z kelimku a vklada tvary do vkladacky, navleka male krouzky na drevenou tycku a pridelava magnety na lednici. A nejvic legracni je, ze na nas umi "bafnout". Prikrci se za posteli a pak jakoby poskoci s vitezoslavnym "EEEE" a nejvetsi radost ma, kdyz se jakoby desne lekneme. Penizky strka do pokladnicky. Nikdy nic nedaval do pusy, jen ty krupky umi naramne. Na nocniku ho ale neudrzim a z pitka na flasticce se zalyka. Momentalne resim uspavani, protoze je zvykly na kojeni a ja bych chtela uz pomalu prestavat. Tak takoveho mame sikulu. Co Vy?
 Martina 
  • 

Super snář 

(14.4.2005 0:02:47)
Ahoj, zravim všeshny. Náhodou jsem narazila na pěkný snář na www.hledejte.cz. Zkuste ho. Vaše Martina
 Jana Nová vnuk - 1 rok 
  • 

co umí a co ne 

(30.11.2005 2:01:18)
S velkým zájmem jsem přečetla všechny příspěvky. Ráda bych se podělila o své zkušenosti se svým vnukem. Dcerka mi totiž s obavou sděluje,že na nočníku vydrží Adámek tak 10 vteřin a prchá.
Chodí totiž od 10měsíců za jednu ruku a od necelých 11 měsíců lítá sám jak hříbě. Je to usměvavý kluk,který vše ochutnává (tužka + papír na malování).Tužku mu z pusinky včas vezmu,ale než ji odklidím do bezpečné zóny,sní kus papíru. Z mluvených slov
umí jen "táta,hele,deda,bú" . Kdzž mu ale řeknu Adámku, podej knížku,balonek,auto,botičku,kostky,všecho přinese správně.Když pije z hrnku,pobryndá se, ´jíst sám také neumí.Lžičkou se trefí do pusinky, ale potrava je už jinde (na stolku nebo na bryndýku).
Zao umí pěkně tančit při hudbě,pusinku si sám plenou utírá také,ale radši ji matlá packou.Kostky dá na sebe dvě a vůvec ho to nebaví.Rád běhá, skáče houpe se ,leze na křesla a gauč a miluje hračky,které vydávají melodie. Mluvíme na něj pořád.Až
jsem si říkala,jestli to nepřeháníme.(básničky,říkadla,veršovánky,písničky ....)
Teď má období ničení všeho nač sahne.Natahne se po nás k pomazlení, vezmem ho do náruče, on se krásně přitulí a buďto při
tom kousne nebo štípne nebo něco podobného. Když mu řeknu au to bolí, začne plakat. Tak nevím.... Stejně jsem jsem přesvědčená,¨
že mám fantastického vnuka.
Jana
 Erik 
  • 

Re: co umí a co ne 

(17.1.2006 12:53:03)
Milá jani, gratuluji ti k povedenému vnukovi. I náš Erik je podobný. Chodí už od 10ti měsíců sám, umí vydávat zvuky různých zvířat, když mu řeknu, aby mi něco donesl, tak donese správnou věc a začíná rozumět i tomo o čem se my dospělí případně bavíme, protože se pak dívá na tu věc atd. prostě je to šikulka a máme z něj ohromnou radost. Ale protože jsme měli oslavu 1 roku s dětmi plus mínus týden starými, ehm, mladými, tak vím, že to je asi spíš výjimka - byl jediný, který chodil (a tahal ostatní děti za vlasy :-) a vydával nějaké smysluplné zvuky. Proto bych řekla, že ti, jejichž děti tyto věci neumí by měli být úplně vpohodě. Prtože podle mně se jedná o přehled toho, co takové dítě "může" umět, ale nemusí ...
 Andy, Jiřík 1 rok 
  • 

Re: co umí a co ne 

(30.1.2006 4:41:19)
Milá Jani,

tak jsme na tom podobně. Jiřík taky běhá od 11 měsíců, na nočník chodí, žvatlá toho taky dost, ale s tím jídlem máme velké problémy. Sám papat moc neumí, kousek chleba nebo rohlíku radši rozpatlá a rozdrobí než aby ho snědl. A sám pít z hrnečku, ani nápad - máme hrneček s pítkem a to mu jde. Flašku už nemáme od šesti měsíců, zato dudu musí mít, naštěstí jen na spaní. Ať si nechaj tabulky tabulkama, každý dítě je jiný a vy se maminy nestresujte, Vaše dítě je to nejlepší na světě, ať umí to nebo ono.
 Andy, Jiřík 1 rok 
  • 

Re: co umí a co ne 

(30.1.2006 4:41:59)
Milá Jani,

tak jsme na tom podobně. Jiřík taky běhá od 11 měsíců, na nočník chodí, žvatlá toho taky dost, ale s tím jídlem máme velké problémy. Sám papat moc neumí, kousek chleba nebo rohlíku radši rozpatlá a rozdrobí než aby ho snědl. A sám pít z hrnečku, ani nápad - máme hrneček s pítkem a to mu jde. Flašku už nemáme od šesti měsíců, zato dudu musí mít, naštěstí jen na spaní. Ať si nechaj tabulky tabulkama, každý dítě je jiný a vy se maminy nestresujte, Vaše dítě je to nejlepší na světě, ať umí to nebo ono.
 lubomira+3deticky 
  • 

Re: Re: co umí a co ne 

(19.4.2006 12:55:09)
Tiez som toho nazoru,ze kazde dieta je ine-mam podla coho porovnavat.Momentalne mam 13mesacnu dcerku a ked ju porovnavam s uvedenymi tabulkami zda sa mi,ze je az velmi genialna.Chodi uz od 8 mesiacoch za ruku,sama od 10m,predmety medzi dva prsteky chyta uz od 5m,kresli si od 10m,vie vyliezt,zliezt na postel,kreslo od 12m,vie doniest predmet ktory ziadame od 10m,z hrnceka pije od 5m,vie si rozbalit sladkost od 12m,ked chce spat povie haji,od 11m vie ukazat kde ma ocka,vlasy,usta,nozicky,rucicky,brusko,kde ma tatino fuzy,vie zapnut vezu,televizor,rozozna 3 pismena (A,C,X),ale ani za svet nepovie ako robia zvieratka,aj ked ich ukaze ked sa spytame kde je macicka a pod.,a nocnik??Len moj sen-vzdialeny,aj ked vie,ze sa pocikala,ked je po tom,pride a povie ,,csssc".Za to syn,bol zas oproti tabulkam veeeelmi oneskoreny,rozpravat zacal az ked mal skoro 3 roky-odvtedy neprestal,kocky nestaval,ceruzku zobral do ruk az z donutenia v 5 rokoch,zato do plienky sa mi nepokakal od 8m!!a nepocikal od 1,5 roka.A ja porovnavajuc ho s inymi detmi a na odporucanie ucitelky v MS som s nim skoncila u psychologicky,ktora len zalamovala nad nim rukami a jej ortiel?Nikdy sa nenauci pisat,citat,nezvladne normalnu ZS,je hyperaktivny,jeho IQ je na hranici debility atd.Samozrejme,ze sme navstivili inu psychologicku,ktora zas tvrdila,ze nie je hyperaktivny,ale pomaly,ale v ostatnom sa tiez zhodla s tou predchadzajucou.No aby som to tolko nerozpisovala,syn ma momentalne 11rokov,cita najlepsie z triedy,nie je sice jednotkar,na vysvedceni mava pravidelne dvojky,trojky,samozrejme sem-tam aj stvorky-tie len v ziackej knizke,ale chodi do normalnej ZS,akurat nim trieska puberta,je zamilovany a ja mam sto chuti zajst za dotycnymi psychologickami a spytat sa,ako je to mozne??!!Aj ked dolezitejsie je,ze je v poriadku-teda aspon si myslim lebo potom som s nim uz k ziadnej nesla,ale to trapenie,co som zazila po tych ich ,,diagnozach"!Takze moj nazor-kazde dieta je ine,netreba vobec porovnavat.
 mimisko 


Re: co umí a co ne 

(10.6.2006 22:12:25)
Paní Jano, tak to vypadá, že váš vnuk je něco podobného jako naše Lucinka, holt mimo tabulky běhá od 11 měsíců sama od 6 měsíců lezla a tak holt nemůže být dokonalá ve všem. Kostky staví ráda i čtyři na sebe, mluví taky dobře a často, ale utřít si pusu nebo se najíst sama jí ani nenapadne, je dost chytrá na to aby věděla, že jí máma nakrmí. Ona prostě bude dělat to, co ona sma chce. A tak je to u každého batolátka které znám.
S pzdravem Iveta
 Jolana 
  • 

Co tady vlastně dělám 

(6.10.2006 21:06:36)
Ahojda zdravím všechny, tak naší malé bude za pár dnů rok a já jsem se podívala, co vše "by měla umět". Pak jsem si přečetla pár vašich článečků a pak mi to docvaklo....
CO MY TU VŠECHNY VLASTNĚ DĚLÁME? PROČ SE NĚKTERÉ "TRÁPÍME", ŽE NAŠE DÍTĚ JEŠTĚ SAMO NECHODÍ, NEDÁVÁ PENÍZKY DO POKLADNIČKY, NEOTŘE SI PUSINKU..... VŽDYŤ MÁME TO ŠTĚSTÍ, ŽE NAŠE DĚTI TO JEDNOU URČITĚ DĚLAT BUDOU, ALE CO TY MAMINKY, KTERÉ MAJÍ OPRAVDU NEMOCNĚ DĚTI, CO VĚDÍ, ŽE JEJICH DĚTI NIKDY NEBUDOU CHODIT, MLUVIT..... CO VĚDÍ, ŽE JEJICH DÍTĚ BUDE CELÝ ŽIVOT NA NĚKOHO ODKÁZÁNO?

A tak mi najednou dochází, jaké velké máme štěstí, je mi dobře, ale je mi smutno, za ty ostatní a moc je obdivuju a držím jim všem pěsti....
 Markéta 
  • 

Re: Co tady vlastně dělám 

(14.12.2007 0:53:04)
moudry postreh. moc za nej dekuji i kdyz si to asi neprectes.
 Martina , Adámek 1rok. 
  • 

tak nevím 

(18.9.2007 14:44:14)
Po přečtení článku , jsem propadla panice:), že Adámek je prostě strašně zaostálý.Ale pak jsem si řekla , že každé dítě je prostě jiné.Jediné co z těchto bodů umí ,je chodit.Na houpacím koni se bojí a nedošáhne nožičkama na zem,o stavění komínů ani nemluvím, max. ho zbourá.Namalavat tužkou čáru.... max.se do ní zahryznout a papír zmuchlat a sníst :).Samozdřejmě že okolí je straně chytré a neustále komentují, že já jsem to uměla všechno už dávno atd.Takže nějakými tabulkami se prostě neřídím.Tabulka mě pobavila, vím , že je orientační.Ale máme teda co dohánět.
 Eva,syn 15, dcera 1 
  • 

Re: tak nevím 

(27.9.2007 21:40:23)
:-).........Po přečtení článku, jsem se musela smát. Při srovnání syna, kterému je dnes už skoro 16 let a studuje na střední škole by nevyhověl v ničem. Byla bych z toho asi špatná. Při srovnání s dcerou, které bude zanedlouho 1 rok by vyhověla ve všem a ještě umí něco navíc. Přitom je to stejná výchova. Každý člověk, byť malého vzrůstu je originál. A to je dobře. Nedovedu si představit, že bychom byli všichni stejně krásní, chytří ... To by byla ale nuda. Nejdůležitější je ZDRAVÍ, to ostatní už nějak dopadne...........Takže maminy nepropadejte panice..........
 Markéta 
  • 

samo se krmi ...??? 

(1.2.2008 23:42:34)
prosim vas, mate nektera dite, ktere se v jednom roce SAMO nakrmi??? tj. nabere na lzicku, strefi se do pusy, vynda lzicku atd az je talir prazdny? a to vse aniz by se musela malovat kuchyn?
to je prece naprosty nesmysl!!!!!!! nikdy jsem o tak zazracnem diteti neslysela.
nase mala je na tom v roce pohybove opravdu velmi dobre, chodi uz vic nez mesic, dokaze zvedat ze zeme opravdu malilinkata smitecka a umi je davat do pusinky :-) , ale opravdu si ji nedovedu predstavit, jak se sama krmi a to dokonce tak, ze kolem sebe nenadela (!), jak se to v clanku popisuje.
 Monika  
  • 

Re: samo se krmi ...??? 

(13.2.2008 5:40:30)
Ja si nemyslim, ze tym je myslene, ze sa same nakrmi lyzickou, ale ze sa same krmi kuskami jedla, napr. kusok jablka, syra, uvarenej mrkvy ... Radsej to beriem z tohto pohladu a mozem povedat, ze moje dieta sa krasne naje same, bez toho, ze by nejak natrusilo :-)
 Radka,dcera 1 rok 
  • 

Re: samo se krmi ...??? 

(8.7.2008 20:20:46)
Musím se vším souhlasit, ikdyž dcera chodí nebo spíš už běhá od 11 měsíců, za ruku chodí od 8 měsíců, umí přes 20 znaků miminkovštiny, kerou jsem ji neučila učí se to sama, ale každé dítě je jiné například bych ji nedovolila jíst sama myslím lžičkou-nemyslím kousek pečiva nebo ovoce,to bychom asi museli vymalovat.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.